Kiscica beszoktatása – alapfelszerelés és tippek

Kiscica beszoktatása - alapfelszerelés és tippek

Kölyökmacskák beszoktatása: ha a kiscica és az ember együtt él

Bársonyos talpú kiscica érkezik az otthonába? Gratulálunk az új négylábú családtaghoz! Most pedig át kell gondolnia, miként is történjen a kiscica beszoktatása. A macskák egyedülálló lények – jócskán önfejűek, ugyanakkor érzékenyek is. Finom antennáival sok együttérző cica megérzi, ha a hozzá közelebb álló embereknek valami gondja van, s szívesen nyújt vigaszt, ha gazdájuknak éppen rossz kedvük, rossz közérzetük van. Finomra csiszolt érzékenységük és szeizmográfiai érzékük olyannyira kifejezett, hogy az olyan időjárási fenoméneket is előre megérzik, mint a földrengés vagy a viharok.

Minden érzékenységük ellenére a macskák másrészről rendkívül önállóak is, és a saját fejük után mennek, aszerint élnek. Olyanfajta keverék ez, amely módfelett izgalmassá teszi a cicával való együttélést. Egy macska oldalán garantáltam nem válik sohasem unalmassá az élet. Új lakótársa beköltözése előtt mégis jól gondolja át, hogyan tud majd összeegyeztetni egy cicát az élet- és lakásfeltételeivel! Egy macska alapvetően teljesen el tudja fogadni, ha gazdája dolgozni jár. De még jobb megoldás, ha a gazdi otthonról dolgozik. Alapvetően a macskák egészen jól elboldogulnak akkor is, ha egész nap egyedül kell lenniük.

Viszont ez nem felel meg annak az életstílusnak, amit a cica magától választana. Neki az a legjobb, ha Ön több cicának is otthont ad. Kedvence rendkívüli mód nagyra tartja, ha napközben is kaphat olykor egy kis simogatást, s ha tálkája rendszeresen megtelik valamilyen finom macskaeledellel.

Mielőtt magához venné a cicát, el kell gondolkodnia azon a kérdésen is, hol tudja azt elszállásolni, ha Ön el utazna, vagy valamilyen más okból nem tudná ellátni az állatot. Ha egy kölyökmacska beszoktatásáról van szó, még időben kezdje el az előkészületeket, hogy a kis állat beköltözése – úgy az Ön, mint a kölyök szempontjából – a lehető legkellemesebb legyen.

Natural Home II kaparófa

A cicáknak való termékek óriási választékában történő böngészés már magában is rengeteg örömöt tud okozni, s így Ön már előre örülhet, ha már korábban, a kicsi beköltözése előtt online felületeken próbál inspirációhoz jutni. A kis bársonyos talpú apróság boldog lesz, ha sok lehetőséget biztosít számára a játékra, vadászatra, féktelen bolondozásra, s mindezt sok dorombolással, hízelgéssel, lábhoz dörgölőzéssel igyekszik majd meghálálni Önnek. Ettől eltekintve bútorai és függönyei nagyobb esélyt kapnak a jó állapotban való túlélésre, ha kis kedvence karmait a direkt erre célra való kaparófákon élezheti.

A kiscica beszoktatása: a játék, öröm, de a feszültség időszaka is

Ha egy kiscicát próbál beszoktatni, bizonyos aspektusokra bizony oda kell figyelnie. Mindenekelőtt arra, hogy a kicsi cicák nagyon játékosak, s óriási felfedezési vágy munkál bennük – ez pedig a lakásban sok veszéllyel járhat együtt.

zoolove Home macskaház kaparódeszkával - tél

Úgy a cica, mint az Ön berendezése számára. Ha kismacskája egyszer az Ön kedvenc kanapéján gyakorlatozna a karmocskáival, s kihúzna abból néhány szálat, mutassa meg neki pl. az ilyen tevékenységre való macskaházikót, amiben kaparódeszka is van!

