Macskák emésztési problémái

macska székrekedés, nem kakil a macska

A házimacskák táplálkozása nem igazán egyezik meg vadon élő rokonaikéval. Ezért az emberrel való együttélésük óta a táplálékukban bekövetkezett változás megmagyarázza azt, miért gyötör olyan sok cicust emésztési zavar. Természetesen ezen kívül a hasmenés, hányás vagy macska székrekedés hátterében állhatnak megbetegedések, mérgezés vagy egyéb más problémák is!

A macska emésztése

Mint ahogy az embereknél, a cicáknál is már a szájüregben megkezdődik az emésztés: hegyes fogaikkal az emésztésnek megfelelően szétzúzzák, majd őrlőfogaikkal durván megrágják a táplálékot, amely összekeveredik az evés során keletkező nyállal. Ez szolgál a táplálék első lebontására és megkönnyíti a nyelőcsőbe való jutását. Onnan az étel a gyomorba kerül és az izmos gyomorfal mozgásainak következtében összekeveredik a gyomornedvvel. Az erős savas kémhatású gyomornedv elpusztítja a baktériumokat és egyéb kórokozókat, valamint megtörténik a fehérjék előemésztése.

A vékonybélben a táplálék alkotóelemeire bomlik. A májból és hasnyálmirigyből származó emésztőnedvek abban segítenek, hogy a táplálék a legkisebb alkotóelemeire szétváljon. Így tudnak azok a bélnyálkahártyán keresztül a vérbe jutni. Aztán a tápanyagok a bélnyárkahártyából a véren keresztül a májba kerülnek, onnan pedig az egyes testsejtekbe.

Az emészthetetlen alkotóelemek a vastagbélbe kerülnek és székletként kiválasztódnak. Ez az alkotóelemek egyik utolsó állomása a macska szervezetében: a baktériumok által lebontott emészthetetlen maradékok. Ebből még kiszűri a szervezet a vitaminokat és egyéb ásványi anyagokat, a többi pedig széklet formájában távozik.

Tudta, hogy a hús a növényi táplálékkal ellentétben könnyen emészthető a macska számára? Minél nagyobb mértékben van jelen egy faj étrendjében a növényi táplálék, annál hosszabb a bélrendszere. Ezért a húsevő macska bélrendszere nagyon rövid egy mindenevőjéhez képest. Összehasonlításképpen az ember bélrendszerének hossza általában a testmagasság hatszorosa, míg a cicáknál ez csak testük háromszorosa.

Emésztési problémák

Az emésztés egy nagyon bonyolult folyamat, mivel minden szervnek együtt kell működnie azért, hogy a tápanyagokat optimálisan hasznosítsa a szervezet és hogy a macska gond nélkül ki tudja választani az emészthetetlen alkotóelemeket a székletében. Azonban ez nem mindig történik zökkenőmentesen – az allergia, a nem megfelelő tápválasztás, különféle betegségek, gyógyszerek vagy a krónikus stressz mind oda vezethet, hogy a macska emésztése felborul.

A macskák tudják, hogy mi a jó nekik! Azt a táplálékot részesítik előnyben, amely megfelel az egér összetételének, viszont sajnos a macskaeledelek nem mindig tesznek eleget ennek a követelménynek. A nem megfelelő összetétel, amely nagy mennyiségben tartalmaz nem hasznosítható szénhidrátot, alacsony minőségű hozzávalókat, mint például cukrot, melléktermékeket vagy allergiát okozó összetevőket, úgy, mint szóját vagy gabonát, okozhat rendszertelen emésztést. A tünetek sokfélék lehetnek, az allergiától kezdve a székrekedésen és a hasmenésen át a hányásig minden előfordulhat. Ezért érdemes macskája eledelét közelebbről megvizsgálni, ha kedvence emésztési zavarokkal küzd! Enyhe tünetek esetén a tápváltás gyakran megoldja a problémát. Általában az emésztési zavarok megelőzhetők megfelelő táp adagolásával, azonban ez sem jelent garanciát. Ha cicusának erős hasmenése van, nincs egyáltalán széklete vagy láthatóan fájdalmai vannak, akkor első utunknak az állatorvoshoz kell vezetnie!

