Nagytestű kutyák, nagytestű kutyafajták

Némelyikük külsőleg nagyon hasonlít a farkasra, azonban a nagytestű kutyák erejükkel, kitartásukkal, vidámságukkal vagy éppen barátságos lényükkel nyűgözik le az embereket. Tudjon meg többet tartásukról és sajátosságaikról – a nagy kutyák-nak sok előnyük van! Olvassa tovább

Találja meg kutyáját

Fontos tulajdonságok

A kutyám legyen

Megjelenés

Méret
Extra KicsiKicsiKözepesNagyExtra Nagy
Szőr
Szőrtelen / HypoallergénRövid szőrűHosszú szőrű
Szín
FeketeVörös / VilágosbarnaKék / SzürkeBarna / CsokoládéKrémszínűFehérŐzbarnaArany / Sárga
Minta
KétszínűHáromszínűMerleTuxedoHarlequin / PontozottFoltos / PettyesTarkaSableNyereg / Takaró

FCI csoport

12 min

Akita Inu

A nagy, erős felépítésű büszke és akaratos Akita inu nemzeti ereklyének számít hazájában, Japánban. Eredetileg vadászkutyának tenyésztették, ezért ma csak részben alkalmas társasági ebnek.
13 min

Alaszkai malamut

A legtöbb kutyabarát már első pillantásra felismeri: a kedvelői körében szeretetteljesen „Mali“ vagy „Mally“-ként becézett alaszkai malamut a jeges észak szánhúzó kutyafajtái közé sorolható.
12 min

Amerikai Akita

Az amerikai akita a második világháború vége után fejlődött ki, amikor az amerikai katonák otthonukba hazatérve japán akita inukat vittek magukkal és ott saját, független tenyésztésbe kezdtek.
13 min

Amerikai Bulldog

Az amerikai bulldog igen emberszerető nagy testű kutyafajta, amely jól beilleszkedik egy sportos család életébe is.
15 min

Angol agár

Az angol agár (greyhund) az agár (windhund) prototípusa, s a világ leggyorsabb szárazföldi állatainak egyike. Az agár-versenyeken a hajdani vadászkutya nagy sikereket tudott megcélozni és elérni.  Sajnos a versenyzés sok kutya esetében függőséget hozott létre. A nagy és karcsú angol agár bizony jóval több, mint egy sima sprinter. Nyugodt és barátságos lényének köszönhetően ez a brit nagy alkalmazkodóképességű kísérő és ideális családi kutya.
12 min

Appenzelli havasi kutya

Az appenzelli havasi kutya vagy pásztorkutya nem való otthonülőknek: az appenzelli vidékről származó fajta, akit házőrző és pásztorkutyaként tenyésztettek ki, igazi energiabomba.
7 min

Ausztrál Kelpie

Sportos, intelligens és érzékeny – jellemző tulajdonságainak leírásával partnerközvetítés esetén biztosan jó esélyekkel indulna. Az ausztrál pásztorkutya igazi szenvedélye a nyáj őrzése.
13 min

Belga juhászkutya

Az elegáns és kifinomult belga juhászkutya négy variációját ismerjük, amelyek nagyban eltérnek egymástól - a Malinois, a Laekenois, a Tervueren, és a Groenendael.
14 min

Berni pásztorkutya

Dürrbachi , „Vieräugler“ azaz négyszemű - a berni felvidék egykori gazdasági kutyáját több néven is emlegetik, és a Berni pásztort manapság az egész világon kedvelt családi kutyaként tartják számon.
15 min

Bordeaux-i dog

A Franciaországból származó gyengéd, higgadt és ennivaló bordeaux-i dog (ejtsd: bordói dog) a legrégebbi kutyafajtákhoz tartozik.
14 min

Briard

Manapság az elegáns, közepes termetű brie-i juhászkutya (más néven briard kutya) hosszú, enyhén hullámos szőrével és barátságos lényével kedvelt családi kutyának számít.
12 min

Cane Corso

Független és higgadt – ilyen egy kiegyensúlyozott Cane Corso Italiano. Ezt a Dél-Olaszországból származó fajtát nem hivatalosan “Olasz dognak” vagy “Olasz molossernek is szokták hívni.
15 min

Csehszlovák Farkaskutya

A csehszlovák farkaskutya a német juhászkutya farkassal való keresztezési kísérletei során jött létre. Ezért ez a fajta közelebbi rokonságban áll a farkassal, mint más kutyafajták. A farkashoz hasonló külső jegyekkel rendelkező cseh farkas magatartása miatt tapasztalt „falkavezérek“ kezébe való.
12 min

Dalmata

A közepes-nagy méretű dalmata összetéveszthetetlen fekete - fehér foltos szőrzetével a mozgásban rendkívüli örömét találó, fizikai és szellemi kihívásokat kereső kutya.
12 min

Dobermann

Éber őrzőkutya vagy egy kicsit túl nagy öleb? A dobermann esetében nehéz a döntés. A veszélyes bestia szerep nem csak a tévés szereplései miatt ragadt rá a fajtára.
16 min