Másrészt kis kedvence amúgy is meglévő játék- és felfedezési ösztönét olyan szép játékokkal fokozhatja, mint a játékpálcák;, s egyúttal Önnek is örömöt okoz majd látni, milyen kíváncsiság ébred majd a kis cicagyerekben. A macska mindent szörnyen izgalmasnak talál, ami ide-oda mozog, pontosan úgy, mint egy egér odakinn, a szabad természetben.

Különösen a csak lakásban élő cicáknak van szükségük arra, hogy a vele együtt élő emberek kicsit „besegítsenek“ a játékba, s azt nagyra is becsülik a kis állatok. Ideális esetben a nap egyharmad-egynegyed részét a macskájával való közös játéknak kellene szentelni. Erre kiválóan alkalmas pl. a Trixie puha labda vagy egy Catit Play-n-Scratch macskajáték, ami egyből több, a macska szempontjából izgalmas aspektust is egyesít magában: macskamentás kaparómatrac, labda és egy rugózó játék is igyekszik minél jobban megmozgatni a cica fantáziáját, s minél nagyobb játékörömöt okozni számára.

Viszont a macskák mindenesetre rendkívül önálló, s önmagukkal – önmagukban is megelégedésre képes teremtmények, s olykor jobban díjaznak pl. egy macska játékpárnát, amivel pompásan elszórakoznak egyedül is. Ha pedig egy cica egeret fog, ezzel azt akarja prezentálni az embernek – aki ugye nem olyan tehetséges vadász, s nem annyira ért ehhez -, hogyan is kell igazán vadászni.

jouet et chat

Tegyen macskája kedvére, s ámuljon el, milyen ügyesen elkapta a zsákmányt – legyen az egy valódi egér a kertből, vagy akár csak egy macskajáték! Ahogyan az ember, úgy a cica is nagyon szívesen teszi azt, ami a természetéből adódik, annak megfelel. S az embernek meg kell adni a lehetőséget, hogy szeretett kiscicája is megtehesse ezt.

Kiscicák beszoktatása: a macskatoalett

A macskák természetüknél fogva nagy figyelmet fordítanak a tisztaságra, még néha kicsit pedantériások is lehetnek, ha a macskatoalett nem felel meg teljesen a higiéniai követelményeknek. Ezért rendkívüli fontossággal bír a macska wc rendszeres tisztítása. A korábban jó macskatartónál, fajuknak megfelelő módon élő kiscicák általában már már megszokták a macskatoalett használatát. Ennek ellenére olykor előfordulhat a mini-tigrisekkel egy-két malőr. Ilyen esetben semmi estre sem perlekedjen a kölyökkel, hanem mutassa magát megértőnek, s próbálja felderíteni az emögött megbújó okokat. Ha pedig ez többször is előfordul, betegség is okozhatja.

Ebben az esetben hozzáértő állatorvossal tisztázza, hogy pl. nem hólyaggyulladás áll-e a balesetek hátterében. Előtte viszont mindenképp vizsgálja meg a macska wc-t, hogy megfelel-e a cica valamennyi elvárásának. Ahhoz, hogy a cica igazán jól érezze magát a macskatoaletten, annak sok helyet kell kínálnia. Macska wc témában magazinunk „Melyik macskatoalett az igazi?“ című cikkében találhat részletesebb információkat.

A tágas cica wc-ben a kölyök nem érzi magát beszorítva – mindenekelőtt akkor, amikor az „eredményt„ gondosan belekaparja az alomba, ahogyan azt odakinn, a szabad természetben is tenné. A macskája igényeihez szabott macska wc lehet pl. egy Savic Nestor fedeles macskatoalett.

Így az esetleges kellemtelen szagok sem a lakás irányába találnak utat maguknak. A macskaalmok esetében is óriási választékkal találkozhat. Javasoljuk, próbáljon ki néhány különböző alomfajtát, s kísérletezze ki, hogy az Ön kedvence melyiket használva érzi magát a legjobban!

