Kutya kamaszkor: Mire érdemes odafigyelni This article is verified by a vet

kutya kamaszkor

A határok folyamatos feszegetése, az Ön tekintélyének próbára tevése – ez bizony a kutya kamaszkor vagy másnevén kutyája pubertáskora! Azért fel a fejjel: az alábbi tippek segítségével jobban megértheti és megnevelheti pubertáskorú kutyáját ebben a nehéz és stresszes időszakban.

Hogy mikor kezdődik a kutyák pubertáskora, az a fajtától és a konkrét állattól függ.

Ez a nehézkes időszak körülbelül a kölyökkor után kezdődik, amikor az összes tejfog kihullott és a 42 maradó fog már áttört.

Általánosságban véve az a szabály, hogy a kisebb termetű kutyafajták valamivel korábban (körülbelül hat hónapos kortól) lépnek be a pubertáskor dackorszakába, míg a nagyobb termetű kutyafajták valamivel később (körülbelül tizenkét hónapos kortól).

Érdekesség, hogy a kutyák pubertáskora az úgynevezett serdülőkor része. Míg a pubertáskor a kutya ivarérettségének elérésével ér véget, addig a serdülőkor a felnőttkor és a tenyészérettség eléréséig tart.

fiatal kutyus a labdájával © otsphoto / stock.adobe.com

Miben nyilvánul meg, hogy a kutya kamaszkor?

Nem csak a tinédzserek válnak lázadóvá és követelőzővé a pubertáskorban – előbb-utóbb az Ön bundás ki barátja is eléri ezt a kort. Ennek tipikus jelei, amikor kutyája hirtelen másképp viselkedik, elfelejti a megtanult parancsokat, és feszegetni kezd minden határt.

Amikor kutyája a pubertáskorba lép, viselkedése hirtelen megváltozhat:

  • Séták során gyakrabban jelöli meg a területet.
  • Kedvence gyorsabban és könnyebben motiválható.
  • Bár kutyája már megtanult egyedül lenni, ha Ön elhagyja a szobát, most mégis vonyít vagy kaparja az ajtót.
  • Négylábú barátja magabiztosabbnak tűnik, és felfedezi a környezetét anélkül, hogy Önre figyelne.
  • Játék közben másképp bánik a kutyákkal, mint korábban, például dominánsabb vagy félősebb.

Mire kell figyelnem, ha a kutyám pubertáskorú?

Ha nem akarja, hogy pubertáskorú kutyája a fejére nőjön, a dackorszakban elengedhetetlenek az egyértelmű szabályok. Ahhoz, hogy működjön a dolog, a háztartásban mindenkinek, például partnerének vagy gyerekeinek is be kell tartaniuk azokat.

Az alábbi öt fontos szabályt mindenképpen be kell tartania a pubertáskor alatt:

  1. Mutassa meg kutyájának, hogy biztonságban érezheti magát Önnel. Veszély esetén (pl. agresszív, pórázon vezetett kutya) aktívan álljon kutyája elé, és közben maradjon nyugodt.
  2. Mindig Ön legyen a falkavezér.
  3. Erősítse meg az eddig megtanult alapparancsokat, mint például az ülj, ide, fekszik és maradj. Ez történhet jutalomfalat segítségével is.
  4. Gondoskodjon arról, hogy kutyájának elegendő kapcsolata legyen a többi kutyával.
  5. Iktasson be szándékosan pihenőket, hogy kutyája hozzászokjon a későbbi mindennapi helyzetekhez.

Ha nehezen tud érvényesülni lázadó fiatal kutyájával szemben, a kutyaiskola vagy egy profi kutyakiképző rendszeres látogatása is segíthet.

kamasz kutya a kutyasuliban © Christian Müller / stock.adobe.com

Milyen folyamatok mennek végbe a pubertáskorú kutya szervezetében?

A kölyökkor fázisa után a szervezet elkezdi átrendezni a hormonháztartását. Ennek a hormonális változásnak az a célja, hogy a kutya a pubertáskor végén elérje az ivarérettséget.

Gonadotropinfelszabadító hormon (GnRH)

A GnRH az agyban termelődik, és a korábban működési funkció nélküli nemi szervek aktiválódását okozza. Ezek elkezdik termelni saját nemi hormonjaikat, amelyek aztán hatással vannak az agyra.

A kanok (tesztoszteron) és a szukák (ösztrogén és progeszteron) nemi hormonjai hatására az agy érzelmekért felelős része megnő, és a kutyák intenzívebben reagálnak a külső ingerekre.

Ezzel szemben az agykéreg funkciója, amely normális esetben a tudatos és akaratlagos cselekvést irányítja, csökken. A pubertáskorban lévő kutyák ezért rosszabbul kontrolláljak az impulzusokat, mint a már felnőtt kutyáknak.

Kortizol

A mellékvesekéregben termelődő stresszhormon, a kortizol koncentrációja szintén megnő a vérben a kutyák pubertáskorában. Ez az oka annak, hogy kutyája hirtelen stresszel reagál a hangos zajokra, például az autódudálásra, holott kölyökkorában ezek nem okoztak neki problémát.

Dopamin

Bár a boldogsághormon, a dopamin mennyisége nem növekszik, az agyban a felelős receptorok mennyisége azonban megnő. Normális esetben ez a hormon fontos neurotranszmitterként felelős az élmények pozitív összekapcsolásáért. Mivel a kutyáknál a pubertáskor fokozottan hat az agyra, ilyenkor könnyebben lehet például jutalmazással vagy dicsérettel ingerelni a jutalmazórendszerét.


Franziska G., Állatorvos
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

A Giessen-i Justus-Liebig Egyetemen átfogó állatorvosi képzést kaptam, és sokféle területen gyűjtöttem tapasztalatokat, például kisállatok, nagyállatok és az egzotikus orvoslás terén, valamint farmakológia, patológia és élelmiszer-higiénia területén. Azóta nemcsak állatorvos-szerzőként dolgoztam, hanem elkészítettem a tudományos alapokon nyugvó disszertációmat is. Célom, hogy a jövőben jobban megvédjem az állatokat a bakteriális kórokozóktól. Állatorvosi ismereteim mellett megosztom saját tapasztalataimat is boldog kutyatartóként, és meg tudom érteni és tisztázni a felmerülő félelmeket és problémákat, valamint az állategészségügyre vonatkozó egyéb fontos kérdéseket.


A leghasznosabb cikkeink
12 min

Kölyökkutya nevelése

Minél előbb, annál jobb? Garantáltan helytálló ez a mottó, ha egy kölyök neveléséről van szó. A zsenge korú kutyák rendkívül kíváncsiak és még előítéletektől mentesen tekintenek a világra.
7 min

Agresszív kutya kezelése

Ha a kutya ugat, morog, a fogait csikorgatja vagy akár még harap is, akkor agresszív kutyáról beszélhetünk. Az ilyen viselkedés próbára teheti az ember és a kutyus együttélését.