Macskamenta

macskamenta

Sok macska imádja a macskamenta illatát. A macskamenta botanikai szempontból az ajakosvirágúak rendjébe tartozik. Nevét az ivarérett cicákra ható nagy vonzerejéről kapta. A macskák reakciója a növény illatára genetikától függően különböző lehet: kb. 50%-ukra van mámorító hatással. Egyébként nem csak a házi cicák rajonganak érte, hanem a nagymacskák is. Ezzel szemben állítólag a patkányokat elűzi az illata.

Katzenminze

A macskamenta hatása

Azt, hogy mi váltja ki a macskamenta hatását, még nem sikerült 100%-osan tisztázni. Azt feltételezik, hogy a növény illata az állatok párzási rituáléjával hozható összefüggésbe. Ez az illat ugyanis mámorítóan hat a legtöbb cicára. Hemperegnek a macskamentához dörgölőzve és nyugodtabbak lesznek. Ezen kívül fokozza a négylábúak játékösztönét, ami által a lusta állatok is aktívabbá válnak. Azonban a kiscicákra és az idősebb egyedekre nincs hatással ez a növény. Olyan kellemetlen helyzetekben, mint például az állatorvoshoz való szállítás, hasznos lehet. Segítségével becsalogathatja kedvencét a szállítóboxba.

Sok cicagazdi felteszi magának a kérdést, hogy a macskamenta mérgező lehet-e bársonytalpú kedvence számára. Az elmondható, hogy eddig sem mellékhatások sem károsodások nem ismeretesek, mégsem ajánlott, hogy mindennap kitegye cicáját a macskamenta illatának. Hetente egyszer teljesen elegendő, ha alkalmazza a növényt, így megelőzheti, hogy túlságosan felizgassa szobatigrisét. Hacicájának macskamentát ad, akkor természetesen fontos, hogy olyankor szőrmókja mindig egészséges legyen.

Macskamenta termesztése

A macskamenta saját kertünkben nemcsak cicánk szempontjából különösen praktikus, hanem speciális hatóanyagának köszönhetően távol tartja a rovarokat és a kártevőket is. Maga a növény viszonylag igénytelen és robusztus. Napos helyen nő meg a legjobban, majdnem mindenféle táptalajon megél. Az első virágzás után egy kicsit érdemes visszavágni, hogy biztosítva legyen a második virágzás.

Katze kreist um Katzenminzen Strauch.

Játékok macskamentával

Csak kevés cica tud ellenállni a macskamenta illatának, hiszen a legtöbben valósággal megőrülnek érte, így a macskamentás cicajátékok nincsenek tőlük biztonságban. A növény enyhén mámorító hatása fokozza a szobatigrisek érdeklődését a játék iránt és az állat aktivitását is serkenti egyúttal. Akár órákig is lefoglalhatja macskáját az adott játék és így formában is marad.

A macskamentával töltött játéklabdák biztosan hosszú időre lefoglalják cicáját, mivel azzal kiválóan el lehet játszani és a lakásban fel-alá szaladgálni. A macskamentás horgászbot is igazán motiváló lehet: hatására lusta házitigriséből nagy vadász válhat. Sokoldalú mozgásra ösztönözheti: osonkodásra, támadásra, ugrásra és menekülésre.

Macskamentás párnáink és plüssállataink mellett növénykeveréket és macskamentás sprayt is találhat kínálatunkban.

A leghasznosabb cikkeink
5 min

A macskanevelés alapjai

Annak ellenére, hogy a kiscicák a legtöbb dolgot már életük első pár hetében megtanulják az anyjuktól és testvéreiktől, az emberi nevelés sem maradhat el. Elvégre is a mamacica nem az emberi elvárások szerint neveli kölykét.
3 min

Macskamenta

A macskamenta botanikai szempontból az ajakosvirágúak rendjébe tartozik. Nevét az ivarérett cicákra ható nagy vonzerejéről kapta.
10 min

A félős macska

A macskák természetükből fakadóan kíváncsi állatok. Ennek ellenére nem minden cica bízik meg egyből az emberben. Ez különösen akkor érvényes, ha kétlábúakhoz fűződő kapcsolat nélkül nőtt fel vagy nagyon rossz tapasztalatokat szerzett velük kapcsolatban. Egy félős macskával célszerű nagyon óvatosan bánni.