Hajózás macskával

Hajózás macskával

Hajókázás macskával? Ami először igencsak őrülten hangzik, tényleg lehetséges. Előfordulhat, hogy olykor magával kell vinnie cicáját a kompra. Adunk egy pár tippet, hogyan tudja a lehető legkellemesebbé tenni a hajóutat bársonytalpú kedvence számára és természetesen a többi utas számára!

Hajóút macskával – Előkészületek

Számos állatbarát cicájával együtt megy nyaralni. Sokan nem is tudják, hogy egyes hajótársaságok lehetőséget kínálnak macskatartók számára, hogy magukkal vigyék kedvencüket a fedélzetre. Hogy ez lehetséges-e és ha igen, milyen formában, az adott szolgáltatótól függ. Minden esetben előzetes egyezetetésre és állatbarát kabin foglalására van szükség. Időben érdeklődjön a hajótársaságnál, hogy elkerülje a kellemetlen meglepetéseket!

kreuzfahrt mit katze

Ha külföldi hajóútra viszi macsekját, érvényes állatútlevéllel kell rendelkeznie. Ráadásul ügyelni kell a célország beutazási feltételeire is. Ezzel kapcsolatban tájékozódjon az adott nagykövetség weboldalán. Igazán előnyös lehet, ha időben elkezdi a felkészülést az útra, mivel esetlegesen szüksége lehet cicája egészségügyi bizonyítványára vagy bizonyos oltások beadatására. Kérjük, hogy ne felejtse el magával vinni az összes beszerzett dokumentumot az útra!

A cica utazásának feltételei hajótársaságtól vagy útvonaltól függően változnak. Aki időben tájékozódik, az mindenképpen megfelelően fel tud készülni – ez nem csak a külföldi utakra vonatkozik!
Azért, hogy stresszmentes legyen az utazás, érdemes időben hozzászoktatni macskáját a szállítóboxhoz vagy táskához. Adjon lehetőséget cicájának arra, hogy pozitív tapasztalatokat szerezzen a dobozzal kapcsolatban: integrálja napi játékidőbe vagy etesse az utazótáskában és rendezze be számára biztonságot nyújtó alvóhelyet. A beszoktatási idő alatt cicája bármikor elhagyhatja a boxot vagy táskát. Egy ilyen jellegű előkészület segít abban, hogy szobatigrise a hajóút alatt is biztonságban érezze magát.

Macska a kompon

Akár szigeten él, akár nyaraláskor kell vízen átkelnie, olykor szükség van arra, hogy cicája is a kompon utazzon. Hajótársaságtól függően felviheti kedvencét a fedélzetre vagy az autóban kell maradnia. Az utóbbi nem ideális, különösen akkor, ha felügyelet nélkül hagyja. Ezért a parkolórészen való tartózkodást csak szükségmegoldásnak tekintse. Ha esetleg lehetősége nyílik arra, hogy a cicája mellett maradjon, akkor ellenőrizheti, hogy fenyegeti-e a túlzott meleg és szükség esetén meg is nyugtathatja.

Amennyiben van rá mód, vigye magával macskáját a fedélzetre, hiszen ott sokkal kényelmesebb lesz neki. Ekkor sem mondható számára az út stresszmentesnek, mivel a szokatlan hangokhoz gyakran még erős szél is társul. Ezért ideális, ha nem a földön tárolja a szállítókosarat, hanem felveszi magához. Egy kendő segítségével védheti az esetleges huzattól.

kreuzfahrt mit katze
kreuzfahrt mit katze

Azért, hogy kedvence ne szabaduljon el és rohangáljon körbe-körbe a fedélzeten, ajánlott az egész út alatt a szállítódobozban vagy táskában maradnia. Az utazás hosszától függően időközben lehet, hogy adna cicusának egy kis vizet vagy éppen csak meg szeretné nyugtatni. Utazótáska esetében például tépőzárral kinyithatja az e célt szolgáló nyílást és benyúlhat hozzá, mint ahogy repülőgépen vagy tömegközlekedési eszközön is.

Sok cica fél vagy stresszessé válik az utazás során. Ezért ne csodálkozzon, ha visszahúzódik közeledése láttán vagy akár Önre fúj!

Jó és biztonságos utat kívánunk Önnek és macskájának!

A leghasznosabb cikkeink
6 min

Autós utazás macskával

A macskák nem szívesen utaznak. Minden helyváltoztatás tiszta stressz ezeknek az érzékeny állatoknak, hiszen a szokatlan zajok és szagok még az erősebb természetű cicákat is idegessé teszik.
6 min

Repülés cicával

A repülőút érthető módon kevésbé kedvelt a négylábúak körében, mint az autós utazás. Az ismeretlen szagok, a hangos zajok és a nyomáskülönbség különösen kellemetlenné teszi a repülést még a higgadt
5 min

Macskával a vonaton

Egy macska sem szereti elhagyni otthonát, azonban ha költözésről vagy hosszabb utazásról van szó, akkor ez elkerülhetetlen. Ha a gazdiknak ráadásul nincs autójuk akkor még az állatorvoshoz is tömegközlekedéssel kell menni. Lehetséges ez? Hát persze! Ha megfogadja ezt a néhány tippet, akkor biztosan gond nélkül telik majd a vonatút!