Kutyákat érintő paraziták – kullancs- és bolhairtás

Kutyákat érintő paraziták - kullancs- és bolhairtás

A kullancsok és bolhák olyan paraziták, amelyek gyakran megtámadják a kutyákat. A vérből táplálkoznak és igazi kis hóhérok. Összegyűjtöttük Önnek mindazt, amit a kullancsokról és a bolhákról tudni érdemes.

Kullancsok

Amint beköszönt a tavasz és a hőmérő szála feljebb csúszik, megnövekszik a kullancsveszély is. A kis vérszívók immár lesben állnak a fűben és az aljnövényzetben. A kullancsok nem csak kellemetlenek, hanem még olyan betegségek hordozói is, mint a lyme-kór vagy a malária.

Ne felejtse el ellenőrizni a kullancsokat!

Minél korábban fel van fedezve a kutya kullancs, annál kisebb az esély arra, hogy valamilyen kórokozó átkerül kutyájára. Ez különösen igaz a borrelia burgdorferi baktériumra, mert ezek a kullancs beléből származnak. Innen először el kell jutniuk a kullancs fejéhez és csak innen kerülhet át az új gazdatestre. Ez a folyamat legalább 12 órán át tart. Amennyiben időben eltávolítja a kullancsot, a fertőzöttség esélye alacsony.

Ezért minden sétáltatás után vizsgálja át kutyáját. Különösen figyeljen a fejre, a fülekre, a nyakra, a hasra és a combok belső felére, mert a kullancsok a kevésbé szőrös, vékonyőrű területeket kedvelik. Ennek ellenére az egész testet alaposan kutassa át. A kullancsok általában jól észrevehetők, de a felszívott vérmennyiségtől változik a méretük. Lehetnek gombostűhegynyi nagyságúak, illetve cseresznyemag nagyságúak is.

A kutya kullancs eltávolítása

A legegyszerűbb, ha egy kullancscsipeszt használ a kullancsok eltávolítására. Ezzel az eszközzel óvatosan ki tudja húzni a parazitát a bőrből. Semmi esetre se préselje össze a kullancsokat! A préselés által a gyomortartalmuk és ezáltal a kórokozók a sebbe kerülhetnek, onnan pedig a kutya vérkeringésébe. Ezen kívül ügyeljen rá, hogy a kullancs teljes testét eltávolítsa. A kutyában maradt kullancsfej gyulladáshoz vezethet.

A különböző háztartásban található „eszközök” használatát kerülje el, így például felejtse el az olaj, a ragasztó, a körömlakklemosó és társai használatát. Ezek mind a kullancs hányásához vezethetnek, ami által a kórokozók bejutnak a kutyába.

Zecken entfernen mit Zeckenhaken © Astrid Gast / stock.adobe.com
Mit dem Zeckenhaken kann die Zecke vollständig entfernt werden.

A kullancsok helyes eltávolításának lépései:

 1. Használjon kullancscsipeszt a kullancs eltávolításához.
 2. Olyan közelre helyezze a csipeszt a kutya bőréhez, amennyire lehetséges.
 3. Ragadja meg a csipesszel a kullancs fejét és óvatosan, egyenletesen húzza ki a bőrből.
 4. Ellenőrizze le, hogy sikerült e az egész kullancsot kivenni.
 5. Fertőtlenítse le a sebet és ellenőrizze le rendszeresen. A seb körül megjelenő piros kör lyme-kórra utal.
 6. Tartsa észben, hogy kutyáját megcsípte egy kullancs. Ha a kutya betegnek tűnik, unott vagy lázas, vigye állatorvoshoz.

Ha a kutya kullancs kiszedésre került, akkor még meg is kell tőle szabadulnia. Egyesek rögtön barbár módszerekhez folyamodnak, például felgyújtják a kullancsot. Ennél lágyabb megoldás is létezik: helyezze a kullancsot egy darab celluxra és nyomja össze. Így biztosan megszabadul tőle.

