Ivartalaníttassam vagy sterilizáltassam a macskámat?

macska ivartalanítás, cica ivartalanítás, nőstény macska ivartalanítás

Macska ivartalanítás vagy sterilizálás?

Aligha lehet aranyosabbat elképzelni a kiscicáknál. De sajnos nem minden kiscica talál magának otthont. Ha gazdátlan macskák egymással, vagy más kijárós macskákkal párosodnak, akkor a kölykök élete szinte garantáltan szenvedésből fog állni. Ivartalanítsa vagy sterilizálja macskáját és előzze meg ezzel az állatok felesleges szenvedéseit!

Miért szükséges a cica ivartalanítás?

Az ivartalanításnak rengeteg előnye van. A kasztrált macskák kevésbé agresszívek, megbízhatóbbak és kisebb territóriumra van szükségük, ami a kijárós macskáknál csökkenti a balesetek és verekedések előfordulásának esélyét. A nőstény macskák nem tüzelnek többet, a kandúrok pedig felhagynak az igen kellemetlen jelöléssel. A kasztrált macskák élettartama átlagban magasabb, mint nem ivartalanított társaiké. Nyugodtabbak és kiegyensúlyozottabbak. Nem utolsó sorban pedig megakadályozza a szaporodást.

A macskák már az első életévükben ivaréretté válnak. Egyes fajtatiszta macskáknál ez kicsivel tovább tart. Egy nőstény macska évente átlagosan kétszer ellhet, egy ellésnél pedig átlagosan 2-6 kölyök jön világra. Így tehát egy macska 10 éven belül kb. 80 kiscicát szül, amelyek ugyanebben a tempóban szaporodnak, –azoknak a kölykei csakugyan, és így tovább –ezért 10 év elteltével többszázezer kismacska látja meg a napvilágot. Lehetetlenség minden csöppségnek szerető otthont találni.

Ez a példa egyértelműen mutatja, hogy a macskák milyen kontrollálhatatlanul szaporodnak, ha mi emberek nem szabályozzuk szaporulatukat.

A nem kívánt kiscicákat sokszor az utcára teszik, megölik vagy a legjobb esetben menhelyre viszik, amelyekben azonban már nincs hely a számukra. A macskák ivartalanítása vagy sterilizálása tehát nem jogainak megcsorbítása, hanem az állatvédelem szerves része.

Mi a különbség az macska ivartalanítás és a sterilizálás között?

A cica ivartalanítás és a sterilizálás témájában egyes macskatartók még mindig nem látnak tisztán. Mindkét fogalom ugyanazt jelöli? A kandúrokat ivartalanítják, a nőstényeket pedig sterilizálják? És mi történik pontosan a beavatkozáson? Megvilágítjuk az igazságot! Tisztázzuk: Kandúrokat és nőstény macskákat is lehet ivartalaníttatni és sterilizálni is. Mindkét beavatkozásnál terméketlenné teszik az állatot, hogy megakadályozzák a nem kívánt szaporulatot. De mégis akkor mi a különbség?

Nőstény macska ivartalanítás – a beavatkozás lefolyása és előnyei

A nőstény macska ivartalanítása során a hormontermelő szerveket távolítják el, kandúroknál tehát a heréket, nőstényeknél pedig a petefészkeket. Ez egy olyan rutinműtét, amelyet a legtöbb orvosnál elvégeztethet.

A kandúroknál a herezacskót nagyon apró vágással nyitják fel, elzárják az ondóvezetéket és a vérereket, majd levágják a heréket. A nőstények műtétje körülményesebb, mint a kandúroké, mert fel kell nyitni a macska hasát ahhoz, hogy a petefészkeket el tudják távolítani. Gyakori, hogy rögtön a méhet is kiszedik, ez különösen akkor ajánlott, ha viszonylag későn történik meg a kasztrálás. A nőstények műtétje sem komplikált, de sajnos drágább, mint kandúrok műtétje, amihez nem szükséges a has felmetszése.

