Macska Magazin

Ebben a macskamagazinban számos lényeges információt és tanácsot kaphat, ha az a terve, hogy egy kiscicát fogadjon otthonába. Nagyon szép lehet az együttélés egy szobatigrissel, azonban fontos, hogy tisztában legyen a szükségleteivel és viselkedésmódjával. Ez garantálja, hogy macskája jól érezze magát Önnél és a közös élet örömet szerezzen Önnek, illetve családjának. Azt ajánljuk, hogy először tájékozódjon megfelelően a különféle macskafajtákról, hiszen a külső különbségek mellett különféle specifikus előnyökkel és hátrányokkal rendelkeznek tartásuk során. Olvassa tovább

5 min

Macska bőrgomba

A macska bőrgomba igen bosszantó, sőt veszélyes is lehet az Ön, mint macskatulajdonos számára. Itt megtudhatja, miért van ez így, és hogyan védheti meg magát és macskáját a gombás fertőzéstől.

5 min

Macska láz

Az emberekhez hasonlóan a láz a macskáknál is elsősorban védőfunkciót lát el. Hogyan ismerheti azonban egyáltalán fel, hogy macskája lázas, s mikor lesz ez veszélyes az állatra nézve?

4 min

Macska fogínygyulladás (gingivitis)

A gingivitis a fogíny gyulladását jelenti, amelyet általában a fogak szélén lévő nyálkahártya kipirosodása és duzzanata jellemez. Ez az általában fájdalmas ínybetegség nagyon gyakori a macskáknál, és számos tényező okozhatja. Ennek megfelelően fontos a részletes diagnózis felállítása, hogy a betegséget helyesen és korai stádiumban tudják kezelni.

2 min

Macskasüti sütése: Két finom recept

Szülinapja van a cicájának és különleges örömet szeretne szerezni neki? Akkor a macskasüti mindig jó ötletnek bizonyul. Az igazi macskatorták elkészítése egyáltalán nem olyan nehéz. Ezzel a két receptötlettel azonnal hozzáfoghat.

5 min

Bio macskaeledel

A bio manapság nagyon „menő“, legyen szó zöldségről, gyümölcsről vagy akár állateledelről. De mit is jelent valójában, hogy „bio“ – mi különbözteti meg a bio macskaeledelt a hagyományos macskaeledeltől? Mitől olyan átlátható a bioélelmiszer-előállítás? Tényleg nem tartalmaz a bio macskaeledel mesterséges hormonokat, antibiotikumokat és növekedésserkentőket?

6 min

Saját készítésű macskafagyi

Nyáron főszezonja van a kellemesen hűsítő hatású fagylaltnak. A hőségben a macskák is örülnek egy kis felfrissülésnek. Szeretné a változatosság kedvéért macskafagyival meglepni cicáját? Az alábbiakban elmagyarázzuk, hogy veszélyes-e a fagylalt a macskák számára, és bemutatjuk Önnek, hogy miként lepheti meg kedvencét saját készítésű macskafagylalttal.

4 min

A kismacska fejlődése: a növekedés 6 fázisa

Meddig növekednek és mekkorák lesznek a macskák? Ez egyrészt a genetikai adottságoktól, másrészt pedig olyan külső tényezőktől függ, mint a táplálkozás. A macskák növekedése hat növekedési fázisra osztható. Ha ezeket ismerjük, akkor cicáinknak tökéletes kezdést biztosíthatunk az egészséges élethez, és a lehető legjobb támogatást nyújthatjuk nekik a felnőtté válás során.

3 min

Kiscica etetése

A kiscicáknak is speciális tápanyagokra van szükségük az egészséges növekedéshez. Ez az igény fajtától, életkortól és temperamentumtól függően változó lehet.
7 min

Szingapúri macska

Az aranyos szingapúri macska ritkaságnak számít, mivel Németországban, Ausztriában és Svájcban még mindig kevés a (jó hírű) tenyésztők száma. Ennek következtében nem is olyan könnyű beszerezni ebből az egzotikus fajtából származó macskát. Ha azonban olyan szerencsés, hogy mégis szingapúri macskája van, akkor valószínűleg sok örömben lesz része. Ennek a macskának ugyanis egyedülálló jelleme van, amely egyszerre kellemes és izgalmas – pontosan amilyen az élete lesz egy szingapúri macskával.

6 min

Korat

Az ezüstkék bundájú és smaragdzöld szemű, szokatlan szépség története a hagyomány szerint a 14. századra nyúlik vissza, ugyanis ezekről macskákról már ebből a korból is léteznek irodalomi feljegyzések. A macskákról általában véve is azt tartják, hogy szerencsét és pozitív energiát hoznak az otthonba.

3 min

Miért nyalogat a macska?

Ha ismer két olyan macskát, akik különösen kedvelik egymást, akkor lehet, hogy szerencséje lesz és láthatja őket, amint egymás bundáját ápolják. A macskák ekkor ugyanis odaadóan nyalogatják egymást. Sok macskagazdi azonban felteszi magának a kérdést: mit jelent, ha a macskám nyalogat engem?

6 min

Segítség, ha a macska bepisil az ágyba

A bársonytalpúak köztudottan nagyon tiszta állatok. De mit tegyen, ha a macskája ahelyett, hogy az alomtálcához menne, hirtelen az ágyba pisil? Alábbi cikkünkből megtudhatja, milyen okok rejtőzhetnek a háttérben.

