Ihatnak a macskák tejet?

Ihatnak a macskák tejet, macskatej

Adhatunk tejet a macskának?

A tej és a macska nagyon sok ember fejében elválaszthatatlanok. A cicák tej utáni sóvárgása sok gyerekkönyvből és filmből ismert tény. Ez a valóságban is így van, mivel a macskák szeretik a tejet. Egy elmélet szerint a tej iránti lelkesedésük alapja az, hogy a macskákat szoptatós korukra emlékezteti. A kérdés, hogy ihatnak-e a macskák tejet vagy sem?

Tényleg jó a macskáknak a tej?

A kiscicákat a mamájuk tejjel szoptatja. Ez alatt az idő alatt a szervezet laktáz enzimet állít elő, amely lebontja a tejben található tejcukrot (laktózt). Ezért a tej nagyon jól emészthető a kölyköknek. A kismacskák fejlődéséhez és növekedéséhez minden, az anyatejben található tápanyagra szükségük van, ezért a tej megfelelő hasznosítása érdekében a szervezetük laktáz enzimet termel. Fejlődésük előrehaladtával a kiscicák is átállnak a szilárd táplálékra, a mamacica fokozatosan elválasztja kölykeit, melynek következtében csökken a laktáz enzim termelése. Így már a macskák számára kevésbé képesek tolerálni a tejet, még vízzel hígítva is panaszokat okozhat. Ezért nem ajánlott a macskáknak tejet adni, még akkor sem ha ízlik nekik.

katzen milch © LIGHTFIELD STUDIOS / stock.adobe.com

A tehéntej is tartalmaz laktózt, tejcukrot, mely a laktáz enzim hiánya miatt szintén nehezen emészthető a macskák számára, mivel szervezetük nem tudja lebontani a tejcukrot, hanem hasmenéssel vagy puffadással, hasfájással járó emésztési problémákkal reagál. Bár nem mindegyik állatnál ugyanolyan mértékben csökken az enzimtermelés, a legtöbben értintettek.

Akkor semmilyen tejet nem lehet adni a macskának?

A macskáknak emésztési problémáik lehetnek a tehéntej fogyasztásától, ezért ne adjunk nekik belőle. A speciális macskatej vagy laktózmentes tej csak minimális tejcukrot tartalmaz, ezért sokkal jobban tolerálható számukra. Azonban a macskatej fogyasztása is csak kis mértékben ajánlott a macskák számára, mivel magas a kalóriatartalma miatt hosszútávon túlsúlyhoz vezethet. A folyadékpótlásra leginkább a víz a legmegfelelőbb a macskák számára.

Hasznos a macskatej a macskának?

A macskáknak nincs szükségük macskatejre a megfelelő táplálkozáshoz. Bár tartalmaz némi tápanyagot, ezekhez azonban kiegyensúlyozott táplálkozáson keresztül is hozzájuthat. Ezzel szemben a macskatej rengeteg kalóriát tartalmaz, ami – különösen a szobacicáknál- könnyen túlsúlyhoz vezethet. Ha a macskatejet nem napi táplálékként, hanem alkalmi nasiként adjuk, nincs ellene semmi kifogás. Ha a macska nagyon kívánja a tejet, lehet neki macskatejjel örömet szerezni, amihez még más folyadékot is hozzá lehet keverni. Ezen kívül a lusta cicákat ösztönözheti a folyadék felvételére. Azért, hogy rávegyük a macskát az ivásra, löttyinthetünk egy kis macskatejet az ívóvízéhez. Ám a macskatej nem helyettesítheti az ivóvizet. /vc_column_text]Fedezze fel macskatej-kínálatunkat a zooplus webáruházban!

© Impact Photography / stock.adobe.com
A leghasznosabb cikkeink
3 min

Ihatnak a macskák tejet?

A tej és a macska nagyon sok ember fejében elválaszthatatlanok. A cicák tej utáni sóvárgása sok gyerekkönyvből és filmből ismert tény. A kérdés, hogy ihatnak-e a macskák tejet vagy sem?
3 min

Kiscica etetése

A kiscicáknak is speciális tápanyagokra van szükségük az egészséges növekedéshez. Ez az igény fajtától, életkortól és temperamentumtól függően változó lehet.
3 min

Házi macskakeksz – gyors, egyszerű és finom

Macskakeksz sütése egyáltalán nem is olyan nehéz. S a saját sütésű cicakeksz előnyei: már maga a sütése is örömöt okoz, pontosan tudja, mi van benne, s a cicának pedig ízlik. Az alábbiakban majd 3 ízletes cicakeksz-receptet is megosztunk Önnel.