Macska székrekedés

Ha macskájának gondja akad a széklet kiválasztásával, az általában fájdalmat okoz neki. A kemény székletet vér is kísérheti és ekkor négylábú kedvence gyakran kerüli is a macska WC látogatását. A macska székrekedés lehet egy mélyebben rejlő betegség jele vagy akár az eledel iránti intoleranciára is utalhat. Többnyire a megoldás felettébb egyszerű: sok macska nem iszik eleget. A macskák alapvetően sivatagi állatok, így a szükséges folyadékot a táplálékon keresztül veszik magukhoz. A vizestálat sok esetben csak akkor látogatják meg, amikor már nagyon muszáj. Próbáljon kedvet csinálni kis „tigrisének”, hogy minél többet igyon, főleg akkor, ha túlnyomórészt száraztáppal eteti. Ennek kiváló és egyszerű módja az itatókút használata vagy a lakás több pontján itatókút elhelyezése.

Hasmenés

A macska székrekedés ellentéte, a hasmenés is előfordulhat, ami kellemetlen mind a cica, mind a gazdája számára! Ennek is sokféle kiváltó oka lehet. Akut, hirtelen fellépő tünetek esetén gondolhat mérgezésre, vírusos megbetegedésre vagy romlott eledelre. Ezen kívül élősködők (pl. férgek) vagy mikroorganizmusok (pl. giardiák) is okozhatják a hasmenést. Ilyenkor az állatorvos általában székletvizsgálatot végez. Vírusos megbetegedések, mint például a macska panleukopenia vírus, is válthatnak ki hasmenést! Krónikus hasmenést stressz, de akár krónikus betegségek vagy elváltozások (pl. megvastagodott bélfal) is idézhetnek elő.

Átalában véve érvényes az, hogy ha a hasmenés hányással társul vagy a macska általános állapota rossz, valamint ha a hasmenés 1-2 napnál tovább tart, azonnal keresse fel állatorvosát! Ugyanez vonatkozik arra az esetre is, ha a macskája letargiásnak tűnik vagy olyan tünetek lépnek még fel, mint a láz, gyengeség és reszketés. A kismacskák különösen gyorsan kiszáradnak, úgyhogy kérjük, hogy velük haladéktalanul forduljanak egy olyan állatorvoshoz, akiben megbíznak!

Hányás

A macskatartók számára nem újdonság ez a jelenség a szőrlabdák felöklendezésekor vagy gyakran a macskafű fogyasztása után sem. Egyszeri hányás esetén nem kell azonnal állatorvoshoz rohannia. Azonban ha a cicus a tápot hányja ki vagy egymás után többször megismétli, akkor jobban utána kell járni a dolognak. Mint ahogy a hasmenésnél, itt is folyadékot veszít el háziállata és hamar kiszáradhat. A romlott eledel az egyik legártatlanabb kiváltó ok, de sajnos mérgezés vagy akut megbetegedés is eredményezhet rosszullétet és hányást. Az állatorvos fel tudja mérni a „kis beteg” állapotát, adott esetben sóoldattal stabilizálni tudja azt és gyógyszerekkel csillapítani tudja a tüneteket. Miután ez megtörtént,  együtt ki tudják dolgozni a kedvence számára legoptimálisabb kezelést.

Jobbulást kívánunk cicusának!

A leghasznosabb cikkeink
3 min

Amikor a macskák tüzelnek

A macska szaporodási ciklusa alapvetően különbözik az emberétől. Így egy cica életének számos fázisa kissé érthetetlen számunkra. Nem tudjuk, hogyan viselkedjünk, és hogyan segíthetnénk kedvencünknek.
10 min

Ivartalaníttassam vagy sterilizáltassam a macskámat?

Aligha lehet aranyosabbat elképzelni a kiscicáknál. De sajnos nem minden kiscica talál magának otthont. Ha gazdátlan macskák egymással, vagy más kijárós macskákkal párosodnak, akkor a kölykök élete szinte garantáltan szenvedésből fog állni. Ivartalanítsa vagy sterilizálja macskáját és előzze meg ezzel az állatok felesleges szenvedéseit!