Macska Egészség és Gondozás

A macskák, mint „vad“ háziállataink nagyon jók a betegségek elrejtésében, hogy ne tűnjenek gyengének. Hiszen, ha gyengének látszanak, könnyen más állatok zsákmányaként végezhetik. Emiatt nekünk, embereknek sem egyszerű felismernünk, ha szeretett cicánknak valamilyen problémája van. Olvassa tovább

5 min

5 tipp: Így vészelheti át macskája a hőséget

Sok macska élvezi, ha a kocsi tetején vagy az erkélyen finom melegen süti a nap a bundáját. Azonban a különösen meleg nyári napokon, nagy hőségben már a macskáknak is túl sok lesz a napból, s elérik tűrőképességük határait. A következmény pedig leégés vagy hőguta lehet. Alábbi 5 tippünk igyekszik segítséget nyújtani abban, hogy Ön macskatulajdonosként miként tudja megóvni kedvencét a nyári hőségben.
4 min

A kismacska fejlődése: a növekedés 6 fázisa

Meddig növekednek és mekkorák lesznek a macskák? Ez egyrészt a genetikai adottságoktól, másrészt pedig olyan külső tényezőktől függ, mint a táplálkozás. A macskák növekedése hat növekedési fázisra osztható. Ha ezeket ismerjük, akkor cicáinknak tökéletes kezdést biztosíthatunk az egészséges élethez, és a lehető legjobb támogatást nyújthatjuk nekik a felnőtté válás során.
5 min

A kókuszolaj alkalmazási lehetőségei macskáknál

A kókuszolaj macskáknak nagyon kedvelt, természetes kullancs és parazita elleni védelem lehet. Ezenkívül ennek a trendi terméknek számos ápolóhatása is van. A következőkben tippekkel és információkkal szolgálunk arról, hogyan használható a kókuszolaj macskáknak a hagyományos szerek ésszerű alternatívájaként.
4 min

Allergia macskáknál

Az allergia az alapvetően ártalmatlan anyagok (allergének vagy antigének) elleni endogén reakció, melynek során a szervezet bizonyos védőfehérjéket, úgynevezett antitesteket képez. Ez az antigén-antitest reakció végső soron különféle másodlagos reakciókhoz vezethet, amelyek az ártalmatlan bőrgyulladás mellett életveszélyes helyzeteket is okozhatnak. Elvileg bármilyen macskafajtát érinthet a túlzott immunreakció, és ez bármikor spontán módon bekövetkezhet.
3 min

Amikor a macskák tüzelnek

A macska szaporodási ciklusa alapvetően különbözik az emberétől. Így egy cica életének számos fázisa kissé érthetetlen számunkra. Nem tudjuk, hogyan viselkedjünk, és hogyan segíthetnénk kedvencünknek.
4 min

Hőguta macskáknál

A nyár sok napsütéssel és magas hőmérséklettel jár. Miközben jómagunkat hűvös italokkal és a hűs habokba való mártózással hűtjük, macskáink számára gyorsan problémává válhat a nyári hőség. Ha hőgutát kapnak, életveszélyes helyzetbe kerülhetnek. Az alábbiakban szeretnénk rávilágítani, hogyan ismerhető fel idejében a hőguta, s miként tudunk a legjobban bársonyos talpú barátaink segítségére sietni.
3 min

Hogyan ismerheti fel macskájánál a fájdalmakat?

A macskák ugyanúgy szenvedhetnek erős fájdalmaktól, mint mi emberek. A probléma csak az, hogy bundás kedvenceink ezt gyakran elrejtik előlünk. Kezelés nélkül azonban gyorsan krónikus macska fájdalom alakulhat ki. Ezért fontos figyelni a kedvence viselkedésében bekövetkező változásokra, hogy már a korai szakaszban el lehessen kezdeni a hatékony fájdalomkezelést.
10 min

Ivartalaníttassam vagy sterilizáltassam a macskámat?

