A kutyák ellése és a kiskutyák szoptatása

kutya ellés, kiskutyák, kutya szülés, kutya vemhesség ideje, kutya ellési problémák

Még a tapasztalt tenyésztőknek is mindig különös élményt jelent a kiskutyák születése. De mégis, hogyan zajlik le egészen pontosan ez a folyamat, a kutya ellés vagy kutya szülés? Milyen problémák léphetnek fel a szoptatás folyamán és hogyan támogathatja az ember ebben az izgalmas időben kutyáját?

Azoknál a kutyatulajdonosoknál, akiknél első alkalommal születnek kiskutyák, rendkívüli állapotok uralkodnak az ellést megelőző pár napban. Ugyanis a gazdák azon vannak, hogy ezt az időszakot minél kellemesebbé tegyék kedvencük számára és elkerüljék a komplikációkat.

Ha pedig még azelőtt vette meg a kiskutyát, mielőtt az megszületett volna, a születése az Ön számára is izgalmas lesz. Vajon minden rendben megy majd? Minden kiskutya egészséges lesz? A szoptatásnál sem lesz gond? Egy biztos: Minél jobban informálódik az ellésről, annál nyugodtabban fogja viselni ezt a boldog eseményt.

Kutya ellés előkészületek

A kutya vemhesség ideje általában 63 nap. De, ha a kutya vemhesség ideje 57 és 72 nap között van, az is teljesen normális és semmi ok az aggodalomra –persze ez csak is abban az esetben igaz, ha az anyakutya teljes mértékben egészséges. Ha így van, akkor lehetőség szerint ne avatkozzunk be a kutya fialás folyamatába. Végső soron a kutyák sokkal ösztönösebben viselkednek ebben a helyzetben, mint mi emberek. Az anya kutya pontosan érzi, mikor jött el az idő és hogy mit kell tennie. Ez különösen jól megfigyelhető az előkészületi időszakban. A szuka egyre ingerültebbé válik, lihegni kezd és elkezdi előkészíteni a terepet a születéshez.

Az alom felállítása

Ha segíteni szeretné kutyáját a megfelelő „fészek” kiválasztásához, akkor már a várható ellési dátumot megelőzően (legalább két héttel korábban) készítsen elő egy úgynevezett elletőládát a fialáshoz. A kuckót egy nyugodt, fűtött és nem túl világos helységben alakítsa ki. Az ideális hőmérséklet az elléshez 24 Celsius-fok körül van. Ezen kívül ajánlott egy szabályozható infralámpát is felállítani, mint további meleg forrást, ami alatt a kölykök 35 Celsius-fokban összebújhatnak. Régi ágynemű, törölköző vagy mosható pokróc, szükség esetén újságpapír kerülhet a kölykök alá. Ügyeljen arra, hogy az elletőláda mindig tiszta és száraz legyen. A ku tya ellés ideje alatt is cserélje ki (lehetőség szerint minden kiskutya érkezése után) a bekoszolódott törölközőt/ágyneműt stb.

A szuka helyes táplálása a kutya ellés előtt

A vemhes szuka táplálása döntő szerepet játszik a kölykök egészséges fejlődésében. A kutya vemhesség ideje során az 5. hétig a szukát a megszokott eledellel tápláljuk. Természetesen –mint minden kutyánál- jó minőségű és teljes értékű táppal. Fontos, hogy az eledelt a kutya fajtája, mérete, kora, súlya és aktivitása szerint válasszuk meg. A jó eledelben nagy az értékes fehérjék aránya (különösen hús), kielégítő a vitamin és az ásványi anyag szint, amelyet a zöldségek és gyümölcsök biztosítanak. Meg kell említeni a tiszta ivóvíz fontosságát is, ami elengedhetetlen a kutya egészséges fejlődéséhez. A hatodik héttől kezdve a vemhesség miatt a szukának nagyobb az energiaigénye. Ebből következik, hogy az ellésig minden héten 15 százalékkal kell emelni az eledel enegiatartalmát.

Gondoskodjon a magasabb fehérjebevitelről és ügyeljen rá, hogy a kalcium-foszfor aránya 1,4:1-hez legyen. Semmi esetre se próbálja meg a megnövekedett energiaigényt nagyobb eledel adagokkal kielégíteni. Az elzsírosodás negatív hatással van mind a szuka, mind a kölykök egészségére. A legtöbb szuka nem is képes arra, hogy a megszokott adagot elfogyassza, hiszen a kölykök növekedése negatív hatással van a szuka gyomrának befogadóképességére. Olyan tápot válasszon, aminek magas az energiatartalma (pl. kölyökkutya tápok) és könnyen emészthető. A napi adagot érdemes három vagy négy étkezésre felosztani. Ez ugyanis sokkal kevésbé megterhelő a szuka számára, mint egy nagyobb étkezés.

