Macskatartás

Nincs is szebb annál, ha örökbe fogad egy pihe puha macskát. Ugyanakkor az örökbefogadás előtt rengeteg dologra kell gondolni. Ezeket a dolgokat érdemes átgondolnia, mielőtt hazavisz egy macskát. Olvassa tovább

Macskatartás

Macskák visszaszoktatása a mindennapokba a koronavírus után

A koronavírus-járvány miatt sok ember több időt töltött otthon: az iroda helyett a home office, a mozi vagy a szórakozóhelyek helyett a kanapé a kedvenc sorozattal, a városi vásárolgatás helyett pedig az online vásárlás került előtérbe. Időközben viszont már ismét többet vagyunk úton, a covid 19 miatti korlátozások egyre kevésbé vannak jelen az életünkben. Elszigetelődéstől vissza a mindennapokba – ez hogyan érinti háziállatainkat? Szeretnénk pár tippet adni azzal kapcsolatban, hogy tudja macskáját visszaszoktatni a „régi-új” körülményekhez a koronavírus után.

11 min

11 leghasznosabb nyári kiegészítő macskáknak

Cicájának ugyanazokra a kiegészítőkre van szüksége nyáron, melyekre egész évben: sok alvással, pihenéssel töltött időre, eledelre és természetesen nagyon sok simogatásra! Mivel ha belegondolunk, azok a legjobb dolgok, amelyek nem kézzel foghatók és ráadásul nem is kerülnek pénzbe. Ugyanakkor szeretnénk egy pár kiegészítőt ajánlani, hogy cicája még jobban élvezhesse a nyarat, és szerencsére ezek sem kerülnek túl sokba. Ezek segítségével igazi élménnyé teheti ezt az időszakot kedvence számára!
7 min

6 ok amiért ne ajándékozz macskát

A gyerekek göcsörtös betűkkel azt írták a kívánságlistára, hogy „cica“? Vagy a testvére „totál cukinak“ találja a kiscicákat? Akkor bizony Ön is eljátszik a gondolattal, hogy esetleg egy kölyökmacskát ajándékozzon karácsonyra. Egyáltalán nem jó ötlet! Az alábbiakban elmagyarázzuk, miért nem alkalmasak a macskák karácsonyi ajándéknak.
6 min

A boldog macska viselkedése

Ha szeretünk valakit, azt szeretnék, ha boldog lenne – és azért, hogy boldog legyen hajlandóak vagyunk sok mindent megtenni. Ez természetesen a szőrös kis négylábúnk iránt érzett szeretetünkre is igaz. Végül is a boldog macska nagyon boldoggá tesz minket. Az alábbiakban bemutatjuk a boldog macska viselkedése 10 jelét.
6 min

A macska kommunikációjának megértése

Kétfajta cicakommunikációt különböztetünk meg, az egyik a verbális, a másik pedig a non-verbális kommunikáció. A második alatt a macska testbeszédét értjük és főleg a farok különböző tartását jelenti.
7 min

Benti vagy kinti macska?

A jövőbeli macskatartó számára alapvető kérdés a cica potenciális szabadban tartózkodási lehetősége. Milyen előnyei vannak, ha a macska élvezheti a szabad természetet?
6 min

Hagyjam, hogy a cicám az ágyban aludjon?

Macskások körében jól bevett szokás, hogy a cica az ágyban alszik. Abban, hogy matracunkat valóban meg kell e osztanunk négylábúnkkal azonban nem mindenki ért egyet. Ebben a cikkben bemutatjuk Önnek a pro és kontra érveket. Ilyen módon Ön is átgondolhatja, hogy melyik oldallal ért egyet és eldöntheti, hogy hogyan fog eljárni saját háziállatával kapcsolatban.
7 min

Home Office Macskával

Különösen olyan krízishelyzetben, mint például a koronavírusjárvány, az otthonunk négy fala között elvégezhető munka aranyat ér. Nemcsak emiatt kínál egyre több cég home office lehetőséget vagy rugalmas irodai napokat munkavállalói számára. Vállalkozók, szabadúszók vagy az órákra felkészülő tanárok is sok időt tölthetnek otthon az íróasztalnál – nem mindig egyedül, hiszen sokan osztják meg dolgozószobájukat bársonytalpú kedvencükkel. Hogyan is működik a közösségi munkavégzés, a home office macskával? A továbbiakban szeretnénk pár tippet adni ezzel kapcsolatban!
5 min

