Szibériai husky

Szibériai husky, husky kutya, hászki

A szibériai husky legfeltűnőbb jellemzői a sugárzóan kék szemek és a tipikus szőrzetmintázat, s ezeket a kutyákat látva télies tájakra és szánhúzó versenyekre gondolunk. Pedig bizony ezek az északi szépségek egyre gyakrabban flangálnak délebbi tájakon is, s olykor már-már úgy tűnik, átvedlettek városi kutyává. A következőkben arról olvashatnak, mi mindent kell figyelembe venni a husky kutya tartásakor.

Valódi téli csoda – fejétől a mancsáig

Egy szibériai husky-t gyakran még a laikusok is első látásra felismernek tipikus, északiasnak tűnő szánhúzó-kinézetük alapján. Szőrzetük optimálisan véd a hidegtől, s két rétegből áll: a finom aljszőrzet általában fehér, de legalábbis erősen fehéres színezetű, s évente 2-3 alkalommal komplett megújul. A finom szőrszálak mozgás közbeni egymáshoz dörzsölődésével hő keletkezik, s az aljszőrzetet takaró fedőszőrzet eltárolja ezt a hőt. A közepes hosszúságú fedőszőrzet különféle színű lehet – a fehértől kezdve a vörösig vagy feketéig. A legtöbb szibériai husky hátán markáns rajzolat fut végig, ami a kutya hasán vagy mellén végül teljesen átmegy fehérbe, fejükön pedig gyakran hordanak ú.n. színes „maszkot“.

Szőrrel vastagon borított füleik közepesen nagyok, szorosan egymás mellett és felfelé állnak. A tipikusnak tartott kék szeműek mellett léteznek borostyánszínű szemű husky-k is, de még ú.n. „odd eyed“ kutyák is előfordulnak, vagyis egyik szemük kék, míg a másik barna. Kerekülő farokformájukat a szakértők sarlófaroknak is nevezik. A farkon alig található aljszőrzet, s egy kiegészítő gyakorlatias funkciót is szolgál – pl. fenyegető hóviharok esetén: a kutya ilyenkor összegömbölyödik, orrát a farka alá dugja, ami mintegy légszűrőként szolgál, s előmelegíti a levegőt. A kutya mancsai is a szibériai hidegre rendezkedtek be: a hasonló nagyságú fajtákhoz képest kisebbek, s ezáltal kevesebb meleg megy veszendőbe. Előfordulhat, hogy valaki esetleg összetévesztené a szibériai husky-t a kevésbé ismert alaszkai malamuttal, amely ugyanúgy szánhúzó kutya, s szőrzetében valamint arányaiban hasonlít a husky-ra – ám nagy formátumban, hiszen egy alaszkai malamut írd és mondd akár 43 kg-ot is nyomhat, míg a sokkal kecsesebb szibériai husky testsúlya 15-től max. 28 kg-ig terjed – 50-60 cm-es marmagasság mellett.

Siberian Husky braun Welpe im Gras © vandycandy / stock.adobe.com
Auch

A szibériai husky tenyésztése: a hónak és jégnek köszönhetően győztes típus

Valamennyi mai husky szibériai ősökre tekinthet vissza. Az ottani nomád népek elengedhetetlen kísérői voltak. A kitartó állatok 1909-ben váltak ismertté, amikor a Szibériából származó szőrmekereskedő, William Goosak az „All Alaska Sweepstakes“ nevű szánhúzó versenyen megjelent kutyáival. Ugyan eleinte kinevették a régóta elismert alaszkai malamutokhoz képest jóval kisebb méretű állatai miatt, azonban a nézők hangulata lassan elismeréssé változott a 408 km hosszú pálya megtétele során: a fogat a 3. helyen ért célba. A Szibériából származó kutyák a rá következő évben is igen élenjáró helyet foglaltak el, ezt pedig a fajta hivatalos tenyésztése követte – amit a norvég kutyaszánhajtó, Leonhard Seppala valósított meg William Goosak kutyáival.

