Border Collie

Border Collie, border collie színek, collie kutya, border colli, border colie, border coli

A középhosszú vagy nem teljesen rövid szőrű intelligens és igényes Border Collie egy ízig-vérig juhászkutya, ezért családtagnak csak részben alkalmas.

A border collie jelleme

Az őrzésre való hajlam benne van a Border Collie vérében. Munka iránti hihetetlen vágyával és figyelemreméltó intelligenciájával gond nélkül sakkban tart egy sok egyedből álló nyájat is. Szakterülete a juhnyáj felügyelete. Könnyedén a kiszemelt irányba tereli őket, át vezeti őket egy kapun vagy leválaszt néhány állatot a nyájtól. Bár nagyon önálló, szorosan és készségesen együttműködik a juhásszal. A Border Collie képességeit értékelő és támogató, hozzáértő és megfelelő irányítás mellett nagyon könnyen vezethető és alárendelődő fajtának bizonyul. Nagyon érzékeny és minden áron meg akar felelni gazdájának.

A munka iránti hatalmas buzgalomnak és a “megfelelés iránti vágynak” köszönhetően egy Border Collie akár az összeesésig is dolgozna, ha gazdája nem “rendel el” neki egy kis pihenőt. Az ilyen temperamentumos és kitartó kutyafajta számára a testi és (még fontosabb) szellemi elfoglaltság mellett egy hozzáértő és tapasztalt gazdának meg kell tanítania, hogy mikor lazíthat és milyen helyzetekben nincs szükség a juhászszolgálataira. A rosszul nevelt és kevés elvárás elé állított Border Colliek gyakran gyerekek, autók, vagy más tárgyak felett őrködnek, nem egyszer végzetes következményeket okozva.

A border collie nevelése

Nem ajánlott kezdők számára

A korai szocializáció és következetes nevelés ugyanolyan fontosak ezen elbűvölő kutyák számára, mint a kielégítő fizikai és mentális terhelést nyújtó gondozásuk. Bár gyors felfogóképességének, tanulás iránti vágyának és hűségének köszönhetően “falkavezér jelleme” ellenére könnyen nevelhető, de a rosszat is hamar megtanulja. Egy ilyen intelligens kutya azonnal felismeri a nevelési hibákat vagy gyengeségeket és tudja, hogy hogyan fordítsa a hasznára. Egy Border Collie tulajdonosának kellő tapasztalattal kell rendelkeznie ahhoz, hogy a kutya nevelése során elkövetett hibákat gyorsan kisimítsa, vagy legjobb esetben elkerülje.

A border collie kinézete

A Border Collie figyelmes, meglehetősen hűséges tekintete, mely munka közben pillanatok alatt megváltozik, nagyon sokat elárul erről az emberhez vonzódó ugyanakkor túlbuzgó kutyáról. Ha állat kerül a felügyelete alá, ábrázata merev és szigorú lesz. Ez a “mély szembe nézés” olyan tekintélyt kölcsönöz számára, melyet gazdájának sem szabad alábecsülnie. A juhász- és terelőfeladataival függ össze, hogy munka közben lapító testtartást vesz fel, mely erős koncentrációját tükrözi. Ebben a pozícióban a fejét leszegi és a farkát gyakran a hasa alá húzza.

Hosszútávfutó atléta

Ezen két sajátosság figyelmen kívül hagyása ellenére is, a Border Collie vitathatatlanul egy terelő- és munkakutyának számít. Izmos, atlétikus és arányos teste valamint ruganyos mozgása gyorsaságról, dinamizmusról és kitartásról árulkodik. Mancsait csak kissé emeli el a talajtól, ezért surranva és gyorsan mozog. Harmonikus teste hosszabb mint a magassága. A kankutyák maximum marmagassága 55 cm, a szukák rendszerint kicsit kisebbek, vállmagasságuk már 45 cm-nél kezdődik. Súlya, melynek megfelelő arányban kell lennie a testével 13 és 22 kg között mozog.