Aligha lehet aranyosabbat elképzelni a kiscicáknál. De sajnos nem minden kiscica talál magának otthont. Ha gazdátlan macskák egymással, vagy más kijárós macskákkal párosodnak, akkor a kölykök élete szinte garantáltan szenvedésből fog állni. Ivartalanítsa vagy sterilizálja macskáját és előzze meg ezzel az állatok felesleges szenvedéseit!
6 min

Kiscicák féregtelenítése

A férgesség viszonylag sűrűn fordul elő kismacskákban. Ha kezeletlenül marad, akkor komoly betegségekhez vezethet. Szerencsére ezek a paraziták könnyen legyőzhetők, ha korán kiderül a fertőzöttség.
6 min

Macska bolha: felismerés és kezelés

Ha macskája hirtelen erős viszketéstől szenved, meglehet, hogy macska bolha áll a háttérben. Ezek a paraziták nemcsak kellemetlenek, hanem gyakran további problémákat is okoznak. Az alábbiakban összefoglaljuk Önnek, hogyan ismerheti fel és kezelheti sikeresen macskája bolhásságát.
3 min

Macska fogamzásgátló? Ilyen lehetőségek vannak

Egyszer saját kismacskákat nevelni csodálatos élmény, sajnos azonban a túlzsúfolt állatmenhelyek korát éljük. Éppen ezért meggyőző érvek szólnak az ellen, hogy kiscicákat vállaljon. Alábbi cikkünkben elmagyarázzuk, milyen macska fogamzásgátló lehetőségek állnak rendelkezésre, és hogy az ivartalanítás a legjobb módszer-e.
4 min

Macska fogínygyulladás (gingivitis)

A gingivitis a fogíny gyulladását jelenti, amelyet általában a fogak szélén lévő nyálkahártya kipirosodása és duzzanata jellemez. Ez az általában fájdalmas ínybetegség nagyon gyakori a macskáknál, és számos tényező okozhatja. Ennek megfelelően fontos a részletes diagnózis felállítása, hogy a betegséget helyesen és korai stádiumban tudják kezelni.
4 min

Macska fogkő

Az idősebb macskák különösen gyakran szenvednek súlyos fogkőképződéstől, amit a fogak felszínén lévő barnássárga lerakódások jellemeznek. Ezt a felhalmozódott plakk (lerakódás) okozza, amely a kemény fogkővel ellentétben még puha. Ez egy vékony nyálkahártya, amely táplálékrészecskékből, például fehérjékből vagy poliszacharidokból és mikrobákból (pl. gombákból) áll. A macskák fogkövét okozhatja a száj gyulladása, például fogínygyulladás vagy parodontitis. A fogkő aztán további gyulladásokhoz vezet a bakteriális fertőzések miatt.
4 min

Macska fogváltás

A kölyökmacskák fogak nélkül születnek, de ez nem mindig marad így. Alábbi cikkünkből megtudhatja, mikor váltják a macskák a fogaikat, és mire érdemes Önnek figyelnie gazdiként.
3 min

Macska fülatka

Cicája feltűnően sokat vakarja a fülét, esetleg gyakran rázza a fejét? Lehet, hogy macska fülatka van a dolog hátterében. Ez a speciális atkafajta többek közt súlyos viszketést okoz ugyanis a macskáknál. Olvassa el cikkünket, s minden fontos információt megtudhat a fülatkákról macskáknál.
4 min

Macska fülgyulladás (Otitis externa)

Ott áll az ajtóban, éppen beengedné macskáját szokásos éjszakai sétája után, de valami nem stimmel. Vakarózás nyomait látja az állat nyakán, s fejét valamiért ferdén tartja. Talán harcba keveredett egy másik cicával? Ha elolvassa alábbi cikkünket, megtudhatja, miért állhat a dolog hátterében esetleg macska fülgyulladás.
3 min

