Kutyanevelés

A házban tartott kutya emberi lakótársát jó szociális partnernek tekinti. Azáltal, hogy háziasították az ebeket, elképesztően jól megtanulták gazdájuk nyelvét értelmezni. Ezzel szemben a kutyatartók számára szükség van némi gyakorlatra, intuícióra és tapasztalatra ahhoz, hogy helyesen interpretálni tudják kutyusuk kommunikációját. Ha ez sikerül, akkor mind az eb, mint a gazdi boldog lehet. Olvassa tovább

13 min

A 10 legkedveltebb kutyatrükk

Pacsit adni, pitizni, vagy a levegőben elkapni egy jutalomfalatot? Ez a 10 kutyatrükk biztosan lenyűgözi kutyájával környezetüket! A legjobb az egészben pedig, hogy a különböző kutyatrükkök nem csak a közönséget ejtik ámulatba, hanem kutyáját is mentális és fizikai kihívások elé állítják.

3 min

A kutya vadászösztön

Egy jól működő falkán belül a kutya mint ragadozó és társas lény elsősorban a táplálékszükségletét követi, pontosabban: a vadászatra való igényét. A kutyák vadászösztöne nélkülözhetetlen, és evolúciótörténeti szempontból a kutya viselkedési repertoárjának szerves részévé vált. Ezt világosan meg kell különböztetni az egyszerű táplálékszükséglettől. A vadászösztön egyedileg elismert fontossága révén biztosítja a falka szociális és kommunikációs kohézióját, és ezért minden együttélés alapja.

7 min

Agresszív kutya kezelése

Ha a kutya ugat, morog, a fogait csikorgatja vagy akár még harap is, akkor agresszív kutyáról beszélhetünk. Az ilyen viselkedés próbára teheti az ember és a kutyus együttélését.
9 min

Antivadász-tréning kutyáknak 5 lépésben

Sok kutyafajtát eredetileg vadászatra tenyésztettek, mai világunkban a természetes vadászösztön azonban gyorsan problémává válhat. Mikor van itt az ideje, hogy beavatkozzunk, és hogyan működik egy helyes antivadász-tréning a kutyáknál?

6 min

Apportírozás tanítása kutyáknak

Az apportírozás klasszikus kutya-gazdi szórakozási forma. Sok kutya magától, ösztönösen visszaviszi az eldobott tárgyakat gazdájának, anélkül, hogy erre különösebben tréningezni kellene. Azonban ha tisztában vannak az apportírozás alapszabályaival, biztosan jobban szórakoznak majd. A következőkben ehhez kapcsolódóan olvashatnak hasznos tippeket.

17 min

Felnőtt kutya nevelése

A kutyák minél előbb tisztában vannak a nevelési alapelvekkel, annál kevesebb problémát jelent az emberrel közös együttélés. Ez egyszer biztos.
6 min

Felnőtt vagy kiskutya szobatisztaság

A kölyökkutyák szobatisztaságra szoktatása időigényes, s az Ön türelmét is próbára teheti. A kölykök esetében a szobatisztaságra nevelés akkor sikerül a legjobban, ha fiatal négylábú barátját rendszeresen kiviszi a szabadba, és megvárja, amíg az ürít.

9 min

Félős kutya – mit tehetünk ellene

Ha egy kutya visszafogottan reagál az új dolgokra, az eleinte nem ad okot aggodalomra. Ha azonban a kutya a mindennapi helyzetekben nagy félelmet mutat, problémássá válik a helyzet. Ilyenkor akár egy hangos zaj vagy egy lépcsőfok is felzaklathatja négylábú barátját. A túlságosan félős kutya kihívássá teszi a mindennapi életet, miközben ő maga is szenved a stressztől. A következőkben szeretnék néhány tippet adni, melyek kedvencét nagyobb önbizalomhoz segíthetik.

3 min

Harapós kiskutya nevelése

Minden kutyatulajdonosnak hangsúlyt kell fektetnie arra, hogy a harapós kiskutya nevelése során következetes és határozott legyen, valamint ismerje a nevelés lépéseit és az ezzel járó kihívásokat.
6 min

Klikker tréning kutyáknak

Szerette gyermekkorában a kattogó békás játékot? A népszerű a kutyák tanítását segítő klikker nagyon hasonlít hozzá. Hatásmechanizmusa ugyanaz: ha megnyomják a beépített gombot, egy halk kattogó hang szólal meg. A klikker tréning témában legfontosabb információkat olvashatja el alábbi cikkünkben.

12 min

Kölyökkutya nevelése

Minél előbb, annál jobb? Garantáltan helytálló ez a mottó, ha egy kölyök neveléséről van szó. A zsenge korú kutyák rendkívül kíváncsiak és még előítéletektől mentesen tekintenek a világra.
8 min

Kölyökkutya szocializációja: Mit jelent? Mit tehetünk?

