Macska örökbefogadás: 5 jó ok, amiért érdemes idősebb macskát választani

macska örökbefogadás

Ó, milyen aranyos! Bevallhatjuk, hogy az ügyetlenkedő kiscicák valóban annyira ellenállhattalanok, hogy legszívesebben rögtön hazavinnénk őket. Gondolkodott már azonban felnőtt macska örökbefogadás lehetőségén? Ha elolvassa cikkünket, megtudhatja, hogy miért érdemes ezt a lehetőséget választani, és miért hálásabbak gyakran az idősebb macskák, mint a kölykök.

Az idősebb kor meghozza a bölcsességet? Néhány embernél ez talán nem feltétlenül igaz, a macskáknál azonban mindenképpen.

Az idősebb macskák már nem karmolják szét a tapétát és a kanapét. Nem ürítik ki a szemeteskukát, és nem vadásznak éjnek-évadján egerekre. Értékelik, ha nyugalomban élvezhetik az életet, higgadtan várják az eledeles konzervdoboz kinyitását. Esetükben nem kell különösebb trükköket bevetnünk, hogy élvezzék az otthonlétet. A felnőtt macskákkal való együttélés mindenképpen egyszerűbb és nyugodtabb, mint az izgága kismacskákkal, hiszen az apróságok kíváncsiságuk okán még az egész lakást a feje tetejére állítják.

Aki tehát gondolkodik macska örökbefogadás opcióján, semmiképpen se feledkezzen meg az idősebb macskákról sem. A felnőtt macska örökbefogadás ugyanis sok szempontból kifejezetten előnyös lehet, ahogyan az alábbi okok is alátámasztják.

5 jó ok, amiért érdemes az idős macska örökbefogadás

  • A macska örökbefogadás nem lesz zsákbamacska

Ha felnőtt macskát választ, előre tudja, mire számíthat. Ismeri a macska testalkatát és súlyát, így nem kell aggódnia, hogy cicája később túl nagy, vagy túl kövér lesz. Látható a bunda színe és struktúrája, tudható, mennyire hullajtja az állat a szőrét, s az is, inkább sportos, vagy nyugodt cicáról van-e szó. Míg egy kölyökmacska esetében – a tenyésztő minden ígérete ellenére – rengeteg a meglepetés, az idősebb, felnőtt macskáknál nem kell ilyenektől félnie.

További előny, hogy a macska személyisége is teljesen kifejlett, s nincs szükség találgatásokra ezzel kapcsolatban sem. Az állatmenhelyen vagy a macskamentő szervezeteknél általában mindent előre megtudhat, amire új háziállata jellemével összefüggésben kíváncsi. Elmondják Önnek, hogy a cica játékos-e vagy inkább nyugodtan pihenget a kanapén. Hogy szereti-e a társaságot, vagy túl nagy zsivaj esetén inkább visszavonul-e, hogy szereti-e a simogatást és az ölbevevést, vagy inkább magányos farkas és függetlenebb életmódot folytat. Így tehát egy olyan macskát választhat magának, aki megfelelően illeszkedik az életmódjához. Már az állat beköltözése előtt felkészülhet annak bizonyos viselkedésmódjaira vagy tulajdonságaira.

maine coon macska portré
  • Többet szeretgetheti a cicáját

A vad ifjúság elmúltával az emberekhez hasonlóan a macskák is sokkal nyugodtabbak, s inkább a kanapén pihennek. Ilyenkor már nem aggódnak azon, hogy esetleg lemaradnak valamiről, s szívesebben vannak egyszerűen otthon. A fiatal cicák figyelme gyorsan elterelődik, s mindig valami újat kell felfedezniük. Az idősebb macskák sokkal több időt szánnak az otthoni bekuckózásra és pihenésre. Egyszerűen élvezik, ha gazdáik közelében feküdhetnek és simogatják őket.

Ha Ön is szívesen pihen sokat a kanapén, szeret könyvet olvasni és tévét nézni, vagy az otthoni számítógépen dolgozik, egy idősebb macska kifejezetten jó választás lehet. Végtére is kevés szebb dolog van annál, mint ha simogathatjuk a macskát és közben hallgathatjuk a megnyugtató dorombolását. Ha pedig netán elmenne otthonról, egy idősebb macska miatt kevésbé kell aggódnia. A felnőtt macskák ugyanis hozzá vannak szokva, hogy olykor egyedül maradnak. A fiatalabb cicákkal ellentétben ők nem unják olyan hamar el magukat, s nem kell őket folyton-folyvást legalább egy gombolyaggal szórakoztatni.

