Agility – egy modern kutyasport

Agility - egy modern kutyasport

Agility – egy modern kutyasport

Önnek és kutyájának kezdenek már kissé unalmassá válni ugyanazok a megszokott séták? Mindketten szívesen kipróbálnának végre valami érdekesebbet? Akkor az agility-t Önöknek találták ki! Az agility modern kutyasport, amely segít az Ön és kutyája közötti kommunikáció fejlesztésében, s kiváltképpen ideális kinti elfoglaltságot jelent a melegebb hónapokban.

Mit jelent az agility?

Az “agility” angol eredetű szó, és “mozgékonyságot” jelent. Az agility tréning során a kutyának hibátlanul teljesítenie kell egy akadálypálya feladatait meghatározott idő alatt. S mindehhez sem póráz, sem nyakörv nem használható. Eredetileg ugyan a Crufts Dog Show szünetei kitöltőjének fejlesztették ki az agility-t, az új sportág az egész világon győzedelmeskedett. Időközben kisebb klubok országszerte tartanak versenyeket, de országos megmérettetésekre is sor kerül.

agility slalom © zelenka68 / stock.adobe.com
Auch an Wettbewerben kann Ihr Hund teilnehmen.

Mit tanulhat a kutya az agility során?

Az agility célja az örömteli szórakozás és sportos aktivitás kutyának és gazdájának, miközben egyúttal a bizalom is kiépül és erősödik közöttük. Emellett szükséges, hogy a kutyatulajdonos testbeszéddel kommunikáljon a kutyával. Az agility szabályainak értelmében a kutyának a feladatokat nyakörv vagy póráz nélkül kell teljesítenie. Így gazdája csak szóbelei jelekkel vagy testbeszéddel tudja irányítani, hisz a fizikai kontaktus, az érintés nem megengedett.

Milyen követelményeket támaszt az agility-tréning?

Az agilitiy magas fokú ügyességet kíván kutyától és gazdájától egyaránt, mivel az akadályok rendkívül sokrétűek. Továbbá a kutyának jó egészségi állapotban kell lennie , hogy betegségei ne rosszabbodjanak a kutyasport során.

Mikortól kezdhető az agility?

Sok kutyatulajdonos tűnődik azon, hogy kutyája milyen idős kortól kezdheti az ilyenféle tréninget. Ami ebből a szempontból fontos, hogy kutyája növekedése túlnyomórészt befejezett legyen. Amikor pedig kedvence eléri a 18 hónapos kort, már hivatalos tornákon is részt vehet – mint pl. Németországban a VDH nevű kutyaügyi szervezet által megrendezett verseny.

Milyen kutyafajták számára alkalmas az agility?

Főleg a futásban az átlagosnál nagyobb kedvet lelő kutyafajták – mint pl. a husky – szeretik ezt a sok mozgást igénylő sportot. De természetesen más fajták is részt vehetnek benne. Tulajdonképpen minden kutyának javasolt, amely élvezi az új kihívásokat. Hiszen végül is nem egy célorientált sportról van szó, hanem az egész elsősorban a kedvtelésről, szórakozásról, örömmel végzett mozgásról és változatosságról szól. Mindennek pedig természetesen előfeltétele, hogy négylábú barátja is érdeklődést mutasson a dolog iránt. Ha a a kutyát nem hozza különösebben lázba az akadálypálya, önmagában mit sem ér a gazdi ezirányú törekvése.

agility udstyr © Sabine Glässl / stock.adobe.com
agility udstyr

Agility-akadályok

Az akadályok rendkívül sokrétűek: alagutaktól, mérleghintáktól kezdve karikákon szlalompályákon át, a talicskáig.

Ha saját kertjében szeretne egy kisebb akadálypályát felépíteni, zooplus kutya shopjában megtalálhat sok ahhoz való akadályt, így pl. figyelmébe ajánljuk az Agility Fun & Sport szlalom-szettet.

A leghasznosabb cikkeink
5 min

Kutyasétáltatás tippek

Irány a szabadba! A kutyák számára a mindennapi séta gazdájukkal a nap fénypontja, hiszen jó esetben nem csak a mozgásról és a dolguk elvégzéséről van szó. Aki változatosságot csempész a kutyasétáltatás rutinjába, nem csak fizikailag és szellemileg fáraszthatja le kedvencét, hanem a tréninget és a szórakozást is beiktathatja így a programba.

2 min

Hogyan játszon megfelelően kutyájával?

A kutyákkal nem csupán gyakran, hanem változatosan is kell játszani. A túl megerőltető, pl. túl nehéz vagy túl hosszú játék éppen úgy kerülendő, mint az unalmas vagy állandó ismételgetéséből álló játé