Szfinx

Szfinx macska, kopasz macska, csupasz macska, szőrtelen macska

A Szfinx macska eredete

A Szfinx macskafajta származása bizonytalan. Régóta léteznek szőr nélküli macskák, az aztékok már évszázadokkal ezelőtt tartottak ilyen állatokat. A szőrtelen macskákról szóló első feljegyzéseket az 1900-as években Új-Mexikóban találták, ahol két ilyen kiscica is született, ám mivel testvérekről volt szó nem pároztatták őket egymással. „Új-Mexikói szőrtelen macska“ névre keresztelték őket, azonban nem rokonai a mai csupasz szfinx macska, akik kanadai felmenőkkel rendelkeznek. 1966-ban egy házimacskának szőrtelen kiscicája született, ezzel kezdetét vette a Szfinx kopasz macska tenyésztése. Gazdája “Prune” névre keresztelt háziállatával további szőrtelen macskák tenyésztésébe fogott. Néhány kiscicának volt szőre, a többi szőrtelen volt. A macskáknak súlyos egészségügyi problémái voltak, ugyanis immunrendszerük nem megfelelően fejlődött, ezért teljesen visszaszorult a tenyésztésük. A 70-es évek közepétől ismét megjelentek a szőrtelen macskák, ezt követően folytatódott a tenyésztésük. 1970 óta a Szfinxet külön fajtaként ismerik el.

Kinézete

Jellegzetes kinézetének köszönhetően a Szfinx csupasz macska azonnal felismerhető. Szembeötlő, hogy szinte teljesen hiányzik a bundája, csak kis pihék borítják a bőrét. A Szfinx egy közepes termetű, izmos macska. Szögletes fején nagy, nyitott fülek vannak. Citromalakú nagy szemei ferdén helyezkednek el. Redőzött szinte bármilyen színben előfordulhat, még a foltok is megengedettek. A Szfinx kopasz macska súlya 3,5 kg és 7 kg között mozog.

A szőrzet nélküli Szfinx macska tenyésztése Németországban az állatvédelmi törvény szerint kínzásnak számít. A szőrzet érzékszervnek minősül, melyre feltétlenül szükségük van a macskáknak.

sphynx kitten © Pavlo Vakhrushev / stock.adobe.com

Jelleme

A Szfinx macska élénk és ragaszkodó. Nagyon kötődnek a gazdájukhoz és más háziállatokkal szemben is többnyire barátságosak, csak ritkán viselkednek agresszíven. Nem lehet őket hosszan egyedül hagyni otthon, mivel hamar unatkozni kezdenek. A Szfinx macskákat például intelligenciafejlesztő játékokkal lehet mentálisan lekötni. Fajtatársaival közös szocializáció szintén jó lehetőség a macskák lefoglalására. A Szfinx macskákat pórázon is lehet vezetni, ám figyelembe kell venni az időjárási körülményeket. Kerülje a sétákat nagy hidegben illetve erős napsütésben.

Alternatív megoldásként biztonságossá teheti kedvence számára a teraszt, ahol megfelelő időjárási viszonyok között kénye kedve szerint kitombolhatja magát. Az aktív példányok bizonyos esetekben még apportírozásra is megtaníthatók. Ha Szfinx csupasz macska beszerzésén gondolkozik, ne legyen probléma, hogy néha hangokat ad ki. Ez a fajta ugyanis a beszédesebbek közé tartozik, bár nyávogása egyáltalán nem hangos, gyakran csak halk csiripelő hangot ad ki.

Tartása

A Szfinx macska tartásakor alapvetően ügyelni kell arra, hogy hiányzó szőre miatt érzékenyen reagálnak az időjárási viszonyokra. Az ember azt gondolná, hogy más macskákhoz képest magasabb a testhőmérsékletük, ám ez nincs így. Többi macskához hasonló a testhőmérséklettel rendelkeznek. Ennek oka vélhetően a hiányzó szőrzetre vezethető vissza, mely alapvetően a hő megtartásáért felelős. A szőrtelen macskák bőrét közvetlenül érő hő miatt melegebbnek tűnnek prémes társaiknál. Ezért is különösen fontos őket védeni a nagy hideggel és az erős napsugárzással szemben. A szoba hőmérséklete se legyen túl alacsony. A kihülés elkerülése érdekében berendezhet számára egy kényelmes helyet a fűtőtesten. Továbbá ne tegye ki őt közvetlen napsugárzásnak, melyre hiányzó szőrük miatt érzékenyen reagálhatnak rá. Akár macskabarát napvédőkrémet is használat náluk.

