Macskatartás

Nincs is szebb annál, ha örökbe fogad egy pihe puha macskát. Ugyanakkor az örökbefogadás előtt rengeteg dologra kell gondolni. Ezeket a dolgokat érdemes átgondolnia, mielőtt hazavisz egy macskát. Olvassa tovább

5 min

10 dolog, amit tudnia kell, mielőtt macskája lesz

Nem kérdés, a kiscicák aranyosak! Annyira aranyosak, hogy sok ember vásárol meggondolatlanul kiscicát, anélkül, hogy alaposabban tájékozódott volna a macskatartásról. Egy cuki kiscicából azonban felnőtt macska lesz, akinek igényei vannak, s aki akár 15-20 évig is társául szegődik. Tehát csak akkor vegyen magához egy kiscicát vagy egy felnőtt macskát, ha alaposan megfontolta a dolgot! Az alábbiakban 10 olyan dologról olvashat, melyeket feltétlenül tudnia kell, mielőtt macskája lesz. Ezek segíthetnek Önnek a döntés meghozásában.
12 min

11 leghasznosabb nyári kiegészítő macskáknak

Cicájának ugyanazokra a kiegészítőkre van szüksége nyáron, melyekre egész évben: sok alvással, pihenéssel töltött időre, eledelre és természetesen nagyon sok simogatásra! Mivel ha belegondolunk, azok a legjobb dolgok, amelyek nem kézzel foghatók és ráadásul nem is kerülnek pénzbe. Ugyanakkor szeretnénk egy pár kiegészítőt ajánlani, hogy cicája még jobban élvezhesse a nyarat, és szerencsére ezek sem kerülnek túl sokba. Ezek segítségével igazi élménnyé teheti ezt az időszakot kedvence számára!
4 min

6 ok amiért ne ajándékozz macskát

A gyerekek göcsörtös betűkkel azt írták a kívánságlistára, hogy „cica“? Vagy a testvére „totál cukinak“ találja a kiscicákat? Akkor bizony Ön is eljátszik a gondolattal, hogy esetleg egy kölyökmacskát ajándékozzon karácsonyra. Egyáltalán nem jó ötlet! Az alábbiakban elmagyarázzuk, miért nem alkalmasak a macskák karácsonyi ajándéknak.
4 min

A boldog macska viselkedése

Ha szeretünk valakit, azt szeretnék, ha boldog lenne – és azért, hogy boldog legyen hajlandóak vagyunk sok mindent megtenni. Ez természetesen a szőrös kis négylábúnk iránt érzett szeretetünkre is igaz. Végül is a boldog macska nagyon boldoggá tesz minket. Az alábbiakban bemutatjuk a boldog macska viselkedése 10 jelét.
6 min

A macska kommunikációjának megértése

Kétfajta cicakommunikációt különböztetünk meg, az egyik a verbális, a másik pedig a non-verbális kommunikáció. A második alatt a macska testbeszédét értjük és főleg a farok különböző tartását jelenti.
4 min

Az elutasított és üldözött fekete macska

A régi babona és előítélet szerint szerint a fekete macskák balszerencsét hoznak. Különböző okokból még ma is sokan elutasítják a fekete szőrszínű macskákat. Igencsak jogtalanul, mert a "lakkfekete szőrű" bársonyostalpúak ugyanolyan szeretetre méltóak, mint a fehér vagy "tarka“ cicák.
5 min

Benti vagy kinti macska?

A jövőbeli macskatartó számára alapvető kérdés a cica potenciális szabadban tartózkodási lehetősége. Milyen előnyei vannak, ha a macska élvezheti a szabad természetet?
6 min

Hagyjam, hogy a cicám az ágyban aludjon?

Macskások körében jól bevett szokás, hogy a cica az ágyban alszik. Abban, hogy matracunkat valóban meg kell e osztanunk négylábúnkkal azonban nem mindenki ért egyet. Ebben a cikkben bemutatjuk Önnek a pro és kontra érveket. Ilyen módon Ön is átgondolhatja, hogy melyik oldallal ért egyet és eldöntheti, hogy hogyan fog eljárni saját háziállatával kapcsolatban.
4 min

Hogyan kényeztessük cicánkat télen: Tippek a hideg évszakra

Attól függetlenül, hogy elvben a macskáknak vastag bundája van, sokan közülük télen mégis inkább a jó melegben szeretnek feküdni. Most elolvashatja, mire van szüksége szobatigrisének és kijárós cicájának, hogy békésen átvészelhesse a telet. Ezenkívül tippeket is talál, hogyan kényeztetheti cicáját a hideg évszakban.
7 min

