Macskaallergia embereknél This article is verified by a vet

AdobeStock_281539857-768×512

Szereti a macskákat, de a jelenlétükben mindig tüsszentenie kell? Akkor meglehet, hogy macskaallergia állhat a probléma hátterében. Itt megtudhatja, hogyan szabadulhat meg a bosszantó allergiás tünetektől, és hogyan simogathatja, szeretgetheti újra zavartalanul macskáját.

Tünetek: melyek a macskaallergia jelei az embernél?

A macskaallergiások különböző mértékben erősen reagálnak a macskán és a közvetlen környezetében található allergénekre. Ha a macskaallergia enyhe lefolyású, akkor szénanáthához hasonló tüneteket tapasztalhat:

 • Szemei könnyeznek és viszketnek
 • Tüsszentenie kell (tüsszentési inger)
 • Az orra folyik és úgy érzi, hogy eldugult (nátha)
 • Kapar a torka

Ha az allergia erősebbé válik, súlyosabb tünetek jelentkezhetnek:

 • Fáradtság és alvászavarok
 • Erős köhögési rohamok – akár légszomj is kilakulhat
 • Piros és viszkető helyek létrejötte a bőrön (pörsenések, kiütések, hólyagok)

Ha azonban valaki allergiás sokkot (anafilaxiás sokkot) kap, ellenintézkedések nélkül rövid időn belül akár meg is halhat az ezzel járó következményektől (pl. vérnyomásesés és légszomj).

Diagnózis: hogyan lehet kimutatni a macskaallergiát?

Ha Ön macskák jelenlétében allergiás reakciókat tapasztal, fontos, hogy orvos vizsgálja meg. Ez azért lényeges, mert csakis így kerülhetők el a hosszú távú és súlyos szövődmények (pl. az asztma).

Általában azonban az orvos gyorsan felismeri a macskaallergiát. Ehhez a következő vizsgálatokat végezheti el Önön:

1. Bőrteszt

Bőrpróbát különböző módon lehet elvégezni. A prick vagy bőr felső rétege alatti teszt különösen gyakori az orvosi rendelőkben. Egy prick-teszt során az orvos több, különböző allergéneket tartalmazó folyadékot csepegtet a páciens négyzetekkel megjelölt alkarjára.

A bőr óvatos pontszerű karcolásával az allergének bejuthatnak a bőrbe. Ha a szúrás helyén valamelyik négyzetben piros hólyagok képződnek, az a fő allergénre utal.

Az intracutan teszt hasonló, kivéve, hogy az orvos közvetlenül a bőr alá injektálja az anyagokat.

© Monika Wisniewska / stock.adobe.com

2. Vérteszt (laborteszt)

Ha az orvos vért vesz Öntől, akkor azt laboratóriumban megvizsgáltathatja a specifikus antitestek jelenlétét illetően. Ha az IgE-antitestek koncentrációja megnövekedett, az allergiára utal.

Ezt a vizsgálatot általában a bőrteszt eredményének megerősítésére használják, vagy amikor a bőrtesztek valamilyen bőrbetegség megléte miatt nem végezhetők el.

Terápia: hogyan kezelhető a macskaallergia az embereknél?

A macskaallergia tünetei enyhítésének legegyszerűbb módja az allergénektől való tartózkodás ill. távolmaradás. Ez azt jelenti, hogy amennyire csak lehetséges, kerülje a macskákkal való érintkezést. Ha azonban Önnek magának is van macskája, ha a szomszédságában macskák élnek, vagy ha a munkahelyén kerülhet kapcsolatba cicákkal, ez bizony nem mindig lehetséges. Ezekben az esetekben a következő alternatívák állnak az Ön rendelkezésére:

© Orawan / stock.adobe.com

Macskaallergia gyógyszeres kezelése

A macskaallergia allergiás tüneteinek enyhítésében segítenek a szemcseppek, kenőcsök vagy tabletták formájában alkalmazott antihisztaminok. Súlyos reakció esetén azonban mindig legyen kéznél egy úgynevezett béta-2 szimpatomimetikumokat (pl. szalbutamol) tartalmazó inhalációs spray. Ez ugyanis segíthet, ha már nem kapna levegőt.

Pro Plan LiveClear Kitten pulyka

 • Csökkenti az allergéneket
 • Erősíti a szervezet védekezőképességét
 • Optimális emésztésbiztonság
 • Élesíti a látást és erősíti a természetes agyműködést
 • Pulyka mint fő összetevő

Macskaeledel, amely csökkenti a macskaszőrön található allergéneket

Rövid ideje egy olyan speciális macskaeledel áll rendelkezésre, amely segíthet a macskaallergének kezelésében. Ez az újszerű eledel olyan speciális tojásfehérjét tartalmaz, amely bizonyítottan semlegesíti az allergéneket a macska nyálában. Így amikor a macska tisztálkodik, kevesebb aktív allergén oszlik el a szőrzetében, s ezáltal csökken a környezet allergén-terhelése.

