A megfelelő macskaeledel felnőtt macskák számára
„Az vagy, amit megeszel” – ez a mondás a kis házi tigriseinkre is igaz. De miről ismeri fel az ember a megfelelő eledelt a macskái számára? Milyen tápanyagokra van szüksége a szobaoroszlánoknak? Létezik tökéletes macskaeledel? A megfelelő macskaeledel megtalálása bonyolultnak tűnhet. Legalábbis így érezzük, amikor az interneten macskafórumokat vagy szakirodalmat böngészünk.

© Chalabala / stock.adobe.co
A fiatal macskáknak a növekedéshez és a felnőtt macskáknak az egészség megőrzéséhez bizonyos tápanyagokra van szükségük.
Tartalomjegyzék
Nyers táplálék, házi készítésű, nedves vagy száraz eledel – mi biztosítja a macskám számára a megfelelő vitaminokat és ásványi anyagokat az egészséges macskaélethez? Melyik táplálék felel meg legjobban a kis házi tigrisünk természetének? Ezek a kérdések biztosan ismerősek az Ön számára – függetlenül attól, hogy Ön új macskatulajdonos, vagy már évek óta macskájával osztja meg az otthonát. De ne aggódjon! A fajnak megfelelő táplálékkal való etetés nem kell, hogy bonyolult legyen.
Tápanyagok: Fehérje, szénhidrát és zsír
Ahhoz, hogy a fiatal macskák teste megfelelően fejlődjön, és a felnőtt macskák teste egészséges maradjon, bizonyos tápanyagokra van szükségük. Ha a tápanyagok hiányoznak az erős csontváz felépítéséhez, az izmok regenerálódásához és az új idegrostok felépítéséhez, az egész szervezet egyensúlya felborul – ami betegséghez és érzékenységhez vezet. De mire van valójában szüksége egy macskának?
A vadmacskák tipikus zsákmánya, az egér körülbelül 65 százalékban vízből áll. A fennmaradó rész, azaz a száraz rész körülbelül 50–60 százaléka fehérje, 20–30 százaléka zsír, három-nyolc százaléka szénhidrát és 6–8 százaléka ásványi anyag. Ez az arány kell, hogy legyen a fajnak megfelelő macskatápok viszonyítási alapja is. Egyébként tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy a macskák az olyan eledeleket kedvelik jobban, amelyek összetétele az egérre hasonlít! Házimacskáink tehát pontosan tudják, hogy mi a jó nekik.
Fehérjék
Különösen fontos a fehérje magas aránya, amely a zsír mellett a húsevő macska legfontosabb energiaforrása. A macskák számára jól emészthető fehérjék főként állati eredetűek, az izomszövetek húsa több fehérjét tartalmaz, mint a kötőszöveteké.
Szénhidrátok
Szőrös barátaink ugyanis csak korlátozott mértékben képesek hasznosítani a szénhidrátokat! Ezek azonban nem feleslegesek: a szénhidrátok közé tartoznak a rostok vagy nyersrostok is, amelyek nem emészthetőek, de szabályozzák a bélműködést. Ennek ellenére a szénhidrátok csak korlátozott mértékben kerülhetnek a macskaeledelbe, mivel egyébként rontják az emésztést, és hosszú távon az olyan szerveket is károsítják, mint a vese.
A természetben a macskák a szénhidrátokat főként zsákmányállataik gyomortartalmából nyerik – amelyek súlya csak ritkán több 3–5 százaléknál, és gabonafélékből és egyéb növényi összetevőkből áll.
Zsírok
Lehet, hogy mi, emberek az utóbbi évtizedekben a zsírszegény táplálkozásra helyezzük a hangsúlyt, de macskáink számára a zsír létfontosságú. A zsír energiaforrás és a telítetlen zsírsavak, például az omega-3 és omega-6 zsírsavak szállítója. Ezek a zsírsavak nélkülözhetetlenek a macskák számára, és a húsevő állatok könnyebben hasznosítják ezeket, mint a növényi zsírokat. Egyes zsírsavaknak még állati eredetűnek is kell lenniük ahhoz, hogy a macska számára hasznosak legyenek.

