Nyaralás macska nélkül: cicaszitter, macskapanzió és társai

utazás macska nélkül

Szinte minden cicagazdi ismeri a dilemmát: Mitévő legyek bársonytalpú barátommal, ha nyaralni megyek? Néhányan legszívesebben magukkal viszik kedvencüket a nyaralásra. Mások inkább nem is utaznak el, és otthon pihenik ki magukat.  Ha azonban Ön egyik lehetőséget sem választja, fontos, hogy távolléte alatt megfelelően gondoskodjon cicájáról, például egy macskapanzió választásával.

Mindenütt jó, de legjobb otthon! Amennyire szeretik a macskák kétlábú gazdáikat, pontosan annyira ragaszkodnak megszokott otthoni környezetükhöz. Közülük is leginkább a kijárós cicák azok, akik nem szívesen hagyják el vadászterületüket. Az idősebb példányok, akik szeretik a kényelmet, szintén jobban ragaszkodnak megszokott környezetükhöz. Aggódnia azonban nem érdemes – rengeteg lehetősége van, hogy gondoskodjon macskájáról, míg Ön nyaralását élvezi.

Beköltözik a cicaszitter

Négylábú barátja számára optimális megoldás, ha egy macskabarát ismerőse beköltözik otthonába, aki helyettesíti megszokott gazdiját. Ez különösen praktikus, ha hosszabb időre utazik el: a macskaszitter így ugyanis különösebb probléma nélkül gondoskodhat a virágokról és a postáról is. Esténként kellemesen pihenhet cicájával a kanapén, valamint gondoskodhat az etetésről és a macskaalom tisztántartásáról.

Mindennek azonban feltétele az erős bizalom: Nem mindenkinek komfortos a gondolat, hogy nyaralása alatt valaki más lakjon lakásában.

A családtagok és közeli barátok mellett az utazó macskarajongók is szóba jöhetnek. Ez főként akkor lehet jó lehetőség, ha olyan helyen lakik, ahol mások szívesen nyaralnak. Az állatbarátok ingyen gondoskodnak házáról és macskájáról egyaránt, cserébe pedig könnyen szervezhetnek maguknak kirándulásokat és városnézéseket a környéken. Időközben már számtalan housesitter-weboldal is létezik, ahol az állatokról való gondoskodást is lehet szolgáltatásként kérni.

cicaszitter és egy macska

Szomszédok és (állat)barátok segítsége

Macskagondozás tekintetében távolléte esetén klasszikus megoldás, ha a szomszédokat, családtagokat kéri meg, hogy naponta ránézzenek kedvencére. Az állatszerető szomszédok számára ez valószínűleg nem nagy fáradtság, a macska pedig már jól ismeri őket. Ha ezt a megoldást választja, szomszédjának naponta legalább kétszer érdemes megetetnie a cicát, és kitakarítania az almot.

Legjobb persze, ha a macskaszitter időt szán a játékra és a simogatásra is. Invitálja meg, hogy ne csak a macskagondozás idejére menjen át Önhöz. Ha például kicsit olvasgat a macskabiztos balkonon, vagy esténként tévézik a kanapén, cicája máris nem érzi magát olyan egyedül. Ez mindenekelőtt az egyedül, vagy kizárólag lakásban tartott macskák számára fontos.

Professzionális macskaszitter

Időközben már számos városban vannak professzionális macskaszitterek, akik segítségére lehetnek, ha kedvence nélkül szeretne elutazni. Naponta egyszer vagy kétszer látogatják macskáját, gondoskodnak etetéséről, kitakarítják alomtálcáját, megegyezés szerint pedig egy kis simogatásra is időt szánnak. A professzionális macskaszitterek előnye, hogy általában a gyógyszereket is gond nélkül be tudják adni az állatnak.

Ennek a szolgáltatásnak az ára függ attól, hogy naponta egyszer vagy kétszer kell gondoskodni cicájáról. Esetenként ehhez még az utazási költséget is hozzá kell számolni.

Az utóbbi két megoldás kombinációja is járható út: a professzionális macskaszitter reggelente beadja cicájának a gyógyszereket, este pedig szomszédja simogatja őt a kanapén. Így Önnek nem kell aggódnia cicájáért, és nyugodtan élvezheti a pihenést.

macskafelszerelések

Mire érdemes figyelni, ha cicájáról más gondoskodik, míg Ön nyaral?

Ha otthonában vigyáz valaki kedvencére, érdemes mindent kikészíteni, amire kedvencének szüksége lehet. Az alábbi lista segítségére lehet ebben:

Elegendő nedvestáp és/vagy száraztáp
Jutalomfalatok
Bőséges mennyiségű macskaalom
Játékok (figyeljen közben kedvencére)
Macskafésű vagy -kefe
Vészhelyzet esetére: állatorvosának telefonszáma és címe
Etetési útmutató
Igény szerint: gyógyszerek és útmutató azok adagolásához

Tervezzen időben, hogy cicája a legjobb ellátást kapja, míg Ön távol van. A professzionális macskaszitterek legjobbjainak naptárja hamar betelik nyaralási szezonban.

Saját macskapanzió

Néhány macskagazdi szereti elhelyezni cicáját valahol távolléte alatt, például valaki más otthonában, vagy állatpanzióban. Ez a megoldás akkor a legegyszerűbb, a cicája már fiatal korától kezdve hozzá van szokva, hogy olykor nem saját otthonában tartózkodik. Legjobb tehát, ha már kölyökkorában megismerteti a cicát átmeneti szállásával, így később kevesebb stresszel jár majd számára a ,,költözés”.

