A macskanevelés alapjai

A macskanevelés alapjai

Annak ellenére, hogy a kiscicák a legtöbb dolgot már életük első pár hetében megtanulják az anyjuktól és testvéreiktől, az emberi nevelés sem maradhat el. Elvégre is a mamacica nem az emberi elvárások szerint neveli kölykét.

Ugyebár nem árt a cica tudtára adni és megéretni vele, hogy a lakótárs függönyei, tapétája és szófája nem azért vannak, hogy a körmeit koptassa rajtuk. Ebben segíthet, ha először megérti macskája viselkedését. A függönyön, kanapén és egyéb ingóságokon azért kapar kedvence, hogy a tappancsán található illatmirigyekkel megjelölje a territóriumát.
Habár a mirigyek szaga emberek számára nem észlelhető, más állatoknak annál inkább. A kaparás másik oka az, hogy ezáltal tisztítja körmeit és közben kinyújtóztatja testét.

A kaparás tehát a cica természetes viselkedésének része. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a továbbiakban is a bútorain kéne ezt a tevékenységet folytatnia. Erre a célra szolgálnak a kaparófák és a kaparódeszkák. Ahhoz, hogy macskája megszokja a macskabútorok használatát, csak egy kis empátiára, nyugalomra és türelemre van szüksége.

A macska nevelése

Végig tartsa szem előtt, hogy a macskák magányos ragadozók, nem falkaállatok. Ebből kiindulva az embert sem tekintik falkavezérnek. Ennek fényében nem várható el tőlük, hogy mindig a gazdi utasításait kövessék. Ráadásul minden macska különböző mértékben engedelmes. Azonban, ha a következő tippeket betartja, nem lesz probléma a macska nevelésével:

  • Az egyik legfontosabb aspektus az, hogy mindig azonnal reagáljon szőrös kis kedvence viselkedésére. Ha macskája éppen az asztalra ugrik vagy a tányérba dugja az orrát, esetleg a kanapén/tapétán/függönyön élesíti a karmát, azonnal szóljon rá egy határozott „nem!”-el és tegye át a macskafára.
  • A macskafát vagy ideális esetben a macskafákat jól megközelíthető helyre állítsa. Ezen felül ajánlott azon bútorok közelébe helyezni, amiken előszeretettel élesíti a körmét. Még könnyebb dolga lesz a kaparófára szoktatásban, ha egy kevésmacskamentát szór rá.

Kiscica nevelése azonnali reakcióval

Ahhoz, hogy a nem megfelelő magatartásra időben reagáljon, csupán 1-2 másodperc áll rendelkezésre. Ezen időtartam betartása nagyon fontos, mert a macskák a pozitív, vagy negatív viselkedést a legutolsó tevékenységhez kapcsolják.
Minden konzekvens és azonnali reakció, ami Öntől származik és a pozitív magatartást erősíti meg, tartós és maradandó változást hoz macskája viselkedésében.

Ne válassza el túl korán a kölyköt az anyjától

Kifejezetten fontos, hogy a kiscicák olyan hosszan maradjanak anyjuk mellett, ameddig csak lehetséges. Az anya közelsége nagyon fontos a testi és szellemi fejlődésben egyaránt. Ha idő előtt választja el a kiscicát az anyjától, akkor többek között nagyban befolyásolja a macska félelmi szintjét. Ez nagyban rontja a macska életminőségét és emiatt a nevelés is nehezebbé válik. A kiscicák ugyanis könnyebben tanulnak, ha biztonságban érzik magukat és lelkileg kiegyensúlyozottak.