A kutya kullancs által terjesztett betegségei

A kullancsok olyan betegségeket terjesztenek, amelyeket nem szabad alábecsülni. Ezek a betegségek a következők:

 1. A lyme-kór egy olyan fertőző betegség, amelyet a Borrelia burgdorferi baktérium vált ki. Ennek a baktériumnak parazitákra van szüksége ahhoz, hogy a gazdatest vérkeringésébe kerüljenek, és ott tovább szaporodjanak.
 2. Kullancsencephalitis : A kullancsencephalitis egy vírusos betegség, amit az azonos nevű vírus vált ki. Leggyakrabban fertőzött kullancs csípésével terjed. Kutyáknál szerencsére igen ritka és csak legyengült immunrendszerű állatokat képes megtámadni.
 3. Babeziózis (kutyamalária): A babeziózis egy fertőző betegség, ami egysejtű parazitákon keresztül terjed. A Babesia bigemina kórokozó a kullancs csípésén keresztül fertőzi meg az állatot és a vörösvérsejteket támadja meg.
 4. Anaplazmózis: Az anaplazmózis egy fertőző betegség, amit az anaplazma baktériumok váltanak ki és szintén kullancsokkal terjed.
 5. Ehrlichiosis (vérzéses kullancsláz): Az ehrlichiosis szintén egy kullancsok által terjesztett fertőző betegség, amelyet a rickettsiákhoz tartozó ehrlichia canis nevezetű baktérium okoz. Ezt a betegséget a barna kutya kullancs terjeszt, amely az európai mediterrán országokban elterjedt.
 6. Hepatozoonosis: Ezt a fertőző betegséget a hepatozoon canis egysejtű parazita okozza. A fertőzést szintén a barna kutya kullancs terjeszti, amely olykor a mediterrán országokban nyaralókon keresztül jut el más országokba.

A Kutya Kullancs elleni védekezés

Jobb megelőzni, mint kezelni, ezért óvja meg kutyáját a kullancsok csípéseitől és ezáltal a kullancsok által terjesztett betegségektől is. Itt találja felsorolva azokat a készítményeket, amelyek a kullancsokat elpusztítják vagy megelőzik a csípést.

 • Spot-On készítmények: A Spot-On készítményeket a kutya vállai közé kell felkenni, hogy a kutya ne érje el. A használatot követő 4 héten át kutyája védettséget élvez. A hatóanyag a bőrön keresztül szívódik fel.
 • Spray: Nagyon hatásosak kullancsok ellen. Egyszeri használat után is 4 héten át véd!
 • Nyakörvek: A kullancsok elleni védekezés következő lehetősége a kullancs elleni nyakörv.

A lyme-kór megelőzésének egyik lehetősége az oltás. Az oltóanyag azonban nem tudja kutyáját megvédeni a kullancscsípéstől. Segít a szervezet antitest termelésében, ezáltal pedig megelőzi a lyme-kór kialakulását. Többféle oltóanyag áll rendelkezésre, de az oltás hatékonysága vitatott. Kérje ki állatorvosa véleményét.

A bolhák

Parasiten beim Hund sorgen für Juckreiz © Christian Müller / stock.adobe.com
Kratzt sich Ihr Hund ständig, ist das ein klassisches Anzeichen für einen Parasitenbefall.

A kutyák vakarózásának hátterében gyakran bolhák állnak.

Amennyiben a kutya feltűnően sokszor vakarózik, könnyen lehet, hogy bolhás. Az apró élősködők a leggyakoribb parazitákhoz tartoznak és nem csak kellemetlen tüneteket okoznak, hanem komoly betegségeket is terjeszthetnek.

A bolhákat csak más bolhás állatoktól lehet „elkapni”. Ezen kívül a szövetekbe is előszeretettel raknak fészket, mint például a szőnyegbe, párnákba vagy a kanapéba. Ha egy kifejlett bolha megtalálta a fészkét, akkor onnan már nem igen költözik el. A véréből táplálkozik és hosszútávon élősködik áldozatán. Számuk rohamosan nő: egy nap alatt a nőstény bolhák kb. 30 tojást raknak. Ezeket a tojásokat a kutya szőrébe rakják. Onnan szivárognak le és terjednek el a kutya környezetében, a kanapén, a kutya fekhelyén vagy a padló repedéseiben. 4-12 nap elteltével a tojások lárvákká alakulnak, amelyek a bolhák ürülékéből és sejtanyagokból táplálkoznak, amelyek a kutyáról hullnak le. A lárvák bebábozódnak és egy kis idő múlva új bolhák kelnek belőlük életre, amelyek azonnal nekiállnak az áldozatkeresésnek. Ezért nagyon fontos, hogy ne csak a kifejlett bolhákat irtsa ki, hanem a lárvákat is a tojásokat is.

