Kölyökkutya nevelése

Kölyökkutya nevelése

Minél előbb, annál jobb? Garantáltan helytálló ez a mottó, ha egy kölyök neveléséről van szó. A zsenge korú kutyák rendkívül kíváncsiak és még előítéletektől mentesen tekintenek a világra. Ezt érdemes kihasználni és játékosan – de következetesen – megtanítani nekik, hogy mit várnak el tőlük és milyen viselkedésmódok nem kívánatosak.

Kölykök nevelése: a kutyáknak szabályokra van szükségük

A szeretetteljes és következetes nevelés az ember és kutya közötti békés, stresszmentes együttélés alapja. Ha a kutyusok már a kezdetektől megismerik a helyüket a családban és a határaikat, akkor ez nem csak a házban uralkodó harmonikus hangulatra hat pozitívan, hanem az ebek egészséges fejlődésére is. A kutyák falkaállatok, ezért mentális jólétükhöz világos struktúrákra és szabályokra van szükségük. Egy hanyag vagy bizonytalan gazdi, aki túl nagy szabadságot ad kedvencének vagy nem következetesen viselkedik, az összezavarja fiatal négylábúját és nem kívánt vagy akár veszélyes magatartáshoz vezethet, amiről a felnőtt kutyát már nagyon nehéz leszoktatni.

Mi mindent kell egy kölyökkutyának megtanulnia?

Tulajdonképpen mi mindent kell egy kölyöknek megtanulnia annak érdekében, hogy a későbbi együttélés zavartalanul működjön? És mikor ideális elkezdeni a kis bundások nevelését? Ezeket a kérdéseket már biztosan Ön is feltette magában, ha azon gondolkozik, hogy beköltözzön Önhöz egy kiskutya vagy akkor, amikor magához vett egyet. Nem kérdés, hogy egy heves kölyökkutya teljesen a feje tetejére állíthatja a családi életet és nem kis káoszt okozhat a házban. Ezért is olyan fontos, hogy már a kezdetektől egyértelművé tegye a kis szélvész számára, hogy mit szabad és mit nem.

Világos irányvonal a kezdetektől

Új lakótársa hűséges tekintetével és ügyefogyott mancsaival természetesen megnehezíti majd, hogy mindig konzekvens maradjon. Ki tud ellenállni egy bájos kölyöknek, ha egy kis darab kolbászt kunyerál az asztalról vagy kényelmesen bekucorodik a gazdi ágyába? Hogyan is érthetné meg egy kutyus, hogy felnőttként hirtelen már nem élvezheti ezeket a privilégiumokat? Ezért inkább már az első pillanattól érdemes egyértelművé tenni, pontosan hogyan is képzeli el kedvencével az együttélést, milyen viselkedés fontos Önnek és mi az a magatartás, amit semmi esetre sem tud tolerálni. Ha az Ön által világosan meghatározott irányvonalhoz már az elejétől tartja magát, akkor az eb hamar megtanulja, hogy hol a helye és felnőttként sem fog problémát okozni.

Ki az úr a házban?

Ein Malteserwelpe sitzt auf einer Decke

Azok a kutyák, akik már kölyökként megtanulták, hogy ki az úr a házban, általában egész életükre vonatkozóan elfogadják ezt a hierarchikus rendet – ennek természetesen az a feltétele, hogy Ön is mindig tartsa magát a „falkavezér“ pozíciójához. Még akkor is, ha manapság az autokratikus vezetésre már nincsen igény a munka világában és a gyermeknevelésben, a kutyák nevelésében nincs más alternatíva. Nekik szükségük van arra, hogy gazdájukra hagyatkozhassanak.

Ahhoz, hogy kedvence elfogadja az Ön döntéseit és kövesse az utasításait, meg kell bíznia Önben és az ítélőképességében. A világos utasítások, nyugodt, de határozott hangnem és az egyértelmű testbeszéd ad kutyusának biztonságérzetet.