Milyen sűrűn vigyük állatorvoshoz a vemhes kutyát?

A kutya ellés előkészületeihez hozzátartozik –az etetés megreformálása és az elletőláda előkészítése mellett- a rendszeres állatorvosi ellenőrzés. A kötelező oltásokat kiegészítően (amik a fontosabb betegségek ellen képeznek védélmet) egyes esetekben ajánlott lehet a canine herperszvírus elleni oltás, ami az úgynevezett kölyökhalálozásért felelős. Ezen felül a szukát a 40. és az 55. nap között féregteleníteni is kell.

Az 50. naptól kezdve ajánlatos röntgennel megállapítani, hogy hány kölyök születése várható. Kutyáknál 15 kölykös fialások sem szokatlanok. Ha előre ismeri a kölykök számát, biztosan tudja majd, hogy mikor fejeződik be a kutya fialás. A pontos létszám tudatában jobban fel tud készülni azon komplikációkra is, amik elsősorban kevés, de nagy méretű kölykök esetében lépnek fel.

Kutya ellés beindulásának jelei

A kutya vemhesség végére testi és magatartásbeli változások is felhívják a figyelmet. A következők jelzik, hogy a kutya ellése hamarosan megindul:

 • Az ellés helyének előkészítése, nyugtalanság, lihegés, remegés
 • A szuka megtagadja az ételt (kb. a szülést megelőző 24 órában)
 • Az emlők megnagyobbodása, egyes esetekben a tej is megindul
 • A szeméremtest megduzzadása
 • kevés vaginális folyás jelentkezése
 • A testhőmérséklet 37 Celsius fok alá csökkenése
 • Egyes esetekben hasmenés vagy hányás jelentkezik
 • Gyenge nyomások

A legbiztosabb módszer az ellés időpontjának megállapításában, az, ha rendszeresen megmérjük a szuka testhőmérsékletét. Az ellést megelőző egy hétben naponta négyszer mérje kutyája testhőmérsékletét (legjobb, ha mindig ugyanabban az időpontban). Ha a hőmérséklet 38 fokról 37-re esik, akkor már nincs sok idő hátra a szülésig. A következő 12-24 órában számolhat az első kölyök érkezésével.

A kutya ellés három fázisa

 1. A megnyílási fázis

A korábban említett jelek, mint a nyugtalanság, lihegés, remegés, zihálás, az eledel megtagadása, hasmenés, esetenként hányás az ellést megelőző 6-24 órában jelentkeznek és intenzitásuk egyre nő. Ezt az időszakot, amikben a szuka már intenzíven készül a szülésre, megnyílási fázisnak nevezzük. Ebben a szakaszban nem csak külső, magatartásbeli változások zajlanak le, hanem belső folyamatok is elindulnak, amelyek elengedhetetlenek a problémamentes elléshez. A méhnyak kiszélesedik (cervix-dilatation), a méhnyaknyák feloldódik (enyhe folyás) és elkezdődnek az első fájások. A magzatvíz elfolyása, illetve az első összehúzódás után nagyjából 3-4 órán belül várható az első kölyök születése.

 1. A kitolási szakasz

Amikor az első kölyök a szülőcsatornába kerül, a szuka automatikusan elkezd nyomni. Ilyenkor általában az oldalán fekve vagy guggoló pózban fial. 2-3 erősebb nyomást követően viszonylag könnyen jön világra az első kölyök. A kutyáknál lényegtelen, hogy a kölykök fej- vagy farfekvéssel jönnek világra. Rendszerint 10-60 perc telik el két kölyök születése között, de ennél hosszabb, (különösen első vemhességnél) akár 2 órás időközök is lehetségesek. Amint a kiskutya világra jön, az anyakutya átharapja a magzatburkot, majd a köldökzsinórt is.

 1. Az utószakasz

A kölykök születése után nagyjából 5 perccel esedékes a placenta megszülése, amit a szuka a magzatburkokkal együtt megeszik. Ez nem csak azt a célt szolgálja, hogy az ellőláda kitisztuljon, hanem hormonális támogatást nyújt a tejtermelésnél. Az is előfordulhat, hogy az első 2-3 kölyök rögtön egymás után születik meg és a többi, vagy az utolsó csak később. A tehetetlen kiskutyák légzését támogatván, az anyakutya tisztára nyalja a kölyköket. Az ellésnek akkor van vége, ha az összes kölyök megszületett. Ehhez általában kevesebb, mint 12 órára van szükség.

Hogyan segíthetünk a kutya ellés folyamata során?

