Benti vagy kinti macska?

benti vagy kinti macska

Indoor kontra outdoor cicák

Aki egy macskát szeretne magához venni, nemcsak annak fajáról, koráról és temperamentumáról kell döntenie. A jövőbeli macskatartó számára alapvető kérdés a cica potenciális szabadban tartózkodási lehetősége. Milyen előnyei vannak, ha a macska élvezheti a szabad természetet? Tovább élnek a lakásban tartott macskák? Melyek a két macskatartási forma előnyei és hátrányai?

Nem mindig az állattartóé a döntés joga a szabadban való kijárást illetően. Sok macska egyszerűen igényli, hogy olykor-olykor vagy inkább naponta szívhasson egy kis friss levegőt. Ezek az állatok vagy szabad környezetben nőttek fel, vagy az aktív macskák közé tartoznak.

Mi köze van a dologhoz a macska fajtájának?

Hogy macskája a természetben szabadon mozgók táborát bővíti-e, gyakran a fajtájától is függ. Az olyan „natúr gyerekek“, mint a norvég erdei macska vagy a maine coon, megkövetelik a kinti életet. Az aktívabb fajták – mint pl. a bengáli – is örömmel veszik, ha szabadságot élveznek a kintlétet illetően.

Ezzel szemben a brit rövidszőrű és a perzsa macskák a nyugodtabb természetűek közé tartoznak, melyek kizárólagosan lakásban való, „indoor“ macskaként is jól érzik magukat. De pl. a szfinx is a tipikus benti macskák közé tartozik, hiszen szinte teljesen hiányzó szőrzete miatt nagyon érzékeny a hidegre.

Mennyire biztonságos a kinti élet?

Szabad mozgástér a természetben – mennyire biztonságos ez? Olyan kérdés ez, amit sok macskatartó feltesz magának. Hogy az „outdoor“ cicát mekkora sérülésveszély fenyegeti, leginkább a környezet függvénye. Ha Ön közvetlenül egy forgalmas út mellett lakik, igen nagy a kockázata annak, hogy az állat egy autóval való szerencsétlen találkozás folytán megsérüljön. De a vidéken lakó macskabarátoknak is érdemes utánajárni más állatok – nagyobb ragadozók, mint pl. rókák vagy sasok – esetleges vadászterületeinek. S nem utolsósorban a sokszor kihelyezett mérges csalétkek a macskák számára is fatális következménnyel járhatnak.

Aki úgy véli, hogy macskája számára a kinti lét nagyon kockázatos, kifutó vagy biztonságossá tett erkély segítségével oldhatja meg kedvence szabadban tartózkodásának kérdését. A kijárásnak ez a fajtája főleg a városi macskabarátok számára jön szóba, ill. azoknál, akik nyugodtabb természetű cicát tudhatnak magukénak.

Egyébként: ha a macska pórázon van a szabadban, csak bizonyos fokig biztonságosabb a helyzet. Igen gyakorlottnak kell lenni ahhoz, hogy valaki pórázon tudjon vezetni egy cicát. A macska túl gyorsan bele tud gabalyodni a pórázba, s az ijedtségtől önmagát is megsértheti. A cica teste korántsem olyan stabil, mint a kutyáé. Ezért tartózkodjon a nyakörvek használatától is, s ha mindenképp szükségessé válna, inkább a „walking jacket“ – vagyis cicahám – javasolható. Ez egyenletesen osztja el a húzóerőt az állat hátán és mellkasán, és nem vág bele a bőrébe.

A szabadon való mozgás nem feltétlenül biztonságosabb, mint a lakásban tartás. Hogy melyik esetében mekkora veszély jelentkezik a cicára nézve, elsősorban az Ön életfeltételin múlik.

Egészségbeni előfeltételek

Mielőtt egy macska szabad kijárást élvezne, meg kell mutatni állatorvosnak, aki megbeszéli Önnel a szükséges védőoltásokat, ill. az állat élősködők elleni védelmét. A veszettség elleni védőoltás például feltétlenül ajánlott a veszettséggel fertőzött területeken vagy azok közelében. A a macskavész (feline parvovirose) és a macskanátha elleni oltásokat is jobb megkapni minden szabadon mozgó cicának. Emellett az ilyen macskákat rendszeresen meg kell vizsgálni a férgek szervezetükben való esetleges jelenlétét illetően – főleg ha kisgyerekek vagy idősek is élnek a háztartásban. A kullancsok elleni megelőző intézkedés is feltétlenül szükséges. Az állatorvostól azonban minderre szakszerű tanácsokat kaphat.

