Kiscica

A kismacska népszerűsége továbbra is töretlen. Elvégre a kiscica valóban elragadó. A tekintetük és a félszeg, de ugyanakkor kecses mozgásuk megdobogtatja a szíveket. Sokszor első látásra szerelem, amit irántuk érzünk. Ahhoz, hogy ez a szerelem sokáig tartson, cicájának élete végéig jó otthont kell biztosítania és ehhez ügyelnie kell pár dologra. Olvassa tovább

Kiscica

A kismacska fejlődése: a növekedés 6 fázisa

Meddig növekednek és mekkorák lesznek a macskák? Ez egyrészt a genetikai adottságoktól, másrészt pedig olyan külső tényezőktől függ, mint a táplálkozás. A macskák növekedése hat növekedési fázisra osztható. Ha ezeket ismerjük, akkor cicáinknak tökéletes kezdést biztosíthatunk az egészséges élethez, és a lehető legjobb támogatást nyújthatjuk nekik a felnőtté válás során.

5 min

10 dolog, amit tudnia kell, mielőtt macskája lesz

Nem kérdés, a kiscicák aranyosak! Annyira aranyosak, hogy sok ember vásárol meggondolatlanul kiscicát, anélkül, hogy alaposabban tájékozódott volna a macskatartásról. Egy cuki kiscicából azonban felnőtt macska lesz, akinek igényei vannak, s aki akár 15-20 évig is társául szegődik. Tehát csak akkor vegyen magához egy kiscicát vagy egy felnőtt macskát, ha alaposan megfontolta a dolgot! Az alábbiakban 10 olyan dologról olvashat, melyeket feltétlenül tudnia kell, mielőtt macskája lesz. Ezek segíthetnek Önnek a döntés meghozásában.
5 min

A macskanevelés alapjai

Annak ellenére, hogy a kiscicák a legtöbb dolgot már életük első pár hetében megtanulják az anyjuktól és testvéreiktől, az emberi nevelés sem maradhat el. Elvégre is a mamacica nem az emberi elvárások szerint neveli kölykét.
2 min

Kijárós macskává nevelés

A nap a szabad természetbe csalogat, kirándulásra csábít – ezt macskáink is pontosan tudják. Viszont ha egyszer megtapasztalták a szabadban való tartózkodás örömeit, újra meg újra vágyódnak rá és ki
3 min

Kiscica etetése

A kiscicáknak is speciális tápanyagokra van szükségük az egészséges növekedéshez. Ez az igény fajtától, életkortól és temperamentumtól függően változó lehet.
6 min

Kiscicák féregtelenítése

A férgesség viszonylag sűrűn fordul elő kismacskákban. Ha kezeletlenül marad, akkor komoly betegségekhez vezethet. Szerencsére ezek a paraziták könnyen legyőzhetők, ha korán kiderül a fertőzöttség.
3 min

Macskák összeszoktatása

Úgy döntött, otthonát megosztja egy második cicával is? Ehhez viszont egy kis türelem is szükséges, hiszen először hozzá kell szoktatni egymáshoz a cicákat.
5 min

Védőoltás macskáknak

Ahhoz, hogy szerettet cicája egészségesen és hosszú ideig megmaradjon Önnek, bizonyos védőoltásokat kell beadatnia kedvencének. Azok nélkül komoly betegségek alakulhatnak ki, melyek tartós következményeket vonhatnak maguk után, s legrosszabb esetben még a cica elpusztulásához is vezethetnek.

Mire ügyeljek, mielőtt kiscica kerül a házhoz?

Mielőtt macskát fogadna örökbe, gondolja át alaposan a döntést, kérdezze meg minden családtagját: mindenki szeretné, ha egy kiscicával bővülne a család? Van elég időnk és helyünk számára? A főbérlő is engedélyezi? Amennyiben kijárós macskát szeretne, érdemes átgondolni, hogy a szomszédok tolerálnák e, ha időnként áttévedne a macska a szomszédba. Fajtatiszta macskát szeretnének vagy inkább egy árva menhelyi cicának nyújtanának szerető otthont? Megengedhetik e anyagilag a sokszor igen borsos állatorvosi kiadásokat? Ki fog kedvencéről gondoskodni, ha nyaralni megy?

Egy, vagy rögtön több macskát fogadjak örökbe?

A macskáknak kifejezetten fontos, hogy legyen körülöttük más kiscica, akivel játszhatnak. Ezért az ideális az, ha kettő vagy több cicát vállal. Ezen kívül persze biztosítania kell a megfelelő méretű teret, amelyben hosszútávon jól érzik magukat. Rengeteg macska landol az állatmenhelyen csupán azért, mert a gazdi nem gondolta át elég körültekintően milyen változást jelent életükben az, hogy egy macskával osztják meg otthonukat.

Hogyan találhatom meg a megfelelő tenyésztőt?

A szaporítók nagyon kedvező áron adják állataikat, de, ha valóban jó tenyésztőtől akar vásárolni, akkor ne engedjen az olcsó ár csábításának. Sőt, ha túl alacsony árral találkozik, legyen gyanakvó. A jó tenyésztő megfelel az objektív kritériumoknak, de az Ön megérzése is nagyban segíti a döntést. Ilyen kritérium például, hogy legyen tagja valamelyik tenyésztő egyesületnek és részletesen tudjon válaszolni minden kérdésére és kritikájára.

Alaposan vegyen szemügyre minden macskát, ne csak a kismacskákat. Ápoltnak és elégedettnek tűnnek vagy túlzottan félénkek? Az anyamacska éljen ugyanabban a háztartásban. Ha a kandúrt egy különálló szobában tartják, az legyen jól felszerelt, világos és tiszta. A tipikus kandúrszag persze természetes.

Egy komoly tenyésztőnél vásárolt kiscica mellé szerződést, származási könyvet, egészségügyi igazolásokat és oltási könyvet is kap, mely tanusítja, hogy a kismacska átesett a féregtelenítésen és az alapimmunizáláson. A cicák szemének egészségesen csillogónak kell lennie, orruknak pedig tisztának. A szőrük ápolt legyen, ne legyen fellelhető a bolhapiszok a bőrükön. A bolhaürülék fekete pontokban nyilvánul meg.

A megbízható tenyésztő csak legalább 8, de ideális esetben 12 hetesen adja oda macskáit. Az átadás időpontján kívül az is érdekli, hogy milyen új otthona lesz a cicának.

Mire kell figyelni, ha az anyatejet eledellel váltjuk le?

A fiatal állatoknál a testsúly az első évben megsokszorozódik. A megfelelő eledel kulcsfontosságú az egészséges fejlődés érdekében. Az első négy hétben a kismacska anyatejet iszik. A negyedik héttől kezdve egyre ritkábban szopnak, körülbelül már csak hétszer naponta. Az ötödik héttől elkezdhető lépésről lépésre a hozzátáplálás. Ajánlja fel nekik az eledelt és ha elfogadják, akkor egyre kevesebb anyatejet fognak inni.

A hozzátáplálásnál és az anyatej leváltásánál nagyon fontos, hogy speciálisan erre a fejlődési szakaszra kifejlesztett eledelt kapjanak. A bevált módszer az, hogy ebben a szakaszban az anyamacska és a kölykök ugyanazt az eledelt kapják. Akkora tálban tegye eléjük az eledelt, amiből minden kiscica és az anyamacska is egyszerre ehet. Ez nem csak a macskáknak jó mulatság, hanem az ember szemének is gyönyörködtető, aranyos látvány.

Kezdetben meleg vízzel higított tejszínből, illetve zabból vagy rizsből álló pépet kínáljon a kismacskának.