Kölyökkutya szocializációja rendkívül fontos. Mintegy 8 hetes korában a kölyökkutya új otthonába költözik, s akkor már szocializálódási fázisának közepén tart. S ezután már Önön múlik, ill. az Ön feladata, hogy segítse és végigkísérje a kiskutyust a figyelmes és felszabadult, boldog felnőtt kutyává válás útján. De hogyan is tudja helyesen szocializálni a kölyökkutyáját? A témát érintő legfontosabb dolgokat összefoglaltuk Önnek.

3 min

Kutya kamaszkor: Mire érdemes odafigyelni

A határok folyamatos feszegetése, az Ön tekintélyének próbára tevése – ez bizony a kutya kamaszkor vagy másnevén kutyája pubertáskora! Azért fel a fejjel: az alábbi tippek segítségével jobban megértheti és megnevelheti pubertáskorú kutyáját ebben a nehéz és stresszes időszakban.

8 min

Kutyák szilveszterkor: Mit tehet, ha kedvence fél a tűzijátéktól?

A szilveszter éjfélkor felvillanó tűzijáték az est fénypontja. A legtöbb kutya azonban ezt másképp látja: vonyítanak, nyugtalanul és remegve szaladgálnak a környéken vagy elrejtőznek a legtávolabbi sarokban. Olvassa el cikkünket, s megtudhatja, hogyan segíthet kutyájának szilveszterkor, és hogyan készítheti fel a hangzavarra.

7 min

Legyen kutyasétáltató

A kutyasétáltatás már régóta divat az Egyesült Államokban. Azok a kutyatulajdonosok, akiknek nincs elég idejük négylábú barátjuk megfelelő megmozgatására, egy fizetett kutyasétáltatót bíznak meg a kutyasétáltatással. Könnyen szerzett pénznek hangzik? Távolról sem az: annak, aki kutyasétáltató szeretne lenni, nemcsak pórázra és jó cipőre van szüksége, hanem sok tudásra és tapasztalatra is a kutyacsoportok vezetése terén.

4 min

Miért nyalogat engem a kutyám?

Egyes kutyabarátok kedvelik a nyálas nyelv érintését a bőrükön, mások nem annyira. Egy kérdés azonban mindenképpen felmerül: Miért nyalogat engem a kutyám? mit jelent, amikor a kutya nyalogat és miért gyakorolják a kutyák ezt a gesztust olyan gyakran.

13 min

Mit tegyünk, ha a kutya szétrág mindent?

Mit tegyünk, ha a kutya szétrág mindent? Cipők, kábelek, telefon, filctollak, kanapé, szőnyegek vagy szemetes kosarak – egyes kutyák rombolási vágyától semmi sincs biztonságban. A vad négylábúak a legrövidebb időn belül képesek az egész lakást a bútorokkal együtt a feje tetejére állítani. Azonban bizonyos kutyák miért is törnek-zúznak és hogyan lehet leszoktatni őket erről a magatartásról?

7 min

Obedience tréning kutyája számára

Az Obedience tréning kifejezés az angol engedelmesség fogalmából vezethető le. A kutyanevelés magasiskolájának minősül és úgy, mint az agility, elérhető a kutyaiskolák kínálatában.
6 min

Pórázon vezetés tanítása felnőtt kutyáknak

A hőn szeretett négylábúval megtett sétának alapvetően csodálatosan nyugatónak kellene lennie, mégis sok kutyagazdi másképpen látja ezt, mivel felnőtt kedvencük rettenetesen húzza a pórázt. Szerencsére a pórázon vezetés tanítása felnőtt kutyáknak is lehetséges, cikkünkből megtudhajta hogyan.

Hogyan érjem el, hogy kutyám oda jöjjön hozzám?

Az bizonyos, hogy egy kölyök már 4 hetes korában szisztematikusan kondícionálható, hogy egy füttyszó vagy egy bizonyos szó hallatán oda menjen Önhöz. Fontos, hogy a kiskutya a füttyöt egyértelműen azzal kösse össze, hogy eledelt kap.

A kutyakölykök kb. négyhetes korukban kapnak először szilárd táplálékot. Ez elsősorban a kutyaélet kezdetén – azonban később is – nagy jelentőséggel bír. A tenyésztő az etetőtálak közvetlen közeléből hívja a kicsiket enni, mivel ilyen korban még nem tudják minden további nélkül megállapítani, hogy honnan jön a hang.

Ha a kiskutyák hevesen nekilátnak az evésnek, a tenyésztő röviden füttyent kétszer, hogy magához hívja a kicsiket. Ha minden megfelelően csinál a szakember, akkor ez lesz az a jelzés, amelynek segítségével a tenyésztő, majd később pedig a gazdi bármikor magához hívhatja a kutyát. Azért kifejezetten fontos, hogy a kölykök mindezt elsajátítsák, hogy az eb engedelmeskedjen egész élete során.