Évszázadokon keresztül szánhúzó kutyák voltak

Egyetlen kutya sem kapcsolódik úgy össze tulajdonképpeni alkalmazásával, mint a szibériai husky. Nem is csoda, hiszen a szánhúzás mestere: saját testsúlyának kilencszeresét képes elhúzni, s kutya-viszonyokhoz képest is „állati jó“ orientációs képességekkel rendelkezik, ami fontos behavazott környezet esetén – és ezen tulajdonságaival még manapság is az eszkimók egyik fontos haszonállata. Emellett a kutyák legtöbbször a családban, a házon belül nevelkednek, s így rendkívüli családbarátság jellemzi őket. De a husky sportos kísérőként is kedvelt szabadidő-partner, s továbbra is bizonyít a szánhúzó versenyeken is. Az irányító embert „mushernek“ hívják. A musher mindig feszesen tartja a kötelet, hogy elkerülje a kutyák sérülését. Hegyre felfelé olykor segít, s mindenekelőtt irányítja a kutyafogatot – ráadásul csakis hangparancsokkal. Különös szerepet kap a vezérkutya, amelynek mindig megbízhatóan teljesítenie kell a parancsokat. A fogatok 4 – 20 kutyából állhatnak – a szakasz hosszától és az út tulajdonságaitól függően. Egész Európában találhatunk szánhúzó egyesületeket, melyek együttesen versenyeket szerveznek – s ezeken természetesen szibériai husky-k is részt vesznek. Alaszkában és Kanadában különösen kemény időjárási viszonyok között rendeznek extrém szánhúzó versenyeket, ahol állatnak és embernek olykor 1.000 km-t is meg kell tennie.

A szibériai husky jelleme: nagy mozgásigényű, barátságos családi kutya

Egy szibériai husky, mint őrző kutya? Nos, nem éppen a legjobb ötlet. A kitartó négylábúak ugyanis általában mindenkivel szemben barátságosak. Ennek hátterében részben a célzott tenyésztés áll, hiszen a kutyáknak alapvetően bármely szánparancsnok utasításait követni kell. Így mindig az alom legkooperatívabb egyedeit használják továbbtenyésztésre. Mindenesetre a fajta legtöbb képviselője meglehetősen önfejű, s ráadásul még jókora vadászösztönnel is bír: ha feltűnik egy nyúl – máris hajrá! Sajnos néhány szibériai husky gazdája hívását is ignorálja. Ezen a téren nagy hangsúlyt kell fektetni a nevelésre, viszont nem minden husky-t lehetséges úgy nevelni, hogy póráz nélkül is bármikor hívható legyen. Az északi szépségek nagy ugatósok, farkasüvöltéshez hasonlatos vonyításukkal igencsak magukra tudják vonni a figyelmet. Ezek az állatok – ahogyan azt már származásuk is sejteti – nagyon nagy mozgásigénnyel bírnak. Ha egy szibériai husky nincs kellőképp leterhelve, keres magának elfoglaltságot, ami bizony problémákhoz is vezethet.

Robusztus egészség

A szibériai husky-k robusztus kutyák, s szinte semmilyen fajtafüggő betegségre való hajlamot sem lehet esetükben megállapítani. Egy ilyen hatékony mozgásapparátussal és fantasztikusan jó kondícióval bíró állatnál jó képességei ellenére nagyon fontos, hogy ne terheljük túl – főleg növekedésének fázisában. Az olyan hosszas futóteljesítményhez kötött sportokhoz, mint pl. a kerékpározás vagy szánhúzás, Lassan kell ráhangolódnia az állatnak, mégpedig akkor, amikor már kifejlett kutya. Amikor a tenyésztőtől megvásárolja a kutyát, járjon utána, hogy a kiválasztott kiskutya felmenői átestek-e csipő-displasia vizsgálaton! A szibériai husky-k hajlamosak cink-reaktív dermatózisra. Ilyenkor a bélben nem tud elegendő cink felszívódni a normál eledelből adódóan, ami többek között bőrproblémákhoz vezet. Ilyenkor állatorvossal történő előzetes egyeztetés után cinket kell adni a kutyának egész életén át. A szibériai husky várható élettartama átlagosan 10-14 év körül mozog.

Siberian Huskys am Schlitten © Александр Чернышов / stock.adobe.com
Husky Siberiano

Passzol hozzám egy szibériai husky?

