Kijárós macskává nevelés

Kijárós macskává nevelés

Kijárós cica?

A nap a szabad természetbe csalogat, kirándulásra csábít – ezt macskáink is pontosan tudják. Viszont ha egyszer megtapasztalták a szabadban való tartózkodás örömeit, újra meg újra vágyódnak rá és ki is követelik maguknak! A korlátlan szabadság azonban nem minden esetben a legjobb ötlet. Döntse el Ön, hogy hozzászoktatja e macskáját a kijáráshoz. Ha igen, akkor van egy pár dolog, amire ügyelnie kell.

katze an freigang gewöhnen © Photo-SD / stock.adobe.com

Mire kell ügyelni a macska kiszoktatásánál?

  • A cica beköltözése után legalább négy hétig maradjon a házon belül, hogy hozzászokhasson az új környezethez és kialakíthassa új territóriumát.
  • Már a beköltözése előtt gondolja át, hogy milyen veszélyek leselkedhetnek a macskára a házban. A medencét vagy kerti tavat fedje le, hogy elkerülhesse a macska megfulladását. Más állatok is veszélyt jelenthetnek macskájára. Nagyon csúnya vége lehet, ha egy forgalmas út mellett lakik és cicájának nincs tapasztalata az autókat illetően. Mérlegelje, hogy vállalja e ezt a rizikót.
  • A cicának mindig legyen egy biztonságos rejtekhelye az udvaron, vagy legyen bejárása a lakásba, ehhez jó eszköz a macskaajtó. Így el tud bújni a szél, időjárás, kutyál, szomszéd macskák vagy más fenyegetés elől.
  • Hallgat cicája a saját nevére és haza jön, ha hívja? Ha nem, akkor az eledel zacskójának hangja majd haza csalogatja a kis csavargót. Próbálja ki!
  • Tetessen microchipet macskájába vagy jelöltesse meg tetoválással! Így megóvhatja magát a nem kívánt meglepetésektől és szükség esetén újra egymásra találhatnak majd.
  • Megvan minden szükséges oltása? A kijárós macskáknál erősen ajánlott a macskanátha, a veszettség és a fertőző bélgyulladás elleni oltás. A kasztrálás is tanácsolt, hogy elkerülhesse a nem kívánatos szaporulatot. Ezzel kapcsolatban kérdezze állatorvosát.
  • A rendszeres féregtelenítés és az egyéb élősködök elleni védelem is javallott.
  • Kijárós macskák esetében azonban kerülendő a nyakörvek használata: Könnyen beleakadhatnak bokrokba és komolyan megsérülhetnek.
  • Az első napra, amikor kiengedi macskáját, ne tervezzen sok programot, hogy ha szükség van Önre, akkor ott legyen, amikor kell. Az első 2-3 alkalom után macskája már kiismeri magát a környéken.

A kellőképpen előkészített szabadban tartózkodás minden különösebb utólagos megbánás nélküli, igazi élvezetté válik macskája számára.

A leghasznosabb cikkeink
5 min

A macskanevelés alapjai

Annak ellenére, hogy a kiscicák a legtöbb dolgot már életük első pár hetében megtanulják az anyjuktól és testvéreiktől, az emberi nevelés sem maradhat el. Elvégre is a mamacica nem az emberi elvárások szerint neveli kölykét.

5 min

Védőoltás macskáknak

Ahhoz, hogy szerettet cicája egészségesen és hosszú ideig megmaradjon Önnek, bizonyos védőoltásokat kell beadatnia kedvencének. Azok nélkül komoly betegségek alakulhatnak ki, melyek tartós következményeket vonhatnak maguk után, s legrosszabb esetben még a cica elpusztulásához is vezethetnek.