Utazás Macskával

Alapjában véve a macskák sokkal ritkábban hagyják el otthonukat nyaralás céljából, mint a kutyák. Míg az ebek elsősorban az emberhez kötődnek, a cicák inkább az élőhelyhez. Ahhoz a területhez, ahol egérre vagy madarakra vadásznak vagy ahol kaparófájuk áll. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a cicák nem tudnak szoros kötődést kialakítani gazdájukhoz. Olvassa tovább

Utazás Macskával

Nyaralás macska nélkül: cicaszitter, macskapanzió és társai

Szinte minden cicagazdi ismeri a dilemmát: Mitévő legyek bársonytalpú barátommal, ha nyaralni megyek? Néhányan legszívesebben magukkal viszik kedvencüket a nyaralásra. Mások inkább nem is utaznak el, és otthon pihenik ki magukat.  Ha azonban Ön egyik lehetőséget sem választja, fontos, hogy távolléte alatt megfelelően gondoskodjon cicájáról, például egy macskapanzió választásával.

6 min

Autós utazás macskával

A macskák nem szívesen utaznak. Minden helyváltoztatás tiszta stressz ezeknek az érzékeny állatoknak, hiszen a szokatlan zajok és szagok még az erősebb természetű cicákat is idegessé teszik.
4 min

Hajózás macskával

Hajókázás macskával? Ami először igencsak őrülten hangzik, tényleg lehetséges. Előfordulhat, hogy olykor magával kell vinnie cicáját a kompra. Adunk egy pár tippet hozzá.
5 min

Macskával a vonaton

Egy macska sem szereti elhagyni otthonát, azonban ha költözésről vagy hosszabb utazásról van szó, akkor ez elkerülhetetlen. Ha a gazdiknak ráadásul nincs autójuk akkor még az állatorvoshoz is tömegközlekedéssel kell menni. Lehetséges ez? Hát persze! Ha megfogadja ezt a néhány tippet, akkor biztosan gond nélkül telik majd a vonatút!
6 min

Repülés cicával

A repülőút érthető módon kevésbé kedvelt a négylábúak körében, mint az autós utazás. Az ismeretlen szagok, a hangos zajok és a nyomáskülönbség különösen kellemetlenné teszi a repülést még a higgadt
7 min

Utazás macskával

A macskapanzió istentelenül tele van, a kedves szomszédnak már megint nincs ideje, a család túl messze lakik, a barátok pedig mind nyaralnak. Ha a macskájával akar utazni, sok dolog adhat okot az aggodalomra. A gazdik két alternatíva közül választhatnak: vagy elfeledkeznek a tervezett utazásról és otthon próbálják meg kellemesen eltölteni az időt, vagy „egyszerűen” csak magukkal viszik macskájukat az útra. Amíg országon belül marad és az utazás egész ideje alatt egy szállása van, addig nem igen jelent nagy kihívást a macska utaztatása. Természetesen ehhez az is kell, hogy a nyaralóhelyre lehessen állatokat vinni. Az utazókörutak vagy stresszes üzleti utak alkalmával azonban jobb, ha nem viszi magával macskáját. Egyes esetekben a külföldi utazás problémás lehet: szigorú beutazási szabályozások, megfelelő egészségügyi igazolások, érvényes oltások, de akár még egy hónapos karanténra is szükség lehet, ha négylábúját magával szeretné vinni. Természetesen ezek az előírások mind megalapozottak és átgondoltak. Végül is állata egészségét szolgálják. A gazdinak azonban rengeteg kényelmetlenséget okoznak.

Utazás macskával: mennyire alkalmas cicája útitársnak?

Egyes bársonytalpúak különösen erősen ragaszkodnak gazdijukhoz, például az adott fajtára jellemző tulajdonságaik miatt. Ilyen esetekben a közös utazás bizonyos körülmények között kevésbé tűnhet tortúrának az állat számára, mint az, hogy nagyrészt egyedül kelljen otthon tartózkodnia – leszámítva az etetéssel megbízott „ismeretlen” látogatását – vagy esetleg egy állatpanzióban kelljen megszállnia.