Érzékenysége miatt a Szfinx kopasz macska csak lakásban tartható. A séta és kijárás a macskabiztos erkélyre engedélyezett számukra, sőt az élet változatosságához kívánatos is. A Szfinx macskákat önállóan is lehet tartani, ám ebben az esetben elegendő időt kell szánni az ölelkezésre és játékra. Mivel nagyon intelligens állatok, elengedhetetlen a rendszeres és változatos foglalkoztatásuk. Igénybe lehet hozzá venni például intelligens játékokat, melyek mentális kihívást jelentenek a macska számára. Annak érdekében, hogy macskája tényleg ki tudja engedni a gőzt, állítson fel számára egy többszinteskaparófát. Szeretnek a magasban heverészni és onnan megfigyelni a környezetüket.

Gyakran állítják, hogy a Szfinx macskákat allergiások is gond nélkül tarthatják háziállatként. Vannak emberek akiknél ez így van, ám a macskaszőrallergiát okozó allergének a nyálban és a bőrpikkelyeken is megtalálhatóak. A macskaszőrre allergiások ezért a Szfinx szőrtelen macska mellett is mutathatnak reakciót. Számukra javasolt, hogy vásárlás előtt töltsenek el egy kis időt egy Szfinx macskával.

Porträt Sphynx-Katze ohne Tasthaare © jagodka / stock.adobe.com
Diese Sphynx-Katze

Betegségek

Hiányzó szőrzete ellenére a Szfinx macska viszonylag edzett a betegségekkel szemben. Bizonyos kockázatot jelent azonban a kicsi génkészlet, amely gyakran beltenyésztéshez és az ahhoz kapcsolódó hiányosságokhoz vezet. Felelősségteljes tenyésztők tudják azonban, hogy hogyan kell eljárni. Fontos, hogy macskáját már korán elvigye egy megbízható állatorvoshoz, hogy betegség esetén a lehető leghamarabb megtehessék a megfelelő intézkedéseket.

A Szfinx macska táplálása

A Szfinx macskáknak szőrtelenségük okán több táplálékra van szükségük mint prémes társaiknak. A meztelen macskák hőháztartása bonyolultabb, mivel a Szfinxek hiányzó szőrzetük miatt gyorsabban veszítik el a hőt. A hőkiegyenlítéshez azonban több energiára és több tápanyagra van szükségük a szőrös példányokhoz képest. A Szfinxek táplálkozását befolyásolja még életkoruk, egészségi állapotuk illetve testsúlyuk is.

Más macskafajtákhoz hasonlóan a Szfinx kopasz macska is laktózérzékeny, ami miatt nem lehet neki tej etadni. Néha kaphatnak csökkentett tejcukortartalmú macskatejet, mely azonban nem helyettesítheti a vizet. Ügyeljen arra, hogy mindig elegendő mennyiségű víz álljon macskája rendelkezésére. Alapvető tápláléka kiváló minőségű száraz és nedves eledel legyen. A macskatáp nagy arányban tartalmazzon kiváló minőségű húst és kevés szénhidrátot. A témával bővebben „Miről ismerjem fel a jó minőségű macskaeledelt?“ című cikkünkben olvashat.

Fedezze fel Szfinx macska számára készült Royal Canin eledeleinket!

A leghasznosabb cikkeink
7 min

Maine Coon

Manapság már a Maine Coon macska számít a világ egyik legkedveltebb macskafajtájának és egyre nagyobb népszerűségnek örvend Magyarországon is.
10 min

Brit rövidszőrű

Olyan macskát keres, amely nyugodt és kiegyensúlyozott természetével tökéletesen kiegészíti az Ön családját, s adott esetben csak házban való tartásra alkalmas?
2 min

Sziámi macska

A sziámi a perzsamacska mellett az egyik legrégebbi és legismertebb macskafajta. A fajta eredete egy széles körben elterjedt mutációra vezethető vissza, ami több, mint 500 éve jelentkezett és Ázsiából