Kiscica

A kismacska népszerűsége továbbra is töretlen. Elvégre a kiscica valóban elragadó. A tekintetük és a félszeg, de ugyanakkor kecses mozgásuk megdobogtatja a szíveket. Sokszor első látásra szerelem, amit irántuk érzünk. Ahhoz, hogy ez a szerelem sokáig tartson, cicájának élete végéig jó otthont kell biztosítania és ehhez ügyelnie kell pár dologra. Olvassa tovább

Kiscica

Kiscica etetése

A kiscicáknak is speciális tápanyagokra van szükségük az egészséges növekedéshez. Ez az igény fajtától, életkortól és temperamentumtól függően változó lehet.

A macskanevelés alapjai

Annak ellenére, hogy a kiscicák a legtöbb dolgot már életük első pár hetében megtanulják az anyjuktól és testvéreiktől...

Védőoltás macskáknak

Ahhoz, hogy szerettet cicája egészségesen és hosszú ideig megmaradjon Önnek, bizonyos védőoltásokat kell beadatnia kedvencének.

Mire ügyeljek, mielőtt kiscica kerül a házhoz?

Mielőtt macskát fogadna örökbe, gondolja át alaposan a döntést, kérdezze meg minden családtagját: mindenki szeretné, ha egy kiscicával bővülne a család? Van elég időnk és helyünk számára? A főbérlő is engedélyezi? Amennyiben kijárós macskát szeretne, érdemes átgondolni, hogy a szomszédok tolerálnák e, ha időnként áttévedne a macska a szomszédba. Fajtatiszta macskát szeretnének vagy inkább egy árva menhelyi cicának nyújtanának szerető otthont? Megengedhetik e anyagilag a sokszor igen borsos állatorvosi kiadásokat? Ki fog kedvencéről gondoskodni, ha nyaralni megy?

Egy, vagy rögtön több macskát fogadjak örökbe?

A macskáknak kifejezetten fontos, hogy legyen körülöttük más kiscica, akivel játszhatnak. Ezért az ideális az, ha kettő vagy több cicát vállal. Ezen kívül persze biztosítania kell a megfelelő méretű teret, amelyben hosszútávon jól érzik magukat. Rengeteg macska landol az állatmenhelyen csupán azért, mert a gazdi nem gondolta át elég körültekintően milyen változást jelent életükben az, hogy egy macskával osztják meg otthonukat.

Hogyan találhatom meg a megfelelő tenyésztőt?

A szaporítók nagyon kedvező áron adják állataikat, de, ha valóban jó tenyésztőtől akar vásárolni, akkor ne engedjen az olcsó ár csábításának. Sőt, ha túl alacsony árral találkozik, legyen gyanakvó. A jó tenyésztő megfelel az objektív kritériumoknak, de az Ön megérzése is nagyban segíti a döntést. Ilyen kritérium például, hogy legyen tagja valamelyik tenyésztő egyesületnek és részletesen tudjon válaszolni minden kérdésére és kritikájára.

Alaposan vegyen szemügyre minden macskát, ne csak a kismacskákat. Ápoltnak és elégedettnek tűnnek vagy túlzottan félénkek? Az anyamacska éljen ugyanabban a háztartásban. Ha a kandúrt egy különálló szobában tartják, az legyen jól felszerelt, világos és tiszta. A tipikus kandúrszag persze természetes.

Egy komoly tenyésztőnél vásárolt kiscica mellé szerződést, származási könyvet, egészségügyi igazolásokat és oltási könyvet is kap, mely tanusítja, hogy a kismacska átesett a féregtelenítésen és az alapimmunizáláson. A cicák szemének egészségesen csillogónak kell lennie, orruknak pedig tisztának. A szőrük ápolt legyen, ne legyen fellelhető a bolhapiszok a bőrükön. A bolhaürülék fekete pontokban nyilvánul meg.

A megbízható tenyésztő csak legalább 8, de ideális esetben 12 hetesen adja oda macskáit. Az átadás időpontján kívül az is érdekli, hogy milyen új otthona lesz a cicának.

Mire kell figyelni, ha az anyatejet eledellel váltjuk le?

A fiatal állatoknál a testsúly az első évben megsokszorozódik. A megfelelő eledel kulcsfontosságú az egészséges fejlődés érdekében. Az első négy hétben a kismacska anyatejet iszik. A negyedik héttől kezdve egyre ritkábban szopnak, körülbelül már csak hétszer naponta. Az ötödik héttől elkezdhető lépésről lépésre a hozzátáplálás. Ajánlja fel nekik az eledelt és ha elfogadják, akkor egyre kevesebb anyatejet fognak inni.

A hozzátáplálásnál és az anyatej leváltásánál nagyon fontos, hogy speciálisan erre a fejlődési szakaszra kifejlesztett eledelt kapjanak. A bevált módszer az, hogy ebben a szakaszban az anyamacska és a kölykök ugyanazt az eledelt kapják. Akkora tálban tegye eléjük az eledelt, amiből minden kiscica és az anyamacska is egyszerre ehet. Ez nem csak a macskáknak jó mulatság, hanem az ember szemének is gyönyörködtető, aranyos látvány.

Kezdetben meleg vízzel higított tejszínből, illetve zabból vagy rizsből álló pépet kínáljon a kismacskának.