Amikor a macskák vadásznak

Amikor a macskák vadásznak

Amikor a macskák vadásznak a sorrend a következő: rejtőzés, lopakodás, elejtés, megölés és elfogyasztás. Az utolsó lépés csak akkor következik be, ha a macska igazán éhes. Ha nem éhes, akkor esik meg az, hogy egy félig döglött egeret találunk a szőnyegen.

Miért vadásznak a macskák?

A házimacskák már nem függnek a vadászattól. Mindazonáltal a macskákban még mindig megvan a vadászösztön. Még ha egy macska degeszre is ette magát, egy potenciális zsákmány újra aktiválhatja vadászösztönét. Ezért teljesen mindegy, hogy egy kijárós, egy lakáscicáról vagy egy vadon élő macskáról van szó, a vadászösztön öröklődik, így minden generációban felfedezhető.

A macska egeret hoz a házhoz

Gyakori eset, hogy a macska egeret visz gazdájának. Ennek az okai vitatottak. Sokan azt gyanítják, hogy a macska így szeretne megajándékozni minket, hiszen egyértelmű, hogy a mi vadászképességeink kívánnivalót hagynak maguk után. Ezért örüljön neki, ha kedvence időről időre egy döglött egérrel lepi meg! A büntetés ilyen esetben egyáltalán nem helyénvaló, ugyanis nem ismerné fel, hogy miben hibázott.

katzen jagen

Ha a macskák vadásznak- a zsákmány elejtése

A szabadon élő macskáknál a zsákmány elejtése a territóriumon történik és a becserkészéssel kezdődik. Egy idő után kiválasztja a megfelelő helyet és türelemmel vár. Ha felfedezte a zsákmányt, akkor kezdődik meg a lopakodás. Az úton minden rejtekhelyet kihasznál majd ha elég közel ért, felveszi a leselkedő pózt. A szemei minden rezdülést követnek, eközben lassan ugrásra készíti hátsó lábait. És akkor hirtelen már indul is! A farkát egyenesen hátra szegezi és rövid időn belül nagyon sokat halad előre.

A döntő ugrást úgy méri be, hogy a földre érésnél a hátsó lábak felfogják az ütközést, miközben a mellső lábakkal megragadja a zsákmányt. Ugrás közben még képes az egér menekülésére reagálni, és a mellső lábakkal a megfelelő irányba csapni. Ha a magasból csap le, akkor egészen közel érkezik a zsákmányhoz, így még gyorsabban képes elkapni. Ilyenkor a mancsokkal nem csap le, hanem egyszerűen csak megragadja a karmokkal az állatot.

katzen jagen

A kis zsákmányállatokat azonnal megharapják, miközben az egyik mancsukat is ráhelyezik. Néha előfordul, hogy elengedik az áldozatot és újra levadásszák. Hosszas huzavonák után az áldozat annyira legyengül, hogy a macska nem eszi meg. Máskülönben egy biztos helyre viszi/húzza, hogy ott fogyassza el, esetleg, mint ahogy már korábban említettük, elviszi a gazdinak, aki nem tudja, mihez kezdjen a furcsa ajándékkal.

Minden macskaterméket megtalál a Zooplus.hu oldalon, többek között macsakeledelt, játékszert és almot.

A leghasznosabb cikkeink
8 min

A macskanevelés alapjai

Annak ellenére, hogy a kiscicák a legtöbb dolgot már életük első pár hetében megtanulják az anyjuktól és testvéreiktől, az emberi nevelés sem maradhat el. Elvégre is a mamacica nem az emberi elvárások szerint neveli kölykét.
3 min

Macskamenta

A macskamenta botanikai szempontból az ajakosvirágúak rendjébe tartozik. Nevét az ivarérett cicákra ható nagy vonzerejéről kapta.
10 min

A félős macska

A macskák természetükből fakadóan kíváncsi állatok. Ennek ellenére nem minden cica bízik meg egyből az emberben. Ez különösen akkor érvényes, ha kétlábúakhoz fűződő kapcsolat nélkül nőtt fel vagy nagyon rossz tapasztalatokat szerzett velük kapcsolatban. Egy félős macskával célszerű nagyon óvatosan bánni.