Vitaminok és ásványi anyagok
Természetesen egy zsákmányállat teste nem csak a fő tápanyagokból és vízből áll. Rengeteg vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz. Ezek a macska szervezetében számos folyamatban részt vesznek.
Vitaminok
A vitaminok azonban különböznek egymástól! A macskáknak egyes vitaminokra feltétlenül szükségük van. Különösen fontos a vízben és zsírban oldódó vitaminok közötti különbségtétel. Az utóbbi a testben eltárolásra kerül, ezért itt a túladagolás veszélyes is lehet. A vízben oldódó vitaminok viszont a vizelettel kiürülnek, ha túladagoljuk őket.
Mivel azonban a vitaminok szoros kölcsönhatásban vannak az összes anyagcsere-folyamattal, óvatos adagolásuk ajánlott. A vitaminok általában hőérzékenyek, és a főzési folyamat során nagyrészt megsemmisülnek.
Ásványi anyagok
Az ásványi anyagok ugyanilyen fontosak. A vitaminokkal ellentétben ezek általában nem hőérzékenyek, és a főzés során nem semmisülnek meg. Különbséget teszünk a sók és a nyomelemek között: A macskáknak szükségük van az olyan sókra, mint a kalcium, a foszfor, a magnézium, a nátrium, a kálium és a klór, valamint a nyomelemek közül a vasra, a rézre, a cinkre, a mangánra, a jódra és a szelénre.
Mellesleg a fogyasztásra kész ételek készítése során végzett hőkezelési folyamat sajnos a természetes tápanyagok nagy részét elpusztítja. Ezek pótlására vitamin- és ásványi anyag-kiegészítőket szokás alkalmazni.
Macskaeledel: Etetési módszerek
Most már van elképzelése arról, hogy mire van szüksége a macskájának az egészsége megőrzéséhez. De hogyan tudja mindezt megvalósítani? Melyik macskaeledel tartalmazza pontosan azokat az összetevőket, amelyek egészségesek szőrös barátja számára?
Először is a legfontosabb: Nincs „tökéletes” macskaeledel. Mindegy, hogy a készeledelt, a főzést vagy a nyersetetést választja: Minden etetési módot lehet rosszul vagy jól alkalmazni.
Készeledelek
Legyen szó konzervről vagy szárazeledelről: A kész macskaeledel tartósított és kényelmes dobozba vagy tálkába csomagolva kapható. A macskaeledel legelterjedtebb formája praktikus és minden macskatulajdonos számára könnyen alkalmazható. A kész macskaeledel száraz és nedves formában is kapható. Hogy melyik a jobb a macskánk számára, az egyéni meggyőződés kérdése – egy dolgot azonban tartsunk szem előtt.
Nedves- vagy szárazeledel
Míg a nedves eledel nedvességtartalma megegyezik a természetes macskatáplálékával, addig azt a szárazeledel csak kis részben tartalmazza. Mivel a macskák a szükséges folyadékot főleg a táplálékukból szerzik be, ebben az esetben hiányt szenvedhetnek belőle, amely vese- és hólyagbetegségekhez vezethet. A szárazeledel gyártási folyamata során gyakran növényi összetevőket adnak hozzá, például burgonyát, borsót vagy lucernát.
Még a gabonamentes szárazeledel is gyakran 50 százalék szénhidrátot tartalmaz – erre a tápanyagra a macskáknak csak kis mértékben van szüksége és alig tudják hasznosítani. Ezek megterhelőek lehetnek a kiválasztószervek számára. A nedves eledelek ezzel ellentétben megfelelnek a macska természetes étrendjének. A „nedves- vagy szárazeledel” témával kapcsolatban további információkat talál a zooplus macskamagazinban talál.

Árkülönbségek
Ettől eltekintve a készeledelek különböző minőségekben kaphatók, a természetes élelmiszerektől kezdve a biotermékeken át az olcsó, szupermarketekben kapható tápokig. Minden pénztárcának és minden igénynek van megfelelő! Sajnos ez a magyarázat a macskaeledelekben tapasztalható minőségbeli különbségeknek is.