Egy tanulmány kimutatta, hogy a macskaszőrőn lévő allergének mennyisége átlagosan 47 százalékkal csökkent, amennyiben a macskák három héten keresztül naponta fogyasztották ezt a tápot. Bár az eledel nem helyettesíti az allergének kezelésének egyéb módszereit, segít csökkenteni a környezetben lévő allergéneket, megkönnyítve ezzel a macskaallergiások mindennapjait.

Ha Ön is szeretné kipróbálni ezt a tápot, akkor ügyeljen arra, hogy az átállás óvatosan, fokozatosan történjék!

Pro Plan LiveClear Sterilised Adult lazac

 • Csökkentheti az allergéneket
 • Támogatja a húgyutakat
 • Ideális testsúly megtartása
 • Mesterséges színezékek és aromák nélkül
 • Első számú összetevője a lazac

Hyposzenzibilizáció (deszenzibilizálás)

Ha a gyógyszerek nem segítenek a macskaallergia tüneteinek megszüntetésében, akkor elvégeztetheti a deszenzibilizációt. Orvosa a kiváltó allergéneket növekvő dózisban, több hónapon keresztül fogja beadni Önnek. A cél az, hogy az immunrendszert hozzászoktassuk az allergénekhez, és tartósan csökkentsük a túlreagálást.

Mi a prognózis?

A legtöbb allergiás csak gyenge reakciót mutat. Ha azonban az immunrendszer túlreagál, életveszélyes sokk vagy allergiás asztma is kialakulhat.

Okok: melyek a macskaallergiát kiváltó tényezők?

Felmérések szerint körülbelül minden ötödik macskatulajdonos illetve a háztartásban élők közül valaki érzékeny a macskákra. Ez nem csupán a mindennapi takarítási erőfeszítéseket és ráfordításokat növeli – a macska-ember kapcsolat is megszenvedi.

A macskaallergiát olyan speciális fehérjék okozzák, melyeket a macskák a nyálukkal, és részben a vizeletükkel, valamint faggyúmirigyeikkel bocsátanak ki. Szigorúan véve nem is macskaallergiáról van szó, ahogy azt sokan gondolják.

Ezekkel az allergénekkel érintkezve az immunrendszer túlreagál. Ezután a szervezet hisztamint szabadít fel, ami a bőr viszketése és kipirosodása mellett vérnyomásesést is okoz.

© maryviolet / stock.adobe.com

Megelőzés: el lehet kerülni a macskaallergia kialakulását?

Az állatallergia bármikor kifejlődhet. Vagyis nem tudja Ön sem megakadályozni. Az allergiás tüneteket azonban a különböző terápiás formák segítségével kordában tarthatja.


Franziska G., Állatorvos
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

A Giessen-i Justus-Liebig Egyetemen átfogó állatorvosi képzést kaptam, és sokféle területen gyűjtöttem tapasztalatokat, például kisállatok, nagyállatok és az egzotikus orvoslás terén, valamint farmakológia, patológia és élelmiszer-higiénia területén. Azóta nemcsak állatorvos-szerzőként dolgoztam, hanem elkészítettem a tudományos alapokon nyugvó disszertációmat is. Célom, hogy a jövőben jobban megvédjem az állatokat a bakteriális kórokozóktól. Állatorvosi ismereteim mellett megosztom saját tapasztalataimat is boldog kutyatartóként, és meg tudom érteni és tisztázni a felmerülő félelmeket és problémákat, valamint az állategészségügyre vonatkozó egyéb fontos kérdéseket.


A leghasznosabb cikkeink
3 min

Amikor a macskák tüzelnek

A macska szaporodási ciklusa alapvetően különbözik az emberétől. Így egy cica életének számos fázisa kissé érthetetlen számunkra. Nem tudjuk, hogyan viselkedjünk, és hogyan segíthetnénk kedvencünknek.
10 min

Ivartalaníttassam vagy sterilizáltassam a macskámat?

Aligha lehet aranyosabbat elképzelni a kiscicáknál. De sajnos nem minden kiscica talál magának otthont. Ha gazdátlan macskák egymással, vagy más kijárós macskákkal párosodnak, akkor a kölykök élete szinte garantáltan szenvedésből fog állni. Ivartalanítsa vagy sterilizálja macskáját és előzze meg ezzel az állatok felesleges szenvedéseit!