Macskamenta

macskamenta

Sok macska imádja a macskamenta illatát. A macskamenta botanikai szempontból az ajakosvirágúak rendjébe tartozik. Nevét az ivarérett cicákra ható nagy vonzerejéről kapta. A macskák reakciója a növény illatára genetikától függően különböző lehet: kb. 50%-ukra van mámorító hatással. Egyébként nem csak a házi cicák rajonganak érte, hanem a nagymacskák is. Ezzel szemben állítólag a patkányokat elűzi az illata.

Katzenminze

A macskamenta hatása

Azt, hogy mi váltja ki a macskamenta hatását, még nem sikerült 100%-osan tisztázni. Azt feltételezik, hogy a növény illata az állatok párzási rituáléjával hozható összefüggésbe. Ez az illat ugyanis mámorítóan hat a legtöbb cicára. Hemperegnek a macskamentához dörgölőzve és nyugodtabbak lesznek. Ezen kívül fokozza a négylábúak játékösztönét, ami által a lusta állatok is aktívabbá válnak. Azonban a kiscicákra és az idősebb egyedekre nincs hatással ez a növény. Olyan kellemetlen helyzetekben, mint például az állatorvoshoz való szállítás, hasznos lehet. Segítségével becsalogathatja kedvencét a szállítóboxba.

Sok cicagazdi felteszi magának a kérdést, hogy a macskamenta mérgező lehet-e bársonytalpú kedvence számára. Az elmondható, hogy eddig sem mellékhatások sem károsodások nem ismeretesek, mégsem ajánlott, hogy mindennap kitegye cicáját a macskamenta illatának. Hetente egyszer teljesen elegendő, ha alkalmazza a növényt, így megelőzheti, hogy túlságosan felizgassa szobatigrisét. Hacicájának macskamentát ad, akkor természetesen fontos, hogy olyankor szőrmókja mindig egészséges legyen.

Macskamenta termesztése

A macskamenta saját kertünkben nemcsak cicánk szempontjából különösen praktikus, hanem speciális hatóanyagának köszönhetően távol tartja a rovarokat és a kártevőket is. Maga a növény viszonylag igénytelen és robusztus. Napos helyen nő meg a legjobban, majdnem mindenféle táptalajon megél. Az első virágzás után egy kicsit érdemes visszavágni, hogy biztosítva legyen a második virágzás.

Katze kreist um Katzenminzen Strauch.

Játékok macskamentával

Csak kevés cica tud ellenállni a macskamenta illatának, hiszen a legtöbben valósággal megőrülnek érte, így a macskamentás cicajátékok nincsenek tőlük biztonságban. A növény enyhén mámorító hatása fokozza a szobatigrisek érdeklődését a játék iránt és az állat aktivitását is serkenti egyúttal. Akár órákig is lefoglalhatja macskáját az adott játék és így formában is marad.

A macskamentával töltött játéklabdák biztosan hosszú időre lefoglalják cicáját, mivel azzal kiválóan el lehet játszani és a lakásban fel-alá szaladgálni. A macskamentás horgászbot is igazán motiváló lehet: hatására lusta házitigriséből nagy vadász válhat. Sokoldalú mozgásra ösztönözheti: osonkodásra, támadásra, ugrásra és menekülésre.

Macskamentás párnáink és plüssállataink mellett növénykeveréket és macskamentás sprayt is találhat kínálatunkban.

A leghasznosabb cikkeink
5 min

A macskanevelés alapjai

Annak ellenére, hogy a kiscicák a legtöbb dolgot már életük első pár hetében megtanulják az anyjuktól és testvéreiktől, az emberi nevelés sem maradhat el. Elvégre is a mamacica nem az emberi elvárások szerint neveli kölykét.
3 min

Macskamenta

A macskamenta botanikai szempontból az ajakosvirágúak rendjébe tartozik. Nevét az ivarérett cicákra ható nagy vonzerejéről kapta.
4 min

Pórázhoz szoktatni a macskát

Macska pórázon? Jó ötlet ez? Hát persze! Helyes tréning és a megfelelő macskahám segítségével macskája szívesen visel majd pórázt és úgy vonul majd, mint a modellek a kifutón. Olvasson tovább és megtudhatja, hogyan szoktassa rá macskáját a póráz használatára.