Kijárós macskává nevelés

Kijárós macskává nevelés

Kijárós cica?

A nap a szabad természetbe csalogat, kirándulásra csábít – ezt macskáink is pontosan tudják. Viszont ha egyszer megtapasztalták a szabadban való tartózkodás örömeit, újra meg újra vágyódnak rá és ki is követelik maguknak! A korlátlan szabadság azonban nem minden esetben a legjobb ötlet. Döntse el Ön, hogy hozzászoktatja e macskáját a kijáráshoz. Ha igen, akkor van egy pár dolog, amire ügyelnie kell.

katze an freigang gewöhnen

Mire kell ügyelni a macska kiszoktatásánál?

  • A cica beköltözése után legalább négy hétig maradjon a házon belül, hogy hozzászokhasson az új környezethez és kialakíthassa új territóriumát.
  • Már a beköltözése előtt gondolja át, hogy milyen veszélyek leselkedhetnek a macskára a házban. A medencét vagy kerti tavat fedje le, hogy elkerülhesse a macska megfulladását. Más állatok is veszélyt jelenthetnek macskájára. Nagyon csúnya vége lehet, ha egy forgalmas út mellett lakik és cicájának nincs tapasztalata az autókat illetően. Mérlegelje, hogy vállalja e ezt a rizikót.
  • A cicának mindig legyen egy biztonságos rejtekhelye az udvaron, vagy legyen bejárása a lakásba, ehhez jó eszköz a macskaajtó. Így el tud bújni a szél, időjárás, kutyál, szomszéd macskák vagy más fenyegetés elől.
  • Hallgat cicája a saját nevére és haza jön, ha hívja? Ha nem, akkor az eledel zacskójának hangja majd haza csalogatja a kis csavargót. Próbálja ki!
  • Tetessen microchipet macskájába vagy jelöltesse meg tetoválással! Így megóvhatja magát a nem kívánt meglepetésektől és szükség esetén újra egymásra találhatnak majd.
  • Megvan minden szükséges oltása? A kijárós macskáknál erősen ajánlott a macskanátha, a veszettség és a fertőző bélgyulladás elleni oltás. A kasztrálás is tanácsolt, hogy elkerülhesse a nem kívánatos szaporulatot. Ezzel kapcsolatban kérdezze állatorvosát.
  • A rendszeres féregtelenítés és az egyéb élősködök elleni védelem is javallott.
  • Kijárós macskák esetében azonban kerülendő a nyakörvek használata: Könnyen beleakadhatnak bokrokba és komolyan megsérülhetnek.
  • Az első napra, amikor kiengedi macskáját, ne tervezzen sok programot, hogy ha szükség van Önre, akkor ott legyen, amikor kell. Az első 2-3 alkalom után macskája már kiismeri magát a környéken.

A kellőképpen előkészített szabadban tartózkodás minden különösebb utólagos megbánás nélküli, igazi élvezetté válik macskája számára.

A leghasznosabb cikkeink

A macskanevelés alapjai

Annak ellenére, hogy a kiscicák a legtöbb dolgot már életük első pár hetében megtanulják az anyjuktól és testvéreiktől, az emberi nevelés sem maradhat el. Elvégre is a mamacica nem az emberi elvárások szerint neveli kölykét.

Védőoltás macskáknak

Ahhoz, hogy szerettet cicája egészségesen és hosszú ideig megmaradjon Önnek, bizonyos védőoltásokat kell beadatnia kedvencének. Azok nélkül komoly betegségek alakulhatnak ki, melyek tartós következményeket vonhatnak maguk után, s legrosszabb esetben még a cica elpusztulásához is vezethetnek.