Macskával a vonaton

Macskával a vonaton

Utazás a vonaton, macskával

Egy macska sem szereti elhagyni otthonát, azonban ha költözésről vagy hosszabb utazásról van szó, akkor ez elkerülhetetlen. Ha a gazdiknak ráadásul nincs autójuk akkor még az állatorvoshoz is tömegközlekedéssel kell menni. Lehetséges ez? Hát persze! Ha megfogadja ezt a néhány tippet, akkor biztosan gond nélkül telik majd a vonatút!

Az előkészületek

A legfontosabb a biztonság, mind macskája, mind az Ön és az utazótársak számára. Ezért mindenképpen szüksége lesz egy szállítóboxra vagy pedig egy textilből készült táskára.
Minél ismerősebb cicájának a szállítóbox, annál nyugodtabb lesz az utazás napján. Ezért már időben kezdje el hozzászoktatni macskáját. Ahelyett, hogy csak a kellemetlen utazásra hozná elő a szállítódobozt, már napokkal vagy hetekkel az utazás előtt helyezze el a nappaliban.
Tegye a szállítót vonzóvá macskája számára: a macskagyökér és a macskamenta megnyugtatják az ideges cicát és becsalogatják a dobozba. Akár még olyan feromonspray-ket is használhat, mint a Feliway és a Felifriend.
Ezek olyan „boldogsághormonokat” tartalmaznak, amiket a macska olyankor szór szét, amikor hozzásimul valamihez és ezzel megjelöli territóriumát. Integrálja a szállítódobozt a mindennapos játékokba. Amint megszűnik ettől a nagy, kényelmetlen, rossz szagú doboztól a félelme, meg is próbálhatja egy játékszer vagy snack segítségével becsalogatni a cicát a dobozba. Talán még a vacsoráját is elfogyaszthatná odabent! Fontos, hogy még ne zárja be a doboz ajtaját, hanem gondoskodjon róla, hogy semmi esetre se érezze magát sarokba szorítva. Lássa, hogy bármikor elhagyhatja a dobozt. Jutalmazza meg egy kis Snackkel!

Az úton

Végre, indulhatnak! Ideális esetben tehát már hozzászoktatta macskáját a dobozhoz, úgyhogy a macska behelyezése nem jelent gondot. Felszáll a buszra vagy a vonatra és valószínűleg Ön az egyetlen cicával utazó személy. Cicája a tömegközlekedésen mindig sokféle szagnak és zajnak van kitéve, talán még nagyon meleg vagy túl hideg is van. A macskának tehát minden oka megvan arra, hogy stresszes legyen! De hogyan nyugtathatja meg legkönnyebben?

Legyen figyelemmel arra, hogy nem minden ember kedveli a macskákat, egyesek még allergiásak is rájuk. Ezért macskája az út alatt mindenképpen maradjon a dobozban! A személyiségétől függően vagy látványosan fog unatkozni, vagy pedig torkaszakadtából nyávogni fog. Ennek ellenére állja meg, és ne nyissa ki az utazótáska ajtaját és ne vegye ölbe cicáját. A macskák nagyon agilis állatok és nagyon gyorsan eltűnhet a kis kedvence, így pedig veszélyt jelent magára és az utazótársakra is nézve. Az elkövetkezendő percekben vagy órákban korlátozza le a kapcsolatukat úgy, hogy csak a rácson keresztül becézgeti, és finom hangon nyugtatgatja.
Az út hosszától függően ajánljon fel macskájának egy kis vizet és harapnivalót. Az utazás a macskák számára mindig stresszes és nem minden állat képes ilyen helyzetben inni vagy enni. Szomjúságuk ellenére is elutasíthatják a vizet. Nagyon hosszú utakra megoldás lehet az itatásra a tű nélküli fecskendő használata, ha az állat hozzá van szokva. Ahhoz, hogy be tudjon nyúlni, kicsit ki kell nyitnia a táska cipzárját. Ne sértődjön meg ha macskája elutasítja vagy esetleg még Önre is sziszeg. Mint mindig, a biztonság az első: sose hagyja megszökni cicáját!
Időjárástól függően megeshet, hogy nagyon hideg van a vonaton. Takarja le a dobozt egy kendővel vagy pokróccal, hogy megóvja cicáját a huzattól. Mindenesetre, nem minden macska szeret sötétben lenni. Sok utazótáskának azonban vannak tépőzárral zárható ablakai.

Az utazás után

Végre, megérkeztek! Az utazás után minden bizonnyal Ön is és macskája is alig állnak a lábukon. Hagyjon magának és négylábújának is egy szusszanásnyi időt. Nyugtassa meg szőrös kis családtagját és amennyiben lehetséges, hagyja a dobozt még pár napig a nappaliban! Így cicájának meg van a lehetősége arra, hogy további pozitív tapasztalatot szerezzen a dobozzal kapcsolatban, mielőtt még újra útra kelnek.
Minden jót kívánunk Önnek és macskájának!

A leghasznosabb cikkeink
6 min

Autós utazás macskával

A macskák nem szívesen utaznak. Minden helyváltoztatás tiszta stressz ezeknek az érzékeny állatoknak, hiszen a szokatlan zajok és szagok még az erősebb természetű cicákat is idegessé teszik.
6 min

Repülés cicával

A repülőút érthető módon kevésbé kedvelt a négylábúak körében, mint az autós utazás. Az ismeretlen szagok, a hangos zajok és a nyomáskülönbség különösen kellemetlenné teszi a repülést még a higgadt
5 min

Macskával a vonaton

Egy macska sem szereti elhagyni otthonát, azonban ha költözésről vagy hosszabb utazásról van szó, akkor ez elkerülhetetlen. Ha a gazdiknak ráadásul nincs autójuk akkor még az állatorvoshoz is tömegközlekedéssel kell menni. Lehetséges ez? Hát persze! Ha megfogadja ezt a néhány tippet, akkor biztosan gond nélkül telik majd a vonatút!