Macska fürdetés

A legtöbb kutyát rendszeresen fürdetik vagy a kutyakozmetikusnál vesznek alapos fürdőt. Azonban sok mindenkiben felmerül a kérdés, hogy hogy néz ki a szőrápolás a macskáknál? Lehet-e vagy egyáltalán kell-e fürdetni a cicákat? Szükséges-e a macska fürdetés látszólag nehézkes folyamatán átesni?
4 min

Macska hányás: okok és terápia

Egyszer csak morgást és öklendezést hall? Macskája megint hányt, s már sajnos nem is első alkalommal? Ha elolvassa cikkünket, megismerheti a macska hányás leggyakoribb okait, s megtudhatja, mikor van ok aggodalomra.
5 min

Macska hasmenés

A macska hasmenés (diarrrhoea) biztosan az egyik leggyakoribb tünetek közé tartozik, melyekkel a macskagazdik találkoznak. Hogy milyen okok állhatnak a hátterében és mikor szükséges aggódnia, megtudhatja alábbi cikkünkből. A következőkben összefoglaltuk Önnek a legfontosabb információkat a témában.
7 min

Macska kiszáradás: Eleget iszik a macskám?

Általános érvényű, hogy nekünk, macskatulajdonosoknak naponta körülbelül két-két és fél liter vizet kellene meginni. Ez viszont nem mindig sikerül, így esténként olykor fejfájás és rossz hangulat gyötör bennünket. De mennyi folyadékot kell meginniuk macskáinknak ahhoz, hogy ne szenvedjenek vízhiányban? És hogyan állapíthatom meg, hogy cicám eleget ivott-e, vagy éppenséggel vízhiányos? Az alábbiakban igyekszünk rávilágítani a macskák kiszáradásával kapcsolatos minden fontos tényre, és a témához kapcsolódóan adunk Önöknek néhány hasznos tippet.
5 min

Macska láz

Az emberekhez hasonlóan a láz a macskáknál is elsősorban védőfunkciót lát el. Hogyan ismerheti azonban egyáltalán fel, hogy macskája lázas, s mikor lesz ez veszélyes az állatra nézve?
3 min

Macska megfázás: tünetek és kezelés

Alighogy kezdetét veszi a hideg évszak, máris sok ember szenved a megfázás tüneteitől. De mi történik, ha macskája fázik meg? És ilyen tüneteknél egyből a rettegett macskanáthára kell gondolnia? Olvasson tovább, hogy többet tudjon meg a témáról.
4 min

Macska nátha

A nedves és hideg időjárás, a sár és az állandó hőmérséklet-ingadozás a macskák immunrendszerét is megviseli. Ha azonban kedvence tüsszög és az folyik az orra, akkor mindenképpen különbséget kell tenni az egyszerű megfázás és a rettegett macskanátha között.
4 min

Macska székrekedés

A macska a szokásos módon megy vécére, de utána csak néhány kemény székletgolyó van az alomtálcában. Ebben az esetben előfordulhat, hogy macskája székrekedésben szenved. Olvassa el a következő cikket, hogy megtudja, hogyan ismerheti fel a macska székrekedés tüneteit, és hogyan segíthet ilyenkor kedvencének a legjobban.
5 min

Macska szőrápolás – Így támogassa kedvencét

A sűrű, csillogó szőrzet annak a jele, hogy a macska testileg és lelkileg is egészséges. Köztudott, hogy a macska szőrápolás oroszlánrészét a cicák maguk végzik, azonban rendszeres keféléssel támogathatja kedvencét benne. Továbbá a kiegyensúlyozott táplálkozás is hozzájárul az egészséges bundához.
3 min

Macska vemhesség

Cicája utódokat vár? Akkor fogadja gratulációnkat, lelje sok örömét ebben az izgalmas időszakban! Tájékozódjon róla, hogy mit érdemes tudni a macska vemhesség témájáról, s hogyan támogathatja a jövendőbeli cicamamát a szülés napjáig.
4 min