Hosszúszőrű skót juhászkutya

Szép, intelligens, sportos és empatikus: a hosszúszőrű skót juhász, amely fajta a „Lassie“ című tévésorozatban szereplő eb által vált híressé, a világ egyik legkedveltebb kutyájának számít.
10 min

Hovawart

A Hovawart egy német eredetű kutyafajta. Eredetileg az udvar őrzőjeként alkalmazták. Az elnevezés a német hova [Hof] (udvar) és a wart [Wächter] (őrző) szavakból tevődik össze.
13 min

Komondor

Nem csak a különleges bundája miatt számít a komondor egy egészen különleges társnak, hanem jelleme is egyedülálló. Nagyon öntudatos juhászkutya, aki jól kijön a tapasztalt kutyatulajdonosokkal.
13 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.
13 min

Németjuhász

A Német Juhászkutya (gyakran csak Németjuhász) a legelterjedtebb munkakutya a világon, de nagy tudásszomjának és emberközpontúságának köszönhetően családkutyának is tökéletes.
10 min

Pikárdiai juhászkutya

A francia pikárdiai juhászkutya, a Berger de Picardie minden szempontból robusztus: kinézetében, jellemében és egészségében egyaránt. Családi kutyaként azonban megmutatja lágy, vonzó oldalát is.
11 min

Rottweiler

A kemény külső lágy belsőt takar: a rottweiler erős, rettenthetetlen és magabiztos eb, aki őrző-védő és rendőrkutyaként időnként figyelmeztetésként a „foga fehérjét is kimutatja”.
13 min

Tosa Inu

A Japánból származó tosa inu (ejtsd: tosza inu) nemcsak a világ egyik legritkább kutyafajtája, hanem az egész világon az utolsó kutyafajta is, mely kutyaviadalokon hivatalosan használt harci kutya. Az óriás molosszer a kitartás, bátorság és higgadtság mintaképe, s kizárólag erős és tapasztalt kezekbe való.
13 min

Weimari vizsla

A weimari vizsla a legrégebbi német kopófajta, aki még ma is egy sokoldalú, szenvedélyes vadászkutyának számít.

A nagytestű kutyafajták nemcsak termetesek, hanem szívük is óriási: a több, mint 60 cm-es marmagasságú kutyák között sok kedves, családbarát négylábú található. Futni szerető sportolók és a robusztus kísérők is akadnak az XL-es méretű ebek között. A berni pásztorkutya, az újfundlandi vagy a labrador retriever alkalmas kezdő kutyatartók és családok számára is. Alapvetően a nagy kutyák között találkozhatunk mindenféle jellemvonással. Olvassa el gyűjteményünkben az egyes kutyafajták leírásait és találja meg az Ön háztartásába leginkább illő négylábú társat!

A nagy kutyafajták néha kívülről is hasonlítanak őseikre, a farkasokra. Az északi sarkvidékről származó grönlandi kutya már több, mint ezer éve kíséri az inuitokat a hó és jég birodalmában. Ezt a fajtát bátorság, erő és markáns falkaviselkedés jellemzi. Ezzel ellentétben a közismert labrador retriever időnként inkább ügyetlennek tűnhet: az emberbarát és alkalmazkodó eb nagyon kedvelt családtagnak számít az egész világon. A karcsú és elegáns megjelenésű fáraókutya inkább kutyaszakértőknek ajánlott. A makacs vadásznak következetes, de empatikus nevelésre van szüksége.

A fajtaspecifikus sajátosságoktól eltekintve a nagytestű kutyafajták is hasonlítanak néhány dologban egymásra. Először is mindannyiuknak elegendő helyre van szükségük. Nemcsak a kosaruknak, hanem a lakásnak és a kertnek is ajánlott XL-es méretűnek lennie. A legtöbb nagy testű kutya nem alkalmas lakásban való tartásra. Egy vidéki ház nagy kerttel vagy az erdő közelében a legszebb élőhely a futni szerető huskyk, a serény német juhászkutyák és villámgyors agarak számára.

Azt is fontos tudni, hogy ezek az ebek hajlamosak a gerinc- és csípőproblémákra, ezért nem ajánlott számukra a rendszeres lépcsőzés. Minden esetben célszerű ügyelni a kölykök következetes nevelésére, mivel az XL-es méretű felnőtt kedvencek gyakran jobb erőben vannak, mint gazdáik. Általában zökkenőmentes az együttélés a nagy testű ebekkel, azonban a szelíd óriások véletlenül is feldönthetik a kisgyermekeket. Úgy gondolja, hogy a nagy kutyafajták tartási feltételei beleillenek az Ön életébe? Akkor a berni pásztor, a németjuhász és társaik személyében hűséges és barátságos kísérőt kaphat az egész család.

A nagytestű kutyák gyorsan elérik felnőttkori méretüket. Ez a természetes folyamat azonban a csontok, inak és izmok bizonyos fokú sérülékenységéhez vezethet. Ezért speciális, az ő igényeikhez igazított kölyöktápot célszerű vásárolni és később is a fajtának megfelelő eledelt ajánljuk számukra. A zooplus webshopjában méret és fajta szerint válogathat a tápok között. Itt egyszerűen és kényelmesen megrendelheti a megfelelő keveréket például labradorok, golden retrieverek, dogok és rottweilerek számára.