Világos utasítások és egyértelmű jelzések

Az ebek az arcmimika értelmezésének mesterei és gyakran gyorsabban reagálnak az egyszerű kézmozdulatokra, mint a bonyolult mondatokra, melyek értelmét csak a hangnemből képesek megfejteni. Pontosan gondolja át, hogyan fogja Ön használni az „Ül“, „Gyere“, „Lábhoz“ stb. vezényszavakat és milyen hozzáillő gesztust fog alkalmazni kiegészítésül. Tartsa magát ezekhez az egyszerűen megfogalmazott utasításokhoz úgy, hogy mindig ugyanazokat a vezényszavakat és kézmozdulatokat használja. Azért, hogy elkerülje a félreértéseket, inkább mellőzze az olyan hosszú, nyakatekert mondatokat, mint pl. „Bello, most legyél ügyes és várj meg a bolt előtt, míg a gazdi vásárol pár dolgot.“ Az alapvető engedelmesség megtanulásához a rövid, egyértelmű utasítások elengedhetetlenek, melyekhez mindig ugyanannak a kívánt magatartásnak kell társulnia.

Dicséret vagy jutalomfalat? Tanulási motiváció pozitív megerősítés által

Azt, hogy ki parancsol a „falkában“, kutyusa a megbízhatóságból és a világos utasításokból tanulja meg. Nincs szükség túlzott szigorra vagy „vasökölre“ – ezzel csak az ellenkezőjét érné el érzékeny négylábújánál és megijesztené. Bizonyára Ön sem szeretné, hogy négylábúja csak félelemből engedelmeskedjen Önnek, hanem inkább az lenne a cél, hogy örömmel játsszon az Ön játékszabályai szerint. De hogyan is lehet rávenni egy kölyköt arra, hogy örömét lelje a tanulásban?

A dicséret és a jutalmak nagy szerepet játszanak egy ifjú eb motiválásában. Ebből a szempontból nem sokban különböznek a legtöbb embertől. Azt az utat válassza, ami a legnagyobb sikerrel kecsegtet kedvencével kapcsolatban. A megrovás és a büntetés csak demotiválja a kutyákat, letéríti őket a kívánt útról és ezáltal gátat vet a sikeres nevelésnek.

Azért, hogy a kutyusok megtanulják, melyik magatartásforma a helyes és melyik az, ami a gazdi hőn áhított dicséretét kiváltja, ajánlott mindig egyből megkapniuk a jutalmat. Az ebek a jelenben élnek és a gazdi reakcióját mindig közvetlenül az aktuális helyzetre vetítve értelmezik. A feddést is csak akkor értik meg, ha az rögtön akkor történik, amikor a nem kívánt dolgot cselekedték. Ha például még nem teljesen szobatiszta kis kedvence kanapéja előtt végzi el a dolgát, azonban ezt Ön csak este veszi észre, amikor kényelembe helyezi magát, már nem ér semmit, ha akkor dorgálja meg kutyusát. Ehelyett inkább dicsérje meg akkor, ha sikerült neki visszatartania addig, amíg ki nem viszi. Megjutalmazhatja négylábú barátját kölyköknek való jutalomfalattal (Vigyázat – ne essen túlzásba!), kedves szavakkal, gyengéd simogatással, dicsérő gesztusokkal vagy egy imádott játékkal. Ha olyan kis szabadságot biztosít számára, mint például rövid póráz nélküli séta, más kutyákkal való hancúrozás vagy közös labdajáték, akkor biztosan arra is kívánatos célként fog tekinteni.

Mikor ajánlott elkezdeni a kölykök nevelését?