Home Office Macskával

Különösen olyan krízishelyzetben, mint például a koronavírusjárvány, az otthonunk négy fala között elvégezhető munka aranyat ér. Nemcsak emiatt kínál egyre több cég home office lehetőséget vagy rugalmas irodai napokat munkavállalói számára. Vállalkozók, szabadúszók vagy az órákra felkészülő tanárok is sok időt tölthetnek otthon az íróasztalnál – nem mindig egyedül, hiszen sokan osztják meg dolgozószobájukat bársonytalpú kedvencükkel. Hogyan is működik a közösségi munkavégzés, a home office macskával? A továbbiakban szeretnénk pár tippet adni ezzel kapcsolatban!
3 min

Itatótál vagy itatókút

Ezzel is vízhez jut a cica, meg azzal is – vagy mégsem egészen ugyanaz? Nem bizony. A csobogó víz nemcsak hangulatos légkört teremt a lakásban, hanem emellett macskáját is fokozott vízfogyasztásra ins
15 min

Kutya macska összeszoktatása

Úgy viselkednek, mint a kutya meg a macska“: Aki ismeri ezt a szólást, sejtheti, hogy a kutya és a macska nem a legjobb barátok. De mi is lehet a mítosz mögött, miszerint a kutyák és macskák esküdt el
4 min

Kutyatartók kontra macskatartók

A macska- ill. kutyapárti emberekre ragasztott klisé már régóta nem állja meg a helyét. Ami stimmel, hogy a kutyák és a macskák meglehetősen különbözőek tulajdonságaikat és elvárásikat illetően.
8 min

Macska fotó: 10 tipp a még jobb fényképért

A macskák a legnépszerűbb fotómodellek közé tartoznak. Kifejező tekintetük, bársonyosan puha mancsaik, selymesen csillogó szőrük és kecses mozdulataik lenyűgözően hatnak a fényképeken. Van azonban egy bökkenő: ezek a szőrmók modellek meglehetősen öntörvényűek. A következő 10 tanács azonban segít Önnek abban, hogy ennek ellenére tökéletes legyen a macska fotó kedvencéről.
4 min

Macska kaparófa házilag építése: tippek és útmutató

A macskák számára a kaparófa kalandos játszóhely, kilátótorony és búvóhely egyben, ezenkívül a karmok élesítésére is szolgál. Minden macskának érdemes hát beszerezni egyet. Ha azonban saját maga építené meg a kaparófát, saját ízlésére és macskája egyéni igényeire szabhatja azt. Cikkünkben minden fontos információt megtalál a macska kaparófa házilag építéséhez, valamint útmutatót egy nyírfatörzsből készülő modell elkészítéséhez.
5 min

Macska örökbefogadás: 5 jó ok, amiért érdemes idősebb macskát választani

Ó, milyen aranyos! Bevallhatjuk, hogy az ügyetlenkedő kiscicák valóban annyira ellenállhattalanok, hogy legszívesebben rögtön hazavinnénk őket. Gondolkodott már azonban felnőtt macska örökbefogadás lehetőségén? Ha elolvassa cikkünket, megtudhatja, hogy miért érdemes ezt a lehetőséget választani, és miért hálásabbak gyakran az idősebb macskák, mint a kölykök.
4 min

Macska, mint példakép: Ezeket tanulhatjuk meg kedvencünktől

Elegancia, testkontroll, kecsesség – sok macskagazdi csodálja cicáját ezekért a tulajdonságokért. Másoknak viszont inkább ügyetlen, bújós macskái vannak, akik mindenekelőtt hangos dorombolással hívják fel magukra a figyelmet. De bármennyire is különbözőek a macskák, sok viselkedésminta egyszerűen minden macskára jellemző. Mi, emberek is tanulhatunk tőlük egy-két dolgot. Olvasson tovább, s megtudhatja, miben érdemes példaképként tekintenie macskájára, és mit tanulhatunk tőlük mi, emberek.
4 min

Macskaallergia embereknél

Szereti a macskákat, de a jelenlétükben mindig tüsszentenie kell? Akkor meglehet, hogy macskaallergia állhat a probléma hátterében. Itt megtudhatja, hogyan szabadulhat meg a bosszantó allergiás tünetektől, és hogyan simogathatja, szeretgetheti újra zavartalanul macskáját.
2 min

Macskaháló

A macskahálóval és társaival egész egyszerűen lebiztosíthatja macskája számára a saját erkélyét, hogy kedvence ellenőrzötten és veszélytelenül tartózkodhasson ott.
7 min