Bár igaz, hogy egyre több minőségi táp jelenik meg a polcokon, és a természetes, a vadon élő macskaeledelekhez igazodó natúr tápok is gyakran minden kisállatboltban megtalálhatóak. Sajnos azonban a gyengébb minőségű macskaeledelek piaca is egyre nő. A macskabarátoknak sokszor nincs más választásuk, mint alaposan áttanulmányozni a színes tálkák, zacskók és konzervdobozok hátulját.
Hogyan tudja megfejteni a macskaeledel címkéjét?
A macskaeledel csomagolásán a legegyszerűbb jelzés az, hogy teljes értékű vagy kiegészítő eledelről van-e szó. A törvény szerint a teljes értékű eledelnek mindent tartalmaznia kell, amire a macskának szüksége van. A kiegészítő eledel csak az étkezések közötti jutalomfalatnak alkalmas, mivel hiányoznak belőle a létfontosságú vitaminok és ásványi anyagok.
A címkén feltüntetett összetevők mennyiségi szempontból csökkenő sorrendben vannak feltüntetve. Ez azt jelenti, hogy az eledel elsőként felsorolt összetevőből tartalmazza a legtöbbet. Emiatt egy jó minőségű macskaeledelben csak egy összetevő szerepelhet az első helyen: a hús. De ennél is legyen óvatos: ha a száraztápok hústartalmát friss termékként kínálják, az hamisítvány lehet.
Bár a „friss hús” egészségesebbnek és természetesebbnek hangzik, miután a vizet eltávolították és a tápot száraztáppá dolgozták fel, annak csak töredéke marad meg, és az állítólagos fő összetevő gyorsan az összetevők listájának végére csúszik.
Egy másik, gyakran látott információ az élelmiszerek címkéjén az „állati melléktermék”. A macska zsákmánya nem csak izomhúsból áll, a kizárólagos színhús etetése hiánytünetekhez vezet. Másrészt viszont nem minden belsőséget és alapanyagot tudnak könnyen hasznosítani a macskák, pl. a szarvat és a szőrzetet.
Ennek ellenére az állateledel-ipar felhasznál néhányat közülük : Ezen összetevők hozzáadásától az eledel százalékos fehérjetartalma megugrik – és az előállítási költségek csökkennek. Ugyanez vonatkozik a „növényi melléktermékekre” is, amelyek általában nem hasznosíthatók a macskák számára. A szarvat és a szőrzetet azonban csak ritka esetekben használják fel, mivel azok nehezen emészthetők.
Ha a megfelelő macskaeledel után kutat a következő kritériumokat tartsa szem előtt:
- A hús álljon az összetevőlista élén, lehetőleg fehérje- és típusadatokkal. Figyelem, az „állati melléktermék” megnevezést megfelelően definiálni kell, vagy rá kell kérdeznie a gyártónál!
- Az olyan növényi összetevőket, mint a gabonafélék és a zöldségek szintén pontosan meg kell határozni. A növényi melléktermékek vagy nem szerepelnek, vagy külön szerepelnek a felsorolásban.
- Nem lehet benne más meghatározatlan összetevő
Az ezeknek a kritériumoknak megfelelő macskaeledel mindent biztosít macskájának, amire a fajnak megfelelő élethez szüksége van. Egyszerű és praktikus megoldás minden macskatulajdonos számára.
Eledelváltás
Talán megtalálta a macskájának legmegfelelőbb készeledelt – a cica azonban nincs tőle úgy elragadtatva, mint Ön és jobban szereti a kevésbé minőségi eledelt, amelyhez már hozzászokott? Hogy az állatot lassan az új eledelhez szoktassa, keverje hozzá kis mennyiségekben az új macskatápot az állat által már ismert eledelhez.
A macskák mesterei az idegen táp gondos kiválogatásának. A nedves eledel megkönnyíti az új és a régi eledel összekeverését. Ha cicája egyszerűen nem fogadja el az új eledelt, akkor mindenekelőtt egy dologra van szüksége: következetességre.
Mindent, amit a macska eledelváltásáról tudnia kell, megtalál a zooplus macskamagazinban.
Nyersetetés
A nyersetetési módszert „BARF“ módszernek is nevezik: „Bone and raw food” vagy „biologically appropriate raw foods” vagy magyarra fordítva „biológiailag a fajnak megfelelő nyersetetés”. A fajnak leginkább egy okból a legmegfelelőbb ez az etetési módszer: A macskák természetüknél fogva friss húst esznek.
