Szabadság kutya nélkül: Kutyapanzió vagy kutyaszitter?

labrador az őszi tájban

Végre itt a várva várt szabadság! De mi legyen, ha kutyája nem mehet Önnel? Ebben az esetben kutyaszitter vagy kutyapanzió lehet a megoldás. De melyik ellátási forma jobb a kutyának, milyen magasak a költségek, és mire kell odafigyelni? Megmutatjuk Önnek az előnyöket és hátrányokat, és tippeket adunk kedvence sikeres elhelyezéséhez.

Legyen szó privát utazásról vagy külföldi szakmai tartózkodásról – kutyája nem mindig tarthat Önnel. Legyen az azért, mert túl hosszú a repülőút, túl fárasztó az autós utazás, túl szigorúak a kutyákra vonatkozó beutazási szabályok, vagy mert a szálloda nem engedi be a háziállatokat. Számos oka van annak, hogy négylábú barátjának otthon kell maradnia.

Ennek megfelelően sok városban és az interneten is sok ajánlatot találunk a kutyák gazdi szabadsága alatti gondozására. De hol jobb a kutyusnak, egy kutyaszitterrel vagy egy kutyapanzióban?

Kutyapanzióban történő elszállásolás

Ideális esetben a kutyák családtagoknál vagy közeli barátoknál maradnak a gazdi hosszabb távolléte alatt. De nem minden kutyatulajdonos tud ilyen privát megoldásokra támaszkodni. Ebben az esetben jó alternatívának kínálkozik egy kutyapanzióban való elhelyezés.

Itt egyszerre több kutyát helyeznek el szobákban, illetve kennelekben – az állat faja többi tagjával szemben mutatott szociális kompatibilitásának függvényében más fajtársaival együtt, vagy egyedül.

Nagy különbségek az elszállásolás, a költségek és a személyzet tekintetében

A szálláshelyek minősége nagyon eltérő lehet – a szeretettel – törődéssel berendezett, kutyajátékokkal felszerelt, tiszta “hotelszobáktól” a csupasz, kopár, koszos kutyaketrecekig sokminden lehetséges.

A kutyapanziók között a gondozó személyzet tekintetében is jelentős különbségek vannak. Míg egyes panziók nagyon családiasan működnek, és igyekeznek a lehető legtöbb figyelmet szentelni négylábú vendégeiknek, más panziókban gyakran hat vagy több kutya jut egyetlen kutyagondozóra.

Ilyen gondozási arány mellett már biztosan nem garantálható az olyan, egyénre szabott gondozás és gondoskodás, amely figyelembe veszi az egyes kutyák mozgás- és foglalatossági igényét.

Mennyibe kerül egy nap a kutyapanzióban?

A költségek tekintetében is igen nagy különbségek vannak: napi 10 eurótól akár napi 50 euróig is terjedhetnek az ilyen irányú kiadások. S ráadásul a drága nem feltétlenül jelenti azt, hogy valami igazán jó is!

Miről ismerhető fel egy jó kutyapanzió?

Ahhoz, hogy biztos lehessen abban, hogy kedvencének valóban jó helye lesz, előzetesen alaposan meg kell néznie a panziót. A szobák világosak és tiszták? Nyugodt és kellemes a légkör? Hány alkalmazott van, és milyen benyomást tesznek Önre? Hogyan bánnak a kutyákkal? Van elég mozgáslehetőségük az állatoknak? Megkapják a kutyusok a megszokott eledelüket?

Ezeket a kérdéseket csak egy helyszíni látogatás és a panzió üzemeltetőivel folytatott személyes beszélgetés során tudja tisztázni. Az otthonától való távolságtól függően néha ajánlatos bejelentés nélkül meglátogatni a panziót. Sajnos, mint mindenütt, a kutyapanzió-tulajdonosok között is vannak fekete bárányok, akik sokat ígérnek, de abból nagyon keveset tartanak be.

kutyapanzió © prystai / stock.adobe.com

Hallgasson a megérzéseire – és kutyájára!

