Utazás Kutyával

A nyári hónapok közismerten a nyaralás időszakának felelnek meg. De ki hagyja szívesen otthon négylábú barátját? Ezért a gazdik gyakran magukkal viszik kutyusukat is. Ahhoz, hogy a nyaralás a várva várt pihenéssel teljen, gondosan és mindenekelőtt időben fel kell készülni rá. Nemcsak a család bőröndjét kell összepakolni, hanem a kutya saját utazótáskáját is. Azonban mire is van szüksége utazás közben? Milyen tényezőket érdemes figyelembe venni a tervezés során? Tulajdonképpen hova tanácsos tulajdonképpen utazni? Olvassa tovább

2 min

Autózás kutyával

Az utóbbi években sokat fejlesztettek az autókon utasvédelmi szempontból: A légzsákok, az oldallégzsákok, az ütközésvédelem csak néhány példa erre.
2 min

Kutyák utazási betegsége

Néhány kortársunknak bizony nem túlzottan alkalmasak az olyan modern közlekedési eszközök, mint az autó, busz, hajó vagy repülőgép, mert ezeket használva rendszeresen rosszul lesznek, hányingert kapna
5 min

Kutyával a luxushajón

Vonat, autó vagy hajó: egyre több gazdi viszi magával kutyáját a nyaralásra. De még egy egyszerű hétvégi kirándulás alkalmával is a „vízen találhatjuk” magunkat.
4 min

Utazás Kutyával – Autó vs. Repülő

Kutyabarátok legszívesebben mindenhova magukkal viszik négylábú kedvenceiket. Ha az utazás csak a városon belülre korlátozódik, akkor magától értetődő, hogy a kutya mindenhova kíséri gazdáját. De mi történik akkor, ha egy nyaralásról van szó? Milyen lehetőségeink vannak, ha messzire költözünk? Elvihetjük magunkkal a kutyát akár a repülőgépen is? Vagy a kutyatartóknak ajánlottabb hosszabb utakra is autóval menni?

5 min

Vonatozás kutyával

Akár a mindennapokban, akár nyaraláskor: a vonatozás sokak számára kényelmes megoldást nyújt arra, hogy eljussanak A-ból B-be. Az élvezetes utazás feltétele egy állati útitárssal nem csak a menetrend szerinti időpontban való indulás, hanem a higgadt, rutinos négylábú is. A következőkben egy pár tanácsot olvashat a kutyusával megtett nyugodt vonatút érdekében.

Beutazási feltételek

Mielőtt egy bizonyos ország mellett döntene úticélként, először tanácsos az adott konzulátuson tájékozódni a háziállatok beutazási feltételeiről. Az EU-tagállamokon belül túlnyomórészt egységes szabályozások vannak érvényben. Ezek előírják, hogy a négylábúnak állatútlevéllel kell rendelkeznie, ami egyértelműen az adott kedvenchez tartozik, és ezt mindenképpen magánál kell tartania. Ezenkívül a kutyát el kell látni mikrochippel vagy tetoválással a beazonosíthatóság érdekében és igazolni kell, hogy rendelkezik érvényes veszettség elleni oltással. 2011 óta minden állatba be kell ültetni elektronikusan leolvasható mikrochipet!

Figyelem!

Amikor visszautazik az EU területére egy olyan országból, amelynek veszettségi státusza ismeretlen, szükség lesz vérvizsgálatra is. Ezt elutazás előtt el kell végeztetni!

Lényeges megfontolások utazás előtt 

Azért, hogy a helyszínen ne érjék kellemetlen meglepetések, ajánlott tisztáznia, hogy az Ön által foglalni kívánt szállásra egyáltalán magával viheti-e ebét vagy hogy kell-e érte felárat fizetnie.

Még elutazás előtt nézzen utána, hogy milyen klíma uralkodik az adott célországban és hogy tud-e biztosítani kutyusa számára elegendő mozgást, illetve fürdési lehetőséget a közelben.

Érdeklődjön utána, hogy szükség esetén hol találhat állatorvost a helyszínen.

Legfőképpen külföldön nagyon fontos az élősködők elleni védelem. Kérdezze meg állatorvosát, hogy milyen védelemre van szüksége négylábújának. Ettől függetlenül feltétlenül ajánlott kedvence utazótáskájába kefét, bolhafésűt vagy kullancs-eltávolító csipeszt, illetve kullancshorgot pakolnia.

Az esetleges problémák elkerülése érdekében tanácsos magával vinnie a megszokott tápot és jutalomfalatot is. Továbbá az etető- és itatótál, póráz, nyakörv, törölköző, valamint kutyaürülékzacskó sem hiányozhat a kutya poggyászából.

Továbbá nélkülözhetetlen az úti patika vészhelyzet esetére, valamint azok a gyógyszerek, melyeket esetlegesen rendszeresen szed kutyusa.

Célszerű a nyakörvet ellátni egy bilétával, melyen szerepel a szállás, valamint otthoni címe – így könnyebben rálelhet kedvencére, ha adott esetben elvesztené szem elől.

Azért, hogy ebe tényleg jól érezze magát a nyaralás alatt, érdemes bepakolni fekhelyét és egy pár játékot is.

Egyébként kutyashopunkban találhat szállítóboxokat és mindenféle utazási kelléket is!