Hagyjam-e, hogy a kutyám az ágyamban aludjon?

Hagyjam-e, hogy kutyám az ágyamban aludjon

Mint ahogyan sok más téma esetében, a „Hagyjam-e, hogy kutyám az ágyamban aludjon?“ kérdésre is nagyon különféle nézőpontokat takaró válaszok léteznek. Lehetséges, hogy az ellenérvek súlyosabbak, mint a kutyát az ágytakarón üdvözlő vélemények. A következőkben összefoglalunk néhány, a kutya gazdája ágyába történő beengedése mellett és ellene szóló érvet, hogy megkönnyítsük Önnek a saját nézőpontja kialakítását ill. döntése meghozatalát. Kutyája pedig minden további nélkül akceptálja majd az Ön véleményét, hiszen Ön jelenti számára az alfa-állatot.

Mellette szóló érvek

Mi szól amellett, hogy megossza kutyájával az ágyát?

  • A kutya nézőpontjából ez már csak azért is jó, mert az állat maga normál módon már kis korától fogva becsüli a kontaktussal járó fekvést. A kölcsönös fizikai közelség alapvetően úgy a kutyának, mint tartójának jót tesz. Mindenesetre élvezhetik ezt a közelséget egyszerűen a TV-néző fotelből is, utána azonban – különböző mérlegelésekből adódóan – inkább külön ágyban aludjanak. Ezzel elkerülhetővé válik néhány olyan probléma, amit majd a későbbiekben megemlítünk.
  • A saját kutyájuk melletti alvás nyugtató hatással lehet az emberekre, és segítheti a stressz leépítését. Tanulmányok igazolják, hogy a kutya közeli jelenléte fokozza gazdájában a biztonság és a meghittség érzését. A szeretett négylábú barát elalvás előtti simogatása fokozhatja az oxitocin nevű, jó közérzetért felelős hormon szintjét, s ezáltal pozitív hatást fejthet ki úgy a kutyatartó, mint az állat közérzetére. Ezenkívül segít legyőzni és elpárologni az agressziót, s fokozza az empátiára való készséget. Ilyen módon erősíti az ember és szeretett kutyája közötti kötődést. Éjszakánként általában a kutya is melegítheti a gazdáját, s bizonyos fokig egyfajta „hőpalack“ vagy „melegítő párna“ szerepét is betöltheti.
  • Vonatkozó tanulmányok szerint az ember gyorsabban elalszik, ha kutyája az ágyban mellette van. De nem csupán erről van szó – az ilyen ember boldogabban is ébred. Ez többek között arra vezethető vissza, hogy a kutyák feltétel nélküli szeretetet testesítenek meg. A depresszióban szenvedő, vagy akár csak önértékelési zavarokkal küzdő emberek jól tudnak profitálni abból, ha egy kutya van mellettük. És az a kutya is, amelynek más esetben talán éppen egy állatotthonban kellene tengődnie, természetesen boldogabb lesz, ha új otthonra talál egy szerető ember mellett. Viszont ezért még nem kell feltétlenül gazdája ágyában aludnia.

Kontra érvekmiért ne aludjon a kutya az ágyban?

Milyen negatív oldalai vannak a dolognak?

  • Ha kedvenc négylábúja Ön mellett alhat az ágyban, igen könnyen rangsorbeli problémák alakulhatnak ki. Mert amint Ön a saját fekhelyén együtt éjszakázik kutyájával, az bizonyos körülmények között már nem ismeri el Önt orientációul szolgáló személynek illetve alfa-állatnak.
  • Emellett az olyan juhászkutyákban, melyek a hálóhelyen gazdájukkal osztoznak, túlzott védelmi ösztön fejlődhet ki és munkálkodhat, ami nemkívánatos kihatásokat gyakorolhat. Olykor például oda is vezethet, hogy a kutya féltékenyen és agresszíven reagál gazdája partnerére. Ez aztán például abban mutatkozik meg, hogy a kutya gazdája partnerét kikényszeríti, kiűzi az ágyból, vagy akár teljesen meg is akadályozza, hogy egyáltalán befeküdjön oda. Így a problémák már előre borítékolhatók.
  • Minden pozitív aspektusa ellenére negatív hatást is gyakorolhat az emberre, ha a kutya éjszaka esetleg nyugtalan.
  • Az allergiásoknak el kell tekinteniük attól, hogy kutyájuk velük együtt, közös hálószobában éjszakázzon.
  • S mindemellett feltétlenül erőteljesen figyelembe kell vennünk a higiéniai tényezőt is. Ehhez mindenekelőtt az is hozzátartozik, hogy a kutya rendszeresen kapjon féregtelenítő kezelést, továbbá biztosnak kell lennünk abban, hogy az állat mentes bárminemű elősködőtől – pl. kullancstól és bolhától. Legrosszab esetben még a Lyme-kórt is átviheti a kutya gazdájára.