Macskaház házilag: Tippek és trükkök

Nemcsak a kutyák, hanem a macskák számára is biztosíthatunk olyan házikókat, amelyek megvédik őket a rossz időjárástól. Egy macskaház házilag is készülhet, ha az ügyes macskatulajdonosok saját maguk megépítenék. Ebből a cikkből megtudhatja, hogy mire kell figyelnie, ha saját maga szeretne macskaházat építeni.
3 min

Macskák összeszoktatása

Úgy döntött, otthonát megosztja egy második cicával is? Ehhez viszont egy kis türelem is szükséges, hiszen először hozzá kell szoktatni egymáshoz a cicákat.
5 min

Macskák visszaszoktatása a mindennapokba a koronavírus után

A koronavírus-járvány miatt sok ember több időt töltött otthon: az iroda helyett a home office, a mozi vagy a szórakozóhelyek helyett a kanapé a kedvenc sorozattal, a városi vásárolgatás helyett pedig az online vásárlás került előtérbe. Időközben viszont már ismét többet vagyunk úton, a covid 19 miatti korlátozások egyre kevésbé vannak jelen az életünkben. Elszigetelődéstől vissza a mindennapokba – ez hogyan érinti háziállatainkat? Szeretnénk pár tippet adni azzal kapcsolatban, hogy tudja macskáját visszaszoktatni a „régi-új” körülményekhez a koronavírus után.
4 min

Megbízik bennem a macskám? Ez az 5 jel elárulja

A macskával való harmonikus kapcsolathoz bizalomra van szükség. De hogyan lehetséges a macska bizalmának elnyerése, és hogyan mutatják ki bizalmukat nyávogó kedvenceink? A bársonytalpúak függetlenek és nem kiszámíthatóak, de ez az öt viselkedés megmutatja, hogy a macskája bízik-e Önben, és mennyire.
3 min

Saját készítésű adventi naptár macskáknak

Egyre közeledik a karácsony, az esték egyre sötétebbek és hosszabbak, mindez pedig jóleső barkácsolással, saját készítésű dolgok lehetőségével eltöltött órákra hívogat. És miért ne hozna most össze Ön is saját kezűleg egy adventi naptárt cicájának? Megmutatjuk, hogyan is teheti.
5 min

Valentin-nap macskával: Ajándékötletek kedvencének


Február 14-én különösen sokan igyekeznek örömöt okozni szeretteiknek. S egy macskatartó számára természetesen cicája is a legkedvesebbek közé tartozik. Ön is szeretne valamit ajándékozni macskájának Valentin-napra? Az alábbiakban összefoglaljuk a legjobb cicáknak való Valentin napi ajándékötleteket.

A macska kiválasztása

Amennyiben macskát szeretne örökbe fogadni, fordulhat közvetítő ügynökségekhez vagy magánemberekhez. Ha fajtatiszta állatot szeretne, forduljon egy tenyésztőhöz. A komoly tenyésztő ismertetőjele, hogy egy tenyésztő egyesület tagja, maximum két fajtát tenyészt, és papírokkal ellátva árulja a kölyköket. A menhelyeken is rengeteg macska vár szerető otthonra. Ha nem tud kijárást biztosítani, akkor legalább két macskát tartson.

A macska beköltözése

A macska beköltözése előtt meg kell tennie a szükséges előkészületeket: Amennyiben teraszos lakásban lakik, tegye a teraszt macskabiztossá egy speciális hálóval. Kismacskák esetében távolítsa el a törékeny dísztárgyakat. A kiscicák ugyanis szívesen vadásznak a lakásban, aminek sokszor áldozatul esik egy két tárgy. Miután a macska beköltözött, hagyja békén egy kis időre, hogy felfedezhesse és megszokhassa az új környezetet. Előbb vagy utóbb magától közeledni fog Önhöz.

Erre van szüksége macskájának

Játékokra, mint labdákra, tollas botokra és macskamentával töltött játékegérre. A macska toalett elengedhetetlen még kijárós macskák esetében is. Az etető és itató tálak is magától értetődő eszközei egy macskás háztartásnak. A játékok és a kaparófák megelőzik, hogy macskája unalmában vagy körömélesítés céljával kárt tegyen a bútorokban. .

Macskák és más állatok

A macskáknak és a kutyáknak más a testbeszéde ezért sokszor félreértelmezik egymás jeleit. Ahhoz, hogy egymáshoz szokjanak. sok türelemre van szükség, de idővel elfogadják egymást. A macskák és a madarak, illetve a rágcsálók élhetnek egy háztartásban, amíg a macska nem férkőzhet a ketrec közelébe. Máskülönben a macska zsákmányként tekint a kisállatra.