Legjobb “P” betűs kutyanevek 2019-ben

kutyanevek, kutya nevek, kiskutya nevek, kan kutyanevek, kutyanév

An adorable beagle puppy hold the box edge while it's in the box.

Ismeri az „Évente egybetű“ francia névadó szabályozást? 1926 óta az adott évben minden Franciaországban született kutyakölyköt azonos betűvel kezdődő névvel látnak el. Idén a P betű van soron. Ezen hagyományt követve bemutatjuk a 30 legszebb “P” betűvel kezdődő kutyanevek listáját. Cikkünk különösen azok számára lesz hasznos, akik még keresik kedvencük megfelelő nevét.

A francia kutyanév-ABC

A kutyák névadó szabályozása már majdnem százéves múltra tekint vissza Franciaországban. 1926 óta minden azonos évben született kutyának ugyanolyan betűvel kezdődik a neve. Ennek megfelelően az 1926-ban született összes eb “A” betűs nevet kapott, az 1927-ben születettek pedig “B” betűvel kezdődőt és így tovább. Minden évben az ABC következő betűje került sorra, a “K”, “Q”, “W”, “X”, “Y”, “Z” betűk kivételével, mivel ezekkel kezdődően nagyon kevés francia kutyanév létezik. 20 évente elölről kezdődik a sor, ami azt jelenti, hogy ismét “A” betűvel kezdődnek a kutyanevek. 2004-ben V betűvel, a “kutya-ABC” utolsó betűjével kezdődő neveken törték a fejüket a gazdik, ám 2005-ben már ismét A-val kezdődtek a kutyanevek. Mivel tavaly, 2018-ban az O volt soron, 2019-ben a P betűs kutyanevek a legkeresettebbek.

“P” – egy betű, aminek jelentése van

A nyelvészetben a P betű egy kemény, zöngétlen mássalhangzó, mely a német köznyelvben vele egyenértékű “Pff”-re is módosulhat. Más területeken a latin ABC 16. betűje igenis fontos jelentőséggel bírt. Ókori római kori feliratokon és szövegekben a P állhatott például a Pontifex, Pater, Publius vagy Pastor kifejezések rövidítéseként is, a zenei világban egy körbe írt P betű az adott album első megjelenését jelenti, műszaki területen egy számsorral vagy betűvel kombinálva valamilyen szabadalmat jelöl. Nem gondolja, hogy ez elég indok ez arra, hogy kutyájának P betűvel kezdődő nevet adjon?

“P” mint Pál és Paula

Ha a P betűvel valaki nagyon sarokba szorítva érzi magát, az is megnyugodhat, ugyanis több P betűs kutyanév van mint ahogy azt elsőre gondolná. A H-val kombinálva pedig a “Ph” kiejtése már az “F”-nek felel meg. Az alábbiakban felsorolunk nekünk különösen tetsző 30 P-s kutyanevet, hogy könnyebben tudjon választani a sok szép P-vel kezdődő kutyanév közül, természetesen egyformán felosztva 15 női és 15 férfinévre. Ha esetleg az egyik kutyanév hangzása nem elég meggyőző, röviden ismertetjük a jelentését is. Talán Ön is talál benne olyant, ami kutyájához illik!

