Amikor a macskák vadásznak

Amikor a macskák vadásznak

Amikor a macskák vadásznak a sorrend a következő: rejtőzés, lopakodás, elejtés, megölés és elfogyasztás. Az utolsó lépés csak akkor következik be, ha a macska igazán éhes. Ha nem éhes, akkor esik meg az, hogy egy félig döglött egeret találunk a szőnyegen.

Miért vadásznak a macskák?

A házimacskák már nem függnek a vadászattól. Mindazonáltal a macskákban még mindig megvan a vadászösztön. Még ha egy macska degeszre is ette magát, egy potenciális zsákmány újra aktiválhatja vadászösztönét. Ezért teljesen mindegy, hogy egy kijárós, egy lakáscicáról vagy egy vadon élő macskáról van szó, a vadászösztön öröklődik, így minden generációban felfedezhető.

A macska egeret hoz a házhoz

Gyakori eset, hogy a macska egeret visz gazdájának. Ennek az okai vitatottak. Sokan azt gyanítják, hogy a macska így szeretne megajándékozni minket, hiszen egyértelmű, hogy a mi vadászképességeink kívánnivalót hagynak maguk után. Ezért örüljön neki, ha kedvence időről időre egy döglött egérrel lepi meg! A büntetés ilyen esetben egyáltalán nem helyénvaló, ugyanis nem ismerné fel, hogy miben hibázott.

Ha a macskák vadásznak- a zsákmány elejtése

A szabadon élő macskáknál a zsákmány elejtése a territóriumon történik és a becserkészéssel kezdődik. Egy idő után kiválasztja a megfelelő helyet és türelemmel vár. Ha felfedezte a zsákmányt, akkor kezdődik meg a lopakodás. Az úton minden rejtekhelyet kihasznál majd ha elég közel ért, felveszi a leselkedő pózt. A szemei minden rezdülést követnek, eközben lassan ugrásra készíti hátsó lábait. És akkor hirtelen már indul is! A farkát egyenesen hátra szegezi és rövid időn belül nagyon sokat halad előre.

A döntő ugrást úgy méri be, hogy a földre érésnél a hátsó lábak felfogják az ütközést, miközben a mellső lábakkal megragadja a zsákmányt. Ugrás közben még képes az egér menekülésére reagálni, és a mellső lábakkal a megfelelő irányba csapni. Ha a magasból csap le, akkor egészen közel érkezik a zsákmányhoz, így még gyorsabban képes elkapni. Ilyenkor a mancsokkal nem csap le, hanem egyszerűen csak megragadja a karmokkal az állatot.

A kis zsákmányállatokat azonnal megharapják, miközben az egyik mancsukat is ráhelyezik. Néha előfordul, hogy elengedik az áldozatot és újra levadásszák. Hosszas huzavonák után az áldozat annyira legyengül, hogy a macska nem eszi meg. Máskülönben egy biztos helyre viszi/húzza, hogy ott fogyassza el, esetleg, mint ahogy már korábban említettük, elviszi a gazdinak, aki nem tudja, mihez kezdjen a furcsa ajándékkal.

Minden macskaterméket megtalál a Zooplus.hu oldalon, többek között macsakeledelt, játékszert és almot.

A leghasznosabb cikkeink
5 min

A macskanevelés alapjai

Annak ellenére, hogy a kiscicák a legtöbb dolgot már életük első pár hetében megtanulják az anyjuktól és testvéreiktől, az emberi nevelés sem maradhat el. Elvégre is a mamacica nem az emberi elvárások szerint neveli kölykét.
3 min

Macskamenta

A macskamenta botanikai szempontból az ajakosvirágúak rendjébe tartozik. Nevét az ivarérett cicákra ható nagy vonzerejéről kapta.
4 min

Pórázhoz szoktatni a macskát

Macska pórázon? Jó ötlet ez? Hát persze! Helyes tréning és a megfelelő macskahám segítségével macskája szívesen visel majd pórázt és úgy vonul majd, mint a modellek a kifutón. Olvasson tovább és megtudhatja, hogyan szoktassa rá macskáját a póráz használatára.