Kitten mit mama

A pozitív megerősítés ereje a nevelésben

A kismacskák nevelésében sokféle eszközt/módszert alkalmazhatunk. Egyes macskaszakértők a klikkerekre esküsznek. Az ilyen jeleket felhasználhatja arra, hogy a jó magatartást erősítse. Alapvetően minden macskát lehet klikkerrel nevelni, de természetesen itt is igaz, hogy a személyiségből adódó eltérések miatt, nem minden macska reagál ugyanúgy erre a nevelési módszerre.
A klikker a csak rá jellemző markáns hanggal működik. A macska természetes közegében nem találkozik ehhez hasonló hanggal. Pozitív megerősítésként azonnal jelzi a cicának, ha éppen valami jót csinált. A klikker mellett szintén egy igen szűk 1-2 másodperces időtartam áll rendelkezésre ahhoz, hogy macskáját egy kis szárazeledellel is megjutalmazza.
A klikker tréninget trükkök tanítására is alkalmazhatjuk. Erre olyan filmeknél lehet szükség, amikben macskák is szerepelnek. Ha macskájának a klikkerrel tanította meg a mindennapokhoz szükséges viselkedést, akkor ugyanezzel a tanítási módszerrel nagyobb feladatokat is megtaníthat neki. Egyesek igazi kis mutatványokat tanítanak meg cicájuknak a klikker segítségével.

Jutalmazás finomságokkal és simogatással

Nem minden macskaszakértő tartja jó nevelési eszköznek az ilyen jellegzetes hangokat adó klikkereket. Egyesek úgy találják, hogy a klikker túl személytelen nevelési eszköz. Végső soron mindenkinek csak az előnyére válhat, ha egy mély bizalmi kapcsolatot alakít ki a kis szőrös lakótársával.
A klikker kritikusok azon a véleményen vannak, hogy a macskákat egyszerűen jutalomfalattal vagy dicsérettel, esetleg simogatással kell jutalmazni, ha éppen valami jót csináltak. A pozitív megerősítés módszere így is működik.
A pozitív megerősítéssel viszonylag hamar és maradandóan érhet el pozitív magatartásbeli változásokat. Az olyan szankcióktól, mint a víz permetelő használata, mindenkit óva intünk. Ezek ugyanis alapjaiban ingathatják meg a gazdi-cica bizalmat. A bizalom felépítése és megtartása pedig a macskanevelés alapja.

Katte snack

Ha kismacskája valami olyasmit tesz, ami Önnek nem tetszik, azonnal reagáljon rá egy tiszta, határozott „nem!”-el. Ezzel egy időben vegye le macskáját az asztalról vagy vigye el onnan, ahol éppen rosszat csinált és tegye fel a kaparófájára, vagy tegye a kosarába. Ezáltal cicája biztosan gyorsan megérti az üzenetet.

A kiscicák gyorsan szobatisztává válnak

Az alomra járást a cicák általában nagyon gyorsan megtanulják. Ennek ellenére a tanulási folyamatban természetesen történhetnek malőrök. Amennyiben egy ilyen kis malőr történik, ne húzza fel magát, hanem türelmesen helyezze kiskedvencét a macskawécére, beszéljen hozzá és simogassa meg a fejét. Ezután diszkréten húzódjon vissza, hogy cicája nyugodtan elvégezhesse a dolgát.

Stueren kat

Amint az egyik kiscica az alomtálcábanmegy, rögtön megjelenik a többi is, mintha csak meghívásra jöttek volna. Nem ritka, hogy két kiscica egyszerre használja az almot. Mindenesetre az ideális az, ha később minden macska megkapja a saját kis wc-jét.

Soha ne simogassa cicáját hosszú ideig egy helyen

Habár a macskák és a kiscicákis imádják, ha simogatják őket, a receptoraik könnyen túlérzékennyé válhatnak a hosszas simogatástól. Ez ahhoz vezet, hogy a macska egy idő után bizony jelzi, hogy elege van. Ezt figyelembe véve ne simogassa cicáját túl sokáig ugyanazon a helyen.
Ezúton szeretnénk harmonikus együttélést és sok örömet kívánni Önnek és most még kicsi, de később felnőtt macskájának!

A leghasznosabb cikkeink

A macskanevelés alapjai

Annak ellenére, hogy a kiscicák a legtöbb dolgot már életük első pár hetében megtanulják az anyjuktól és testvéreiktől, az emberi nevelés sem maradhat el. Elvégre is a mamacica nem az emberi elvárások szerint neveli kölykét.

Védőoltás macskáknak

Ahhoz, hogy szerettet cicája egészségesen és hosszú ideig megmaradjon Önnek, bizonyos védőoltásokat kell beadatnia kedvencének. Azok nélkül komoly betegségek alakulhatnak ki, melyek tartós következményeket vonhatnak maguk után, s legrosszabb esetben még a cica elpusztulásához is vezethetnek.