A nyers eledel pont ezt tartalmazza: sok friss húst. A főzéssel ellentétben a BARF-eledel nyersen kerül tálalásra és nincs megfőzve vagy megsütve. Így a húsban megmarad az összes természetes tápanyag. Hogy mindent tartalmazzon, ami a macska testének szükséges, a nyers eledelt nagy körültekintéssel kell összeállítani. A macskáknak nem csak izomhúsra van szükségük.

Az olyan belsőségekre is, mint a szív, máj, vese, tüdő, valamint a csontok és a szőrzet egy része, amelyek kalciumot és rostot tartalmaznak. Az olyan macskatartóknak, akik BARF-fal szeretnék etetni a macskájukat, először is meg kell ismerniük a macskájuk tápanyag-, vitamin-, fehérje és szánhidrát-szükségletét, és a recepteket ennek megfelelően kell kialakítaniuk.
A kor, a fajta, a nem és az előzménybetegségek szerint kell alakítani az adott macska BARF adagját. Ez azonban rendkívül személyre szabhatóvá is teszi az étrendet – a nyers tápok kedvelői pontosan tudják, hogy mi van a macskájuk eledelében és mi nincs!
Aki nyersetet, az felelősséget vállal a macskájáért. Időt kell szánnia rá, hogy utánaolvasson a témának, minőségük szerint értékelje a nyersanyagokat, és gondosan elkészítse az ételeket. Ezen kívül a nyers húsnál a higiéniára is oda kell figyelni. Ha a macskabarát felelősséget vállal, gondosan és sok szeretettel készíti el macskája BARF-eledelét, a nyers etetés szinte minden macska számára a fajnak megfelelő táplálkozási módszer lehet!
Főtt eledel
Az is maga készíti elő a macska eledeladagját, aki maga főz. A nyersetetéssel ellentétben azonban az eledelt az etetés előtt felmelegíti. Ezáltal az étel az érzékenyebb és idősebb macskáknak is emészthetőbbé válik, vagy azok számára, akiket még sosem etettek nyersen. Ugyanakkor a melegítés a húsban lévő baktériumokat is elpusztítja.
A macskaeledel sajátkezűleg történő főzése jó megoldás mindazok számára, akik pontosan tudni szeretnék, hogy mi van a macskaeledelben, és akik számára a nyers etetés különböző okokból nem jöhet szóba.
A macskabarátoknak azonban tisztában kell lenniük azzal, hogy a hús melegítésével számos tápanyag megsemmisül, ami azt jelenti, hogy a BARF-módszer egyik legfőbb előnye elvész. A nyersetetéshez hasonlóan a macskatulajdonosoknak is gondosan és szeretettel kell összeállítaniuk a macskájuknak szánt adagokat – a témában való alapos tájékozódás szintén elengedhetetlen!
Melyik etetési módszer illik a macskámhoz?
Ezzel rövid áttekintést kapott a különféle etetési módokról. Az, hogy melyiket választja, nem csupán preferencia kérdése, hanem a macskája szükségleteitől is függ. Talán máris talált egy egyértelmű kedvencet az olvasás során? Esetleg már keresi a megfelelő kész eledelt, utánaolvas és az eledelek címkéit olvasgatja? Vagy talán még mindig bizonytalan.
Egyet tartson szem előtt: A tökéletes etetési módnak összeegyeztethetőnek kell lennie a macskája életstílusával, valamint kompatibilisnek kell lennie a szobatigrise esetleges egészségügyi problémáival. A macska áll a középpontban. Legyen tisztában az esetleges intoleranciákkal, és tartsa szem előtt macskája korábbi étrendjét. Sok házimacska a gulyásdarabot játéknak véli, és észre sem veszi, hogy a hús az étrendje alapeleme. Sok korábbi kóbormacska viszont irtózik a kész macskaeledeltől.
„Jó étvágyat” kívánunk macskájának!
Kiscica etetése
Helyes eledelmennyiség meghatározása macskáknak
Néhány macska állandóan éhesnek tűnik. De mégis: mennyi eledelre van szüksége naponta egy macskának? Ez a cikk segít Önnek a helyes eledelmennyiség meghatározásában.