Macskaszállás barátoknál

Mindegy, hogy családtagról vagy jóbarátról van szó: bizonyára rengeteg állatbarát örül majd cicája látogatásának, ha Ön nélküle szeretne menni nyaralni. Ha már kiskorában hozzászoktatta ehhez, lakásban tartott cicájának ez különösen problémamentes megoldás lehet.

A kijárós cicákat azonban zavarhatja, hogy nyaralásuk alatt nem mehetnek ki a szabadba. Nagy a veszély ugyanis, hogy bársonytalpú barátja eltévedne az ismeretlen területen. Ha pedig a lakásban kell maradnia, a stressz borítékolható.

Természetesen fontos, hogy minden átmeneti macskagondozó megbízható legyen, és ügyeljen a biztonságra: a (bukóra) nyitott ablakok, vagy a biztonsági háló nélküli balkonok ugyanis végzetes következményekkel járhatnak.

Ha a macska már ismeri átmeneti szállását, az számos előnnyel járhat: cicája beleilleszkedhet a macskaszitter hétköznapjaiba, neki pedig nem kell mindig felkeresni az Ön lakását. A macskák pedig kifejezetten élvezni fogják az ismert kétlábú társaságát.

macskapanzió

Macskapanzió

Minden nagyobb városban található pár macskapanzió. Néhány ezek közül közvetlenül állatorvosi praxis mellett működik. Ez főleg azoknak a cicáknak előnyös, akik rendszeres gyógyszeres kezelést igényelnek.

Manapság már sok macskapanzió naponta küld virtuális üzenetet cicájáról Önnek okostelefonjára, és beszámol kedvence napjáról – így pedig már semmi nem állhat az igazán személyes gondoskodás útjába.

A nagyobb panziókban a kijárós cicák számára biztonságos kifutó is biztosított. Kérheti, hogy cicája csak egyedül legyen a kifutóban, de ha kedvence társaságkedvelő, a többi cicával is összeeresztik. Az egy háztartásból származó cicákat pedig természetesen együtt tartják a macskahotelben is.

Egy professzionális macskapanzió azonban drágább, mintha családtagját kéri meg a cica gondozására. Ennek ellenére sok macskatulajdonos értékeli a macskahotelek rutinját és maximális megbízhatóságát. Így biztosak lehetnek abban, hogy cicájuk kiváló ellátást kap, míg ők nyaralásukat élvezik.

Tipp: Rengeteg állatmenhely szintén vállalja, hogy professzionálisan gondoskodik macskájáról, míg Ön elutazik. Megfelelő kifutót biztosítanak, kedvező árakon. Erről a lehetőségről érdemes időben tájékozódni, ugyanis a kevés szabad hely igen kelendő.

A megfelelő tervezés kulcsfontosságú

Mielőtt beadná cicáját egy macskahotelbe, fontos, hogy jól megtervezze az állat ott-tartózkodását. Nyaralási szezonban a kedveltebb macskahotelek például akár már hónapokkal előre le vannak foglalva.

Tájékozódjon továbbá a panzióban való elhelyezés feltételeiről. Általában szükséges az oltási könyv, mely bizonyítja, hogy kedvence minden sztenderd oltása érvényes. Érdemes tudni, hogy a legtöbb panzió csak ivartalanított macskákat fogad. Ezenkívül sokszor számos további feltétellel is számolnia kell. Például, hogy féregtelenítenie kell cicáját, vagy teszttel bizonyítania, hogy nem szenved giardia fertőzésben sem, valamint azt is, hogy kapott bolhák megelőzésére való kezelést.

Mindegy, hogy ,,magánszállás” vagy professzionális macskapanzió mellett dönt, mindenképpen tájékoztassa megfelelően cicája gondozóját az állat étkezési szokásairól, valamint igény esetén biztosítson elegendő tápot távolléte idejére. Ne felejtsen el gondoskodni továbbá a macskaalomról, hosszúszőrű cica esetén a szőrápolási kellékekről, valamint krónikus betegségben szenvedő macska esetén a gyógyszeres kezelésről. A jobb panziók már az utazása előtt részletesen tájékozódnak kedvence igényeiről.

A leghasznosabb cikkeink
6 min

Autós utazás macskával

A macskák nem szívesen utaznak. Minden helyváltoztatás tiszta stressz ezeknek az érzékeny állatoknak, hiszen a szokatlan zajok és szagok még az erősebb természetű cicákat is idegessé teszik.
5 min

Macskával a vonaton

Egy macska sem szereti elhagyni otthonát, azonban ha költözésről vagy hosszabb utazásról van szó, akkor ez elkerülhetetlen. Ha a gazdiknak ráadásul nincs autójuk akkor még az állatorvoshoz is tömegközlekedéssel kell menni. Lehetséges ez? Hát persze! Ha megfogadja ezt a néhány tippet, akkor biztosan gond nélkül telik majd a vonatút!
6 min

Repülés cicával

A repülőút érthető módon kevésbé kedvelt a négylábúak körében, mint az autós utazás. Az ismeretlen szagok, a hangos zajok és a nyomáskülönbség különösen kellemetlenné teszi a repülést még a higgadt