A tisztaság, a gondozás milyensége és az etetési módszerek fent említett “tényellenőrzésén” túlmenően a kutyapanzió meglátogatásakor tehát mindig hallgasson a megérzéseire – és kutyájára!

Végül is a kutyáknak általában jó érzékük van ahhoz, hogy kiben bízhatnak, és kiben nem. Ezért a látogatás során figyelje meg alaposan kutyáját! Hogyan viselkedik a kutyapanzióban? Barátságosan és kíváncsian reagál a gondozókra, vagy inkább félénken, esetleg idegesen?

Nem minden kutya alkalmas egy kutyapanzióban történő elhelyezésre. Néhány eb zavartan reagál megszokott környezete megváltozására, a gazdi távollétére, valamint az idegen emberekre és kutyákra. Egy ilyen kutyus számára a kutyapanzióban való tartózkodás csupa stresszt jelentene.

Ezért egészen pontosan, részletesen mérlegelje, hogy kedvence mit bír még jól el, hogyan viselkedik. Ha gyorsan elnyeri a bizalmat más emberek iránt, és szeret más kutyákkal játszani, egy szép kutyapanzió jó hely lehet számára – ami olykor esetleg még nyaralásnak is tűnhet a kutyának.

Gondozás kutyaszitterrel

Ha az Ön kutyája inkább a bizalmatlan fajták közé tartozik, amelyek nehezen viselik a túl sok változást, akkor számára jobb megoldás lehet, ha egy kutyaszitter gondozza. A kutyaszitterek általában egyszerre csak egy, de legfeljebb is csak három kutya gondozásával foglalkoznak, ezáltal az egyes állat intenzívebb törődésben részesülhet.

A kutya az Ön távolléte alatt általában a kutyaszitter privát háztartásába költözik. Ez azt jelenti, hogy az állatnak ugyan új környezethez kell szoknia, de az mégis csak továbbra is családias marad.

Első kapcsolatfelvétel a kutyaszitterrel

A legtöbb kutyaszitter nem vállalkozásszerűen kínálja szolgáltatásait, hanem szabadidejében vállalja a kutyák gondozását. A legtöbbjük olyan ember, akinek már van (vagy volt) saját kutyája.

Mivel alapvetően bárkiből lehet “dog sitter”, és nem képzett, ilyen irányú iskolát végzett személyzetről van szó, ellentétben az állatpanziókkal vagy állatmenhelyekkel, ennek megfelelően igen széles a kutyaszitter személyiségek és tapasztalataik skálája.

Mielőtt kedvencét egy kutyaszitter gondjaira bízza, igyekezzen minél többször találkozik vele. Látogassa meg otthonában kutyájával együtt, menjenek közösen sétálni, és figyelje meg, hogyan viselkedik a kutyaszitter a kutyával! Hasonlóképpen vizsgálja felül, hogyan reagál a kutya az új barátra.

Ha pedig már él a kutyaszitter háztartásban egy másik kutya, különösen, fontos, hogy megnézze, hogyan reagál az új négylábú lakótársra. Sok kutyaszitter próbanapot is kínál, amikor nyugodtan tesztelhetik, valóban jól érzi-e magát ott a gondozandó állat.

Nyitott kérdések tisztázása a kutyaszitterrel

Még a nyaralás előtt pontosan tisztázzák, mit vár a kutyaszittertől. Minél pontosabban fogalmazza meg az etetésre, elfoglaltságokra, mozgásra, ápolásra és egyéb rituálékra vonatkozó kívánságait, annál jobban tud a kutyaszitter reagálni ezekre az elképzelésekre.

Még ha kényelmetlenül is érzi magát a kutyaszitterhez intézett sok kérés és kérdés miatt, ne feledje, hogy kutyája jólétéről és közérzetéről van szó. Végül is Ön is csak akkor tudja majd élvezni a kutyája nélkül töltött időt, ha tudja, hogy kedvence jól érzi magát, s jól megy sora.

kutyaszitter © hedgehog94 / stock.adobe.com

Költségek és más formalitások

A legtöbb kutyaszitter a kutyák nyaralás alatti átvétele mellett óránkénti kutyagondozást is kínál, és ebben az esetben óránként 10 és 25 euró közötti összeget számítanak fel – tapasztalatuktól és a pontos feladatoktól függően.

