Macskanevelés

A macskáknak is iskolába kell járniuk. Méghozzá az anyjuktól vagy pedig más macskáktól kell tanulniuk. Azonban nem vesznek át minden viselkedési formát, amelyet látnak. Csak a saját ösztöneik szerint hasznosnak ítélt cselekedeteket építik be személyiségükbe. A tanulási folyamatban kapóra jön kiemelkedően jó megfigyelőképességük és ügyességük. Olvassa tovább

Macskanevelés

Macska trükkök okos macskáknak

Miért is jók a macska trükkök? A mi hőn szeretett minitigriseink kíváncsi felfedezők, és szeretik a gazdival közös elfoglaltságokat. Ha nem szeretnénk, hogy teljességgel csak a kanapén durmolászó szobacicusokká váljanak, fontos, hogy változatosságot biztosítsunk számukra. Olyan feladatokat kapjanak, melyek trenírozzák okos kis fejecskéjüket. Még az alapvetően szabadban élő macskák is örömmel veszik, ha a gazdi foglalkozik velük, s különböző macska trükköket sajátíthatnak el.

10 min

A félős macska

A macskák természetükből fakadóan kíváncsi állatok. Ennek ellenére nem minden cica bízik meg egyből az emberben. Ez különösen akkor érvényes, ha kétlábúakhoz fűződő kapcsolat nélkül nőtt fel vagy nagyon rossz tapasztalatokat szerzett velük kapcsolatban. Egy félős macskával célszerű nagyon óvatosan bánni.
7 min

A macskanevelés alapjai

Annak ellenére, hogy a kiscicák a legtöbb dolgot már életük első pár hetében megtanulják az anyjuktól és testvéreiktől, az emberi nevelés sem maradhat el. Elvégre is a mamacica nem az emberi elvárások szerint neveli kölykét.
3 min

Amikor a macskák vadásznak

Amikor a macskák vadásznak a sorrend a következő: rejtőzés, lopakodás, elejtés, megölés és elfogyasztás. Az utolsó lépés csak akkor következik be, ha a macska igazán éhes.
3 min

Kijárós macskává nevelés

A nap a szabad természetbe csalogat, kirándulásra csábít – ezt macskáink is pontosan tudják. Viszont ha egyszer megtapasztalták a szabadban való tartózkodás örömeit, újra meg újra vágyódnak rá és ki
3 min

Macskamenta

A macskamenta botanikai szempontból az ajakosvirágúak rendjébe tartozik. Nevét az ivarérett cicákra ható nagy vonzerejéről kapta.
7 min

Mi a teendő, ha a macska nem szobatiszta?

A macskák természetüknél fogva rendkívül tiszta állatok. Ha egy macska egyszercsak már nem igazán rendesen használja a macska wc-t, vagy nem kielégítően tartja magát tisztán, az bizony komoly egészség

Gyakorlat teszi a mestert

A kölykök tapasztalataikat a szüleik és testvéreik megfigyelésével szerzik. Az elkülönítve nevelt kismacskák minden ismeretlen állatot macskának vél. Első lecke, hogy megtanulják, ki ellenség és ki zsákmány. A vadászási ösztön kiváltásához szükség van egy menekülő apró állatra. A rejtőzés, lopakodás, ugrótámasz és az ugrás veleszületett ismeretei az állatka levadászására tett minden kísérlet közben mélyülnek. Ebben az esetben is igaz a mondás, miszerint a gyakorlat teszi a mestert, a hibáinkból tanulunk. Minél korábban optimalizálja egy macska a magatartását, annál korábban válik jó vadásszá.

Tanulás a mindennapokban

Kitűnő tájékozódási képességeiknek és térmemóriájuknak köszönhetően a macskák könnyen megtalálják azt a helyet, amihez egy pozitív tapasztalat kötődik, például, ahol egy egeret sikerült zsákmányolniuk. De olyan dolgokat is könnyen megtanulnak, amelyektől nem függ az életben maradásuk. Egyes macskák például egyszer csak rájönnek, hogyan nyitható az ajtó. Egyszerűen fel kell ugrani és a tappanccsal növelni a rést. Más cicák az emberi wc-t is megtanulják használni. De vehetjük példának az étkezési rutint. Elég, ha felemeljük a táljukat és már tudják is, hogy érdemes elhagyni a kanapét. Egy jó érzékkel ellátott gazdi sok mindent megtaníthat macskájának a nevelése során.