Amíg az embereknek a szülésnél szükség van egy bába vagy egy orvos támogatására, addig a kutyáknál más a helyzet. Nekik ugyanis alapvetően nincs szükségük segítségre az ellésnél. Ezért az a legjobb, ha a kitolási fázisban békén hagyjuk a szukát és csak szükség esetén avatkozunk be. Segítségre akkor lehet szükség, ha a kiskutyák gyorsan, egymást követve érkeznek és a szuka még csak az első kölykök burkával és a placenta elfogyasztásával van elfoglalva. Ebben az esetben a tenyésztő feladata, hogy a később érkező kölyköket egy papírtörlő segítségével a magzatburoktól megszabadítsa és elvágja a magzatzsinórt. Így megelőzhető az, hogy a kiskutyák magzatvizet lélegezzenek be. A kutya ellés ideje alatt a gazda megtörölgetheti a kiskutyákat és egy másik ágymelegítővel ellátott kosárba, vagy a szuka emlőihez helyezheti őket.

Érdemes megszámolni, hogy hány kiskutya született. Ezáltal megbizonyosodhat arról, hogy az összes kiskutya világra jött e. Nagyon fontos, hogy ne maradjon kölyök a szuka méhében, hiszen ez vérmérgezéshez vezethet.

Az első szoptatás

A kutya fialás mellett párhuzamosan automatikusan megindul a tej is. A tejtermelés mennyisége a kölykök számától és étvágyuktól függ, így a szuka minden kölyköt kellően el tud látni tejjel. Kulcsfontosságú a kölykök megfelelő fejlődése érdekében az előtej, más néven kolosztrum. Az előtej magas antitest tartalmú, ami megvédi a kölyköket a betegségektől. Habár az újszülött kölykök teljes mértékben rá vannak utalva az anyjukra, az emlőket szerencsére maguktól megtalálják. Annak ellenére, hogy még vakok, süketek és még a szaglásuk sem teljesen kifejlett, a tapintásukkal és a fejük ösztönös keresőmozgásaival rátalálnak a tejforrásra.

A létfontosságú szuka-kölykök kapcsolat

A szuka és a kölykök közötti szoros kapcsolat elengedhetetlen és létfontosságú a születést követő első pár órában, napban. Nem csak az értékes anyatej miatt, hanem fontos szerepet játszik további testfunkciók aktivizálódásában is. Az anya testhőmérséklete gondoskodik azért, hogy a kicsinyek ne hűljenek ki, hiszen a kiskutyák szervezete még nem tudja önállóan szabályozni a testhőmérsékletet. Azzal, hogy nyalogatással tisztítja a kölykök fenekét, kiváltja a reflexszerű vizelet- és székletürítést. Azért, hogy az ellőláda tiszta maradjon, az anyakutya felnyalja kicsinyei ürülékét.

A szoptatás és a súlygyarapodás az első hetekben

A kiskutyák fő tevékenységei az első napokban és hetekben az alvás és az ivás, amit gyakran szinkronban végeznek. Az értékes anyatejnek köszönhetően kiskutyák minden szükséges tápanyagot megkapnak, ahhoz, hogy a súlygyarapodás megfelelő legyen. Ahhoz, hogy étvágyukat csillapítani tudják, a kiskutyák az első hétben naponta 12-20 alkalommal szopnak. Az első hetet követően fokozatosan megritkul az étkezések gyakorisága. A negyedik hétig azonban még mindig naponta legalább nyolc alkalommal keresik fel a szuka emlőit. Csak az 5-6. héttől hagy alább az étvágyuk és megelégszenek napi öt étkezéssel. Általában eddig tart ki az anyakutya teje is. Ahhoz, hogy biztos legyen abban, hogy a kölykök a megfelelő mértékben gyarapodnak, naponta meg kell mérnie a súlyukat. A kölykök már a tízedik napra megduplázzák születési súlyukat. A hatodik hétre pedig már 6-10- szer többet nyomnak, mint születésük napján.

Mikor kezdjük el a hozzátáplálást?

A szuka tejmennyiségétől és a kölykök gyarapodásától függ, hogy mikor érdemes elkezdeni a hozzátáplálást. A tenyésztők általában a 3. és a 6. hét között kezdik el külön is táplálni a kicsiket.

Ha bizonytalan, a negyedik hét körül konzultájon állatorvosával a hozzátáplálást illetőleg. A hozzátáplálás első eleme lehet az úgynevezett kölyöktej vagy a házilag készített keverék vízből és száraz kölyöktápból. Ebből először célszerű egy kis mennyiséget a kiskutya tappancsára vagy pofájára önteni és csak ezután megkezdeni az etetést. Így a kölykök a 8. és 10. hét között szépen lassan áttérhetnek a hagyományos kölyökeledelre, ami 80%-ban húsból áll.