Valóban sokféle lehetőség közül választhat – a Tigerino Crystals Lavendertől kezdve a Golden Grey át a különösen környezettudatos vásárlók igényeit is kielégítő Cat’s Best Original macskaalomig. Ha kedvence valamennyi ezt érintő elvárását sikerül teljesítenie, cicája minden bizonnyal mindig szívesen keresi majd fel a macskatoalettet.

Tálak és itatókutak – jó ízlés dolga

A macskák torkos kis ínyencek. Ahhoz, hogy jól érezzék magukat nálunk, az is fontos, hogy amit kapnak, kedvükre való legyen. Mert oda, ahol ízletes, amit kapunk, nemcsak mi emberek, hanem négylábú kedvenceink is szívesen térnek vissza. A szerelemhez a cicák esetében is a gyomron keresztül vezet az út. Ahhoz pedig, hogy ilyen irányú számításaikat megtalálják, helyes eledelre és vízre van szükségük.

Ha kiscicáz szoktat be, ügyelnie kell arra, hogy az etető és itatótál külön helyen legyen. Ez ugyanis megfelel annak, ahogyan azt a macska a természetben is találja. A szabadban fennáll annak a veszélye, hogy a táplálék mellett lévő víz vérrel vagy a zsákmányállat darabjaival szennyeződik, így a macska ösztönösen attól eltérő helyszínen iszik.

Ezen okból az etető- és itatótálnak egymástól néhány méterre kell elhelyezkednie. Különösen látványosak az itatókutak, amelyek megpezsegtetik és csobogtatják a vizet. Mindez pl. egy olyan tó vízmozgását imitálja, ahol a cica a szabad természetben szívesen oltaná a szomját. Egyébként egy jobb etető- vagy itatótál jó minőségű üvegből, kerámiából vagy rozsdamentes acélból készül.

Tudjuk azonban, hogy a macska egészsége szempontjából ténylegesen megfelelőbb a nem túlzottan gazdag étkezés. Persze, ha egy legyengült szervezetű cicáról van szó, annak adhatunk időszakonként többet. Egy szép és kedves mintás kerámiatálból minden bizonnyal különösen jól esik kedvencének az eledel. Mindamellett a vicces motívumokkal ellátott tálkák még jól is néznek ki a lakásban, örömöt okozva embernek és állatnak egyaránt.

Egy csúszásgátló aljzattal ellátott etetőtál igazán trendi, és még azt is megakadályozza, hogy kedvence az evés felett érzett szertelen örömében összevissza tologassa a tálkát a lakásban. Ha pedig Ön olyan szerencsés, hogy több macskának is otthont adhat, a cicák számára előnyös, ha több etetőhelyet is létre tud hozni számukra, ezzel ugyanis elkerülhető, hogy valamelyik macska csak önmaga számára igyekezzen fenntartani és kisajátítani az etetőhelyet és az ott található eledelt.

Ez pl. olyasmiben nyilvánulhat meg, hogy az egyik macska „elpofozza“ a táltól a másikat, vagy elzárja előle a tálhoz való hozzájutást. De előfordulhat ez a magatartás a kaparófa vagy bizonyos alvóhelyek vonatkozásában is. Az effajta viselkedésmód viszont feszültségeket szülhet. De ezzel szemben is hatékonyan fel tud lépni, ha minden cicának saját etetőhelyet teremt – ezzel biztosított a béke a többmacskás háztartásokban is. Ha a cica jólesően eszik, teljes egészében biztos lehet benne, hogy jól érzi magát. Ennek pedig az otthonát a macskával megosztó ember is örül.

Macskaágyak és cicakuckók – az alvás és kikapcsolódás oázisai

A macskák egyik legnagyobb „hobbija“ az alvás – ami mellesleg néhány emberrel való közös tulajdonságnak is mondható. A cicák napközben is szívesen szunyókálnak, s akár napi 16 órát – azaz a nap 76%-át – is képesek az álmok birodalmában tölteni. Különösen esős napokon alszanak szívesen, hiszen tudják, hogy odakinn akkor nem sokmindenről maradnak le. Alvás közben feldolgozzák valamennyi kalandjukat, mindazt, ami vadászat, játék és bolondozás közben történik velük, hogy azután felébredve készek legyenek az újabb élményekre.

