Madár Táplálkozás

Hogyan etessem díszmadaramat?

Vegye követendő példaként a szabadon élő madarak étrendjét, így biztos lehet abban, hogy kiegyensúlyozott étrendet nyújt kedvencének. Ilyen gondolkodással könnyen megtalálja a megfelelő összetételű eledelt. Két lehetősége van arra, hogy díszmadarát minden fontos tápanyaggal ellássa:

  1. Magok + gyümölcsök/zöldségek + táplálékkiegészítők
  2. Pellet + kevés gyümölcs/zöldség

Az első variációnál úgy adagolja a magokat, hogy este a madarak mindet megegyék. Etetésre alkalmas magkeverékeket megvásárolhatja az állateledel szaküzletekben. Különböző eleséget talál hullámos papagájoknak, nimfapapagájoknak, kanáriknak és arapapagájoknak. Kiegészítésként adjon elegendő nyers vagy főzött gyümölcsöt vagy zöldséget. A táplálékkiegészítők pedig gondoskodnak arról, hogy az állat minden létfontosságú ásványi anyagot, vitamint, nyomelemet és aminósavat megkapjon. Ajánlott egy csőrkoptatót is elhelyezni a ketrecben.

A második lehetőség a pellettel való etetés, amely az Egyesült Államokból származik, de nálunk még nem túl elterjedt. A pellet nagy előnye, hogy minden tápanyagot tartalmaz, ezért kiegészítésre nincs szükség. Kiválasztott gabonafélékből áll és egyéb növényi összetevőkből. A madár méretének és fajtájának megfelelően többféle pellet kapható.