  • Az idősebb macskák ismerik a házirendet

A felnőtt macskák egyik legnagyobb előnye egyértelműen az, hogy ők már szobatiszták. Használják a macska wct, s rendszerint nem piszkítanak a szőnyegre, az ágyba, vagy a növényekre. Összességében a felnőtt macskák nevelése sokkal kevesebb időt vesz igénybe, mint a fiatal példányok beszoktatása, akiknek még meg kell tanulniuk az otthoni szabályokat. Az idősebb macskák már tudják, hogy nem szabad felmászniuk a függönyre, nem karmolhatják szét a szőnyegeket és nem szaladgálhatnak őrült módon fel-alá az asztalokon és székeken, ha gazdájuk éppen aludni szeretne. Ezenkívül tudják, hogy éjjel úgysem kapnak enni, hanem a játékhoz, alváshoz és kijáráshoz hasonlóan az étkezésnek is megvan a maga fix időpontja.

Természetesen a menhelyeken is vannak olyan felnőtt macskák, akinél életük első heteiben vagy éveiben kimaradt a megfelelő nevelés és szocializáció, így idősebb koruk ellenére is meg kell tanítani számukra néhány szabályt. Az állatmenhelyről megmentett macskák előnye azonban, hogy általában nagyon hálásak, hogy új otthonra leltek, s minden megpróbálnak, hogy új gazdáik kedvében járjanak. Az idősebb cicáknak már nem kell a határaikat feszegetniük, s valószínűleg hamar betartják majd az Ön által felállított szabályokat. Ezenkívül érdemes tudni, hogy az állatmenhelyeken sokkal kevesebb ,,neveletlen” macska van, mint azt sokszor gondolnánk. Végtére is rendszerint azért kerülnek ide a cicák, mert gazdájuknak el kell költöznie, új állása van, elvált a partnerétől, esetleg elhunyt – s egyáltalán nem azért, mert ne bírtak volna nevelésükkel.

  • Pénzt spórol

Normál esetben a felnőtt macskák – főleg a kezdeti időszakban – sokkal kevesebb pénzbe kerülnek, mint a párhetes kölyökmacskák, akiknek a legfontosabb állatorvosi vizsgálatokat még el kell végezni, s az oltásokat be kell adatni. Egy felnőtt macska már általában átesett az oltásokon, a féregtelenítésen és chipet is kapott, s legtöbbször már ivartalanították is. Míg a tenyésztőknél vásárolt fajtatiszta kölykök gyakran többszáz euróba kerülnek, az állatmenhelyken rendszerint csak egy jelképes hozzájárulást kell fizetni az örökbefogadásért cserébe.

Ha egészségesen és igényekhez igazítottan eteti cicáját, megfelelően ápolja és kellő mozgást is biztosít számára, a kor előrehaladtával sem kell magas állatorvosi költségektől tartania.

idős macska mosakodik
  • Az idősebb macskák több időt töltenek Önnel

Ez az ok talán furcsán hangozhat elsőre – hiszen az idősebb macskák már életük nagyrészén túlvannak. Az Önnel töltött idő összmennyisége alapján azonban van benne némi igazság. Ezek a macskák ugyanis már nem járnak kalandozni éjjel, ehelyett inkább az Ön közelében melegednek. Napközben sem járkálnak ki annyit, mint a kölyökmacskák, akik még mindent fel akarnak fedezni. Még a szenvedélyes kijárós cicák is sokkal közelebb maradnak a házhoz, ahogy egyre idősödnek, nem úgy fiatal társaik. Ez nem csak a balesetek kockázatát csökkenti, hanem erősiti az Önök közötti kapcsolatot is.

Még több érvre lenne szüksége a felnőtt macskák mellett?

Ahogy látható, az idősebb macskák számos előnnyel járnak. Különösen a kezdők számára, akik először vállalnak macskát, vagy a nyugodtabb hivatást űzőknek érdemes sokkal inkább egy felnőtt macska örökbefogadása mellett dönteniük. Egy olyan csöppség, akit csak most választottak el az anyjától, még az ember és macska együttélésének minden szabályát meg kell, hogy tanulja.

Még ha a kölyökmacskák elképesztően édesek is, hamarabb felnőnek, mint gondolná. Alig egy év alatt megnőnek, és már nem csak aranyosak, hanem makacsak is lehetnek. Nem jobb tehát, ha gazdiként már az elejétől fogva tisztában van vele, mire számíthat?

A leghasznosabb cikkeink
6 min

A macska kommunikációjának megértése

Kétfajta cicakommunikációt különböztetünk meg, az egyik a verbális, a másik pedig a non-verbális kommunikáció. A második alatt a macska testbeszédét értjük és főleg a farok különböző tartását jelenti.