Ezenkívül az alvás egy rendkívül üdítő és felfrissítő energiaforrás a macska számára, mivel a vadász-szerep nagyon fárasztó lehet, s bizony a cica sok energiáját felemészti. De az alvás még akkor is a macska legkedvesebb elfoglaltságai közé tartozik, ha történetesen olyan állatról van szó, amely egyáltalán nem tűnik nagy vadásznak. Ha egy kiscicát szoktat be, tudnia kell arról, hogy a macskabébik a nap 90%-át végigalusszák. Viszont bármit is tesznek: alszanak vagy éppen játszanak, a kiscicák nagyon édesen tudnak kinézni. Mi emberek is gyakrabban példát vehetnénk szeretett kis minitigriseinkről, s a mindennapok elfoglaltságai közé többször beiktathatnánk egy kis szünetet.

A macska szívesen megmutatja, hogyan is kell ezt csinálni. A bájos és kényelmes macskafekhelyek széles választékát elnézve még érthetőbbé válik, miért is szeretik nyávogó kedvenceink a többórás szunyókálásokat, hiszen pl. olyan ágyikók hívogatják őket, mint a Fluffy 2in1 fekhely, Trixie Minou kuckó vagy a Trixie Deluxe fűtőtestre függeszthető fekhely.

Egyébként alvás közben erősen lecsökken a macskák testhőmérséklete. Így azután egy puha ágyikó vagy kuckó elősegíti, hogy a cica mindig jóleső meleget érezzen, s ne hűljön ki. A macskák rendkívül szívesen szundiznak egy kaparófa speciálisan ezt a célt szolgáló fekhelyén is, így pl. a Mézeskalácsházikó kaparófa létrával vonzó alvó- és pihenőhelyeinek egyikén.

Így a kaparófa a macskák többféle óhaját is teljesíti – a karomélezéstől kezdve az alvásig. S az is mindig nagyon szép, ha megfigyelünk egy éppen ébredező macskát. Ilyenkor az állat nagyokat nyújtózkodik, hogy izmait „bemelegítse“ és megnyújtsa. Sok cica ilyenkor felveszi a jól ismert domborított hátas cicapózt, esetleg a kaparófához vagy egy kaparódeszkához megy, hogy azok segítségével mégegyszer jó kiadósan kinyújtóztassa a testét.

Ne zavarja kedvencét ebben a fontos regenerációs fázist jelentő édes szunyókálásban, hogy nyugodtan tudjon jó nagy adag energiát feltankolni az előtte álló kisebb-nagyobb kalandokhoz! Előbb-utóbb magától is felébred majd, legkésőbb akkor, ha éhséget kezd érezni. S ahogyan ugyebár jól tudjuk, ezeknél a szőrös kis ínyenceknél ez is egy fenomén. S miután éhségüket csillapították, gyakran bizony visszafekszenek, és békésen durmolnak tovább. Eat, sleep, repeat – vagyis evés, alvás, ismétlés.

Fedezze fel kölyökmacska shopunk kínálatát, és olvassa el magazinunk kiscicák nevelése témakörében íródott cikkét is!

A leghasznosabb cikkeink
5 min

A macskanevelés alapjai

Annak ellenére, hogy a kiscicák a legtöbb dolgot már életük első pár hetében megtanulják az anyjuktól és testvéreiktől, az emberi nevelés sem maradhat el. Elvégre is a mamacica nem az emberi elvárások szerint neveli kölykét.
5 min

Védőoltás macskáknak

Ahhoz, hogy szerettet cicája egészségesen és hosszú ideig megmaradjon Önnek, bizonyos védőoltásokat kell beadatnia kedvencének. Azok nélkül komoly betegségek alakulhatnak ki, melyek tartós következményeket vonhatnak maguk után, s legrosszabb esetben még a cica elpusztulásához is vezethetnek.