Túrázás kutyával – Kaland a mindennapokban

kirándulás kutyával

Legyen szó akár egy közelben megtett kisebb túráról, akár egy egész napos hétvégi kirándulásról vagy egy túrázós nyaralásról kutyával: a túrázás állati jó hobbi ember-kutya csapatok számára!

Minden kutya alkalmas a túrázásra?

Majdnem mindegyik egészséges, felnőtt négylábú bele tudja vetni magát gazdijával a túrázás kalandjaiba. Azonban ahhoz, hogy önállóan végig tudjon gyalogolni hosszabb távokat is, tanácsos előtte túrázási tapasztalatot szereznie.

Tehát aki egy egész napos túrát tervez, annak előtte érdemes négylábújával pár rövidebb távot teljesítenie a környéken. Ezenkívül a következő kutyákkal csak korlátozottan ajánlott túrázni:

Kölykök és fiatal kutyák

Egy kutyakölyök számára nem javasolt hosszabb távot megtenni, ezért a több kilométeres túra tabu számukra. A túrázás szerelmesei azonban speciális kutyahátizsákban magukkal tudják vinni apró négylábújukat és rövidebb távokra ki tudják venni kedvencüket, hogy ő is sétálhasson kicsit a természetben.

A fiatal kutyákat lassan hozzá lehet szoktatni a túrázáshoz. Egy éves kortól általában kb. 5 km-es útvonal megtétele lehetséges a kedvencek számára. Nagy testű fajtáknál, mint például a német dog azt javasoljuk, hogy előtte kérje ki állatorvosa véleményét.

Kutyafajták, akik inkább a kényelmet szeretik

A rövid lábú és lapos orrú fajták, mint például a mopsz típusú ebek, gyorsabban elfáradnak. Aki már a szokásos séta során szuszogni kezd, annak nem fog örömet okozni a túra.

Ezekhez az ebekhez sorolható sok bulldog, mint az angol bulldog, azonban egyes, sajnos túltenyésztettnek számító basset hound-ok vagy a palotapincsik is. Természetesen ők is élvezik a szabadtéri kalandokat – de inkább csak rövidebb távokat tesznek meg sok szünettel megszakítva.

Beteg kutyák

Ha egy kutya valamilyen betegségből adódóan le van gyengülve, akkor a gazdinak nem tanácsos hosszú túrára magával vinnie. Mi a helyzet artrózis esetén? Sok artrózissal küzdő négylábú egész sokáig tud gyalogolni egyenes terepen, csak az emelkedők és a lejtők jelentenek számukra problémát. Azt ajánljuk, hogy jól gondolja át, hogy a túrázás alkalmas-e kedvence számára és kétség esetén kérje állatorvos tanácsát. Ha kutyája sokat liheg és lemarad, akkor jobb, ha inkább megszakítja a kirándulást.

Túrázás kutyával: mit kell magával vinnie?

Amikor összekészíti hátizsákját a túrázáshoz, kutyájának is be kell pakolni egyet s mást. Elsősorban azt érdemes megjegyezni, hogy a víz és az itatótál elengedhetetlen. Praktikus kiegészítő lehet ilyen esetekben egy integrált tállal rendelkező ivópalack kutyáknak.
Útközben tiszta, folyó vízből is ihat a kutya. Mindazonáltal azt jó tudni, hogy az állóvizekben giardiák és más kórokozók formájában veszély rejtőzhet.

Természetesen nem ajánlott a kutyákat teli hassal útnak indítani. Persze valamennyi eledelt vagy egy kis snacket érdemes betenni a csomagba a jól megérdemelt pihenő idejére. Sok olyan utazópalack és -tál van a piacon, melyek kiválóan használhatók kirándulás közben.

További hasznos kellék lehet egy kullancscsipesz vagy más egyéb csipesz – például ha négylábúja mancsából el kellene távolítani egy tüskét. Egy mikroszálas törölköző is jó szolgálatot tehet egy zápor vagy patakban tett fürdőzés után.

Túrázás előtt érdemes tájékozódni arról, hogyan távolítható el a kullancs megfelelően a kutyából.

