Lakásban tartott macska etetése

Helyes eledel lakásban tartott macskáknak

Napjaink házimacskái legbelül még mindig ragadozók. Mégis sok minden indokolhatja azt, hogy egy cicát kizárólag lakásban tartsunk. Számukra azonban más étrend az ideális, mint kijárós társaik számára.

Lakásban tartás kontra kijárás

A macskák örömmel veszik, ha kellő elfoglaltságban van részük. De erre a lakásban éppen úgy adódik lehetőség, mint a szabadban!

Ugyan benti cicáink nem tudnak egeret fogni, vagy madarakra vadászni, s a szomszéd kandúrral való összetűzés is jóval ritkábban fordul elő, azonban az intelligenciajátékok és az emberrel való közös játék, egy szép magas kaparófa, valamint a sok rejtőzködési lehetőség (pl. egy aranyos macskaházikó) nagyon sok örömmel, kihívással és játéklehetőséggel tud szolgálni a nekik is.

Egy ilyen benti macska azonban mégiscsak sokkal kevesebbet mozog, mint a kijárós, vagy kóbor fajtársai. Területét sem kell megvédenie, s – hacsak nem pattan fel a futópadra -, a lakásban nem tud napi több kilométert sem megtenni.

Ezzel szemben viszont jelentősen több időt tölt pihenéssel és tisztálkodással. Az benti cicák kalóriaszükséglete jóval alacsonyabb kalóriaigénnyel, mint a kijárós cicáké. Kevesebbet vadásznak, ám többet esznek. Így aztán elengedhetetlen a fajnak megfelelő táplálás, mely kifejezetten a benti macskáknak szükségleteikhez igazított.

Fajnak megfelelő táplálék lakásban tartott macskáknak

Ha azt szeretné, hogy cicája kevesebb kalóriát vegyen magához, először talán a jólismert „Egyél fél adagot!“ diéta jut eszébe. Sajnos ezzel azonban még nem oldotta meg a problémát. Benti cicájának ugyanis kevesebb kalóriára van szüksége, mint a kijárós macskáknak, ám szervezete ugyanolyan sok vitamint és tápanyagot igényel, mint a szabadban élő társaié.

Egy diéta pedig még akkor is veszélyes lehet, ha cicáján van néhány grammnyi súlyfelesleg. A macskák ugyanis nagyon érzékenyek, ha radikális súlycsökkenésről van szó. A radikális zsírleépítés következtében pedig akár „hepatikus lipidozis“ azaz ún. „zsírmáj“ alakulhat ki.

concept for life - a macskák igényeire szabva

A benti cicák számára kialakított speciális tápok előnyei

Egy jobb megoldás, ha olyan tápot választ, melyet speciálisan lakásban tartott cicák igényeire fejlesztettek ki. Kalóriatartalmuk ugyan redukált, de mégis elegendő tápanyagot kínálnak.

A legtöbb olyan eledelfajta, amelyet direkt benti cicája szükségleteire szabnak, további előnnyel is rendelkezik: kiegyensúlyozott kalcium/foszfor-részaránya fontos a macska szervezetének ásványi anyag-egyensúlya érdekében. Az ilyen tápok továbbá gyakran fogtisztító hatásúak is, s sokszor segítenek a lenyelt szőrlabdák természetes kiürülésében is.

lakásban tartott macska etetése

A fajnak megfelelő eledel fontos alkotóelemei

Mitől is lesz tulajdonképpen egy macskatáp kiváló minőségű? Mindig azt olvassuk, hogy a magas húsrészarány a jó minőség jele. Ugyanilyen gyakran találkozunk azzal az állítással, hogy a macskák szervezete nem tudja feldolgozni a növényi forrásból származó szénhidrátot. Nos, valóban igazak ezek az állítások?

Szénhidrátok a macskatápban

A macskák szigorúan húsevők. Ez azt jelenti, hogy a kutyákkal ellentétben táplálékukban mindenképpen kell állati eredetű összetevőnek lennie. Ez azonban egyúttal azt is jelenti, hogy a szénhidrátot nem tudják hasznosítani?

Pont, hogy nem. A macskák kiválóan hasznosítják például a kukoricából vagy búzából származó energiát. Mértékkel fogyasztva tehát a száraztápban található szénhidrát is remek energiaforrás. Ez a ,,normál” tápokra, valamint a speciálisan lakásban tartott cicák számára kifejlesztett eledelekre is egyaránt igaz.

Ez valószínűleg a következőkre vezethető vissza: a vadonban nem csak zsákmányuk izom- és a filéhúsát eszik meg, hanem az egész zsákmányállatot. Így köztük a csontokat, vért, belső szerveket és a gyomortartalmat is, valamint a benne levő rostokat és szénhidrátokat is elfogyasztják és hasznosítják.

A leghasznosabb cikkeink
3 min

Ihatnak a macskák tejet?

A tej és a macska nagyon sok ember fejében elválaszthatatlanok. A cicák tej utáni sóvárgása sok gyerekkönyvből és filmből ismert tény. A kérdés, hogy ihatnak-e a macskák tejet vagy sem?
3 min

Kiscica etetése

A kiscicáknak is speciális tápanyagokra van szükségük az egészséges növekedéshez. Ez az igény fajtától, életkortól és temperamentumtól függően változó lehet.
3 min

Házi macskakeksz – gyors, egyszerű és finom

Macskakeksz sütése egyáltalán nem is olyan nehéz. S a saját sütésű cicakeksz előnyei: már maga a sütése is örömöt okoz, pontosan tudja, mi van benne, s a cicának pedig ízlik. Az alábbiakban majd 3 ízletes cicakeksz-receptet is megosztunk Önnel.