A szibériai husky rendkívüli megjelenése és barátságos, élénk lénye alapján nem csodálkozhatunk, hogy a fajtának sok kedvelője van. Viszont bármennyire is tetszik valakinek ez a kutya, már előre jól át kell gondolnia, hogy vajon eleget tud-e tenni a fajta elvárásainak. A szibériai husky a hidegben való életre rendezkedett be, s igazából azokon a szélességi fokokon virágzik ki, ahol a legtöbb „kétlábú“ már kesztyűt húz. Aki olyan kutyára vágyik, amely télen a meleg kályha mögött ücsörög, nyáron pedig barátságosan végigügeti a hőséget, annak bizony más fajta után kell néznie. Ugyanez érvényes a meleg országokra is: egy szibériai husky nem a tartósan meleg térségekbe való állat. Az eredendően szánhúzó kutyák kitartó futók, s így családi kutyaként is sok mozgást igényelnek. Egy kifejlett husky pl. szívesen fut a kerékpár mellett, nagyra becsüli a kiadós sétákat és a joggingolást – legfőképp a hűvösebb napokon.

Aki még az első szeles őszi napokon is lelkesen van úton a szabadban, egy döntő jelentőségű hobbit oszt meg a szibériai husky-val. A husky-t óhajtó macskabarátok lehetőség szerint még kölyökkorában szoktassák hozzá a kutyát a cicához – a felnőtt husky-k vadászösztönük miatt inkább csak falatozni való zsákmányt látnak a macskákban. Tartására optimális egy olyan ház vagy lakás, amelyhez szökésbiztossá tett kert tartozik, hogy ez a sportbajnok két séta vagy futókör között is mozgásban maradhasson. Sok husky szívesen ás lyukakat a kertben – a szépen gondozott gyep barátainak bizony még a négylábú beköltözése előtt el kell gondolkodniuk azon, hogy minek adnak prioritást.

Csekklista: beköltözés előtt

Mostmár biztos benne, hogy Ön és egy szibériai husky verhetetlen párost tudnak alkotni? Príma! Mindenesetre a kutyus beköltöztetése előtt néhány dolgot tisztázni kell – így pl. hogy mi történjen ezzel a sportos kutyával az Ön nyaralása alatt. Vagy esetleg el tudja képzelni, hogy kedvencével együtt utazzon szabadságra? Ha igen, már idejében informálódjon az erre alkalmas szállodákról, s ne feledje: meleg úticélok nem valók ennek az északi kutyának! Ha gyerekei vannak, már előre fektessen le egyértelmű szabályokat a kutyával való bánásmódot illetően! Gondolja át azt is, döntése milyen pénzügyi elkötelezettséggel jár hosszú távon: az alapfelszerelés – pórázok, kosarak, fésűk és kefék, karomolló, takarók, szállítókosarak autózáshoz, stb. – mellett rendszeres költségvonzattal jár a fajnak megfelelő tartás, valamint az állatorvosi vizsgálatok is. Ez utóbbiak kedvence váratlan betegsége esetén persze időszakonként magasabbra rúghatnak. Tisztázza továbbá előre azt is, hogy esetleg valamely családtagja nem allergiás-e a kutyákra, s szükség esetén szerezze be szállásadója kutyatartási engedélyét!

Időszakonként nagyon sok szőre van: a szibériai husky ápolása

Egy szibériai husky ápolása nem nehéz: szőrzete könnyen fésülhető, viszont főleg szőrzetváltás idején gyakran kell kézbe vennie a kefét és fésűt, hogy jobban tudja kontrollálni a dolgot: ezek az északi szépségek elképzelhetetlenül sok szőrt hullatnak el. Fürdetni nem kell ezt a kutyát, a legtöbb szennyeződés jól eltávolítható egy száraz kendővel való letörléssel vagy kifésüléssel. Ha pedig végképp elkerülhetetlenné válna egy fürdő, a legjobb, ha csak tiszta vizet és enyhe kutyasampont használ.

A sportbajnok feladatot keres

Teljesen tiszta sor: egy szibériai husky tele van mozgásvággyal. A husky-tartóknak nyáron nem szabad megfeledkeznie arról, hogy a ilyenkor a kutya kevesebbet mozogjon, s hűvösebb hely is álljon rendelkezésére. Egy szibériai husky szívesen kíséri Önt a kerékpárja mellett futva, vagy joggingolás közben. Azonban a kutyatánc és az agility mégsem fekszik a fajta legtöbb képviselőjének – habár olykor itt is kivétel erősíti a szabályt. Tapasztalja ki szép nyugodtan, mi az, ami örömöt okoz kutyájának, s kellőképp le is terheli. Élettérként sok husky előnyben részesíti a (szökésbiztos) kertet a házzal szemben – ebben az esetben azonban feltétlenül gondoskodni kell mellé egy második kutyáról, mert még ha a husky szívesen is tartózkodik a szabadban, szeretne családhoz tartozni.