A bolhák nem válogatósak, habár a különböző bolhák különböző áldozatokra specializálódtak (például létezik kutyabolha és macskabolha is), létezik olyan, amelyik az embert is megtámadja.

A bolhák felismerése

A bolhák csak néhány milliméter hosszúak, szabad szemmel alig látni őket. A bolhák legfőbb tünete a viszketés. Ez ahhoz vezet, hogy a kutya erősen vakarózik, nyalja vagy harapja magát. Ezek pedig sérülésekhez vagy ekcémához vezethetnek.

Ha bolhára gyanakszik, vizsgálja meg kutyáját. Ha meglát egy bolhát, akkor egyértelmű, hogy mivel áll szemben. Ha nem, akkor könnyen kiderítheti abból, hogy található e a kutya bőrén bolhaürülék.

Floh beim Hund in Nahaufnahme © constantincornel / stock.adobe.com
Flöhe sind bis zu sechs Millimeter lange Parasiten, die die Haut ihrer Wirte besiedeln.

Így ismerheti fel, ha kutyája bolhás:

 1. Állítsa kutyáját egy sima, világos felületre, amin könnyen észreveheti a bolha ürüléket, ha az kipotyog a kutyából. Erre megfelelő lehet a csempézett felület vagy a kád.
 2. Ezután pedig fésülje át a szőrét egy sűrűfogú fésűvel. Ha apró fekete kis bogyók potyognak ki a szőrből, akkor valószínűleg bolha ürüléket lát.
 3. Ezeket szedje össze egy fehér kendő segítségével, majd óvatosan nedvesítse be.
 4. Amennyiben valóban bolha ürülékről van szó, akkor feloldódnak és piros foltokat hagynak a kendőn. A bolha ürüléke ugyanis nem más, mint a kutya megemésztett vére.

A bolhák veszélyei

A bolhák nem csak kellemetlenek a kutyáknak, hanem nem kívánatos következményekkel is járhatnak:

 • Vérszegénység: Az erős bolhás fertőzöttség jelentős vérveszteséghez vezethet. Legsúlyosabb esetben kutyáját a vérszegénység is veszélyeztetheti.
 • Bolhanyál allergia: Amikor a bolha belecsíp az állatba, a nyálát is a kutya bőrére kerül, amire az ebek allergiásan reagálnak, ez okozza a tipikus viszketést.
 • Galandféreg: A bolhák galandférgeket is hordozhatnak magukban. Ha a kutya megeszi a bolhát, a galandféreg tojások a kutya belébe jutnak, majd ott férgekké alakulnak. A biztonság kedvéért féregtelenítse kutyáját, ha bolhás.

A bolhák kiirtása

Két lépést kell követnie, ha a bolhákat végérvényesen ki szeretné irtani:

 1. Kezelje a kutyát bolhairtó eszközökkel, ehhez több különböző termék áll rendelkezésére:Spot-On, amit a kutya vállai közé kell felvinni, spray és bolhanyakörv.
 1. Kezelje a többi állatot és a kutya környezetét is

Ha kutyája bolhás, akkor ne csak a kutyát, hanem a vele egy háztartásban élő állatokat és a kutya környezetét is kezelni kell, ahhoz, hogy a bolhák minden fejlődési állapotától megszabaduljon. A takarókat legalább 60 fokon mossa ki. Gyakrabban és alaposabban porszívózzon minden területen. Az első porszívózás után vegye kis a porzacskót és szabaduljon meg tőle. Kiegészítésként használjon spray-t is.

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Kutya tüzelése

Ugyan a nőstény kutya tüzelése teljesen természetes folyamat, ám a szukák különös, furcsa viselkedése sok kutyatulajdonos számára okoz gondokat.
3 min

Kutyák giardia fertőzése

A giardiák egysejtű paraziták, melyek megtelepszenek a kutya vékonybelében, és azoknál hasmenést és hányást okozhatnak. Különösképp a kölyköket és a legyengült immunrendszerű kutyákat érintheti.