A macskanevelés alapjai

A macskanevelés alapjai

Annak ellenére, hogy a kiscicák a legtöbb dolgot már életük első pár hetében megtanulják az anyjuktól és testvéreiktől, az emberi nevelés sem maradhat el. Elvégre is a mamacica nem az emberi elvárások szerint neveli kölykét.

Ugyebár nem árt a cica tudtára adni és megéretni vele, hogy a lakótárs függönyei, tapétája és szófája nem azért vannak, hogy a körmeit koptassa rajtuk. Ebben segíthet, ha először megérti macskája viselkedését. A függönyön, kanapén és egyéb ingóságokon azért kapar kedvence, hogy a tappancsán található illatmirigyekkel megjelölje a territóriumát.
Habár a mirigyek szaga emberek számára nem észlelhető, más állatoknak annál inkább. A kaparás másik oka az, hogy ezáltal tisztítja körmeit és közben kinyújtóztatja testét.

A kaparás tehát a cica természetes viselkedésének része. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a továbbiakban is a bútorain kéne ezt a tevékenységet folytatnia. Erre a célra szolgálnak a kaparófák és a kaparódeszkák. Ahhoz, hogy macskája megszokja a macskabútorok használatát, csak egy kis empátiára, nyugalomra és türelemre van szüksége.

A macska nevelése

Végig tartsa szem előtt, hogy a macskák magányos ragadozók, nem falkaállatok. Ebből kiindulva az embert sem tekintik falkavezérnek. Ennek fényében nem várható el tőlük, hogy mindig a gazdi utasításait kövessék. Ráadásul minden macska különböző mértékben engedelmes. Azonban, ha a következő tippeket betartja, nem lesz probléma a macska nevelésével:

  • Az egyik legfontosabb aspektus az, hogy mindig azonnal reagáljon szőrös kis kedvence viselkedésére. Ha macskája éppen az asztalra ugrik vagy a tányérba dugja az orrát, esetleg a kanapén/tapétán/függönyön élesíti a karmát, azonnal szóljon rá egy határozott „nem!”-el és tegye át a macskafára.
  • A macskafát vagy ideális esetben a macskafákat jól megközelíthető helyre állítsa. Ezen felül ajánlott azon bútorok közelébe helyezni, amiken előszeretettel élesíti a körmét. Még könnyebb dolga lesz a kaparófára szoktatásban, ha egy kevésmacskamentát szór rá.

Kiscica nevelése azonnali reakcióval

Ahhoz, hogy a nem megfelelő magatartásra időben reagáljon, csupán 1-2 másodperc áll rendelkezésre. Ezen időtartam betartása nagyon fontos, mert a macskák a pozitív, vagy negatív viselkedést a legutolsó tevékenységhez kapcsolják.
Minden konzekvens és azonnali reakció, ami Öntől származik és a pozitív magatartást erősíti meg, tartós és maradandó változást hoz macskája viselkedésében.

Ne válassza el túl korán a kölyköt az anyjától

Kifejezetten fontos, hogy a kiscicák olyan hosszan maradjanak anyjuk mellett, ameddig csak lehetséges. Az anya közelsége nagyon fontos a testi és szellemi fejlődésben egyaránt. Ha idő előtt választja el a kiscicát az anyjától, akkor többek között nagyban befolyásolja a macska félelmi szintjét. Ez nagyban rontja a macska életminőségét és emiatt a nevelés is nehezebbé válik. A kiscicák ugyanis könnyebben tanulnak, ha biztonságban érzik magukat és lelkileg kiegyensúlyozottak.

