Macska Sport és Játék

Egy macska akkor boldog, ha fajtának megfelelő életet folytathat. Ez olyan életet jelent, ami a lehető legjobban megfelel a természetes közegében adott feltételeknek: szüksége van mind visszavonulási lehetőségre és nyugalomra, mind aktivitást és kihívást is kell nyújtani számára. Olvassa tovább

3 min

Intelligencia játékok macskák számára

A macskák sok ember számára élő plüssállatok: puhák, kedvelik az ember közelségét és szívesen kényeztetik magukat. Sok gazdi azonban elfelejti, hogy a kis háziállatában egy vadállat rejtőzik. Attól nem lesznek elégedettek, ha az életüket a kanapén töltik. A gazdátlan, vadon élő macskák lefoglalják magukat. Minden étkezést több órás vadászat előz meg. Napról napra lefoglalja őket a rejtőzés, védekezés és a vadászat. Olyan nyugalomban ritkán van részük, mint a házi cicáknak. A macskák még az emberrel töltött hosszú évtizedek ellenére is kis vadállatok és hasonló igényeik vannak, mint vadon élő rokonaiknak.
5 min

Kaparófa vagy macskabútor?

A kaparás cicáink alapvető szükséglete. Nemcsak a lakásban élő macskáknak, de a szabadban sokat tartózkodóknak is kell élezniük a karmaikat, hogy lekoptassák a fölösleges szaruszövetet.
5 min

Lézerpointer macskáknak

Alkalmas-e a lézerpointer macskajátéknak vagy sem? A következőkben felsorakoztatunk néhány aspektust, pro és kontra érveket, s eldöntheti, hogy Ön milyen állasponton van ezt illetően.
3 min

Macska agility

A mozgás és a játék az egészséges macskaélet alapjai. Amint macskája unatkozni kezd, számítson rá, hogy hamarosan panasza lesz a négylábúra.
9 min

Macskasport: az ideális a testsúlyért

Egynéhány merő jóindulatból kapott finomság, és ugyanakkor túl kevés játék egyből könnyen eredményezhet egy kis zsírlerakódást. Ebből máris adódik a kérdés: van olyan, hogy macskasport? A mi öt gyakorlatunkkal lendületet és fitness-t varázsolhat macskája életébe, s leolvaszthatja róla a plusz dekákat is.

Ön, mint macskatartó nagymértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy optimális életfeltételeket teremtsen hőn szeretett négylábúja számára. Mindezt cicája majd sok kedveskedéssel hálálja meg (és talán egy pár halott egérrel is meglepi a teraszon).

Ma már számos lehetőség nyílik a közös játékra gazdi és macska között. Macskajátékokat akár Ön is barkácsolhat kedvence számára, azonban az állatkereskedésekben is sok pompás kelléket vásárolhat, hogy szórakoztassa szobatigrisét. Igazából soha nem lehet elég játéka cicájának.

Ideális esetben ajánlott a nap nem túl csekély részét a játéknak szentelni. Azt javasoljuk, hogy minden nap körülbelül ugyanabban az időpontban vezessen be játékidőt, hogy egyfajta rituálé alakuljon ki.
Mivel a macskák általában esténként indulnak portyázni, ezért előnyös lehet ebben a napszakban macskahorgászbottal vadászatot imitálni számára, azonban természetesen nem muszáj ezt tennie.

A sport és játékos tevékenységek egyaránt segíthetnek négylábújának a fogyásban, valamint megfelelő súlyának megtartásában. Speciális intelligenciajátékokkal is edzheti „minitigrise” kis szürke agysejtjeit. Egyes cicák, illetve macskafajták különösen magas intelligenciával rendelkeznek, ezért rendkívül fontos, hogy képességeiknek megfelelő tevékenységet biztosítson számukra, melyek elegendő kihívást jelentenek számukra.

Miért olyan fontos a játék cicám számára?