Általában véve a megfelelő időzítés döntő fontosságú a nevelés sikerességét illetően. Ahhoz, hogy egy nevelési intézkedés vagy egy kis tréning az engedelmességre vonatkozóan pozitív kimenetelű legyen, a kutyusnak „készen kell állnia” a gyakorlatokra. Ha éppen a kertben tombol, intenzíven ismerkedik egy új játékkal vagy egyszerűen csak éhes vagy esetleg fáradt, akkor az biztosan nem megfelelő időpont arra, hogy elkezdjék a tréninget. Habár a kölykök nagyon szívesen tanulnak, többnyire nem tudnak túl sokáig egy dologra koncentrálni. Az olyan gyakorlatok, amelyeknél kiskutyájának sokáig kell összpontosítania figyelmét, biztosan nem ideálisak kezdetben. Sokkal inkább ajánlott a nevelést beleintegrálni a mindennapokba és a lehető leghamarabb bizonyos szabályokhoz és rituálékhoz szoktatni kedvencét. Próbálja meg kiskutyáját inkább csak úgy „mellékesen“ nevelni: ügyeljen arra, hogy türelmesen várjon, míg Ön kiporciózza eledelét, soha ne engedjen kunyeráló tekintetének, dicsérje meg, ha nyugodt marad, amikor csengettek és adjon neki jutalomfalatot, ha sikerült neki egyedül a fürdőszoba ajtó előtt várnia nyüszítés nélkül.

Mit kell gyakorolni a kiskutyával?

Egyáltalán nem olyan egyszerű tisztában lenni azzal, hogy mit kell megtanítani zsenge korú négylábújának, tehát hogy milyen dolgokért kell megjutalmaznia és milyen magatartás felett lehet még szemet hunyni. A baráti körből, tanácsadóktól kapott vagy az interneten található nevelési tippek arzenáljában könnyen elveszhet az újdonsült gazdi. Ezért fontos, hogy elsajátítsa a legfontosabb szabályokat, melyeket meg szeretne tanítani blökijének, és napi rutinná tegye. Ez kezdetben biztosan kihívást jelent, azonban a későbbiekben sokkal könnyebbé teszi a mindennapokat. Talán segít Önnek, ha először is felírja magának, hogy milyen alapokat szeretne számára átadni. Következő lépésként nyithat egy tréningnaplót, amibe feljegyzi, hogy mely módszerek voltak pozitív és melyek inkább negatív kimenetelűek.

A kutyanevelés legfontosabb alapjainak áttekintése

A kölyökkutya nevelésének legfontosabb gyakorlataihoz nem csak a vezényszavak begyakorlása tartozik. Az igazán kicsi ebeknek, akiket kb. 8 hetes korukban választanak el anyjuktól és az új gazdihoz költöznek, először hozzá kell szokniuk az ismeretlen környezethez. Bizalmat kell kiépíteniük új gazdijukhoz, meg kell érteniük a házirendet és meg kell tanulniuk, hogyan bánjanak az idegen emberekkel és állatokkal.

Ajánlott az első napokat együtt tölteni a kölyökkutyával és sok szeretetet és időt áldozni rá, hogy biztonságban érezze magát. Gyakran szólítsa a nevén, ölelgesse és játsszon vele, valamint hagyja, hogy a kezéből egyen valami finomságot: így építi ki bizalmát és gondoskodik arról, hogy jól érezze magát Önnél – ez minden további nevelési cél legfontosabb alapja.

Szobatisztaság

Ezekben az otthon töltött első napokban már elkezdheti szobatisztaságra nevelni apró négylábúját – kétségtelenül ez a nyugodt együttélés alapfeltétele új lakótársával. 2-3 óránként menjen ki vele és dicsérje meg, ha az utcán végezte el kis vagy nagy dolgát. Vezessen be minél hamarabb fix időpontokat, amikor sétálni viszi, például ébredés után, ebéd előtt vagy után és mielőtt lefekszik. Fontos, hogy alaposan megfigyelje kis kedvencét. Ha idegesen ide-oda szagolgat a lakásban, akkor az lehet annak a jele, hogy „illemhelyet“ keres magának. Ne szidja le, ha kezdetben még „baleset” történik és a szőnyegre üríti ki hólyagját. Ha éppen elcsípi, hogy ezt csinálja, akkor egy rövid, erőteljes „Fúj!“ vagy „Ki!“ bőven elegendő, hogy a tudtára adja, ez nem tetszik Önnek. A szobatisztaságra való nevelés nem egyik napról a másikra történik és sok türelmet igényel.