Mit viseljen a kutya túrázáskor?

A legjobb, ha olyan hámot vagy nyakörvet és pórázt választ, ami könnyen tisztítható. A hegyekben való túrázáskor a hám biztonságosabb, mivel vész esetén a nyakörvnél fennáll a fojtásveszély.

Olyan hámot érdemes használni, melyben kutyája rendesen tud lélegezni és amely nem vág be a hónaljaknál. Ha nem tudja szabadon engedni négylábúját, akkor egy keresőpórázzal nagyobb teret adhat kedvencének. A Heim BioThane® kerek keresőpóráz fogantyú nélkül ellenáll az időjárás viszontagságainak, könnyen tisztítható és kevésbé tud összegabalyodni, mint a hagyományos pórázok.

Veszélyek elkerülése a kutyával való túrázás során

Bármennyire szórakoztató lehet a túrázás – a következő veszélyek ellen érdemes védelmet biztosítani, ha magával viszi kutyáját:

Leesés veszélye a hegyekben

A négylábúak általában nem zavartatják magukat a meredek emelkedők miatt. Aki tehát kutyájával szeretné meghódítani a magas csúcsokat, annak mindenképpen javasoljuk, hogy előtte jól tájékozódjon az útvonalról.

A mély szakadékok feletti vagy a mászva megközelítő helyek meglátogatása nem éppen alkalmas a klasszikus kutyás túra során, hiszen ilyen esetben nagyon magas a leesés kockázata. Azonban az egyszerűbb útvonalak során is veszélyessé válhat egy kisebb szakadék, ha egy heves fiatal eb nem veszi észre azt időben. Kétség esetén inkább tegyen pórázt négylábú barátjára.

Tehenekkel való találkozás

Újra és újra hallani olyan történetet, melynek során kellemetlen találkozásra kerül sor tehén és kutya között, mivel gyakran előfordul például az Alpokban, hogy egy legelőt is át kell szelni a túrázáskor. Tiszteltteljes együttműködéssel megelőzhetők a konfliktusok.

A tehén szemszögéből a kutyák potenciális ragadozóknak számítanak. Ha szabadon legelésző szarvasmarhacsordát lát, azonnal fogja rövid pórázra ebét. Gyorsan szelje át a legelőt anélkül, hogy futna. Azt javasoljuk, hogy nagy ívben kerülje ki a tehéncsordát.

Különösen azokkal az anyatehenekkel kell óvatosnak lenni, akik borjaikkal együtt tartózkodnak kint, mert az anyaállatok számára borjaik védelme bír a legfelsőbb prioritással.

Tehénnel való találkozáskor mellőzze a következőket:

  • Hangos kiabálás és sikoltás
  • Heves gesztikuláció vagy kézzel tett védekező mozdulatok
  • Anyaállatok vagy borjak bámulása
  • Borjak megközelítése

Ha a tehén horkantások kíséretében fejét többször fel-le mozgatja és térdre ereszkedik, az intő jelzés, amit komolyan kell venni. Ha Ön felé szalad a tehén, engedje szabadon kutyáját. Ön nélkül könnyebben biztonságba tud kerülni. Gyorsan hagyja el a legelőt.

Vaddal való találkozás túrázáskor

Magától értetődő, hogy kutyájának nem tanácsos vadállatok mögé futnia. A kontrollálatlan vadászösztönnel rendelkező ebeket ezért az erdőben mindenképpen pórázra kell kötni. Nagyobb szabad teret biztosíthat keresőpóráz használatával, ami lehetővé teszi kedvence számára, hogy kedvére szimatolhasson.

Azokat az ebeket, akikkel minden gond nélkül szabadon engedve lehet kirándulni, időben ajánlott behívni. Ha kutyája mozdulatlanná dermed és koncentráltan bámul egy helyre, akkor feltehetően felfedezett valamit.
Tavasszal a párzási és költési időszakban mindenképpen ajánlott a négylábúakat a kijelölt turistautakon tartani, hiszen nemcsak a földön költő madarak, hanem az őzborjak is megijedhetnek tőlük. A „De nem is csinál semmi rosszat!“ és hasonlók nem tekinthetők ellenérvelésnek, mivel már egy potenciális ragadozó jelenléte is stresszt okoz a kicsinyek és a mama számára.