Általában a benti macskák hajlamosak az elhízásra. Gazdiként szabályozhatja az étrendjét annak érdekében, hogy ne nyomjon túl sokat kedvence. Érdemes tudatában lennie annak, hogy a száraz eledel egy koncentrátum, ami elősegítheti a túlsúly kialakulását.

A súlycsökkentés további fontos eleme a mozgás. Egyes macskák keveset mozognak ösztönzés hiányában, habár ez megfelelne a természetben adott feltételeknek. Mindazonáltal a mozgás hiánya a túlsúly mellett elsősorban azt eredményezi, hogy macskája nem kap elég ingert és unatkozik. Ezt általában evéssel és alvással kompenzálják.

Ezért azt ajánljuk, hogy gondoskodjon arról, hogy szeretett állati lakótársa elég impulzusban részesüljön a játék, a szórakozás és a sport terén. Ez mind fizikailag, mind pszichikailag egészségesen tartja és megfelel a természetben biztosított életfeltételeinek, illetve szükségleteinek. Továbbá kielégíti természetes vadászösztönét is. Emiatt fontos, hogy megfelelő játékmódot válasszon, ami kihívást jelent vadászösztöne számára. Próbálja meg a rendelkezésre álló játékokkal az egér vagy más zsákmányállat mozgását és viselkedését utánozni.

Kijárós cicák esetében a mozgás sokkal pozitívabb képet fest. A szabadban, természetben töltött idő sok stimulációt biztosít számukra – a vadászattól a futkározáson át a mászásig számos aktív tevékenységet folytathatnak. Ezenkívül odakint több érzékszervüket éri inger egyszerre, ami mentális stimulációt is jelent. Ha ebből a szemszögből nézzük, elmondhatjuk, hogy semmi sem pótolhatja a természetet.

Mindenesetre a kijárós cicákat is érdemes szórakoztatni. Biztosan Ön is örömét leli benne és erősíti a kötődést ember és állat között. Ezért naponta legalább 15-30 percet ajánlott lenne a közös játéknak szentelni.

Milyen macskajátékok ideálisak?

A megfelelő macskajáték kiválasztása elsősorban az állat jellemétől függ. Manapság már szinte kimeríthetetlen a kínálat. Nyugodtan inspirálódjon, és képzelje magát szobatigrise helyébe: milyen játék tetszene neki? És mi az, amivel Ön is szívesen játszana vele? Ezenkívül nem árt, ha tudja, hogy mindegyik játék a macska más-más igényét elégíti ki.

Például, ha a macskahorgászbotot ide-oda mozgatja, míg kedvence utána nem kap vagy utána nem ered, akkor ezáltal a vadászatot imitálja számára.
Más cicák a puha labdákat részesítik előnyben, mivel azt a bútorok alá tudják gurítani, majd mancsukkal kiszedni onnan. Vagy a gazdi is előszedheti egy megfelelő tárggyal a komód vagy a szekrény alól, csak ilyenkor ügyelni kell arra, hogy ne legyen elérhető távolságban a macska mancsa.

Olyan játékokat is meleg szívvel ajánlunk, melyek macskamentát tartalmaznak. Egyes bársonytalpúak nagyon pozitívan reagálnak erre a növényre és segítségével egyszerűen játékra ösztönözhetők, valamint aktívabbá is válnak. Természetesen kedvence bármelyik játékát befújhatja macskamenta spray-vel is, hogy ezt a hatást érje el.

A kaparófa nem számít játéknak, azonban a cica testi-lelki egészségéhez mindenképpen szükség van rá. Ezen tudja élesíteni karmát és kinyújtani izmait. A kaparófán megjelöli a területét is. Ha úgy látja jónak, a kaparófát kombinálhatja játékokkal, például hozzáerősítheti a macskahorgászbotot.

Hogyan tudok „sportolni“ cicámmal?

A kutyákkal kapcsolatban ismertté vált agility tréning már macskák számára is létezik. A macska agility során lehetőleg hiba nélkül kell teljesítenie kedvencének egy akadálypályát a megadott időn belül. A gazdi vezeti a cicát az egyes állomások között jutalomfalatok segítségével.