Határok felállítása ugatás, harapás és karmolás esetén

A kiskutyák előszeretettel fedezik fel a világot szájukon keresztül. Még nem tudják, hogy a bútorok értékesek és nem szabad szétrágcsálni őket, valamint azt sem fogják fel, hogy az emberek sokkal érzékenyebbek a harapásra, mint amennyire alomtestvéreik voltak. Ezért már korán állítson fel kutyusa számára határokat és következetesen tartsa is magát azokhoz. Jelezze számára a nem kívánt magatartást és a kívánt viselkedés esetén pedig alaposan dicsérje meg. Így megtanulja, hogy meddig mehet el és hogyan kell viselkednie ahhoz, hogy megkapja hőn áhított jutalmát.

A legjobb, ha leszoktatja kedvencét a túlzott morgásról, ugatásról vagy az asztalnál való kunyerálásról úgy, hogy ignorálja azt. Ha kutyusa ilyen magatartást tanúsít, akkor ezzel az a célja, hogy magára hívja az Ön figyelmét – akár csak azért, hogy foglalkozzon vele, játsszon vele vagy enni adjon neki. Ha nem enged a viselkedésének, akkor hamar megtanulja, hogy ilyen módon nem éri el célját.

Pórázon vezetés

A pórázon vezetés is a kölyöknevelés alapjaihoz tartozik. Azok a felnőtt ebek, akik rángatják a pórázt, igazi problémát jelenthetnek – nem mindig olyan egyszerű visszatartani őket, mint a könnyű kölyköket. Ezért tanácsos már a kezdetektől a laza pórázon való sétát is felvenni a kötelező programba. Még akkor is, ha nagyon édesnek találja, ahogyan kis négylábúja ügyefogyottan felfedezi a világot és legszívesebben mindenhova szaladna utána – semmi esetre se tegye! Már a legelejétől mutassa meg neki, hogy Ön vezeti a pórázt, nem pedig fordítva. Ne kutyusa határozza meg az irányt, hanem Ön! Azért, hogy az eb Önre figyeljen séta közben és alkalmazkodjon az Ön tempójához, illetve irányváltoztatásaihoz, érdemes már kicsi korában arra figyelni, hogy a póráz mindig laza legyen. Amint pajkos kiskutyája elkezdi húzni a pórázt, álljon meg. Csak akkor folytassa a sétát, ha visszamegy Önhöz és újra laza lesz a póráz.

A pórázon vezetés gyakorlásához kiváló feladat a következő: helyezzen el egy jutalomfalatot vagy egy szeretett játékot a földön kellő távolságra Önöktől. Kutyakölyke feltehetően egyből oda akar majd szaladni. Mégis tartsa vissza vagy akár még jobban távolodjanak el a kívánt tárgytól. Csak akkor közelítsenek felé, ha kutyusának sikerül követnie a tempóját, miközben a póráz laza marad. A jutalmat tehát csak akkor kapja meg, ha megtanulja megfékezni magát.

Ein Huskywelpe sitzt auf der Straße

Behívás

A kutyanevelés fontos alapköve a behívás megtanítása. Sok stresszt és idegeskedést spórolhat meg magának, ha korán megtanítja kiskutyájának, hogy menjen oda Önhöz, amikor hívja; hogy várjon, amíg engedélyt nem ad rá, hogy továbbmehessen; hogy egyedül maradjon, amikor Önnek nélküle kell elmennie otthonról. Sok különféle módszer közül választhat, hogy elérje ezeket a célokat. Ki kell próbálnia, hogy melyik illik a legjobban kutyusához. Fontos, hogy minden alkalommal megdicsérje, ha a kívánt magatartást tanúsítja. A legjobb, ha akkor kezdi el tanítani, hogy odamenjen Önhöz a behívó jelzésre (pl. „Gyere“, „Ide“ vagy akár a kutyasíp megfújása), ha éppen azt látja, hogy Ön felé szalad. Mindig pont ebben a pillanatban hívja vagy fújja meg a sípot és jutalmazza meg a kedvenc finomságával. Így megtanulja, hogy érdemes minél gyorsabban odamennie Önhöz, amikor Ön hívja.