Macskaallergia embereknél

Szereti a macskákat, de a jelenlétükben mindig tüsszentenie kell? Akkor meglehet, hogy macskaallergia állhat a probléma hátterében. Itt megtudhatja, hogyan szabadulhat meg a bosszantó allergiás tünetektől, és hogyan simogathatja, szeretgetheti újra zavartalanul macskáját.
4 min

Macskában kullancs: helyes eltávolítás és megelőzés

Alighogy a hőmérő mutatója tartósan átlépi a 7 °C-ot, máris felbukkannak a kellemetlen paraziták. Macskák esetében a kullancsok pedig különösen kellemetlenek. Mit tegyünk, ha a macskában kullancs van és miért kell a vérszívót minél előbb eltávolítani a legjobb módszer, megtudhatja alábbi cikkünkből.
4 min

Macskaköhögés

A macska hirtelen kinyújtja a nyakát és keservesen köhögni kezd. Borzalmas látvány! De milyen okok válthatják ezt ki, és hogyan lehet kezelni? Olvassa el alábbi cikkünket, és tudjon meg mindent, amit a macskaköhögés betegségről tudni érdemes.
4 min

Macskaleukózis (FeLV)

A macskaleukózis az egyik legrettegettebb macskabetegségek között tartják számon. Hogy ez miért van így, s milyen prognózisa van, azt megtudhatja alábbi cikkünkből.
4 min

Macskamérgezés

Sok kijárós macska van, akik felügyelet nélkül fedezik fel a környékét. Ilyenkor pedig veszélyek leselkednek rájuk, például mérgezett csalétkek. Az alábbiakból megtudhatja, hogyan ismerhető fel a macskamérgezés és hogy hogyan segíthet rajta.
6 min

Nem mérgező növények macskák számára

Néha megfigyelhetjük, ahogy a macskánk, a szépen gondozott kerti virágaink között fentereg. Ha közelebb lépünk láthatjuk, hogy olyan, mintha teljesen megőrült volna. Miért van ez? A növények fontos táplálék kiegészítők macskánk számára. Egyes növények azonban kábítóan hatnak a cicákra. Pont ezeket tartjuk előszeretettel a kertben, hiszen olyan szépek! Bemutatunk Önnek néhány olyan növényt, ami nem mérgező a kis négylábúak számára.
4 min

Sérült cica tappancs: így segíthet kedvencén

A macskáknak szokatlan tehetségük van ahhoz, hogy majdnem mindig a talpukra essenek. Ettől függetlenül azonban sérülések még előfordulhatnak, méghozzá pont a cica tappancsokon lévő apró vágások gyakoriak. Hogyan segíthet cicáján, ha észreveszi, hogy a cica tappancs sérült? Olvasson tovább és megtudhatja, hogyan járjon el helyesen az ilyen esetekben, hogyan tehet fel megfelelően egy kötést, illetve mi minden tartozik az elsősegélydobozba.
4 min

Toxoplazmózis

Amikor a család gyermekáldás előtt áll, sok macskatartó elbizonytalanodik: gyerek és macska megfér egymás mellett? A leendő szülők különösen egy parazitafertőzés, a toxoplazmózis miatt aggódnak.
10 min

Túlsúlyos macska: okok és következmények

Közel minden második macska túlsúlyos. Viszont a túlsúllyal és elhízottsággal nem lehet viccelni: ezek nemcsak a cica életminőségét és élettartam-kilátásait befolyásolják, hanem bizonyos betegségek – így pl. a diabetes vagy ízületi fájdalmak - előfordulásának kockázatát is növelik. Alábbi cikkünkből megtudhatja, hogyan is tudja eldönteni, hogy az Ön macskája túlsúlyos-e.
5 min

Védőoltás macskáknak

Ahhoz, hogy szerettet cicája egészségesen és hosszú ideig megmaradjon Önnek, bizonyos védőoltásokat kell beadatnia kedvencének. Azok nélkül komoly betegségek alakulhatnak ki, melyek tartós következményeket vonhatnak maguk után, s legrosszabb esetben még a cica elpusztulásához is vezethetnek.