Ha szeretné megtudni, hogyan tud kutyájával nyugodtan túrázni, érdemes kipróbálni az 5 lépéses vadászatellenes tréninget.

erdei kirándulás kutyával

Kutyás kirándulás a természet védelmével

Azt, hogy egy kutyát pórázra kell-e kötni az erdőben, helyszíne válogatja. Természetvédelmi területen mindenképpen pórázon kell vezetni ebét és a túrázók sem térhetnek le a kijelölt turistaútvonalakról. Tájvédelmi területen arra kell ügyelni, hogy négylábúja ne ijessze meg a bokorban rejtőző vadállatokat. Mindazonáltal ilyen helyen szabadon engedheti kedvencét, hacsak a helyi szabályozások nem írnak mást elő.

Sok nemzeti parkban pórázon vezetési kötelezettség van érvényben. Ha négylábúja megbízhatóan behívható és a gazdi lába mellett halad, akkor legtöbb esetben tolerálják a póráz nélküli túrát. Az magától értetődő, hogy szemetet nem szabad maga után hagynia. Ez vonatkozik természetesen az út közelében lepottyantott kutyaürülékre is.

Így találja meg a megfelelő túrát

Akinek egy szép erdő vagy egy park található otthona közelében, annak nem kell messzire mennie a túrázáshoz – sok felfedeznivaló vár rá ! Egy szép, egész napos túra minden évszakban jó szórakozás lehet.

A nyári hőségben az árnyékos erdőben tett túrák a legjobbak. Ennek ellenére érdemes arra ügyelni, hogy kutyusa ne hevüljön túl és elegendő vizet igyon. Szánjon bőven időt a túrára és útközben tartson pihenőket. Maga az út legyen a cél!

Túrázós nyaralás kutyával

Szerencsére már egyre több olyan szálláshely, mint például nyaralóház vagy szálloda, elérhető minden árkategóriában, melyek lehetővé teszik, hogy kutyáját is magával vigye a nyaralásra. Ha külföldre szeretne utazni, akkor két dologra különösen fontos figyelni: arra, hogy az utazás legyen kényelmes négylábúnak is, és az adott ország háziállatokra vonatkozó beutazási szabályaira.

Az üdülési régió kiválasztásakor vegye figyelembe kutyusa igényeit is, hogy számára is szórakoztató legyen a kirándulás. Egy szibériai husky például nem fogja jól érezni magát a meleg déli tájakon.

Kutyás túrázós nyaralás esetén különösen kedvelt országok közé tartozik például Franciaország, Ausztria és Olaszország. Ezekben az országokban számos lenyűgöző túraútvonalat találhat. Mindazonáltal külföldi utazáskor ne feledkezzen el utánanézni a beutazási szabályoknak.

Kutyájának például biztosan érvényes veszettség elleni oltással kell rendelkeznie. Aki délebbre kíván utazni, annak érdemes előzetesen felvenni a kapcsolatot állatorvosával. Így egyes „mediterrán betegségek“, mint például az ehrlichiosis (vérzéses kullancsláz), megelőzhetők.

Reméljük, sok örömét leli a közös időtöltésben, bármilyen kutyás túra mellett is dönt!

A leghasznosabb cikkeink
5 min

Kutyasétáltatás tippek

Irány a szabadba! A kutyák számára a mindennapi séta gazdájukkal a nap fénypontja, hiszen jó esetben nem csak a mozgásról és a dolguk elvégzéséről van szó. Aki változatosságot csempész a kutyasétáltatás rutinjába, nem csak fizikailag és szellemileg fáraszthatja le kedvencét, hanem a tréninget és a szórakozást is beiktathatja így a programba.
3 min

Hogyan játszon megfelelően kutyájával?

A kutyákkal nem csupán gyakran, hanem változatosan is kell játszani. A túl megerőltető, pl. túl nehéz vagy túl hosszú játék éppen úgy kerülendő, mint az unalmas vagy állandó ismételgetéséből álló játé