BARF kutyák számára Mit jelent?

BARF kutyák számára - Mit jelent

„Biológiailag Megfelelő Nyers Étrend“

Egy pár évvel ezelőtt a BARF módszer még elég egzotikusnak számított, időközben pedig már állandó helyet szerzett a kutyatáplálásban.

Mit jelent a BARF?

A BARF nyers etetést jelent a húsevő kutya eredeti táplálkozásának megfelelően. Ennek során friss húsból, belsőségekből, zöldségekből, vitaminokból és ásványi anyagokból álló kombinációval próbálják utánozni a vad kutya természetes táplálékát, amennyire lehet.

Hund mit Knochen © bina01 / stock.adobe.com

Mi szól mellette?

Mint minden etetési módszernek, ennek is vannak ellenzői és hívei. Azok a kutyabarátok, akik e módszert alkalmazzák, arról számolnak be, hogy kedvencüknek egészséges fogai vannak a friss hús intenzív rágásának köszönhetően, fénylő bundával, erős inakkal és szalagokkal rendelkezik, valamint javulnak az olyan krónikus betegségek tünetei, mint pl. az artrózis vagy a fejlődési problémák. A nyers táplálékot is az adott kutya igényeihez kell igazítani, ami nem tartalmaz töltelékanyagokat, valamint tartósítószert. Nem csoda, hogy ez előnyt jelent beteg ebek és olyan állatok esetében, akik valamilyen különleges táplálkozási igénnyel rendelkeznek!

Mire kell ügyelni?

Aki kutyája számára saját maga szeretné összeállítani a megfelelő étrendet, ügyelnie kell arra, hogy az ne csak izomhúsból álljon, mivel akkor garantált a tápanyaghiány. Azért, hogy kutyusa megkapjon mindent, amire szüksége van, ajánlott belsőségeket, növényeket, vitaminokat és ásványi anyagokat is hozzáadni a húshoz és pontosan kiszámolni a szükségletet. Ebből az okból kifolyólag egy igazán idő- és költségigényes étrendről van szó. Szerencsére sok eledelgyártó és hentesüzlet is próbálja felvenni a lépést a növekvő kereslet miatt. Az ún. Convenience BARF termékeket közvetlenül a gyártó vagy a hentes állítja össze, lefagyasztja és a gazdinak csak ki kell olvasztania és odaadnia négylábújának. Hogy mit ajánlott szem előtt tartania kölyökkutyusa barf-ozása során, azt is megtalálja weblapunkon.

Hund kaut Knochen © kalypso0 / stock.adobe.com

Barf-ozás kezdők számára

  • Ráfordítás becslése és információk gyűjtése: A barf-ozás idő- és költségigényes etetési módszer. Először is a nyers hús megvételét és tárolását kell megterveznie. Ezenkívül a lehető legpontosabban ki kell számolni kedvence tápanyagszükségletét. A legjobb, ha előzetesen egyeztet háziorvosával, aki segít meghatározni, hogy pontosan milyen tápanyagokat kell kutyusának magához vennie. Továbbá ajánlott részletesen tájékozódni a témában, hogy ki tudja találni, melyik változat illik a legjobban ebéhez.
  • A megfelelő hús kiválasztása: Minden esetben érdemes arról informálódni, hogy milyen hússal etesse kutyusát. Például nem minden belsőség felel meg számára, mivel a máj és a vese káros anyagokat tartalmaz, ezért célszerű hetente maximum egyszer adni neki ilyesmit. A disznóhús is veszélyes lehet az ebek számára, mivel előfordulhat, hogy Aujeszky-vírussal fertőzött, ami halálos kimenetelű lehet négylábúja számára.
  • Figyeljen a csontokra! Mindig ügyeljen arra, hogy olyan csontokat adjon ebének, amelyek nem törnek szilánkosra. Így elkerülheti, hogy megsérüljön.  
  • Változatos étrend: Nem javasoljuk, hogy az izomhús legyen az egyetlen összetevő, belsőségekkel, csonttal, olajokkal, gyümölccsel és zöldséggel (utóbbi kettő püré formájában) egészítse ki. Vigyázat: egyes zöldség- és gyümölcsfajták mérgezők az ebek számára.

BARF-táplálékkiegészítők

A zooplus online shopjában széles választékban találhat BARF táplálékkiegészítőket, mint például olajokat és szárított zöldségeket, amelyek segítenek a megfelelő étrend összeállításában.

A leghasznosabb cikkeink
7 min

Melyik emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek árthatnak kutyájának?

Habár a kutyákat a történelem során az ételmaradékok eltávolítására használták és sokan részben még manapság is ezt teszik, természetesen ajánlott csak nekik való eledelt a táljukba tenni. Azonban nyilvánvalóan olykor-olykor egy falat finomság még megengedett– ezt kutyusa egészsége fenntartása miatt érdemes betartani.

5 min

Kutyafagyi saját kezűleg – 7 egyszerű recept

A forró nyári napokon majdhogynem nincs is jobb egy frissítő fagyinál. Ezt alátámasztja a kutyák vágyakozó pillantása a fagyos finomságra. Receptjeink segítségével egyszerűen készíthet sajátkezűleg ízletes kutyafagyit és egészséges hűsítő csemegével leph eti meg kedvencét.