A macska ivartalanítás előnyei – áttekintés:

 • Nincs több nem kívánt szaporulat
 • A nőstény nem tüzel többet, tehát nincs többé folyamatos nyávogás sem
 • Nem válik folyamatossá a tüzelés: azoknál a macskáknál, amelyeknek nem sikerült párosodni, a tüzelés tünetei állandósulhatnak, ami folyamatos stresszel jár, ez pedig a nemi szervek megbetegedéséhez vezethet.
 • Kisebb territóium: kisebb a balesetek és verekedések veszélye.
 • Nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak, megbízhatóbbak lesznek
 • Kevesebb agresszív viselkedés
 • A nemi jellegű betegségek ritkábbak kasztrált macskák körében. (a méh betegségei teljesen kizárhatók, ha a méh is eltávolításra kerül)
 • Magasabb a várható élettartam
 • Csökkenthetőek a rákos megbetegedések vagy a szervek patológiai elváltozásai.

A nőstények sterilizációja – a beavatkozás lefolyása és előnyei

Asterlizicáció is megbízható módja a terméketlenítésnek. Ilyenkor az ondóvezetéket, illetve nőstény esetében a petevezetéket kötik el. A megtermékenyülés tehát esélytelen, de ettől eltekintve semmi más nem változik. A hormontermelés és szaporodási ösztön változatlanul működik.

Katze geht nachts aus © Maika / stock.adobe.com

A nőstény macska sterilizálása – áttekintés:

 • Nincs többé nem kívánt szaporulat
 • A beavatkozás után az állatok nem híznak el
 • Nem változik meg az állat viselkedése (azt, hogy ez előny vagy hátrány, mindenki maga döntse el)

Összefoglalás: A szaporulat elkerülését tekintve mindkét módszer ugyanolyan megbízható. Az ivartalanításnak mindenesetre nagyobb hatása van az állatra, ezzel tehát a gazdikra is. Mivel a beavatkozás befolyásolja a hormontermelést, az állatok többé nem érzik a szaporodás ösztönét, ami ahhoz vezet, hogy nyugodtabbak és kevésbé agresszívak lesznek. Gyakorlott macskatartók, állatvédő egyesületek és állatorvosok az ivartalanítást részesítik előnyben, mert ez a nem kívánt viselkedés leállításával teljes megoldást jelent.

Mire ügyeljen a beavatkozás előtt?

Mindegy, hogy macskáját ivartalaníttatja vagy sterilizálja az operáció altatásban történik, ezért mindenképpen éhgyomorral vigye orvoshoz macskáját. Tehát 12 órával a műtét előtt már ne adjon neki élelmet. Ezen kívül figyeljen arra, hogy macskája az operáció idejében ne tüzeljen, mert ez megnöveli a posztoperatív vérzések esélyét.

Mi fog megváltozni, ha ivartalaníttatja vagy sterilizáltatja macskáját?

A sterilizálásnak nincs hatása a macska viselkedésére, mivel a petevezeték és az ondóvezeték elkötése mechanikus úton történik. Ha a kasztrálást választja, akkor az hormonális és viselkedésbeli változásokkal jár. Ezek a változások minden esetben pozitívak. Az előnyök mérlege a macska ivartalanítás felé billen.

Hátrányok: Egyes macskák az ivartalanítás után lustábbak és lassabbak lesznek, ezen kívül az elhízás is fenyegeti őket, ha a gazdi az eledel mennyiségét nem csökkenti. Már két nappal a műtét után észrevehető az állat fokozott étvágya: a táplálékfelvétel 20%-kal növekszik, miközben a kalóriaszükséglet kb. 30%-kal csökken. Tehát nagyon fontos az eledel mennyiségének csökkentése, hogy macskája tartani tudja régi súlyát. Öntől függ, hogy macskája az operációt követően meghízik e!

katze kastrieren lassen vor Freigang © MNStudio / stock.adobe.com
Unbeaufsichtigten Freigang sollten Katzen erst nach der Kastration kriegen.