Kétféle bundával és sokféle színvariációval fordul elő

A Border Collie-k a fajta standardleírásának megfelelően két különböző változatban, középhosszú és nem teljesen rövid bundával fordulhatnak elő. A középhosszú szőrváltozatnál a dús szőrzet sörényt, nadrágot és zászlókat képez. Az arcon, a fülön és a mellső végtagok elülső részén és a hátsó lábakon a csánktól a földig szőrzete rövid és sima. Mindkét változatnál a fedőszőr és az aljszőrzet is sűrű, mely a border collie számára védelmet nyújt az időjárással szemben. Bár a fekete-fehér a legismertebb színvariáció, rengetegféle színű lehet a bundája, azonban egyiknél sem lehet a fehér az uralkodó. A fekete-fehéren kívül még az alábbi színvariációk fordulhatnak elő: vörös, kék, kék-merle, vörös-merle, coboly színek, lila. Barna színű foltok mindegyik változatban előfordulhatnak.

Bundájuk színének megfelelően a Border Collie-k orra lehet fekete, barna vagy palaszürke színű. A széles fejhez jól elkülönülő stop tartozik, mérsékelten rövid fanggal, illetve erőteljes és teljes ollós harapással rendelkezik. Az ovális, közepesen nagy szemű egyedek rendszerint barnák – csak a kék-merle bundájúak szeme lehet részben, vagy teljesen kék. A közepesen nagy fülei felfelé és előre billenve is állhatnak. A mérsékelten hosszú, hátra lógó farok mélyen tűzött és sosem a hátvonal felett hordja.

A border collie története

Már a neve is utal földrajzi származására. Ebben az esetben az angol “border” (magyarul határ) szó az Anglia és Skócia közötti határvidékre utal. Az ott élő farmerek már évszázadokkal ezelőtt megbízható és nyájukat engedelmesen terelő, a vidék zord klímájához alkalmazkodó juhászkutyákat tartottak. Elsőként John Caius ír 1576-ban megjelent “De Cannibus Britannicus” (engl. „Of Englishe Dogges) című könyvében erről a robosztus és munkaszerető kutyáról, mely úgy összetartja a juhnyájat, mint semelyik másik fajta. Noha akkor még nem “Border Collie” néven váltak ismertté, Caius jellemzése nagyon közel állt a ma ismert fajkutyáéhoz.

Old Hemp, az ősatya

A Border Collie-k célzott tenyésztése juhászkutyaként, csak a 19. század végén kezdődött el. A fajta ősatyjának az 1893-ban született, Old Hemp tekinthető, aki már 12 hónaposan kivételesen tehetséges juhászkutyának bizonyult. A legjobb juhászkutyák számára rendezett versenyeken (un. sheepdogtrails), Old Hemp kiemelkedő rátermettségről tett tanúbizonyságot és az egyik legkeresettebb tenyészkan lett, aki több mint 200 utódot nemzett, melyeknek átadta kivételes juhészképességeit. Sok mai Border Collie származási vonala Old Hemphez vezethető vissza.

A ma ismert, többi collie-fajtától megkülönböztető “Border Collie” fajtanevet először Hames Reid használta 1915-ben. Ő volt az International Sheep Dog Society (ISDS) első ügyvezetője, mely 1906 óta rendez juhászkutyaversenyeket. A megmérettetésen való részvétel ma is egy fontos kritérium egy Border Collie juhászképességeinek megítéléséhez, mely egyedüli kritériumnak tekinthető az ISDS szerint a kutya tenyésztésre alkalmasság megítélésében. Csak az FCI (Fédération Cynoloqique Internationale), mely 1976-ban hivatalosan is fajtaként ismerte el a Border Collie-t, állított fel egy olyan standardot, mely a kutya külső jegyeit is leírja.

A border collie tenyésztése

Sokáig a Border Collie-t kizárólag juhászkutyaként tenyésztették. Juhászképességeit erősítő munkakedve, kitartása és engedelmessége áll a tenyésztők törekvéseinek középpontjában. Csak az utóbbi években foglalkoznak a tenyésztők a borderekkel családi kutyaként. Az agility-sport– Angliában egyre növekvő népszerűségének és nem utolsó sorban az olyan filmeknek köszönhetően mint a “Babe”, a “nem-juhászok” is elkezdtek érdeklődni a fajta iránt. A családi és társasági háziállat céljára alkalmas nyugodtabb Border Collie tenyésztése iránti törekvés ellenére az évszázadokon át végzett tenyésztés eredményeit nem könnyű felülírni. Az alapfeladatuknak számító juhterelés kiiktatása a túlzottan specializálódott fajtakutyákból szellemi nyomorékot csinálhat.