Ha megnézünk olyan fotókat, amelyeken cicák speciálisan utazáshoz tervezett hátizsákban „pózolnak”, azt is gondolhatnánk, hogy még élvezik is valamennyire a kalandot. Ha lehet hinni a gazdik beszámolóinak, egyes macskatartók sikeresen átvészelik kedvencükkel a(z) – részben hosszú és messzi – utazást.

Elsősorban abban rejlik a különbség, hogy milyen módon, illetve milyen közlekedési eszközzel indulnak neki kedvencével az álomútnak.

Ha már a rövid autóút is indokolatlanul nagy strapát jelent macskája számára, akkor természetesen nem ajánljuk, hogy hosszabb útra induljon vele. Ezért ilyenkor inkább egy másik alternatívát lenne érdemes találni számára.

Ha mégis úgy dönt, hogy macskája Önnel tart az országhatáron kívülre, a legfontosabb dokumentum az EU-s állatútlevél. Szobatigrisét meg kell jelölni chippel és meg kell kapnia a létfontosságú oltásokat, amit bizonyítania kell a megfelelő dokumentummal. Ennek akkor van jelentősége, ha a célországban állatorvost kell felkeresniük.

Mint ahogyan az számos médiabeszámolóból is ismert, soha nem szabad cicáját nagy meleg esetén egyedül az autóban hagynia, mivel ez alapvetően nagy fizikai megerőltetést jelent az állat számára.

Ha ott hagyná cicáját az autóban magas hőmérséklet esetén, még akár viszonylag rövidebb időre is, komolyan veszélyeztethetné egészségét és jó közérzetét. Ismertek olyan esetek is, melyek halálos kimenetelűek voltak!

Ha macskája alkalmas arra, hogy hosszabb távot átvészeljen az autóban, akkor is ajánlott arra ügyelni, hogy rövidebb szakaszokat tegyenek meg: több szünetet érdemes beiktatni, mintha kedvence nélkül utazna.

Azt javasoljuk, hogy az utazás megkezdése előtt időben ismertesse meg cicáját a választott szállítóeszközzel és feltétlenül szoktassa hozzá a benne való tartózkodáshoz.

Az egész utazás alatt rendszeresen biztosítson szobatigrise számára ivóvizet, hogy kiegyensúlyozott maradjon vízháztartása.

Utazhat a cicám vonaton?

A macskával való vonatozást jól meg kell fontolni. Mellette szól, hogy nem kell külön viteldíjat fizetni érte (Magyarországon csak egyes helyjegyes járatokon szállítható élő állat. Kérjük, utazás előtt mindig érdeklődjön utána az illetékes vasúti társaságnál, hogy az adott járaton Önnel utazhat-e kedvence!). Ennek csupán az a feltétele, hogy a kézipoggyász méretét nem meghaladó szállítóeszközben tartózkodjon cicája, amit az ölében vagy a lábánál tud tartani és ez biztosítja, hogy ne tudjon kiszabadulni belőle.

Az utazás során nem hagyhatja őrizetlenül négylábúját, ha hosszabb időre szeretne távozni a kocsiból, azonban nem viheti magával 1. kocsiosztályú kocsiba és étkezőkocsiba sem. Ezért azt javasoljuk, hogy csomagoljon be Önnek – és természetesen cicájának – elegendő elemózsiát az útra.

Mi van akkor, ha macskája a nyaralás ideje alatt szívesebben tartózkodik otthon?

Szőrpamacsával ajánlott lenne mindig egyet értenie abban, hogy hol töltse a nyaralás idejét. Kérjük, hogy mindig tartsa szem előtt az ő érdekeit! így előfordulhat, hogy számára az a legjobb, hogy otthon maradjon.

Ugyanis sok, vagyis inkább a legtöbb cica nem alkalmas arra, hogy elkísérje gazdiját egy hosszú útra, hiszen a helyváltoztatás és a hosszú távolságok megtétele ellenkezik a macskák természetes viselkedésével. Ilyenkor az bizonyul a legjobb megoldásnak, ha megfelelő felvigyázót talál számára, így cicáját nem éri megrázkódtatás, míg Ön távol van.

Manapság már az interneten is találhat „cicaszittert”, azonban talán úgy jobban érezné magát, ha egy olyan ismerősre bízná, akiben megbízik és akiről tudja, hogy szereti a macskákat vagy esetleg kedvence ismeri is az illetőt. Ha erre van lehetősége, akkor természetesen ez a legjobb választás.