Macskasport: az ideális a testsúlyért

macska játékegér

Egynéhány merő jóindulatból kapott finomság, és ugyanakkor túl kevés játék egyből könnyen eredményezhet egy kis zsírlerakódást. Ebből máris adódik a kérdés: van olyan, hogy macskasport? A mi öt gyakorlatunkkal lendületet és fitness-t varázsolhat macskája életébe, s leolvaszthatja róla a plusz dekákat is.

Miért fontosak a gyakorlatok a macskák számára?

A házimacskák kereken fele túl sokat nyom a mérlegen – a praktizáló állatorvosok szövetségének véleménye szerint. Főleg a lakásban tartott macskák hajlamos a a túlsúlyra, aminek hátterében gyakorta a lecsökkent mértékű aktivitás áll.
Ne vegye könnyedén kedvence túlsúlyos mivoltát! Annak ugyanis döntő kihatása lehet macskája egészségére. Ha úgy gondolja, hogy cicája túl nagy súlyú, minden esetben beszélje meg ezt a problémát az állatorvossal! Együttesen kialakíthatják a kedvence számára megfelelő diétát.
Magazinunkban arról is olvashat, hogy miként tudja megítélni,vajon az Ön macskája kövér-e?

Mozgással az ideális testsúlyért

A macska-diétát illetőn nem csupán az új eledelre való átállás válhat szükségessé. Ha a cicának fogynia kell, több mozgásra van szüksége. Ez ugyanis egyszerűbbé és könnyebbé teszi az ideális testsúlyhoz való visszatérést.
Maga a mozgás tulajdonképpen a macska vérében van, alaptermészetéhez tartozik. Végül is ősei tehetséges vadászok voltak, és rendesen meg kellett dolgozniuk a zsákmányért. A modern macska ezzel ellentétben ideje nagy részét egy igazi mesebeli álomvilágban tölti – amikor csak lehetséges, szeretettel és csemegékkel kényeztetve.
Némi türelemmel még a legkényelmesebb és legelkényeztetettebb lakásban tartott cica is rávehető egy kis mozgásra. Ha pedig egyszer elkezdik a macska-fitness-t, Ön és macskája is egyre több örömüket lelik majd benne.

Sport macskáknak: 5 ötlet az aktivitásra

A macskasport természetesen nem összehasonlítható az ember által végzett sporttevékenységgel. Azonban a hatása mégis ugyanaz: a több mozgás nagyobb fittséget jelent, és kevesebb zsírpárnát. Az alábbiakban 5 lehetőséget mutatunk be Önnek, hogyan is tud több mozgást beépíteni macskája mindennapjaiba. Ezek mellett természetesen sok más eshetőség is adódik cicája lefoglalására.

Macskatartóként Ön is jól tudja, hogy a macskajáték mozgástámogató. Azonban a játékban nagyon fontos szerep jut az interakciónak. Soha ne csupán macskája orra elé tegye a játékot, hanem animálja is mozgásra, játékra kedvencét!

Gondoljon arra, mit csinálna macskája a természetben: ahogyan egy igazi egér teszi a valóságban, egy játékegérnek is „menekülnie“ kell kedvence elől, nemcsak mozdulatlanul feküdni a macska orra előtt, s nem konfrontálódni a „vadásszal“. Emellett a macskával való játékhoz mindig hozzátartozik a sikerélmény is. Vagyis rendszeresen hagyja, hogy az állat el is kapja azt az egeret.

Esetleg Önnek egy különösen lusta cicát kellene mozgásra bírnia? Vagy talán az Ön kedvence azon különösképp kényelmes példányok közé tartozik, melyeket bizony nem nagyon izgatnak és nem nagy hatást váltanak ki belőlük a játékpálcák vagy labdák? Akkor próbálja meg más tárgyakkal felkelteni az állat érdeklődését: pingponglabdákkal, zörgős műanyag szatyrokkal, összegyűrt papírral egy papírkartonban – a macskák különösen nagyok abban, hogy ismeretlen dolgokat érdekesnek és módfelett vonzónak találjanak.

Ha macskájának fogynia kellene, a diéta keretében a célhoz kell igazítani az eledel mennyiségét. Sok cica viszont imád enni, s igencsak nehezen tudja magát visszatartani az evéstől. A nagy étvágyú macskáknak ideális gyakorlatot jelent a jutalomfalatos inteligenciajátékokkal való foglalatosság. Az eledeles labdák vagy “figurabarát“ snackkel megtöltött papírzacskók sok mozgásra ösztönzik, s nagyszerűen lendületben tartják kedvencét. Ezekkel a játékokkal ugyanis a cicának aktívnak és egyúttal intelligensnek kell lennie ahhoz, hogy éhségét csillapíthassa.
S hogy macskája még többet mozogjon, valamilyen magaslati helyre is teheti a lakásban az eledelt. Ha pedig a rejtekhelyet rendszeresen változtatja, a dolog még csak nem is lesz unalmas az állat számára.

macska jutalomfalatos játék

Ha az Ön cicáját különösen erős vadászösztön hajtja, fényjátékokat is használhat. Világítson a falra, a dívány alá, az ágyra, majd megint a padlóra, s cicája pedig hadd kergesse és próbálja meg elkapni a fényt! Ehhez akár egy elemlámpát is használhat. Vagy esetleg mit szólna egy lézerpointerhez? Magazin-cikkünk segít Önnek a döntésben, s online shopunkban a foglalkoztató játékok között teljesen veszélytelen lézrepointereket is találhat.