Amennyiben a kutya nem fogad szót, az bizonyos körülmények között kikezdheti a gazdi – és akár a szomszédok – idegeit. Az bizonyos, hogy a kutya előnyére is válik, hogy megbízhatóan reagál a „Gyere!“ vezényszóra. Tehát így mindenki csak nyerhet.

Hogyan tudom megerősíteni a pozitív magatartást és a negatívat tompítani?

A kutyakölyök már anyjától megtanulja, hogy ha vele vagy testvéreivel szemben nem kívánt magatartást tanúsít, akkor „megrovásban részesíti” őt. Ilyenkor ugyanis a kutyamama megkísérli először egy enyhe morgással kifejezésre juttatni nemtetszését, és rábírni arra utódját, hogy abbahagyja az éppen mutatott viselkedést.

Ha ezzel az előzetes figyelmeztetéssel nem éri el a kívánt hatást, a következő lépésben úgy nyomatékosítja a kicsiben, hogy megböki az orrával.

Egy idő után nem kell már külsőleg motiválnia kedvencét, azaz nincs szükség pozitív megerősítésre megfelelő magatartás esetén, ha már tényleg elsajátította, hogy mit szabad és mit nem.

A lóhoz hasonlóan az eb is érzi az ember pillanatnyi hangulatának legfinomabb nüanszait is. Többek között már a hanglejtésből sikerül ezt megfejtenie. Azonban már az Ön egész megjelenésének mivoltából felismeri négylábúja, hogy magabiztos-e vagy éppen stresszes és ideges. Ebben az a probléma vagy az a jó – nézőpont kérdése –, hogy csak akkor veszi komolyan Önt és csinálja azt, amit Ön akar, ha azt észleli, hogy Ön bízik önmagában.

A nevelés során gyakran alkalmazott klikker érzelemmentes, aminek van előnye és hátránya is. Ha úgy érzi, hogy nincs a helyzet magaslatán, akkor bevetheti a klikkert a kutyanevelésben. Azonban segíthet abban is, hogy visszataláljon önmagához, mivel használatával kedvence pozitívan reagálhat az Ön által adott utasításokra, és így sikeresnek mutatkozhat a nevelés.

 

A klikker használata esetén még ügyelni kell arra, hogy a kutya megijedhet az eszköz által kiadott hangtól, ha még nincs hozzászokva. Ilyenkor ajánlott az érzékeny kutyafültől kicsit távolabb alkalmazni azt.

Mivel járulhat hozzá a kutyanevelés sikeréhez?

Mint ahogy a lovaknál, úgy a kutyáknál érvényes: ha valaki fel akarja venni a kapcsolatot az állattal, először önmagával érdemes „jó viszonyba” kerülnie. Ez nem jelenti azt, hogy ne fordulhatna elő a későbbiekben, hogy kutyusa valamilyen szinten megvigasztalja, ha észleli, hogy Ön rossz hangulatban van.

Mindenesetre ebe akkor fog Önnek engedelmeskedni, ha összhangban van önmagával és ennek megfelelő jeleket küld neki. Ezért ajánlott mindig magabiztosságot sugároznia, ha a kutyájával foglalkozik.

Azon tény tudatában, hogy a kutyák sok mindent érzékelnek az ember hangjából, ajánlott elsajátítani azt, hogy ezt célzottan be tudja vetni a kutya nevelése során. Ehhez nincs szükség sok beszédre, épp ellenkezőleg: sokkal inkább tömören és egyértelműen tanácsos kutyusával kommunikálnia.

Mivel a kutya hallószerve érzékenyebb, mint az emberé, ezért nem kell hangosan beszélni nevelése során. Sokkal inkább arra kell koncentrálni, hogy a neki adott akusztikus és tartalmi jelzések egyértelműek legyenek számára.

Ahhoz, hogy törekedni tudjon a tréning sikerességére, először érdemes pár más tényezőt is szem előtt tartani. Ha ezek a feltételek nem teljesülnek, akkor az a kutyanevelés sikerének útjában áll.

Milyen hatással van az eledel a kutya viselkedésére?

Az eb magatartását nagymértékben meghatározza a neki adott eledel. Egyes kutyák viselkedésére negatívan hat az, ha táplálkozásukban valamilyen hiányosság mutatkozik. Ebben az esetben először az étrenden kell változtatni, mielőtt a kutyanevelés sikerét várná.

Mindazonáltal ellenkező esetben is tapasztalható viselkedésprobléma: ha kedvence például túl fehérjedús táplálékot kap, előfordulhat, hogy felesleges energiával rendelkezik, amit nem Önnek tetsző módon vezet le.

Olyan esettel is lehet találkozni, amikor a kutya látszólag agresszívan reagál arra, ha hozzányúlnak. Ilyenkor érdemes először állatorvoshoz fordulni, hogy nincs-e valamilyen fájdalma, ami ezt a magatartást okozza. Először ezt a problémát kell orvosolni és csak azután lehet egyáltalán szó a nevelésről.