Madár Magazin

2 min

Papagáj játékok

A természetben, szabadon élő madarak élete sokkal változatosabb, mint ketrecben élő tásaiké, így azoknak játékokra van szükségük, hogy ingergazdag környezetben élhessenek.
6 min

Madárinfluenza

A madárinfluenza a hírek visszatérő témája volt az elmúlt években. De vajon mely madarak kaphatják el a madárinfluenzát, és veszélyes-e a vírus az emberre is? Ebben a cikkben összefoglaljuk Önnek a legfontosabb információkat.
3 min

Hullámos papagáj tenyésztése

A hullámos papagájok a legkedveltebb háziállatok közé tartoznak. S milyen szép is, ha még utánpótlás is érkezik! Viszont ezen madarak esetében a családtervezésnek bizonyos szempontok figyelembe vételével kell történnie:
5 min

Ara papagáj

Az ara papagáj összetéveszthetetlen tollazatának, feltűnő szépségének és jellemének valószínűleg egyetlen madár rajongó sem tud ellenállni. Ezek a szépséges dzsungelmadarak azonban kifejezetten igényesek tartási körülményeikre. Alábbi cikkünkben elolvashatja a legfontosabb tippeket, melyek az ara papagáj tartásához és gondozásához kapcsolódnak.
5 min

Jákópapagáj (Psittacus erithacus)

Visszafogott tollazata ellenére a jákópapagáj a legkedveltebb papagájfajták közé tartozik. Ez a szórakoztató madárka ugyanis kifejezetten okos. Alábbi cikkünkben egyéb tulajdonságairól és ideális tartási körülményeiről olvashat.
17 min

Hullámos papagáj

A hullámos papagáj eredetileg Ausztráliából származik. Manapság ezek a beszédes, színes tollazatú és kampós csőrű madarak Európa legkedveltebb háziállatának számítanak.
2 min

Eledel és madárház vadmadaraknak

A barátságos madárcsiripeléstől hangos kert a tavasz érzetét ébresztgeti bennünk. Ha elolvad a hó és felenged a jégtakaró, a madaraknak ismét minden okuk megvan arra, hogy énekeljenek: vége a nehézségekkel teli eledelvadászatnak, sikerült túlélniük a kemény telet. A legtöbb madárszerető ember ilyenkor lassan, de biztosan lebontja, eltávolítja a kertekben télre elhelyezett madárházikókat és -etetőket. Ezt azonban nem kell feltétlenül megtenni! A meleg nyári hónapokban is segíthetünk tollas barátainknak, hogy könnyebben találjanak eleséget maguknak! Mit érünk egész éven át való etetés alatt? Régebben azt tanácsolták, hogy a madarakat csak akkor etessük ill. biztosítsunk számukra madárházikókat, ha zárt hótakaró borítja a tájat és a hőmérséklet tartósan fagypont alá süllyed. Nos, itt az idő, hogy ezt a nézetet átértékeljük! A természetvédők és a madárszakértők egyetértenek abban, hogy a madarak téli etetését már októberben el kell kezdeni, és csak májusban javasolt befejezni. Így a vadon élő madaraknak megteremthetjük azt a lehetőséget, hogy elegendő idejük legyen arra, hogy alkalmas etető- ill. eleség-lelőhelyet találjanak, és hozzá tudjanak ahhoz szokni, mielőtt a hűvös idő beköszönt. Ezért még időben ki kell függeszteni a nekik szánt madárházakat, fészekládákat, hogy az odúban, fedett helyen fészkelő madaraknak a hidegtől és nedvességtől védett helyet biztosítsunk. A vadmadarak a költési időben kis védenceik ellátására különösen intenzíven kutatnak élelem után. Milyen a megfelelő eleség erre a célra? Ősszel és télen különösen oda kell figyelni arra, hogy a szabadon élő madaraknak kihelyezett eledel zsírban gazdag legyen, sok energiát szolgáltasson. A közkedvelt cinkegombócokban minden fontos energiaszállító anyag megtalálható, például a napraforgómag. A május és szeptember közötti költési időszakban a szabadban élő madaraknak speciális nyári eledelt ajánlott adni. Erre nagyszerűen alkalmasak a kerti madáreleségek, amelyek pl. bogyós gyümölcsöket vagy szárított rovarokból származó állati fehérjét tartalmazhatnak. Ugyanígy szerepel a kínálatban a madárfiókák felnevelését elősegítő, gabonapehellyel és ásványi anyagokkal készülő kiegészítő eledel is. Ilyen módon segíthetünk a szabadon élő madaraknak, hogy a ellensúlyozzuk a táplálék szűkösségét, s így megnöveljük a fiókák túlélési esélyét. A madáreleséget kihelyezheti például egy kedves madárházba, madáretetőbe. Esetleg figyelnem kell valamire az eleség megvásárlásakor? Sok madáreleség-keverék tartalmaz fekete üröm - ambrózia (parlagfű) magvakat. Az Észak-Amerikából származó növény egyre inkább elterjed Európában is. Sok ember azonban allergiás tünetekkel reagál a parlagfű virágporára, s az "asztma-növény" megérintése egyeseknél még bőrreakciókat is kiválthat. Ezért ilyen esetekben mindig ügyelni kell arra, hogy a madáreledel csomagolásán szerepeljen az "ambróziára bevizsgált" megjegyzés. A zooplus -on széles termékválaszték várja Önt a szabadon élő madarak egész éves etetése témakörében.
A leghasznosabb cikkeink
Legfrissebb cikkek
Madár Magazin Madárfajták

Ara papagáj

Az ara papagáj összetéveszthetetlen tollazatának, feltűnő szépségének és jellemének valószínűleg egyetlen madár rajongó sem tud ellenállni. Ezek a szépséges dzsungelmadarak azonban kifejezetten igényesek tartási körülményeikre. Alábbi cikkünkben elolvashatja a legfontosabb tippeket, melyek az ara papagáj tartásához és gondozásához kapcsolódnak.