Itatótál vagy itatókút

Ezzel is vízhez jut a cica, meg azzal is – vagy mégsem egészen ugyanaz? Nem bizony. A csobogó víz nemcsak hangulatos légkört teremt a lakásban, hanem emellett macskáját is fokozott vízfogyasztásra ins
13 min

Kutya macska összeszoktatása

Úgy viselkednek, mint a kutya meg a macska“: Aki ismeri ezt a szólást, sejtheti, hogy a kutya és a macska nem a legjobb barátok. De mi is lehet a mítosz mögött, miszerint a kutyák és macskák esküdt el
6 min

Kutyatartók kontra macskatartók

A macska- ill. kutyapárti emberekre ragasztott klisé már régóta nem állja meg a helyét. Ami stimmel, hogy a kutyák és a macskák meglehetősen különbözőek tulajdonságaikat és elvárásikat illetően.
7 min

Macskaallergia embereknél

Szereti a macskákat, de a jelenlétükben mindig tüsszentenie kell? Akkor meglehet, hogy macskaallergia állhat a probléma hátterében. Itt megtudhatja, hogyan szabadulhat meg a bosszantó allergiás tünetektől, és hogyan simogathatja, szeretgetheti újra zavartalanul macskáját.
3 min

Macskaháló

A macskahálóval és társaival egész egyszerűen lebiztosíthatja macskája számára a saját erkélyét, hogy kedvence ellenőrzötten és veszélytelenül tartózkodhasson ott.
5 min

Macskák összeszoktatása

Úgy döntött, otthonát megosztja egy második cicával is? Ehhez viszont egy kis türelem is szükséges, hiszen először hozzá kell szoktatni egymáshoz a cicákat.
5 min

Saját készítésű adventi naptár macskáknak

Egyre közeledik a karácsony, az esték egyre sötétebbek és hosszabbak, mindez pedig jóleső barkácsolással, saját készítésű dolgok lehetőségével eltöltött órákra hívogat. És miért ne hozna most össze Ön is saját kezűleg egy adventi naptárt cicájának? Megmutatjuk, hogyan is teheti.
7 min

Valentin-nap macskával: Ajándékötletek kedvencének

Február 14-én különösen sokan igyekeznek örömöt okozni szeretteiknek. S egy macskatartó számára természetesen cicája is a legkedvesebbek közé tartozik. Ön is szeretne valamit ajándékozni macskájának Valentin-napra? Az alábbiakban összefoglaljuk a legjobb cicáknak való Valentin napi ajándékötleteket.

A macska kiválasztása

Amennyiben macskát szeretne örökbe fogadni, fordulhat közvetítő ügynökségekhez vagy magánemberekhez. Ha fajtatiszta állatot szeretne, forduljon egy tenyésztőhöz. A komoly tenyésztő ismertetőjele, hogy egy tenyésztő egyesület tagja, maximum két fajtát tenyészt, és papírokkal ellátva árulja a kölyköket. A menhelyeken is rengeteg macska vár szerető otthonra. Ha nem tud kijárást biztosítani, akkor legalább két macskát tartson.

A macska beköltözése

A macska beköltözése előtt meg kell tennie a szükséges előkészületeket: Amennyiben teraszos lakásban lakik, tegye a teraszt macskabiztossá egy speciális hálóval. Kismacskák esetében távolítsa el a törékeny dísztárgyakat. A kiscicák ugyanis szívesen vadásznak a lakásban, aminek sokszor áldozatul esik egy két tárgy. Miután a macska beköltözött, hagyja békén egy kis időre, hogy felfedezhesse és megszokhassa az új környezetet. Előbb vagy utóbb magától közeledni fog Önhöz.

Erre van szüksége macskájának

Játékokra, mint labdákra, tollas botokra és macskamentával töltött játékegérre. A macska toalett elengedhetetlen még kijárós macskák esetében is. Az etető és itató tálak is magától értetődő eszközei egy macskás háztartásnak. A játékok és a kaparófák megelőzik, hogy macskája unalmában vagy körömélesítés céljával kárt tegyen a bútorokban. .

Macskák és más állatok

A macskáknak és a kutyáknak más a testbeszéde ezért sokszor félreértelmezik egymás jeleit. Ahhoz, hogy egymáshoz szokjanak. sok türelemre van szükség, de idővel elfogadják egymást. A macskák és a madarak, illetve a rágcsálók élhetnek egy háztartásban, amíg a macska nem férkőzhet a ketrec közelébe. Máskülönben a macska zsákmányként tekint a kisállatra.