A szoptató szuka etetése

Az anyakutya etetése az ellést követő hetekben nagy befolyással van az anyatej minőségére és ezzel a kölykök egészségére. A tejtermeléshez szüksége van jelentős mennyiségű fehérjére és kálciumra. A szuka energiaszükséglete a normális érték 325%-ra emelkedik. Ezért szüksége lehet hozzáadott ásványi táplálék kiegészítőkre. Rendkívül fontos a tápanyagok helyes aránya. Ha bizonyos ásványi anyagokból vagy tápanyagokból túl keveset, vagy túl sokat kap a szuka, az más anyagok helytelen felszívódásához/feldolgozásához, vagy ellenkező esetben, hiányjelenséghez vezethet.

Tanácsos tehát ebben a kimerítő időszakban a szuka alapos figyelemmel tartása. Ha veszít a súlyából vagy az aktivitása jelentősen alábbhagy, esetleg hullani kezd a szőre, egyeztessen időpontot állatorvosával.

Lehetséges komplikációk a kutya ellése során

Annak ellenére, hogy az anyatermészet nagyon jó feltételeket teremtett a kutyák komplikációmentes elléséhez, nem minden esetben zavartalan a születés és a szoptatás időszaka. Az ellés megfigyelőjeként a feladtunk nem más, mint felismerni, hogy mikor jelentkezik probléma ebben a természetes folyamatban, illetve, hogy mikor kell beleavatkoznunk, vagy orvos segítségét kérnünk.

A következő jelek utalnak komplikációkra és jelentik azt, hogy orvosi segítségre van szükség:

 • Túl hosszú ellési idő, ami a szuka lázával vagy általános rossz közérzetével jár együtt
 • Lázas, vagy túlzottan kimerült anyakutya, esetleges rosszullét
 • Ha a szuka túl hosszú ideig vajúdik, kölyökkutya születése nélkül vagy több mint két óra telt az utolsó kölyök születése óta és a szukának még mindig fájdalmai vannak
 • Sötétzöld hüvelyfolyás az első kölyök születése előtt (a magzatvíz mérgezettségére utal)

Mikor szükséges a császármetszés?

A császármetszést különböző komplikációk tehetik indokolttá, ilyen például az, ha a szuka nem nyom, szülőcsatorna problémák (szűk vagina vagy túl nagyméretű kölykök), nem megfelelő tágulás vagy testileg rendellenes formájú kölykök (pl. vízfejűség, halvaszületés).

A fenti esetek mindegyikében kérjen orvosi segítséget, aki ultrahang vagy röntgen segítségével megállapítja a császármetszés szükségességét. Ez a beavatkozás életmentő lehet mind a kölykök, mind pedig a szuka számára. Kutyák esetében nem ajánlottak a szülést megindító gyógyszerek, mint pl. az Oxytocin.

Anyai ösztönök elmaradása

Megeshet, hogy az ellést követően az anyai ösztönök elmaradnak. Ez előfordulhat, ha császármetszésnél a kutya érzéstelenítőt kap, vagy túlságosan fél, vagy esetleg nincs megelégedve az ellőládával. Ha a szuka nem harapja át a magzatburkot és a köldökzsinórt vagy nem tisztítja a kölykök végbélnyílását, mindenképpen ajánlott a közbelépés.

A magzatburkot egy papírtörlő segítségével eltávolíthatjuk, a kölyköket pedig az emlőkhöz helyezhetjük. Akkor is avatkozzon közbe, ha úgy véli, egy kölyköt a társai elnyomnak, és nem fér hozzá elégszer az előtejhez.

Milyen problémák léphetnek fel a szoptatáskor?

A szoptatás első hetében a leggyakoribb komplikációk a következők lehetnek: nem termelődik anyatej, tápanyaghiány jelei a szukán, emlőgyulladás.

Bízzon a képességeiben és a természetben!

Annak ellenére, hogy sok probléma és komplikáció léphet fel, a legtöbb kutya fialás gond nélkül folyik le. Őrizze meg tehát a – körülményekhez képest – nyugalmát és bízzon a természetben és kutyája ösztöneiben! Most, hogy már ismeri a kutya ellés különböző szakaszait és az esetleges nehézségeket, tudja, hogy mikor kell békén hagynia vagy éppen segíteni kutyáját és azt is tudni fogja, hogyha orvosi segítségre van szüksége. Ezúton szeretnék minden jót kívánni a kiskutyák születéséhez!

A leghasznosabb cikkeink
12 min

Kölyökkutya nevelése

Minél előbb, annál jobb? Garantáltan helytálló ez a mottó, ha egy kölyök neveléséről van szó. A zsenge korú kutyák rendkívül kíváncsiak és még előítéletektől mentesen tekintenek a világra.