Kutyával a luxushajón

Kutyával a luxushajón

Kutyával a vízen

Vonat, autó vagy hajó: egyre több gazdi viszi magával kutyáját a nyaralásra. De még egy egyszerű hétvégi kirándulás alkalmával is a „vízen találhatjuk” magunkat. Az evezős csónaktól a kis átkelőhajókig, a hajókázáson át sok szituáció akad, amiben a kutyának hajóra kell lépnie. Olvassa el tippjeinket a közös hajós utazáshoz!

Aki vízikutya akar lenni, az korán tanuljon bele a mesterségbe!

Mielőtt rövidebb vagy hosszabb hajóutat tervez kutyájával, tegyenek több rövidebb túrát a vízen. Figyelje meg, hogy kutyája nyugodt marad e, ha egy kis tavon vagy folyón kelnek át. Legtöbb esetben az egészség nem okoz gondot, de a kutyák kis százaléka hajlamos, csakúgy, mint az eber, a tengeri betegségre. Minél kisebb a hajó, annál nehezebb ezeknek a kutyáknak. Az ilyen érzékenygyomrú állatokat inkább ne vigye hosszabb utakra. Ha kutyája nem reagál olyan hevesen, akkor az eledel adagjának csökkentése is segítséget jelenthet rövidtávon. Előkészületként gyakorolják a lépcsőzést, a hajólépcsők ugyanis a legtöbb négylábúnak igen trükkösek, hiszen le lehet látni róluk. Gyakoroljanak kutyájával stégeken is, hogy hozzászokjon a bizonytalan talajhoz.

Teljes sebességgel előre!

A kisebb kompos átkeléseknél nem gond, ha kutyája a kocsiban marad, legtöbb esetben ez a helyzet áll fenn. A hat óránál hosszabb átkeléseknél informálódjon a lehetőségekről. Ha a kutya tartózkodhat a fedélzeten, akkor sokszor rendelkezésre áll egy kijelölt terület, ahol kutyája elvégezheti a dolgát. Ez azonban gyakran nagyon koszos és nem minden állat fogadja el. Szerelkezzen fel, zsebkendőkkel és zacskókkal, hogy a kis malőröket könnyen eltakaríthassa.

Lakóhajós utazás

Lakóhajón nyaralna és vinné kutyáját is? Csak rajta! Általánosságban a kutyák szívesen vállalják ezeket az utazásokat, különösen mert sok alkalom adódik az úszásra. Természetesen rendszeresen adja meg kutyájának a szárazparton való sétálás lehetőségét, hogy kimozogja magát és minden ügyletét elvégezhesse… Praktikus lehet, ha a hajón kijelöl egy fix helyet, ahol a kutya könnyíthet magán. Hiszen a kutyának az utazás előtt és közben keveset kell ennie, de sokat kell innia!
Egyes kutyák örömüket lelik abban, ha elkísérhetik gazdájukat evezni vagy vitorlázni. Kezdetben a mozgó talaj zavaró lehet a kutya számára, de amint ezt megszokta, élvezni fogja a vízi kalandot. Az olyan túráknál, ahol a gazdi mentőmellényt visel, a kutyáját is fel kell szerelni eggyel. Emellett fontos, hogy kutyája jól ússzon és hallgasson a gazda hívó szavára. Ezt érdemes alaposan begyakorolni. Fontos, hogy a vitorlázás és hasonlók előtt megtanulja, hogy alapvetően a hajón kell maradnia és, hogy a kacsavadászat nincs beleépítve a programba. A vízi kirándulás ne tartson tovább egy napnál. Ennyi idő után ideje szárazföldre lépni.

A legmélyebb víz: luxushajók

Manapság egyre több olyan hajótársaság van, amely állatbarát utakat is kínál, ahol a kutyákat is szívesen látják. Informálódjon az út előtt a pontos szabályozásokról és a higiéniás előírásokról. A szőrös utasoknak ugyanis sokszor tilos a belépés az étterembe vagy más részlegekbe. Ha egy ilyen út mellett dönt, minél korábban foglalja le a jegyeket, hiszen a kutyás kabinok száma alacsony. Kivételt képeznek a vakvezető kutyák, amelyek rövidtávon minden luxushajón különleges engedményeket élveznek. Időben ellenőrizze le, hogy kutyája minden előírásnak megfelel e, amelyet a luxushajó megkövetel. Általában szükség van mikrochipre, veszettségi elleni oltásra, EU-s útlevélre, valamint aktuális kullancs- és féreghajtó kezelésre.

De nem csak a formalitásokat kell betartania, hanem gondolja át kritikusan, hogy kutyája természete megfelelő e egy ilyen útra. Elengedhetetlen, hogy kutyájának ne legyen gondja a rámpákkal, szűk helyekkel, más állatokkal és emberekkel valamint, hogy nyugodt és jól nevelt legyen. A hajón kötelező a póráz. Ezen kívül nem minden hajón tartózkodhatnak a kutyák a kabinokban, egyes hajókon a négylábúaknak külön területet biztosítnak, vagy dobozokban kell lenniük a fedélzeten. Gondolja át alaposan, hogy ezt valóban meg szeretné e tenni kutyájával. Használja ki, ha kikötnek és fedezze fel kutyájával a környéket, de tartsa szem előtt, hogy minden országban más szabályozások vonatkoznak a karanténra. Sok esetben az a legjobb megoldás, ha kutyáját hozzátartozóknál vagy egy megbízható kutyaszitternél hagyja.
Jó utat és sok örömöt kívánunk Önnek és kutyájának!

A leghasznosabb cikkeink
2 min

Autózás kutyával

Az utóbbi években sokat fejlesztettek az autókon utasvédelmi szempontból: A légzsákok, az oldallégzsákok, az ütközésvédelem csak néhány példa erre.
2 min

Kutyák utazási betegsége

Néhány kortársunknak bizony nem túlzottan alkalmasak az olyan modern közlekedési eszközök, mint az autó, busz, hajó vagy repülőgép, mert ezeket használva rendszeresen rosszul lesznek, hányingert kapna