Ha a kutya több napra költözik hozzájuk, a legtöbb kutyaszitter napi átalányt számít fel. Az ár itt is jelentősen eltérhet az egyes kutyaszitterek esetében.

Miután megállapodtak az árban, tisztázni kell a biztosítás kérdését is. Ha a kutyaszitter hivatalosan kínálja szolgáltatásait, és pénzt kér érte, akkor rendelkeznie kell kutyatartói felelősségbiztosítással is. Egyes magán-felelősségbiztosítások a kutyák által okozott károkra is kiterjednek. A biztosítási kötvényt azonban gondosan tanulmányozni kell.

A költségek és a biztosítás kérdése mellett a lehetséges vészhelyzeteket is meg kell beszélniük. Mi történik akkor, ha a kutyaszitter hirtelen megbetegszik az Ön távolléte alatt, és nem tud tovább vigyázni a kutyájára? Ki tud helyette beugrani, ha ez esetleg megtörténne? És mi történik, ha az Ön kutyája hirtelen megbetegszik? Elviheti-e a kutyaszitter a kutyát a állatorvoshoz? Adhat-e neki gyógyszert, és milyen döntési jogkörrel ruházza fel? Minél precízebben tervez Ön előre, annál jobban felfegyverkezik minden eshetőségre.

Mire kell még ezen kívül figyelnie?

Kutyája jól sikerült elhelyezésének alfája és omegája a kutyapanzióval vagy a kutyaszitterrel történő pontos egyeztetés és az előre tervezés. Ehhez természetesen az is hozzátartozik, hogy a lehető legkorábban kezdje el megszervezni kutyája szabadság alatti elhelyezését és gondozását.

Főleg a csak néhány kutyát befogadni tudó kisebb kutyapanziókban gyorsan betelnek a helyek a nyaralások, szabadságok idejére. Természetesen adódhatnak előre nem látható szakmai utak vagy akár például egy kórházi tartózkodás – ezek nem tervezhetők, és ilyenkor igen gyorsan kell megszervezni a kutya rövid távú ellátását.

Tervezzen idejében a vészhelyzetekre!

A legjobb esetben már a kutya megvásárlása előtt gondolt erre, és megkérdezte a családtagokat, szomszédokat vagy barátokat, hogy vészhelyzetben be tudnak-e ugrani.

Ha nincs ilyen vészhelyzetben segítő csapat a háta mögött, jobb, ha felveszi a kapcsolatot egy kutyaszitterrel – attól függetlenül attól, hogy tervez-e a kutya nélküli nyaralást vagy sem. A legjobb esetben a kutya több találkozás és séta során már megismerte a kutyaszittert, és kialakult közöttük egyfajta bizalmi kapcsolat. Így Önnek sokkal könnyebb lesz majd nála hagynia kedvencét, mint egy idegen kutyaszitternél.

Fedezze fel online shopunk kutyatápokra, különféle tartozékokra és szállítóboxokra vonatkozó, széles választékát is!

A leghasznosabb cikkeink
2 min

Autózás kutyával

Az utóbbi években sokat fejlesztettek az autókon utasvédelmi szempontból: A légzsákok, az oldallégzsákok, az ütközésvédelem csak néhány példa erre.
4 min

Utazás Kutyával – Autó vs. Repülő

Kutyabarátok legszívesebben mindenhova magukkal viszik négylábú kedvenceiket. Ha az utazás csak a városon belülre korlátozódik, akkor magától értetődő, hogy a kutya mindenhova kíséri gazdáját. De mi történik akkor, ha egy nyaralásról van szó? Milyen lehetőségeink vannak, ha messzire költözünk? Elvihetjük magunkkal a kutyát akár a repülőgépen is? Vagy a kutyatartóknak ajánlottabb hosszabb utakra is autóval menni?