Kiknek alkalmas a Border Collie?

A kutya pszichés egészsége érdekében egy Border Collie beszerzése előtt fel kell tennie magának a kérdést, hogy valóban ki tudja-e elégíteni ennek a kutyafajtának az igényeit? Az órákig tartó séták, biciklitúrák vagy a nagy teljesítményt megkövetelő agility-sport nem elegendő a veleszületett munkakedvének kielégítésére. Gyakran a csekély szellemi igénybevétel miatt a kutyák problémákat okozó pótcselekvésekhez folyamodnak, mint például gyerekek, tárgyak terelése, vagy olyan agresszív viselkedésben nyilvánulhatnak meg, mely tulajdonképpen szembe megy az emberszerető Border Collie-k tulajdonságaival. Éppen ezért egy Border Collie valójában egy juhászhoz vagy egy hozzáértőhöz való, aki értékeli ennek a fajtának a tipikus tulajdonságait és viselkedési módját, melyet képes a megfelelő mederbe terelni. Akinek már van tapasztalata a kutyákkal és a nap nagyrészét rá tudja szánni háziállatának szellemi nevelésébe és a megfelelő fizikai és mentális leterheltségen kívül kellő biztonságot, nyugalmat és állandóságot is tud nyújtani számára, a Border Collie minden bizonnyal egy hűséges és megbízható társ lesz, mely a feltételek figyelembevételévek akár családtagként is tartható.

A border collie egészsége

Míg a szellemi egyensúly megtartása nagy kihívást jelent sok gazda számára, a fajta általános egészségi állapota meglehetősen jó. A Border Collie egy robusztus kutya, mely kevésbé hajlamos a betegségekre. Náluk is előfordulnak azonban a fajtára jellemző betegségek. A többi Collie-fajtához hasonlóan náluk is gyakori az MDR1-defekt, mely különböző gyógyszerekkel szembeni túlérzékenységhez vezet. További öröklött betegségnek számítanak a különböző szemproblémák, mint a progresszív retina atrophie (PRA) vagy a collie szem anomália (CEA), a canine ceroid-lipofuszinose (CL) anyagcserezavar vagy a TNS csontvelőbetegség (Trapped Neutrophil Syndrom). Ezen kívül a Border Collie-k – a többi fajtatiszta kutyákhoz hasonlóan – ízületi problémákkal (csípődiszplázia) vagy epilepsziával küzdhetnek.

A border collie ápolása

A Border Collie-k ápolása a testi és szellemi igényeinek kielégítésével szemben kevesebb időt vesz igénybe, ugyanakkor egy bizonyos ápolási rutinhoz őt is hozzá kell szoktatni. Egészséges bundájának és szépségének megőrzése érdekében fontos a rendszeres átfésülés. Különösen a közepes hosszúságú szőr csomósodhat össze. Ezen kívül rendszeresen ellenőrizni kell a füleiket, fogaikat és szemüket, adott esetben ki is tisztítani őket. Így nem csak előbb ismerhetők fel és kezelhetők az esetleges fertőzések, hanem lehetőség szerint el is kerülhetők.

A Border Collie táplálása

A kutya egészségére döntő befolyást gyakorol a táplálása. A többi kutyafajtához hasonlóan a Border Collie számára sincs egyetlen tökéletes eledel. Végtére is az, hogy mi a jó a kutyának kevésbé a fajtájától, mint inkább a rá jellemző egyéni tényezőktől függ. Életkora, neme, súlya, egészségi állapota legalább akkora szerepet játszanak, mint tartásának körülményei és mozgékonysága. A kölyökkutyáknak más táplálékra van szükségük, mint a felnőtteknek, vagy az idősödő állatoknak. Az allergiás vagytúlsúlyos kutyákat másképp kell táplálni, mint az egészségeseket Természetesen a továbbra is terelő munkát végző Border Collie-knak más energiaigényük van, mint a családi kutyaként nyugodt életet élő társaiknak.

Olvassa el a Border Collie-k táplálásáról szóló cikkünket is!