Azt tulajdonképpen meg sem kellene külön említeni, hogy csak ivartalanított állatoknak lenne szabad korlátlan mozgásszabadságot biztosítani. Még ha a cicakölykök olyannyira édesek is, még időben tegye fel magának a kérdést: valóban jó otthont tudna biztosítani a legrosszabb esetben megszakítás nélkül érkező utánpótlásnak? Hiszen egy macskapár 10 év alatt akár 80 millió utódot is tud nemzeni! De emellett a macskák párkeresése és párosodása is szükségtelen veszélyek forrása lehet. Az ivartalanítás csupán egy aprócska beavatkozás, ami megvédi Önt és kedvencét a nemkívánatos cica-utódoktól s a legtöbb esetben abszolút biztonságos és komplikációmentes.

Röviden és velősen: a macska szabad kijárása ill. természetben való mozgása egészséges – feltéve, ha megfelelő elővigyázatosság és megelőző intézkedések kísérik – védőoltások, élősködők elleni védelem és ivartalanítás formájában.

Szabadban is tartózkodó cicák ápolása

De az egészség érdekében tett megelőző intézkedések önmagukban még nem elegendőek. A hosszú szőrű vagy vastag bundájú cicák esetében a kinti élet többletráfordítást hoz magával. Annak függvényében, hogy kedvence mennyire szeret az aljnövényzetben bóklászni, Önnek olykor a fésűhöz vagy a keféhez kell nyúlnia. A macska szőrzetének átfésülése során egyúttal a kullancsok esetleges jelenlétét is megvizsgálhatja, s ilyenkor még gyorsan és biztonsággal eltávolíthatja azokat, mielőtt még a cica vagy más lehetséges családtag vérében vernének tanyát és okoznának problémát.

A szabadon élő cicák nem mindig éppen úgy néznek ki, mint akik élvezettel igyekeznek az „átvizsgálásra“. A kérdés: szükségük van erre?

Outdoor macskák táplálása

A szabadon járó macskák energiaigénye magasabb, mint lakásban élő fajtársaiké. Egyúttal több kórokozó is fenyegeti őket. Az outdoor cicák táplálékát ezen tartásformának megfelelően kell kialakítani.

Ha a cica szabadon járkálhat a környéken, örömmel elfogadja, ha egyik másik macskabarát szomszéd megajándékozza néhány darab snackkel. Így viszont a gazdinak igen nehéz megállapítania, hol és mennyit is evett a cica. Olykor bizony az otthoni macskatányér tartalma érintetlen marad, mert a szomszéd kutya eledele mégiscsak jobban ízlik… Ez persze különös gondot jelent akkor, ha macskája valamilyen speciális eledelt kap. Ilyenkor az a megoldás, ha nyíltan beszél a szomszédokkal a cica esetleges etetéséről, s megkéri őket, hogy orvosi okokból ne kínáljanak semmit az állatnak. Mindez persze aztán mit sem segít, ha az Ön kedvence az egérvadászok soraiba tartozik…

Benti vagy kinti macska?

Az összes előny és hátrány megemlítése után adódik a kérdés: mi haszna van mindebből a cicának? Házimacskáink vadon élő elődeikre hasonlítanak – úgy pszichésen, mint fizikailag. Vagyis kis vadászok ők, szeretik, ha elfoglaltságuk akad, s szükségük van a kihívásokra. S a természetben való szabad mozgás éppen ezt biztosítja számukra. Emellett a természet élvezetének biztonságosnak is kell lennie. Vagyis Önnek mérlegre kell tennie cicája mindenkori tartási feltételeit és követelményeit. Minden jót kívánunk Önnek és kedvencének!

A leghasznosabb cikkeink
6 min

A macska kommunikációjának megértése

Kétfajta cicakommunikációt különböztetünk meg, az egyik a verbális, a másik pedig a non-verbális kommunikáció. A második alatt a macska testbeszédét értjük és főleg a farok különböző tartását jelenti.