Hogyan tudom leszoktatni kutyámat arról, hogy velem egy ágyban aludjon?

Ha egy olyan kutyát, amely megszokta, hogy Önnel egy ágyban alhat, később szeretne leszoktatni erről, az olykor elég nehézkessé válhat. Előfordulhat, hogy szívtépő siránkozásra kell berendezkednie. Mert lehetséges, hogy kutyája ezt az újfajta szabályozást rosszul tudja értelmezni, nem is tudja hová tenni, s ennek megfelelően bizonytalanul reagál rá. Emellett a leszoktatás – ahogyan már említettük -, a kutyatartó számára is strapássá válhat. Klikker-tréning vagy finomságok formájában azonban alapvetően van van esély a dologra. Sokkal jobb azonban, ha már eleve ahhoz szoktatja hozzá az állatot, hogy nem mehet be az Ön ágyába. Ha ez a szabályozás már elejétől fogva érvényes, a kutya számára teljes mértékben elfogadható.

Jó ötlet, ha kutyájának is biztosítja a saját puha ágyikóját

A kellemes, barátságos kutyaágyak óriási választékában minden bizonnyal Ön is megtalálhatja a kedvencének legjobban megfelelő változatot, amelyben kutyája szívesen tölti az éjszakát. Arról pedig, hogy a kord, leopárd-optikájú vagy halszálkamintás ágyikó a legjobb, leginkább kutyája véleményét kérdezze meg. De egy lágy-barátságos puha takaró is jó megoldást kínálhat, hiszen abba kedvence jól bele tudja fúrni magát.
Legyen alvásuk olyan, amilyennek mindig is szerette volna! Csodálatos közös életet kívánunk Önnek és szeretett kutyájának!

A leghasznosabb cikkeink
2 min

Kutya nevek

Az idő során a kutyák az emberek hű társaivá és családtagjaivá váltak. Ez az erős kapcsolat abból is látszik, hogy a gazdik szorgosan fáradoznak azon, hogy megtalálják kedvencük számára a megfelelő nevet. A névkeresés aztán egyre inkább türelemjátékká válik – vannak, akik a klasszikus nevekre szavaznak, míg mások a feltűnőbbekre. Magyarországon a leggyakoribb kutyanevek közé tartozó kan kutya nevek: Alex, Blöki, Brúnó, Bobi, Buksi, Bundás, Csibész, Csoki, Csöpi, Démon, Döme, Foltos, Füles, Füli, Hektor, Johnny, Jackson, Kópé, Lexi, Lord, Lucky, Mogyi, Morzsi, Néró, Pongó, Rex, Rocky, Süti, Szimat, Vadázs, Zserbó és Zsömi. A leggyakoribb szuka kutya nevek közé pedig az alábbiak tartoznak: Bambi, Bella, Candy, Cherry, Daisy, Dolly, Emma, Fifi, Fiona, Goldie, Kitty, Lady, Lexi, Lili, Lola, Luna, Mazsola, Mimi, Molly, Peggy, Pixie, Polly, Pötyi, Princess, Rozi, Roxy, Suzy, Sziszi és Zara. A kutyanévnaptár alapján pedig ezek a legkedveltebbek: Buksi, Morzsa, Morzsi, Picúr, Mackó, Maci, Tapi, Tappancs, Pamacs, Molly, Rex, Liza, Lili, Fifi, Bundás, Csöpi, Lady, Bobby, Suzy, Rocky, Alex, Néró, Teo és Jenny.
4 min

Kölyökkutya kiválasztása

Egy kutyabarát szíve egyből hevesebben kezd dobogni, amint belepillant az alomládába. Az aprócska kutyusok annyira édesek, hogy az ember legszívesebben mindet hazavinné magával.