Kutya Táplálkozása

Elég egy kunyeráló pillantás a kutyustól és a legtöbb gazdi már ennyitől kísértésbe esik: nem tudnak ellenállni, hogy ne adjanak valami finomságot négylábú kísérőjüknek vagy ne szerezzenek örömet nekik kedvenc ételükkel. Azonban nem minden tényleg egészséges, amit a kutyák szívesen fogyasztanak... Sem a nyers csirkehús vagy disznóhús, sem az ételmaradékok nem elegendők önmagukban az egészséges és aktív kutyaélethez. Olvassa tovább

Kutya Táplálkozása

Saját készítésű adventi naptár kutyáknak

Az adventi naptárak a karácsony előtti időszak legszebb dolgai közé tartoznak: minden nap kinyithatunk egy újabb ablakot, s örülhetünk az újabb meglepetésnek. Egy kutyáknak való adventi naptárat pedig egyáltalán nem is nehéz saját kezűleg összehozni. S ezzel megédesítheti négylábú családtagja számára is az ünnepvárás időszakát.

BARF kutyák számára Mit jelent?

„Biológiailag Megfelelő Nyers Étrend“. Egy pár évvel ezelőtt a BARF módszer még elég egzotikusnak számított, időközben pedig már állandó helyet szerzett a kutyatáplálásban.

Bio kutyatáp

A bio manapság nagyon trendi: nemcsak az emberi táplálékot illetően, hanem már az állateledelek területén is egyre több fogyasztó tér át a biominőségre.

Diétás kutyatáp ivartalanított kutyáknak

Az ivartalanítás gátolja a kutya reprodukciós képességét – ez nagy valószínűséggel minden kutyatartó számára világos. A beavatkozásnak négylábúja egész szervezetére hosszú távú hatásai vannak?

Ehetnek a kutyák sütőtököt?

Ősszel eljön a sütőtök ideje. De tényleg: a kutyák is ehetnek tököt? Naná! Eláruljuk Önnek, mire kell figyelnie, s hogyan élvezheti kutyájával együtt vitamindúsan a halloween időszakát.

Hipoallergén kutyatáp allergiás kutyáknak

Nemcsak mi, emberek, hanem egyre több kutya is szenved az élelmiszer-allergiától. Itt most megtudhatja, mi rejtőzik a dolog mögött, s hogyan tudja optimálisan táplálni ebben érintett kutyáját.

Kutyakölykök táplálása

Igazi kihívást jelent megtalálni a megfelelő kutyatápot. Nem egyszerű feladat gondoskodni arról, hogy fiatal kutyusa mindent megkapjon, amire az egészséges fejlődéshez szüksége van.

Melyik emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek árthatnak kutyájának?

Habár a kutyákat a történelem során az ételmaradékok eltávolítására használták és sokan részben még manapság is ezt teszik, természetesen ajánlott csak nekik való eledelt a táljukba tenni. Azonban nyilvánvalóan olykor-olykor egy falat finomság még megengedett– ezt kutyusa egészsége fenntartása miatt érdemes betartani. Mindazonáltal egyes emberi fogyasztásra alkalmas ételek nagyon károsak vagy akár mérgezőek is lehetnek az állatokra nézve. Tehát teljesen jogosan merül fel bennünk a kérdés egy-egy falat odaadása előtt: "Vajon mit nem ehet a kutya?!". Ezért a gazdinak tanácsos tisztában lennie azzal, hogy mely élelmiszereket eheti, illetve nem eheti szeretett négylábú barátja. Abban az esetben, ha ennek ellenére kutyusa megeszik olyasvalamit, amit nem kéne, haladéktalanul forduljon állatorvoshoz. A szakember meg fogja kérdezni Öntől, hogy mennyi idő telt el az élelmiszer felfalása óta és milyen mennyiségben fogyasztott belőle. Ezen információk alapján megkezdi a megfelelő terápiát. Néha sajnos csak későn kap segítséget kedvencünk, ezért feltétlenül fontos, hogy elkerülje, kutyusa számára nem ehető táplálékot és adott esetben a lehető leggyorsabban cselekedjen, hogy meg tudja menteni kutyáját.

Süssön kutyakekszet

Ugyan kész kutyasnackeket nagyon egyszerűen és gyorsan vásárolhat a zooplus kutya shopjában, azonban az messze nem okoz annyi örömöt, mintha önmaga készíti. S igen sok jó ok van, ami ezt alátámasztja. Melyek is azok, hogyan is kell kutyakekszet sütni és tárolni – megtalálja az alábbiakban – pompás receptötletekkel együtt, melyek eredménye garantáltan fog ízleni kutyájának.

A háziasított kutyák fiziológiája még mindig őseiére, a farkasokéra hasonlít az emberrel közös hosszú történetük, célzott tenyésztésük és megváltozott életfeltételeik ellenére. A farkasok és a vadkutyák az erdőben barangolnak, hogy vadásszanak és elejtsék prédájukat. Általában egészben fogyasztják el a zsákmányállatot. Ugyanis érdemes tudni, hogy nemcsak az izomhús tartalmaz fontos tápanyagokat, hanem a belsőségek is. A gyakran növényevő zsákmányállatok csontjait és gyomortartalmát sem szabad lebecsülni. Ennek jó oka van: a gyomorban lévő növényi összetevők rosttartalma beindítja a ragadozó emésztését és fontos nyomelemeket, illetve vitaminokat szolgáltat számára. A macskával ellentétben a kutya nem kizárólag húsevő állat. Ideális esetben bizonyos mértékű növényi alkotóelemek is hozzátartoznak táplálékához.

Ajánlott a farkas vagy a vadkutya természetes étrendjének a fajtának megfelelő táplálkozás alapjául szolgálnia. Habár kutyusának nem tud egészben zsákmányállatokat biztosítani, azonban a választott nedves és száraz eledel összetevőinek listáján tanácsos a húsnak állnia az első helyen, ami válogatott növényi alkotóelemekkel egészüljön ki. Mindez ellátja kedvencét minden fehérjével, zsírral és szénhidrátokkal, valamint tápanyagokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amire az egészséges kutyaélethez szüksége van.

A kiváló minőségű kutyaeledel pontosan ezeket az összetevőket tartalmazza és megvédi ebét a hiányosságok kialakulásától, ezáltal pedig az azzal járó egészségügyi problémáktól. Azonban a prémiumtáp sem elegendő önmagában: háziasított kutyáinknak még mindig sok mozgásra van szükségük. A háziállatként gyakran lomha, mozgásszegény élet nem megfelelő, túlságosan kalóriadús táplálkozással társulva elég hamar ún. civilizációs betegségekhez, mint pl. diabétesz, túlsúly vagy allergia, vezethet.

Szerencse, hogy kutyashopunkban kedvére válogathat minőségi kutyaeledeleink széles választéka közül. Legyen szó akár nedves vagy száraz tápról, kölyök-, teljes értékű vagy speciális eledelről, netán Terra Canisról, Royal Caninról, Hill’s-ről vagy kizárólag a zoopluson kapható márkáról, mint pl. Rocco vagy Lukullus: nálunk minden kutya számára találhat megfelelő tápot!