Macskával a vonaton

Macskával a vonaton

Utazás a vonaton, macskával

Egy macska sem szereti elhagyni otthonát, azonban ha költözésről vagy hosszabb utazásról van szó, akkor ez elkerülhetetlen. Ha a gazdiknak ráadásul nincs autójuk akkor még az állatorvoshoz is tömegközlekedéssel kell menni. Lehetséges ez? Hát persze! Ha megfogadja ezt a néhány tippet, akkor biztosan gond nélkül telik majd a vonatút!

Az előkészületek

A legfontosabb a biztonság, mind macskája, mind az Ön és az utazótársak számára. Ezért mindenképpen szüksége lesz egy szállítóboxra vagy pedig egy textilből készült táskára.
Minél ismerősebb cicájának a szállítóbox, annál nyugodtabb lesz az utazás napján. Ezért már időben kezdje el hozzászoktatni macskáját. Ahelyett, hogy csak a kellemetlen utazásra hozná elő a szállítódobozt, már napokkal vagy hetekkel az utazás előtt helyezze el a nappaliban.
Tegye a szállítót vonzóvá macskája számára: a macskagyökér és a macskamenta megnyugtatják az ideges cicát és becsalogatják a dobozba. Akár még olyan feromonspray-ket is használhat, mint a Feliway és a Felifriend.
Ezek olyan „boldogsághormonokat” tartalmaznak, amiket a macska olyankor szór szét, amikor hozzásimul valamihez és ezzel megjelöli territóriumát. Integrálja a szállítódobozt a mindennapos játékokba. Amint megszűnik ettől a nagy, kényelmetlen, rossz szagú doboztól a félelme, meg is próbálhatja egy játékszer vagy snack segítségével becsalogatni a cicát a dobozba. Talán még a vacsoráját is elfogyaszthatná odabent! Fontos, hogy még ne zárja be a doboz ajtaját, hanem gondoskodjon róla, hogy semmi esetre se érezze magát sarokba szorítva. Lássa, hogy bármikor elhagyhatja a dobozt. Jutalmazza meg egy kis Snackkel!

Az úton

Végre, indulhatnak! Ideális esetben tehát már hozzászoktatta macskáját a dobozhoz, úgyhogy a macska behelyezése nem jelent gondot. Felszáll a buszra vagy a vonatra és valószínűleg Ön az egyetlen cicával utazó személy. Cicája a tömegközlekedésen mindig sokféle szagnak és zajnak van kitéve, talán még nagyon meleg vagy túl hideg is van. A macskának tehát minden oka megvan arra, hogy stresszes legyen! De hogyan nyugtathatja meg legkönnyebben?

Legyen figyelemmel arra, hogy nem minden ember kedveli a macskákat, egyesek még allergiásak is rájuk. Ezért macskája az út alatt mindenképpen maradjon a dobozban! A személyiségétől függően vagy látványosan fog unatkozni, vagy pedig torkaszakadtából nyávogni fog. Ennek ellenére állja meg, és ne nyissa ki az utazótáska ajtaját és ne vegye ölbe cicáját. A macskák nagyon agilis állatok és nagyon gyorsan eltűnhet a kis kedvence, így pedig veszélyt jelent magára és az utazótársakra is nézve. Az elkövetkezendő percekben vagy órákban korlátozza le a kapcsolatukat úgy, hogy csak a rácson keresztül becézgeti, és finom hangon nyugtatgatja.
Az út hosszától függően ajánljon fel macskájának egy kis vizet és harapnivalót. Az utazás a macskák számára mindig stresszes és nem minden állat képes ilyen helyzetben inni vagy enni. Szomjúságuk ellenére is elutasíthatják a vizet. Nagyon hosszú utakra megoldás lehet az itatásra a tű nélküli fecskendő használata, ha az állat hozzá van szokva. Ahhoz, hogy be tudjon nyúlni, kicsit ki kell nyitnia a táska cipzárját. Ne sértődjön meg ha macskája elutasítja vagy esetleg még Önre is sziszeg. Mint mindig, a biztonság az első: sose hagyja megszökni cicáját!
Időjárástól függően megeshet, hogy nagyon hideg van a vonaton. Takarja le a dobozt egy kendővel vagy pokróccal, hogy megóvja cicáját a huzattól. Mindenesetre, nem minden macska szeret sötétben lenni. Sok utazótáskának azonban vannak tépőzárral zárható ablakai.

katze im zug

Az utazás után

Végre, megérkeztek! Az utazás után minden bizonnyal Ön is és macskája is alig állnak a lábukon. Hagyjon magának és négylábújának is egy szusszanásnyi időt. Nyugtassa meg szőrös kis családtagját és amennyiben lehetséges, hagyja a dobozt még pár napig a nappaliban! Így cicájának meg van a lehetősége arra, hogy további pozitív tapasztalatot szerezzen a dobozzal kapcsolatban, mielőtt még újra útra kelnek.
Minden jót kívánunk Önnek és macskájának!

A leghasznosabb cikkeink
6 min

Autós utazás macskával

A macskák nem szívesen utaznak. Minden helyváltoztatás tiszta stressz ezeknek az érzékeny állatoknak, hiszen a szokatlan zajok és szagok még az erősebb természetű cicákat is idegessé teszik.
6 min

Repülés cicával

A repülőút érthető módon kevésbé kedvelt a négylábúak körében, mint az autós utazás. Az ismeretlen szagok, a hangos zajok és a nyomáskülönbség különösen kellemetlenné teszi a repülést még a higgadt
5 min

Macskával a vonaton

Egy macska sem szereti elhagyni otthonát, azonban ha költözésről vagy hosszabb utazásról van szó, akkor ez elkerülhetetlen. Ha a gazdiknak ráadásul nincs autójuk akkor még az állatorvoshoz is tömegközlekedéssel kell menni. Lehetséges ez? Hát persze! Ha megfogadja ezt a néhány tippet, akkor biztosan gond nélkül telik majd a vonatút!