Szeretett kistigriseinken sokszor csak akkor látjuk meg a betegség tüneteit, ha az már elhatalmasodott rajtuk. A kezelést igénylő betegségek jelei lehetnek például, ha a cicának nem olyan az étvágya, mint szokott. De ez alól is van kivétel: amíg a kutyák és a nyulak fogfájdalom esetében abbahagyják az élelemfelvételt, addig a macskák jellemzően nem hagynak fel az étkezéssel.

A macskát akkor lehet egészségesnek titulálni, ha fájdalmak és gyógyszerek nélkül képes arra, hogy tipikus macskaéletet éljen.

Ajánlott a macskát szemmel tartani és rendszeresen állatorvosi rutinvizsgálatokra vinni. Kijárós macska esetében korlátozottak a lehetőségei arra, hogy ítéletet hozzon macskája egészségügyi állapotáról. Végül is csak akkor figyelheti meg macskája ürülékét és vizeletét, ha az a macskatoalettet használja. Ha a dolgát kizárólag a szabadban végzi el, akkor gazdaként nincs lehetősége az ilyen típusú elővigyázatosságra.

Ha ürüléket visz az állatorvosnak vizsgálatra, akkor ügyeljen arra, hogy a lehetőségekhez képest minél kevesebb macskaalom legyen benne. Fontos, hogy azonnal keresse fel állatorvosát, ha macskája láthatólag nem jól érzi magát vagy szenvedni látszik. Tartsa észben, hogy semmilyen tanácsadó könyv és semmilyen más szakmainak tűnő internetes szöveg nem helyettesítheti az állatorvost.

Mik a tipikus macskabetegségek?

Férgek: a férgesség nagyon elterjedt a kijárós macskák körében. Ebből kifolyólag erősen ajánlott a rendszeres féregtelenítés. A kórokozóval való fertőzöttség jele lehet a hasmenés, a bozontos szőr, egyes esetekben az éhezés és a kiszáradás, valamint az általános rossz közérzet.

Különösen súlyos esetekben bélelzáródáshoz vagy hashártyagyulladáshoz vezethet. Szerencsére az ürülék vizsgálatával legtöbb esetben egyértelműen beazonosíthatóak a féregtojások. A kezelés féreghajtóval történik.

Chlamydia: a chlamydia fertőzés a macska szemének szaruhártyáján jelenik meg. Ennek megfelelően a fertőzöttség kötőhártya-gyulladásban mutatkozik meg. A legfeltűnőbb jele, hogy az egyik szem könnyezni kezd, majd pár nap elteltével a másikat is eléri a fertőzés. Súlyos esetben a szem lényeges károsodását eredményezi. A tüsszögés és a láz is a tünetek közé sorolható. Leggyakrabban 5 hét és 9 hónap közötti macskákat érint.  A fertőzés a szem váladékával jön létre. Lehetséges az is, hogy a betegség az állatról emberre terjedjen.

A kórokozó kimutatható egy egyszerű szemváladék vizsgálattal. Amennyiben a macska nincs beoltva, akkor az antitestek jelenléte megerősítheti a gyanút. Ebben az esetben a tetracycline az alkalmazandó antibiotikum. A kezelést négy hétig kell folytatni.

Egyes esetekben ajánlott lehet beoltatni a macskát chlamydia ellen. Ez csak akkor érdemes, ha a macskának nagy esélye van a fertőzés elkapására, például, ha állatmenhelyen él.

Toxoplazmózis: a toxoplasma (toxoplasma gondii) által okozott fertőzést toxoplazmózisnak nevezzük. A toxoplazmák egysejtű mikroorganizmusok. A kórokozó az egész világon elterjedt és fő gazdatesten a macskán kívül a hiúzokat, az ocelotokat és a pumákat is megtámadja. A macska a fertőzést más macskák ürülékével való érintkezés alkalmával, illetve a kórokozót hordozó zsákmánnyal, egérrel vagy madárral kaphatja el.