Ha macskája ízületei még jó állapotban vannak, talán a mászógyakorlatokkal is tudja lelkesíteni kedvencét. S ezzel nemcsak lendületet visz az állat mindennapjaiba, hanem kedvence ügyességét is fejleszti. Próbálja meg pl. cicája kedves puha ágyikóját úgy elhelyezni, hogy kedvencének csak némi mászás-ugrálás után sikerüljön hozzájutni a jóleső lustálkodással kecsegtető pihe-puha fekhelyhez. Ha vannak lakásában lépcsők, egy kis lépcsőzésre is motiválhatja a cicát. De kedvence túlsúlyának csökkentésében sokat segíthet egy jól megválasztott, a játékba bevont kaparófa is.

Macska a lépcsőn

A macskák szeretik a mindennapi rutint. Ha kedvence is szívesen tartja magát a megszokott dolgokhoz, próbálja meg ezt a tulajdonságot felhasználni a több mozgás érdekében: tegye a macska eledelét újra meg újra egy másik helyre! Vagy állítson fel egy kis akadálypályát a hőn áhított etetőtál felé, aminek leküzdése némi plusz energiát igényel az állattól. Arra viszont mindenképp ügyeljen, hogy mindez nehogy stresszt okozzon az állat számára!
Emellett gyakrabban váltogassa az állat játékait is, hogy az ne unatkozzon, s a játék is legyen tartós mozgási motiváció számára!

Még több ötletet találhat a témával kapcsolatban magazinunkMacskasport és -játék fejezetében. Gondolt már pl. arra a lehetőségre, hogy macskájával akár klikker-tréninget is folytathat? Vagy hogy milyen lenne Önöknek a macska-agility?

További macskasport tippek, ötletek és tanácsok a illetően:

  • Soha ne kívánjon túl sokat macskájától! Ne terhelje túl holmi tréning-maratonokkal! Ehelyett tervezzen be inkább napi többszöri, rövidebb mozgással töltött időszakokat! Eleinte elegendő 10-15 perc, ami később aztán növelhető. S ami szintén nagyon fontos: mindig tervezzen be pihenésre való szüneteket is!
  • Mielőtt kedvencét trenírozni kezdené, mindig beszéljen az állatorvossal, s tisztázza, mit bírnak el az állat ízületei, s mely gyakorlatok kerülendők inkább az adott cica esetében!
  • A fogyás akkor fog a legjobban sikerülni, ha cicája motivált, szívesen csinálja, amit kell, s közben jól is érzi magát. Így azután az a legjobb, ha többféle cicasportot is kipróbálnak, hogy el tudja dönteni, hogy melyik okozza a legtöbb örömöt kedvencének. De arra is ügyeljen, hogy kellő változatosságot kínáljon macskájának!

Macskasport után sose feledkezzen meg a jutalmazásról!

Ha macskája amúgy igazán beleadott mindent egy kis sportba, utána örül egy kis wellness-nek. Kényeztesse kedvencét pl. egy kiadós szőrápolással, vagy egy jólesőmasszázzsal – mindez jól ellazíthatja az izmait. Az ilyen jellegű jutalmazással egyúttal megspórolhatja a finomságokat, s ezáltal a kalóriák növekedését is túlsúlyos cicája esetében.
S ami még egészen fontos a macskasportnál: legyen türelmes, s ne adja fel! Soha ne kényszerítse az állatot, ne erőltesse rá a fitness-t, hanem szépen lépésről, lépésre vigye bele és terelgesse előre!

A rendszeres aktivitás és játék ideális kiegészítést nyújt a macska diétájához, új energiákat teremt az állat számára, s erősíti a cica és gazdája közötti kötődést. Cicasportnak azonban leginkább örömöt kell okoznia. A kitartás jutalma pedig az egészség és a hosszú, boldog macskaélet.


Sabrina Quente
Sabrina Quente

Animals have accompanied me for as long as I can remember - there is hardly a child's photo without a budgie on my head or a cat on my lap. For more than ten years, I have been writing as an editor about various topics ranging from health insurance to cat ownership. Always with me: my cat Mimi, who is the best source of inspiration for many texts and knows when it's time for a break from writing.


A leghasznosabb cikkeink
7 min

Benti macskák lefoglalása

Benti cica gazdájaként biztosan Ön is azt szeretné, hogy kedvence a lehető legtermészetesebb módon éljen. Ezért a lakást úgy kell felszerelni, hogy lehetőleg változatosságot nyújtson kedvence számára. Minél kevesebb tabuzóna létezik számára, annál jobb macskájának. A rugalmas etetési idők jobban megfelelnek természetes életkörülményeinek, mint a fixek. Az utolsó esti nasit akkor érdemes neki adni, amikor Ön lefekszik aludni. Biztosítson cicája számára változatosságot, tegye ellenállóvá a stresszel szemben. Ezért ajánlott sokat foglalkoznia szobatigrisével és olyan gyakran játszania vele, amennyire csak lehet. Hetente legalább egyszer lepje meg valami aprósággal, pl. vigyen neki egy dobozt, amiben elrejtőzhet, mivel az megváltoztatja az érzékelt szagvilágot. Hangok terén is szolgálhat neki újdonsággal.
8 min

Lézerpointer macskáknak

Alkalmas-e a lézerpointer macskajátéknak vagy sem? A következőkben felsorakoztatunk néhány aspektust, pro és kontra érveket, s eldöntheti, hogy Ön milyen állasponton van ezt illetően.
5 min

Macska agility

A mozgás és a játék az egészséges macskaélet alapjai. Amint macskája unatkozni kezd, számítson rá, hogy hamarosan panasza lesz a négylábúra.