Húsevő Border Collie

Alapvetően a munkakutyának számító és családtagként tartott Collie-knak is a hús kell hogy álljon elsőként az összetevők listáján. A kutyák húsevő állatok, az egész emésztőrendszerük és fogazatuk, a hús felvételéhez alakult ki. A húsban található fehérje a legfontosabb energiaforrás számukra. Ha a divatos BARF-metódusnak megfelelően, nyers húst kap, akkor tekintsünk el a sertéshústól, mert –bár ritkán- de paraziták, baktériumok vagy férgek juthatnak be vele a szervezetébe. Minden más húsfajta gond nélkül adható nyersen. Ha szeretne biztosra menni, a húst be lehet tenni egy hétre a mélyhűtőbe, hogy a lehetséges kórokozók elpusztuljanak.

Mi legyen még az étlapon?

A hús mellett legyen zöldség és gyümölcs is a Border Collie étlapján. A kutya megfelelő táplálásához szükség van omega-3-zsírsavakat tartalmazó olajokra, mint például a lazacolaj. A nyers tojás megőrzi a Collie szőrének egészséges csillogását. Alkalmanként lehet csontot is adni neki, mely a fogazat egészségét támogatja. Mindenesetre csak egész csontot kínáljunk neki, mivel a széttöredező üreges csontok életveszélyes sérüléseket okozhatnak a nyelőcsőben vagy a gyomor-bélrendszeri szakaszban.
.

Tartása: mire van szüksége egy Border Collie-nak?

Az egészséges kutyaélet alapvető feltétele a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás, megfelelő és rendszeres ápolás illetve a fajtának megfelelő gondoskodás. A Border Collie fajtájára jellemző igények kielégítése jelenti vélhetően a legnagyobb kihívást. Problémákhoz vezethet, ha a lakókörnyezete túlságosan korlátozott, ha gazdája testi és szellemi leterhelés szempontjából elhanyagolja. A Border Collie nem az a kutya, akivel egy kicsit sportol az ember és minden mozgási szükséglete ki van elégítve. Egy juhászkutyának dolgoznia kell – még akkor is, ha családi kutyaként tartják.
Aki Border Collie-t szeretne magának, a beszerzés előtt mindenképpen tisztáznia kell, hogy meg tud-e felelni azoknak a magas elvárásoknak, melyeket ez az elbűvölő kutyafajta támaszt. Akinek elegendő ideje van és kész arra, hogy dolgozzon a kutyával, meg van benne a kreativitás ahhoz, hogy mindig új kihívásokat támasszon számára, akkor ez a hűséges és szeretetreméltó energiabomba nem csak fitté, hanem boldoggá is teszi.

Olvassa el a kölykök beszoktatásáról és alapfelszereltségéről szóló cikkünket !

Kapcsolódó cikkek
A leghasznosabb cikkeink
8 min

Golden Retriever

A k√∂z√©pm√©retŇĪ Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbar√°t √©s ez√°ltal ide√°lis csal√°di kutya: Emberk√∂zpont√ļ √©s engedelmes, nagy a mozg√°sig√©nye, de bund√°ja kev√©s √°pol√°st k√≠v√°n meg.
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbar√°t √©s teherb√≠r√≥. A k√∂z√©pm√©retŇĪ labrador retriever kutya elsŇĎsorban h√°zi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyak√©nt tartott fajta nagyon ig√©nyli mind a testi, mind a szellemi fejleszt√©st. Ha labrador k√∂ly√∂k kutya √∂r√∂kbefogad√°s√°n gondolkozik, mindenk√©ppen olvassa el cikk√ľnket. Sz√≥ lesz az al√°bbiakr√≥l: labrador rossz tulajdons√°gai, labrador v√©rm√©rs√©klet, labrador betegs√©gek, labrador nevel√©se, labrador tart√°sa stb.
9 min

Tacskó

A tacsk√≥ ellen√°llhatatlan n√©z√©se m√°r megolvasztotta j√≥ p√°r √°llatbar√°t sz√≠v√©t. Tudjon meg cikk√ľnkbŇĎl mindent a kompakt szem√©lyis√©gŇĪ tacsk√≥r√≥l, amely fajt√°t ‚Äědakszli‚ÄĚ vagy ‚Äěborzeb‚ÄĚ n√©vvel is illetnek.