Várakozás

Hasonlóan működik a nyugodt várakozás elsajátítása is. Kutyájának meg kell tanulnia, hogy nem szabad azonnal kiugrania az autóból, amikor kinyitja a csomagtartót, nem szabad kifutnia a lakásból, amikor az ajtó nyílik, vagy nem szabad rávetnie magát az etetőtálra, amikor kinyitja a szekrény ajtaját, ahol a kutyaeledelt tárolja. Úgy adja tudtára, hogy nem kívánja ezt a viselkedést, hogy nem enged a lökdösődésének.

Azonnal csukja be az autó vagy a lakás ajtaját, amint azt veszi észre, hogy kis négylábú barátja megpróbál kislisszanni. Ugyanígy járjon el az etetésnél is: csak akkor töltse meg a tálat táppal, ha zsenge korú ebe nyugodt marad és türelmesen vár.

Akkor tegye le csak az etetőtálat, ha felhagyott az ugatással vagy ugrálással. Ha egyből ráveti magát a tálra anélkül, hogy Ön engedélyt adott volna rá, akkor vegye el tőle. Kizárólag akkor kezdheti el kiüríteni a tál tartalmát, ha nyugodtan várakozik addig, amíg meg nem adja neki a tanult jelzést.

Egyedüllét

A kutya 12-18 hetes korától láthat neki, hogy lassan hozzászoktassa az egyedülléthez. Természetesen soha nem ajánlott felnőtt ebét túl sokáig egyedül hagynia, azonban a mindennapokban mindig adódhat olyan helyzet vagy lehet olyan találkozója, amikor kedvence zavarna. Ezért tanácsos a lehető leghamarabb megtanulnia, hogy nem mehet mindenhova Önnel és olykor egyedül kell maradnia. Akkor működik a legjobban, ha az egyedüllét gyakorlását észrevétlenül be tudja építeni a mindennapokba és nem tulajdonít neki túl nagy jelentőséget. Kezdetben mindig csak pár percre hagyja el a helyiséget, ahol tartózkodnak anélkül, hogy elbúcsúzna. Aztán menjen vissza és tegyen úgy, mintha nem történt volna semmi. Fokozatosan emelheti az időtartamot, míg meg nem tanulja, hogy hosszabb időre is egyedül maradjon. Csak akkor hagyja el a lakást, ha biztos abban, hogy nyugodt marad és nem drámázik az Ön távollétében. Ha kedvence nagyon ragaszkodó és rögtön elkezd ugatni vagy nyüszíteni, amint elhagyja a helyiséget, akkor megváltoztathatja a gyakorlatot úgy, hogy csak akkor megy vissza kutyusához, amikor megnyugodott. Ha nem akarja egyedül hagyni felzaklatott állapotban, akkor legalább ignorálja, ha megint belépett a szobába. Csak akkor adjon neki jutalomfalatot, ha megnyugodott.

Ápolási rituálé

Ein Mensch kämt das Fell eines Hundes

Egy kutya fajtának megfelelő tartása nemcsak azt jelenti, hogy gondoskodni kell etetéséről, mozgásáról és neveléséről, hanem kellő mértékben ápolni is kell. Rendszeresen kefélni kell a bundáját, ellenőrizni és tisztítani kell a mancsait, a füleit, illetve a fogait, valamint a karmait is le kell vágni. A kezdetektől szoktassa állati lakótársát ahhoz, hogy az ápolási rituálék során nyugodtan maradjon.

