A macskaeledel váltása

brit rövidszőrű eledel váltás

Lehet az orvosi vagy egyéb okokból, olykor a macskáknak is más eledelt kell váltaniuk. Alábbi írásunkból megtudhatja, hogyan teheti cicája számára ízletessé az új eledelt, s hogyan tudja kedvence gyomrára és beleire vigyázva lebonyolítani az új eledelre való eledel váltást.

Az eledel váltás lehetséges okai macskák esetében

A macskák olykor rendkívül kritikusak, s előfordulhat, hogy csakis egyfajta eledelt hajlandók elfogyasztani. Miért is kell egyáltalán átállni másfajta táplálékra?
Számos oka lehet annak, ha egy cica esetében szükségessé válik az eledel váltás egy másik tápra:

  • Intolerancia/allergia az eddigi eledel alkotóelemeivel szemben
  • Megbetegedések, melyek diétás eledellel történő táplálást tesznek szükségessé
  • Túlsúly
  • A kiscicatápról felnőtt eledelre vagy felnőtt eledelről seniorra való átállás
  • Árbeli meggondolások vagy a macskatulajdonos általi eledel-preferenciák
  • Az eledelek megvásárolhatósága

Hogyan járjak el, ha szeretném átállítani macskám eledelét?

Olykor bizony némi türelemre van szüksége ahhoz, hogy az új eledel elnyerje macskája tetszését. Így azután az eledelváltásnak lassan, hosszabb időszakon – legalább 8 – 10 napon – át kell történnie. Ugyanis egy hirtelen eledelcsere rendesen „gyomron ütheti“ kedvencét. A hasmenés és hányás elkerülése érdekében csakis lassan szoktassa hozzá cicáját az új táphoz!
Az új eledelt egyre növekvő részarányban keverje a már ismert és elfogadott táphoz! A váltás induló napján csak kb. egy teáskanálnyit tegyen az idegen eledelből az addigi már ismertbe! Utána minden nap egy kicsivel többet keverhet belőle a régi közé, míg végezetül már az egész adag csak az újfajta tápból áll.

tápváltás

Nem fogadja el a cicám az új eledelt – mit tegyek?

Sajnos olyan macskák is vannak, melyek már akkor is elutasítják a táplálékot, ha csak egész kicsi új is került a megszokott közé. Nos, ilyenkor aztán szabad kicsit csalni. Be lehet vetni mindenféle trükköt, hogy az állat ízletesnek találja az új eledelt. Ilyen trükk lehet például, ha macskája étvágyának felkeltésére egy kis lazacolajat kever az eledelbe. Nedvestáp esetén olykor segít az enyhe felmelegítés. Az eledel illata ezáltal intenzívebbé, s így kedvence számára vonzóbbá, étvágygerjesztőbbé válik.
Egy másik eledel váltás trükk: a megszokott eledelt tartalmazó tálka mellé helyezzen egy másik tálkát, amelybe a még ismeretlen eledel kerüljön! Így a cica egyre inkább hozzá tud szokni az ismeretlen illathoz, s szép lassan felébredhet a kíváncsisága.

Bármennyire is fontos okok húzódnak meg az eledelváltási szándék hátterében, ügyeljen a következőkre: ha az állat komplett megtagadja az új eledel elfogadását, s egyáltalán nem hajlandó enni, először is adja fel a kísérletezést! Mivel a cicák mája rendkívül érzékenyen reagál az eledel megtagadására, komoly egészségügyi következményei lehetnek a dolognak.

concept for life - a macskák igényeire szabva

Eledel váltás diétás tápra

Először is tisztáznunk kell valamit: a diétás macskaeledelek fogalma alatt nem feltétlenül és csak azok a tápok értendők, amelyek az állat fogyását szolgálják. Sokkal inkább olyan állatorvosi tápok értendők a diétás eledelek alatt, amelyek bizonyos betegségek esetén adhatók. Ezen diéták mindig csak állatorvos által felállított diagnózis nyomán és annak javaslatára alkalmazhatók.
A diétás eledelek mindig bizonyos táplálkozási célok figyelembe vételével kerülnek összeállításra. Ilyen célok közé számítanak a következők:

Ha az eledel váltás szándék hátterében egészségi okok húzódnak meg, természetesen annál inkább fontos, hogy az átállás sikeres legyen. Szerencsére időközben igen széles termékpalettán állnak rendelkezésre diétás macskatápok, ennek ellenére mégis türelmesnek kell lenni: ha a cica egyértelműen és teljesen visszautasítja és megtagadja a szóban forgó eledelt, azzal fel kell hagyni, és másikkal újra próbálkozni.

Egyébként a zooplus Macska shopjában széles választékban találhat kiváló minőségű macskaeledeleket, amelyekhez a részletes leírás mellett pontos analízis és összetevő-deklaráció is tartozik, ami lényegesen megkönnyíti az Ön cicája számára tökéletes eledel kiválasztását.

A leghasznosabb cikkeink
3 min

Ihatnak a macskák tejet?

A tej és a macska nagyon sok ember fejében elválaszthatatlanok. A cicák tej utáni sóvárgása sok gyerekkönyvből és filmből ismert tény. A kérdés, hogy ihatnak-e a macskák tejet vagy sem?
3 min

Kiscica etetése

A kiscicáknak is speciális tápanyagokra van szükségük az egészséges növekedéshez. Ez az igény fajtától, életkortól és temperamentumtól függően változó lehet.
3 min

Házi macskakeksz – gyors, egyszerű és finom

Macskakeksz sütése egyáltalán nem is olyan nehéz. S a saját sütésű cicakeksz előnyei: már maga a sütése is örömöt okoz, pontosan tudja, mi van benne, s a cicának pedig ízlik. Az alábbiakban majd 3 ízletes cicakeksz-receptet is megosztunk Önnel.