A húzó kutyák a nagy falkához szoktak, az egyedüllét legtöbbjüknek nem tetszik, így azután az ilyesmit gyakran vonítással nyugtázzák. Ez további érv egy második kutya mellett, hiszen így az Ön távollétében is el tudják tölteni együtt az időt. Apropó, szánhúzó kutya: természetesen a szibériai husky tulajdonképpen még mindig erre a feladatra predesztinált, így érdeklődjön az esetleges lehetőségek után, hogyan tudná kedvence esetleg a környékükön gyakorolni ezt a sportot. Időközben Európa-szerte léteznek erre szolgáló egyesületek. Ezt az elfoglaltságot különben nemcsak fehér hótakarón lehet űzni: léteznek olyan speciális tréningkocsik a hómentes időszakokra, melyekkel Ön és kedvence az aszfalton is felkészülhet a hószezonra.

Zwei Siberian Husky Welpen © Volha / stock.adobe.com
Die kleinen süßen Husky Welpen brauchen viel Aufmerksamkeit.

Így találhatja meg álmai husky-ját

Ha szeretne egy szibériai husky-t családjába fogadni, jó tenyésztő után kell néznie. Ha ezt megtalálta, a jövőre nézve is kompetens és optimális beszédpartnert is talált álmai kutyájának jövőjére nézve, hiszen egy komoly tenyésztő szívesen megválaszolja a kutya egészségére, betegségmegelőző intézkedésekre, táplálásra, a sportos állat elfoglalására és nevelésére vonatkozó kérdéseket. A kölyökkel való első kapcsolatát is a tenyésztő otthonában élvezheti, és közben amúgy mellékesen a szülőállatokat is megismerheti. De legtöbbször Önre is kíváncsi lesz a tenyésztő, végülis szeretne minden szempontból megfelelő új otthont találni kis védenceinek. Ügyeljen rá, hogy a kiválasztott tenyésztő tagja legyen valamely tenyészegyesületnek vagy -klubnak, ne vásároljon fajtatiszta kutyát papírok nélkül! Akkor ugyanis sokkal inkább pénztárcája tartalmára vadásznak, mintsem hogy a kutya jó közérzetét, egészségét tartanák szem előtt. A kedvezőnek vélt fajtatiszta kutya akciós ajánlatok könnyen válhatnak költségcsapdává: a betegségmegelőzés legtöbbször hiányos vagy nincs is, s ugyanez érvényes a szükséges védőoltásokra vagy a kölykök környezetére vonatkozó higiéniai intézkedésekre.

A kiskutyák általában nem a megfelelő módon szocializáltak, a szülőállatokat pedig gyakran nem fajuknak megfelelően tartják – ezekben az esetekben szó sem lehet a fajtaszabvány szerinti egészség-orientált tenyésztési szelekcióról. A fajta szerelmesei a nemzeti csúcsszervezeteken keresztül is találhatnak komoly szibériai husky-tenyésztőket. Ha felnőtt kutya is szóba jöhet, vagy ha egy husky-keverék is meg tudja dobogtatni a szívét, további lehetőségek is adódnak: több országban léteznek „husky-k bajban“ egyesületek vagy „ szánhúzó kutya segélyszervezetek“, melyek speciálisan az eredeti otthonukat elvesztett szánhúzó kutyáknak szentelik tevékenységüket. Az egykori tulajdonos vagy az adott szervezet illetékesei tudják Önt informálni a kutya jelleméről, s az Önnel folytatott beszélgetés alapján segítenek eldönteni, hogy az adott négylábú és Ön összeillenek-e. A helyi állatotthonokban is időről időre felbukkannak szánhúzó kutya-példányok is, melyek új otthonra vágynak. Akármilyen úton is adoptálna egy kutyát – tenyésztőtől vagy az állatvédelem útján: oltási bizonyítvánnyal mindenképp rendelkeznie kell az állatnak.

Sok szép kalandot kívánunk Önnek és szibériai husky kutyájának!

Fedezze fel kölykökkutyáknak- szóló ajánlatainkat, s nézze meg kutya shopunk kínálatát – kutyaeledelek és kutyáknak való tartozékok széles választékával várjuk.

Kapcsolódó cikkek
A leghasznosabb cikkeink
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.

8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.

9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.