A macska viselkedése nem feltétlen változik meg, de ha igen, a gazdi megítélésétől függ, hogy ez a változás pozitív vagy negatív irányú. Egyesek örülnek, hogy macskájuk nem rohan fel többé akár a falra is, mások pedig ugyanezt már lustaságként fogják fel. Ezen kívül minden macska másképpen reagál a hormonális változásra.

Mire ügyeljen a műtétet követően?

Ha macskáját délelőtt operálják, akkor valószínűleg este már el is hozhatja kedvencét az orvostól. Gondoskodjon arról, hogy egy nyugodt és meleg kuckó fogadja, amiben zavartalanul ébredezhet és pihenhet.

A legtöbb macska sokáig az altatás hatása alatt áll. Fektesse kedvencét egy takaróra vagy az ágyába a földre, de semmi esetre se fektsse a kanapéra vagy székre, mert könnyen leeshet, amikor mozgolódni próbál. Az operáció után ez ideig lehetnek fájdalmai, ami nagyon feltűnő vagy éppen visszahúzódó magatartásban nyilvánulhat meg. Nőstényeknél eltarthat pár napig, amíg a fájdalmak elmúlnak, kandúroknál 1-2 napot követően minden a rendes kerékvágásban halad. Tartsa szemmel cicáját ebben az időszakban!

Etetés a cica ivartalanítás után: Ne változtassa meg teljesen az etetés módját, hanem csak adjon kicsivel kevesebb eledelt macskájának. Ha pár hetet vagy hónapot követően azt látja, hogy macskája hízni kezd, akkor túl nagy az adag. Segíthet, ha áttérnek a csökkentett kalóriatartalmú eledelre.

Sőt, már speciálisan ivartalanított macskáknak készült eledelek közül is válogathat, amelyek összetétele az ivartalanított cicák szükségleteihez igazodik. Ez hosszú távú megoldást jelenthet a macska ideális testsúlyának megtartásában/elérésében, mivel a megváltozott anyagcsere igényeknek megfelelően kevesebb energiát tartalmaz. Ne hagyja magát megtéveszteni azokkal az eledelekkel, amiknek a nevében az szerepel, hogy sterilizált macskáknak ajánlott. A sterilizációt gyakran gyűjtőfogalomként használják, de kasztrációt értenek alatta.

Mikor ivartalaníttassa/sterilizáltassa macskáját?

A műtéthez megfelelő időpont több különböző tényezőtől függ, például az egyéni fejlettségtől vagy a fajtától. Egyébiránt ajánlott a macskákat a nemi érés előtt (6-8 hónap) megműttetni. Gyakori a korai macska ivartalanítás (8-14 hetes korban). Ez különösen kijárós macskák esetében ajánlott. Alapvető igazság, hogy nem szabad sokáig várni. Egyetlen egy „randevú” egy idegen macskával is elegendő ahhoz, hogy megtörténjen a baj.

katzen vermehrung durch kastrieren verhindern © Svenja98 / stock.adobe.com
Aus zwei Katzen können ohne Kastration schnell sehr viele werden.

Macska ivartalanítás ár?

Ezt a költséget már a macska vásárlása/adoptálása előtt számítsa bele a „büdzsébe”! A macska ivartalanítás ára csak nem ugyanazok, kandúr esetében kb. 9000, nősténynél pedig 11000 Ft körül mozog. Az ár állatorvosonként változik.

A leghasznosabb cikkeink
3 min

Amikor a macskák tüzelnek

A macska szaporodási ciklusa alapvetően különbözik az emberétől. Így egy cica életének számos fázisa kissé érthetetlen számunkra. Nem tudjuk, hogyan viselkedjünk, és hogyan segíthetnénk kedvencünknek.
10 min

Ivartalaníttassam vagy sterilizáltassam a macskámat?

Aligha lehet aranyosabbat elképzelni a kiscicáknál. De sajnos nem minden kiscica talál magának otthont. Ha gazdátlan macskák egymással, vagy más kijárós macskákkal párosodnak, akkor a kölykök élete szinte garantáltan szenvedésből fog állni. Ivartalanítsa vagy sterilizálja macskáját és előzze meg ezzel az állatok felesleges szenvedéseit!