Kiskutya, Kölyökkutya

Túlságosan sok kiskutya kerül a menhelyre azért, mert gazdáik nem fontolták meg alaposan azon döntést, hogy magukhoz vegyenek egy kölyökkutyát. Akinek egy kölyökkutya kerül otthonába, annak ajánlott átgondolnia egy pár dolgot és őszintén tegye fel magának a kérdést, hogy felnőtt-e ehhez a kihívást jelentő feladathoz. Olvassa tovább

6 min

Felnőtt vagy kiskutya szobatisztaság

A szobatisztaság azt jelenti: a kutya csak a szabadban ürít, és jelzi, ha ki kell mennie. De még a felnőtt négylábúak is „tisztátalanná“ válhatnak bizonyos körülmények között. Az alábbiakban megtudhatja, hogyan lehet a kutyákat és kölyköket szobatisztává nevelni, és milyen okai lehetnek, ha ez nem működik.
3 min

Harapós kiskutya nevelése

Minden kutyatulajdonosnak hangsúlyt kell fektetnie arra, hogy a harapós kiskutya nevelése során következetes és határozott legyen, valamint ismerje a nevelés lépéseit és az ezzel járó kihívásokat.
4 min

Kölyökkutya kiválasztása

Egy kutyabarát szíve egyből hevesebben kezd dobogni, amint belepillant az alomládába. Az aprócska kutyusok annyira édesek, hogy az ember legszívesebben mindet hazavinné magával.
12 min

Kölyökkutya nevelése

Minél előbb, annál jobb? Garantáltan helytálló ez a mottó, ha egy kölyök neveléséről van szó. A zsenge korú kutyák rendkívül kíváncsiak és még előítéletektől mentesen tekintenek a világra.
14 min

Kölyökkutya szocializációja: Mit jelent? Mit tehetünk?

Kölyökkutya szocializációja rendkívül fontos. Mintegy 8 hetes korában a kölyökkutya új otthonába költözik, s akkor már szocializálódási fázisának közepén tart. S ezután már Önön múlik, ill. az Ön feladata, hogy segítse és végigkísérje a kiskutyust a figyelmes és felszabadult, boldog felnőtt kutyává válás útján. De hogyan is tudja helyesen szocializálni a kölyökkutyáját? A témát érintő legfontosabb dolgokat összefoglaltuk Önnek.
5 min

Kutya nevek – A 30 legjobb “O” betűvel

Franciaországban a kutya nevek kapcsán már közel egy évszázada fennáll egy rendszer (“Dog Naming Convention”). Egy kutya kora könnyedén megállapítható regisztrált neve ill. annak első betűje alapján. 2005-ben az "A" betűvel kezdték, majd 2006-ban a "B", 2007-ben a "C" következett, és így tovább. 2018-ban az O betű volt soron, 2019-ben pedig a "P" betű.
7 min

Kutya oltás

Nem kérdés, hogy a kutya oltás halálos fertőző betegségektől óvják meg a kedvenceinket. Melyik oltásokat érdemes azonban beadatni kutyánknak? Mit jelent a kölyökkutyák alapimmunizálása, és milyen gyakran kell ismételni az oltásokat?

Hogy találom meg a megfelelő kölyökkutyát?

Először is, ha Ön teljes munkaidőben dolgozik és a kiskutya egész nap egyedül van otthon, az mindennek mondható csak ideálisnak nem a kölyökkutya szempontjából. Alternatívát jelenthet egy kutyaszitter felfogadása, aki az Ön távollétében vigyáz négylábú barátjára és fajtának megfelelő módon foglalkoztatja.

A kiskutya alapjában véve nagyon szociális, intelligens és mozgásigényes lény. Ennek megfelelően ajánlott naponta háromszor sétálni vinni, amelynek során jót futkározhat és kitombolhatja magát.

Semmi esetre sem elegendő, ha egyszerűen magára hagyja kedvencét a kertben. Habár olykor szeret csak úgy ott lenni a gazdival, amikor az pl. kerti munkát végez, azonban alapvetően olyan elfoglaltságra van szüksége, ami megfelel a kiskutya szükségleteinek. Ebben segíthet az is, ha hagyja, hogy a kutyajátékok széles választéka inspirálja Önt!

Továbbá tudatosítsa magában, hogy a kiskutya nevelése időt, türelmet, bizonyos fokú érzéket, felelősséget és mindenekelőtt humort igényel. Ugyanakkor mindezt meghálálja majd a kutyája Önnek azáltal, hogy könnyedséget és szórakozást csempész az életébe.