Kitten werden von Mama erzogen

A pozitív megerősítés ereje a nevelésben

A kismacskák nevelésében sokféle eszközt/módszert alkalmazhatunk. Egyes macskaszakértők a klikkerekre esküsznek. Az ilyen jeleket felhasználhatja arra, hogy a jó magatartást erősítse. Alapvetően minden macskát lehet klikkerrel nevelni, de természetesen itt is igaz, hogy a személyiségből adódó eltérések miatt, nem minden macska reagál ugyanúgy erre a nevelési módszerre.
A klikker a csak rá jellemző markáns hanggal működik. A macska természetes közegében nem találkozik ehhez hasonló hanggal. Pozitív megerősítésként azonnal jelzi a cicának, ha éppen valami jót csinált. A klikker mellett szintén egy igen szűk 1-2 másodperces időtartam áll rendelkezésre ahhoz, hogy macskáját egy kis szárazeledellel is megjutalmazza.
A klikker tréninget trükkök tanítására is alkalmazhatjuk. Erre olyan filmeknél lehet szükség, amikben macskák is szerepelnek. Ha macskájának a klikkerrel tanította meg a mindennapokhoz szükséges viselkedést, akkor ugyanezzel a tanítási módszerrel nagyobb feladatokat is megtaníthat neki. Egyesek igazi kis mutatványokat tanítanak meg cicájuknak a klikker segítségével.

Jutalmazás finomságokkal és simogatással

Nem minden macskaszakértő tartja jó nevelési eszköznek az ilyen jellegzetes hangokat adó klikkereket. Egyesek úgy találják, hogy a klikker túl személytelen nevelési eszköz. Végső soron mindenkinek csak az előnyére válhat, ha egy mély bizalmi kapcsolatot alakít ki a kis szőrös lakótársával.
A klikker kritikusok azon a véleményen vannak, hogy a macskákat egyszerűen jutalomfalattal vagy dicsérettel, esetleg simogatással kell jutalmazni, ha éppen valami jót csináltak. A pozitív megerősítés módszere így is működik.
A pozitív megerősítéssel viszonylag hamar és maradandóan érhet el pozitív magatartásbeli változásokat. Az olyan szankcióktól, mint a víz permetelő használata, mindenkit óva intünk. Ezek ugyanis alapjaiban ingathatják meg a gazdi-cica bizalmat. A bizalom felépítése és megtartása pedig a macskanevelés alapja.

Belohnung ist wichtig

Ha kismacskája valami olyasmit tesz, ami Önnek nem tetszik, azonnal reagáljon rá egy tiszta, határozott „nem!”-el. Ezzel egy időben vegye le macskáját az asztalról vagy vigye el onnan, ahol éppen rosszat csinált és tegye fel a kaparófájára, vagy tegye a kosarába. Ezáltal cicája biztosan gyorsan megérti az üzenetet.

A kiscicák gyorsan szobatisztává válnak

Az alomra járást a cicák általában nagyon gyorsan megtanulják. Ennek ellenére a tanulási folyamatban természetesen történhetnek malőrök. Amennyiben egy ilyen kis malőr történik, ne húzza fel magát, hanem türelmesen helyezze kiskedvencét a macskawécére, beszéljen hozzá és simogassa meg a fejét. Ezután diszkréten húzódjon vissza, hogy cicája nyugodtan elvégezhesse a dolgát.

Amint az egyik kiscica az alomtálcábanmegy, rögtön megjelenik a többi is, mintha csak meghívásra jöttek volna. Nem ritka, hogy két kiscica egyszerre használja az almot. Mindenesetre az ideális az, ha később minden macska megkapja a saját kis wc-jét.

Soha ne simogassa cicáját hosszú ideig egy helyen

Habár a macskák és a kiscicákis imádják, ha simogatják őket, a receptoraik könnyen túlérzékennyé válhatnak a hosszas simogatástól. Ez ahhoz vezet, hogy a macska egy idő után bizony jelzi, hogy elege van. Ezt figyelembe véve ne simogassa cicáját túl sokáig ugyanazon a helyen.
Ezúton szeretnénk harmonikus együttélést és sok örömet kívánni Önnek és most még kicsi, de később felnőtt macskájának!

A leghasznosabb cikkeink
5 min

A macskanevelés alapjai

Annak ellenére, hogy a kiscicák a legtöbb dolgot már életük első pár hetében megtanulják az anyjuktól és testvéreiktől, az emberi nevelés sem maradhat el. Elvégre is a mamacica nem az emberi elvárások szerint neveli kölykét.
5 min

Védőoltás macskáknak

Ahhoz, hogy szerettet cicája egészségesen és hosszú ideig megmaradjon Önnek, bizonyos védőoltásokat kell beadatnia kedvencének. Azok nélkül komoly betegségek alakulhatnak ki, melyek tartós következményeket vonhatnak maguk után, s legrosszabb esetben még a cica elpusztulásához is vezethetnek.