Annak érdekében, hogy a későbbi állatorvosi vizsgálatokat leegyszerűsítse, inkább szoktassa hozzá, hogy engedje megérinteni a fülét, a mancsát és a hasát. Ha esténként összebújva ülnek a kanapén, simogassa a pocakját, érintse meg a füleit, fogja meg pár percre a mancsait, masszírozgassa vagy nyissa ki a száját. Észre fogja venni, hogy idővel egyre jobban ellazul és élvezni fogja ezt a fajta „ápolást”.

Alvás

A nap közben végzett sok közös gyakorlat mellett gyakran megfeledkeznek az egyik legfontosabbról: az alvásról. Feltétlenül adjon kutyusának lehetőséget arra, hogy eleget tudjon pihenni azért, hogy fel tudja dolgozni mindazt a sok új ingert, ami nap mint nap éri. Ha séta után bekucorodik a kosarába, hagyja nyugodtan aludni és semmi esetre se terhelje túl túlságosan sok vagy hosszú tréninggel. Nem kell a nap 24 órájában foglalkoznia kiskutyájával – hiszen akkor sem tudja majd a mindennapokban ezt megengedni magának, ha már felnőtt házőrzője. Ezért hagyja, hogy időnként egyedül játsszon és „felfedező útra” induljon – még a legnagyobb energiabomba is elfárad egyszer.

Szocializáció

Minél több dolgot ismer meg egy kölyök élete első hónapjaiban, annál kevesebb minden hozhatja ki sodrából vagy kelthet benne félelmet a későbbiekben. Hangos porszívó, a mosógép vagy a televízió, gyerekricsaj, gyors kerékpárok, zajos motorok, napszemüveges vagy éppen tolószékes emberek, síró babák, az utca zaja vagy furcsa mozgólépcső – egy kiskutya számára őrületesen sok felfedeznivaló akad.

Mindennap mutasson neki valami újat: a napi sétákat használhatja arra, hogy a kiskutya mindig új helyeket, hangokat, embereket vagy állatokat ismerjen meg.

Azonban semmiképpen ne terhelje túl kutyusát. Kezdetben csak pár percig barátkozzon az ismeretlen környezettel. Ha például először találkoznak egy hangos iskolás osztállyal vagy első alkalommal mennek áruházba, mindig időben fújjon visszavonulót – a legjobb még azelőtt, hogy kutyusa nyugtalanná válna.

Olvassa el a kölykök szocializációjáról szóló cikkünket is.

Érdemes kutyaóvodába vinni a kiskutyát?

Majd észre fogja venni, hogy egy kölyök környezethez való szoktatása és az együttélési szabályok megtanítása a sok munka mellett elsősorban türelmet, következetességet és nem utolsósorban bizonyos tudást igényel. Azért, hogy elkerülje a nevelési hibákat kölykökkutyusa életének első hónapjaiban, amelyek a legmeghatározóbb időszaknak számítanak, különösen kezdő kutyatartóknak ajánlott alaposan tájékozódniuk a kutyatartás, -ápolás és kölyöknevelés témakörében. Ebben az esetben sokat segíthet egy kutyaóvoda látogatása, ahol egy tapasztalt kutyatréner vezetésével tanulhatják meg a gyakorlatokat. Itt nemcsak az alapvető viselkedési szabályokat sajátíthatja el kedvence, hanem Ön is megtudhatja, hogyan gyakorolhatók a tanultak a mindennapi életben. Megtanulhatja felmérni kis négylábúját és játékosan megvethetik a kettőjük közötti bizalmi kapcsolat alapjait – ez a jó együttélés legfontosabb bázisa.

Reméljük, hogy jól indul majd közös életük négylábú partnerével!

Fedezze fel kölyökshopunk kínálatát és további hasznos információkat találhat az alapfelszerelésről, illetve beszoktatási tippekről szóló cikkünkben.

A leghasznosabb cikkeink
12 min

Kölyökkutya nevelése

Minél előbb, annál jobb? Garantáltan helytálló ez a mottó, ha egy kölyök neveléséről van szó. A zsenge korú kutyák rendkívül kíváncsiak és még előítéletektől mentesen tekintenek a világra.