Hogyan találok felelősségteljes tenyésztőt?

Azt ajánljuk, hogy egy megbízható szervezeten keresztül, mint pl. Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége, keressen megbízható tenyésztőt. A MEOESZ összefogja a Magyarországon működő fajtaklubokat és elismert tenyésztői szervezeteket.

A weblapon az Ügyintézés fül megtalálhatja az elismert tenyésztői egyesületeket és ezek segítségével találhat olyan tenyésztőket, akikben megbízhat.

Mindazonáltal segíthetnek a döntésben arra utaló jelek, hogy jó tenyésztőt sikerült találnia. A tenyésztő háztartása gondozott és tiszta, azonban nincs feltétlenül tele nagyon sok kutyával. Az lenne az ideális, ha azt érezné, hogy a kiskutya a háztartáshoz tartozik. A tenyésztőnél terjengő szagok is sokat elárulnak: ha olfaktóriusan észleli, hogy kutyák élnek ott, az persze normális. Ha ezzel szemben szokatlanul kellemetlen szag uralkodik, akkor egyértelmű, hogy nem megfelelően ügyelnek a tisztaságra.

Mindebből sajnos nem lehet sok jóra következtetni a kölyökkutya egészségügyi és általános állapotára vonatkozóan, így pedig a tenyésztő hozzáállására sem. Továbbá egy felelősségteljes tenyésztő azzal tűnik ki, hogy egyrészt sok kérdést tesz fel a leendő gazdinak, másrészt pedig készségesen és kompetensen válaszol a neki feltett kérdésekre.

Egy jó tenyésztő próbálja alaposan kipuhatolni, hogy a leendő gazdi felnőtt-e a feladathoz és megfelelő életkörülményekkel rendelkezik-e, hogy befogadjon egy kiskutyát otthonába.

Egyébként egy megbízható tenyésztő engedi, hogy többször is meglátogassa a kiskutyát– amennyiben elérhető közelségben van lakhelyétől és igénye van rá. Így pontos benyomást szerezhet a tenyésztőről és arról, hogy milyen jövőbeli négylábú lakótársa jelleme. Azonban azt érdemes tudnia, hogy csak 6 hetes kortól kezd kifejlődni a kölyökkutya jelleme.

Az is fontos kritérium, hogy a tenyésztő minden alom után 1 éves szünetet adjon az anyakutyusnak a regenerálódásra. Ez is arra utal, hogy a kiskutya egészsége a szívügye és nem egyedül a profitszerzés a célja.

A tenyésztés ugyanis sokkal többet jelent csupán kis élőlények „szaporításnál“, sokkal inkább egy felelősségteljes feladatról van szó, amelynek közvetlen fókuszában az állatok jóléte áll.

Egy igazán lelkiismeretes tenyésztő vissza is veszi a kiközvetített kutyust, ha valamilyen oknál fogva nem tudja megtartani. Ideális esetben ennek feltételeit az adásvételi szerződés tartalmazza. Továbbá a jó szakember később is érdeklődik az iránt, hogyan érzi magát a kiskutya az új otthonában.

Ha valaki tenni szeretne valamit az állatvédelem szolgálatában, célszerű lehet örökbe fogadni egy kutyust a menhelyről. Gyakran akadnak köztük olyan egyedek is, akiket más országból az utcáról vagy sintértelepről a halál elől mentettek meg.

Egy professzionális menhely ismérve, hogy nem helyezi nyomás alá a leendő gazdit azzal például, hogy azt mondják neki, 24 órán belül elaltatják az ebet, ha ő nem kegyelmez meg neki. Természetesen ez sajnos megfelelhet a valóságnak, mégis fontos, hogyan közlik Önnel a tényt.

Azt mindenképpen érdemes tudni, hogy a tenyésztőtől ivartalanítva, beoltva, féregtelenítve és chipeltetve hozza el a kölyköt. Amennyiben külföldről érkezik az eb, akkor már állatútlevéllel is rendelkezik.

Egy potenciális kutyatartónak ajánlott készen állnia arra, hogy valóban felelősséget vállaljon egy kis szőrmókért és mély, hosszan tartó kapcsolatot alakítson ki vele – különösen akkor, ha felnőtt kutyát vesz magához vagy egy olyan ebet, akinek a viselkedése hagy kívánnivalót maga után és kezdetben nehéz időszakot élnek meg.

A szoros kötelék ellenáll mindennek – és mindkét fél, kutya és ember, fejlődését szolgálja. Csodálatos közös életet kívánunk Önnek kis kedvencével!