6 min

Macskák szilveszterkor: Tippek a tűzijátéktól való félelem ellen

A macskák majdnem háromszor jobban hallanak, mint mi emberek, és négyszer jobban látnak nálunk a sötétben. Nem csoda hát, hogy a szilveszteri tűzijáték fülsiketítő zaja és fénylő villanásai megijesztik a cicákat. Jó hír azonban, hogy vannak olyan dolgok, melyek segíthetnek csökkenteni a macskák szilveszteri stresszét.

4 min

Kamasz macska: Amikor a kiscicák felnőnek

Minden cica életében eljön az idő, hogy felnőjön és elkezdje feszegetni a határokat. Az alábbi cikk segítségével megtudhatja, mikor kezdődik a macskák pubertáskora, és mit is jelent ez a dackorszak Önnek, mint macskagazdinak.

4 min

Macska, mint példakép: Ezeket tanulhatjuk meg kedvencünktől

Elegancia, testkontroll, kecsesség – sok macskagazdi csodálja cicáját ezekért a tulajdonságokért. Másoknak viszont inkább ügyetlen, bújós macskái vannak, akik mindenekelőtt hangos dorombolással hívják fel magukra a figyelmet. De bármennyire is különbözőek a macskák, sok viselkedésminta egyszerűen minden macskára jellemző. Mi, emberek is tanulhatunk tőlük egy-két dolgot. Olvasson tovább, s megtudhatja, miben érdemes példaképként tekintenie macskájára, és mit tanulhatunk tőlük mi, emberek.

5 min

Macskajáték házilag: 5 egyszerű és olcsó ötlet

A macskák játszás közben kiélik a vadászösztönüket. Játszani fontos, és minél változatosabb a játék, annál jobb. Íme öt ötlet a macskajáték házilag készítéséhez olyan olcsó kiegészítőkkel, amelyek minden háztartásban megtalálhatók.

6 min

Macskasport: az ideális a testsúlyért

Egynéhány merő jóindulatból kapott finomság, és ugyanakkor túl kevés játék egyből könnyen eredményezhet egy kis zsírlerakódást. Ebből máris adódik a kérdés: van olyan, hogy macskasport? A mi öt gyakorlatunkkal lendületet és fitness-t varázsolhat macskája életébe, s leolvaszthatja róla a plusz dekákat is.

3 min

Macska agility

A mozgás és a játék az egészséges macskaélet alapjai. Amint macskája unatkozni kezd, számítson rá, hogy hamarosan panasza lesz a négylábúra.
4 min

Hajózás macskával

Hajókázás macskával? Ami először igencsak őrülten hangzik, tényleg lehetséges. Előfordulhat, hogy olykor magával kell vinnie cicáját a kompra. Adunk egy pár tippet hozzá.
6 min

Autós utazás macskával

A macskák nem szívesen utaznak. Minden helyváltoztatás tiszta stressz ezeknek az érzékeny állatoknak, hiszen a szokatlan zajok és szagok még az erősebb természetű cicákat is idegessé teszik.
A leghasznosabb cikkeink
Legfrissebb cikkek
Macska Magazin Macska Egészség és Gondozás

Macska fogínygyulladás (gingivitis)

A gingivitis a fogíny gyulladását jelenti, amelyet általában a fogak szélén lévő nyálkahártya kipirosodása és duzzanata jellemez. Ez az általában fájdalmas ínybetegség nagyon gyakori a macskáknál, és számos tényező okozhatja. Ennek megfelelően fontos a részletes diagnózis felállítása, hogy a betegséget helyesen és korai stádiumban tudják kezelni.

Ha sikerült egy bizonyos fajta mellett döntenie, szeretnénk cikkeinkkel támogatni Önt a szőrpamacs beszerzése során: hogy találom meg a hozzám illő cicát? Milyen kritériumok segítenek annak megállapításában, hogy egy adott macska nekem való-e? Ha végül sikerült meghoznia a döntést, akkor biztosan sok kérdés felmerül Önben a „jövevény” megérkezésekor tartásával kapcsolatban: hogyan szervezzem meg a beszoktatást? Milyen ápolóeszközökre, játékokra és egyéb tárgyakra van szüksége egy cicának? Minden kérdésre választ találhat magazinunkban.

Biztos lehet abban, hogy kezdő cicatartóként felmerülhetnek problémák az együttélés során. Ezért világosan elmagyarázzuk, hogyan válhat kedvence szobatisztává és hogyan szoktathatja le valamilyen nem kívánt viselkedésről, mint pl. a fajtársakkal szemben tanúsított agresszív magatartásról. A magazin témái között szerepel a szőrpamacsok ápolása is annak érdekében, hogy hőn szeretett négylábúja a lehető legjobb egészségnek örvendjen. Továbbá megtudhatja azt, hogy milyen macskabetegségek jellemzőek és mit tehet azért, hogy cicája mihamarabb meggyógyuljon. Informálódjon arról is, hogy mit tehet a paraziták ellen, milyen oltásokra van szükség és hogyan ápolhatja megfelelően bundáját.

Mindemellett a macska táplálásával kapcsolatos minden fontos információt is megtalálhat itt. Tájékozódjon a macskaeledelek különféle típusainak előnyeiről, illetve hátrányairól és tudja meg, hogyan választhatja ki a megfelelő tápot. Egyes cicáknak speciális táplálkozási igényei vannak, melyről szintén olvashat magazinunkban. Végül, de nem utolsósorban megtudhatja azt is, hogyan kelhet útra kedvencével: hogyan garantálhatja cicája biztonságát és jó közérzetét utazás közben? Milyen szállítóeszközök léteznek és hogyan válassza ki a legmegfelelőbbet? Magazinunk mind ezekkel kapcsolatban is segítséget nyújt és felbecsülhetetlen tippekkel, illetve tanácsokkal látja el Önt további hasznos macskatémákkal kapcsolatban.