A kijárós macskáknál a fertőzés esélye jelentősen nagyobb, mint a lakáscicánál. A betegség egyértelmű jelei a rossz étvágy, testsúlycsökkenés, letargia, légzési problémák, láz, hányás, hasmenés, idegrendszeri zavarok, görcsök és izomgyulladások. Az állatorvos képes megállapítani, hogy macskája megfertőződött e. Egyszeri fertőzést követően a vérből kimutathatóak a pozitív antitestek.

Az állatorvos vérvétellel állapítja meg, hogy a macska fertőződött e a toxoplazmákkal. Ezen kívül a macska székletét is vizsgálja, méghozzá kétszer, 2 hét eltéréssel. A kezelés antibiotikummal és parazitaölő készítménnyel történik.

Veszettség: a veszettséget egy vírus váltja ki, ami az egész világon elterjedt. Elsősorban a fertőzött állat harapásával, de nyalogatással vagy karmolással is terjed. A kórokozó a sebeken vagy a nyálkahártyán keresztül jut el az állat agyáig, ahol a vírus elterjed. Onnan pedig az egész testre kiterjed, többek között a nyálmirigyekre is. Így terjed harapással tovább a vírus. Nem minden veszett állat támad meg más élőlényeket, egyesek feltűnően szelíden viselkednek. A betegség tüneteinek jelentkezéséig akár 200 nap is eltelhet.

Körülbelül 2-7 héttel a fertőzés után alakulnak ki a tünetek: étvágytalanság, fejfájás, szédelgés, hányás, torokfájás és láz. Nyugtalanság és félelem, valamint a víztől való félelem is jelentkezhet. Az általános izgatottság megmutatkozhat könnyezésben, izzadásban és megnagyobbodott pupillákban. Fokozott a nyáltermelés, hogy a nyelést megkönnyítse és a görcsöt elkerülje, ezért csöpög a nyál a szájból.

Már 3-5 nap elteltével beáll a halál. Egyértelműen csak a halott állatban lehet diagnosztizálni a betegséget. A veszettség elleni oltás biztos védelmet jelent. Az alapvető immunizálást követően minden harmadik évben meg kell ismételni az oltást. A kijárós macskáknak feltétlenül ajánlott beadni.

Mit tehetek a macskám egészségéért?

Macskatulajdonosként Ön sokat tehet azért, hogy kis kedvence hosszútávon megőrizze egészségét. Természetesen ennek ellenére is megbetegedhet. Fontos, hogyha kétségei akadnak, forduljon állatorvoshoz, mert a macskák, mint ahogy azt már említettük, hajlamosak arra, hogy elrejtsék a betegségüket. Ez a viselkedés még a vad életükből maradt fenn, ahol a macska nagyobb veszélyben volt, ha gyengének látszódott és könnyen zsákmánnyá vált.

Ajánlott a macskák oltása. Az állatorvos a macska életkörülményei alapján eldönti, hogy mely oltásokat érdemes beadni. Ennek ellenére Önnek is tájékozottnak kell lennie arról, hogy milyen oltások léteznek és ezeket milyen gyakran kell ismételni.

Oltásból mindig csak annyit, amennyit feltétlen szükséges. Száz százalékos védelmet egyik oltás sem garantál. Az oltások sokkal több előnnyel járnak, mint amennyi rizikóval.

A rendszeres féregtelenítés is szükséges, hiszen a férgek egyes esetekben nem csak a macskákra, hanem az emberre is veszélyt jelentenek, amennyiben az illető immunrendszere legyengül. Ugyanez igaz a gyermekekre is.

Alapvetően a homeopátia is nagyon értékes, de tartsa észben, hogy a homeopátiás oltások eredményeit még sosem vizsgálták komolyan, ezért hatásukat sem igazolták. Ezért ajánlott az általános orvoslás eszközeit alkalmazni.