Helyes eledel lakásban tartott macskáknak

Helyes eledel lakásban tartott macskáknak

Napjaink házimacskái ott belül még mindig ragadozók. Mégis sokminden indokolhatja azt, hogy egy cicát kizárólag lakásban tartsunk. A hiányzó kert csupán potenciális ok. A forgalmas út közelében lakó macskabarátok nem szívesen teszik ki kedvencüket az ezzel járó veszélyeknek. Az olyan fertőző betegségeknél, mint pl. a FIV, tanácsos a macskát a házon, lakáson belül tartani, ezáltal csökkentve más állatok megfertőzésének kockázatát. S nem utolsósorban léteznek olyan cicák, melyek egyáltalán nem vágyódnak ki a szabadba. És ezek a tisztán indoor, azaz bent élő cicák is teljes mértékben boldog életet tudnak élni. Viszont a számukra helyes eledel eltér a kinti, szabadban (is) tartózkodó macskák táplálékától.

Lakásban tartás kontra szabad életmód

A macskák örömmel veszik, ha kellő elfoglaltságban van részük. De erre a lakásban éppen úgy adódik lehetőség, mint a szabadban! Ugyan benti cicáink nem tudnak egeret fogni, vagy madarakra vadászni, s a szomszéd kandúrral való összetűzés is jóval ritkábban fordul elő, azonban az intelligenciajátékok és az emberrel való közös játék, egy szép magas kaparófa, valamint a sok elrejtőzködési lehetőség (pl. egy aranyos macskaházikó) nagyon sok örömmel, kihívással és játéklehetőséggel tud szolgálni a lakásban tartott cicáknak is. Egy ilyen benti macska azonban mégiscsak kevesebbet mozog, mint a szabadban is élő, kinti fajtársai. Területét sem kell megvédenie, s – hacsak nem ugrik rá a futópadra -, napi több kilométert sem kell megtennie. Ezzel szemben jóval több időt tölt pihenéssel és tisztálkodással. Az indoor cicák jóval alacsonyabb kalóriaigénnyel bírnak, mint a szabadba is kijutó állatok. Kevesebbet vadásznak, ám többet esznek. Így azután rendkívül fontos - mondhatni elengedhetetlen - a fajnak megfelelő táplálás, s hogy a benti macskáknak kifejezetten szükségleteikhez igazított, speciális eledelt kínáljunk.

Fajnak megfelelő táplálék lakásban tartott macskáknak

Ha azt szeretné, hogy cicája kevesebb kalóriát vegyen magához, először is talán a jólismert „egyed a felét!“ diétára gondol. Sajnos ezzel még nem megoldott a probléma. Hiszen benti cicájának végül is csak kevesebb kalóriára van szüksége, mint a kinti macskáknak, ám ugyanolyan sok vitamint és tápanyagot igényel, mint a szabadban élők. S ráadásul a macskák nagyon érzékenyek, ha radikális súlycsökkentésről van szó, s ha van néhány grammocska felesleg a bordáikon, egy diéta még veszélyes is lehet. A radikális zsírleépítés következtében „hepatikus lipidozis“ azaz ún. „zsírmáj“ alakulhat ki.

Futter für die Wohnnungskatze

Jobb megoldást jelentenek az olyan eledelfajták, amelyek direkt benti cicája szükségleteire szabottak. Kalóriatartalmuk ugyan redukált, de mégis elegendő tápanyagot kínálnak ahhoz, hogy kedvence mindenféle szempontból egészséges maradjon. Sok indoor cicaeledel még különleges kiegészítő haszonnal is büszkélkedhet: az olyan adalékanyagok, mint az L-karnitin pozitív hatást gyakorolhatnak a súlymegtartásra. A macskaeledel kiegyensúlyozott kalcium/foszfor-részaránya fontos a macska szervezetének ásványi anyag-egyensúlya érdekében, s csökkentheti a húgyúti- és vesekövek rizikóját is. A minőségi fehérjék eltelítenek, és segítenek megőrizni az izomtömeget – a kevésbé aktív állatok esetében is. Az indoor macskaeledel gyakran bír fogtisztító hatással, s sokszor segít a szőrlabdák ellen is.

A fajnak megfelelő eledel fontos alkotóelemei

Egy speciális eledelnek a húsevő macskának, mint fajnak teljesen megfelelőnek kell lennie. Egy USA-béli tanulmány ijesztő tanulsága szerint sok speciális eledel teljes elhanyagolja a macska egészségét. Húsevőkként a macskák táplálékának magas részarányban kell fehérjéket tartalmaznia. A szénhidrátokat csak igen csekély mértékben tudják értékesíteni. Ezért a húsnak egészen az összetevőlista élén kell állnia. Növényi melléktermékeknek vagy gabonának csak a legcsekélyebb mennyiségben van helye a cicaeledelben. A melléktermékek esetében pedig jobban oda kell figyelni: „hús és állati melléktermékek“ név alatt minden elképzelhető melléktermék előfordulhat – beleértve olyan terhelt szerveket is, mint a máj vagy a tőgy, de akár még szőr vagy szaru is.
Arról, hogy miként tudja felismerni a minőségi cicatápot, magazinunk „Hogyan találhatja meg a helyes eledelt macskája számára?“ című cikkében olvashat.

Mert igenis, léteznek olyan kiváló speciális eledelek, táplálékkiegészítők, melyek 100%-ban macskája szükségleteihez igazítottak, s fajának megfelelően táplálják kedvencét.
Jó étvágyat kívánunk cicájának!

A leghasznosabb cikkeink
5 min

Kiscica etetése

A kiscicáknak is speciális tápanyagokra van szükségük az egészséges növekedéshez. Ez az igény fajtától, életkortól és temperamentumtól függően változó lehet.
3 min

Ihatnak a macskák tejet?

A tej és a macska nagyon sok ember fejében elválaszthatatlanok. A cicák tej utáni sóvárgása sok gyerekkönyvből és filmből ismert tény. A kérdés, hogy ihatnak-e a macskák tejet vagy sem?
2 min

Házi macskakeksz – gyors, egyszerű és finom

Macskakeksz sütése egyáltalán nem is olyan nehéz. S a saját sütésű cicakeksz előnyei: már maga a sütése is örömöt okoz, pontosan tudja, mi van benne, s a cicának pedig ízlik. Az alábbiakban majd 3 ízletes cicakeksz-receptet is megosztunk Önnel.