Legjobb “P” betűvel kezdődő kutyanevek szukáknak

 • Padme: Ez a rendkívüli név az indiai “padma” szóból származik, ami lótuszt vagy lótuszvirágot jelent. Egzotikus hangzása miatt jól illik az ázsiai származású csinos szukákhoz.
 • Pamina: Varázslatos hangzása van a Pamina névnek is, mely Wolfgang Amadeus Mozart híres operájából, a „Varázsfuvolából“ ismert. Bár eredete nem egyértelműen, vélhetően a görög nyelvből ered és teliholdat jelent.
 • Paola: A Paula olasz változatának jelentése “A kicsi” vagy “A szép”. Pont megefelelő név csinos kis szukájának?
 • Patsy: A latin Patricia név becézése, mely „nemest“ vagy „előkelőt“ jelent, melyet sokkal könnyebb kiejteni mint az eredeti változatát.
 • Paula: Ha valaki inkább a klasszikusokat szereti, az nevezheti szukáját Paulának. A kicsi-t jelentő „paulus” latin szóból származó név jelentése “kicsi” (továbbá „gyönyörű”).
 • Pearl: Az angol Pearl vagy a német Perle – névvel egyértelművé teszi, hogy milyen értékes kutyája Ön számára, hiszen magyarul azt jelenti, hogy gyöngy.
 • Pebbles: Pebbles név rusztikus hangzása miatt inkább egy eleven és temperamentumos szukához illik. A Flintstone család című amerikai film tette híressé ezt a nevet (angol címe The Flintstones), melyben Flintstone Frédi és Vilma lányát „Pebble”-nek hívják, ami angolul “kavicsot” jelent (a magyar változatban Enikőnek hívták).
 • Peggy: Talán a Peggy passzol leginkább kiskedvencéhez? Az angol Margarete név becézett formája, mely eredetileg az ógörögből származik és azt jelenti, hogy “gyöngy”.
 • Pia: Rövid és velős nevet szeretne? Ha igen, akkor a Pia megfelelő név lehet szukája számára. A Pia a latin „pius“ szóból származik, mely “jámbort” vagy „istenfélőt“ jelent.
 • Piroska: Ha egy igazán eredeti nevet keres, melyet könnyű kiejteni a Piroska kiváló választás lehet. Eredendően a “Prisca” névből származik melynek jelentése “tiszteletreméltó”. Ha vörös bundájú kutyája van, különösen passzol hozzá a Piroska és a farkas című mese főszereplője.
 • Pink: A Pink név a sikeres amerikai énekesnővel vált ismertté. Nem csak az erős rózsaszínre utal, hanem az egészségre, az életörömre is.
 • Pixie: Szép választás az édes, kíváncsi kölyökkutyáknak. A Pixie angol szó a mesék fantáziavilágában élő varázslatos tündérekre vagy koboldokra utal.
 • Polly: A Molly név kicsit rusztikusabb változata a Polly, mely vélhetően “kedvest” vagy “makrancost” jelent. Olyan különleges kutyáknak ajánlott, akik nem szívesen alkalmazkodnak, a gazdájukat az orruknál fogva vezetik.
 • Polli: jelentése bizonytalan, eredetileg az Apollónia és az Apollinária név beceneveként terjedt el.
 • Princess: Szukája egy igazi “hercegnő”? Az angol hercegi vagy királyi titulussal kiskutyáját nemesi rangba emeli, ami azt mutatja, hogy milyen nagyra értékeli.
 • Püppi: Ha a névnek ne legyen ennyire nemesi hangzása, talán a Püppi jó választás lehet. A német Puppe (baba) becézése mindenképpen valami apróságot, játékosságot fejez ki. Talán az Ön kutyájának jellemvonásait is felfedezi benne?

Olvassa el a kölyökkutyák alapfelszereltségéről és beszoktatásáról szóló tippjeinket!

“P”-vel kezdődő kedvelt kutyanevek kan kutyáknak

 • Pablo: Spanyol temperamentumú kis kankutyája van? Talán jól illik rá a Pablo név, mely az eredendően “kicsit” jelentő Pál spanyol megfelelője.
 • Paddy: Ha meghallja a „Paddy“ nevet akkor a „Teddyre“ gondol? Akkor ez a név igazán illik a puha bundájú aranyos szőrgombócokra, nem igaz? A Paddy tulajdonképpen a Patrik név becézése, mely szintén a latin „patricius“ eredeztethető és “nemesit” jelent.
 • Parszivál: Szereti az operát? Akkor ez egy kiváló név lehet előkelő négylábúja számára. A szó az ófrancia „Perceval”-ból származik, melynek jelentése: “aki a völgyet átszelte”. A név “A kerekasztal lovagjai” című Artúr király legendából várt ismerté.
 • Pavel: Északi felmenőkkel rendelkező kutyák számára kiváló név a Pável, mely a Pál szláv formájának felel meg. Ez utóbbi a latin “paulus-kicsi” szóból származik.
 • Pax: Vannak kutyák, akik már messziről nyugalmat és higgadtságot sugároznak. Békés, barátságos természetük mindig kellemes hangulatot garantál a családban. Ha az Ön kankutya is egy béketűrő jellem, ez a rövid név valóban passzolhat hozzá (a latin szó békét jelent).
 • Pedro: Egy tökéletes a tacskó nevek közül egy kicsi, szemtelen tacskónak – ugye? Ha megnézzük Péter spanyol formájának eredeti jelentését, amely a “sziklát” vagy “követ” jelent, akkor ez a név azoknak a kutyáknak felel meg igazán, amelyek békét és erőt sugároznak, emellett saját rendíthetetlen akarattal rendelkeznek.
 • Pepe: A kis szélvészek sok tekintetben színesebbé teszik az életet. Ha még nem talált megfelelő nevet kutyájának, nevezze el Pepének, mely a spanyol José név becézése és eredetileg annyit jelent, hogy “hozzátesz” – például örömet.
 • Pepper: Kankutyája tüzes temperamentummal van megáldva, aki szívesen a fejetetejére állítja a lakást? Akkor igazán illik hozzá a Pepper név, elvégre ez az angol szó jelentése bors vagy paprika, melyekről köztudott hogy milyen erősek.
 • Pityu: szerethető név egy kedves kankutya számára. A Pityu eredetileg a Péter beceneve, mellyel először a Bibliában találkozhattunk. Jézus egyik apostolát hívták így. Jelentése: kőszikla.
 • Picasso: Kedveli a művészeteket? Akkor hívja kutyáját a híres spanyol festőművész után egyszerűen Picassonak, aki a 20. század legjelentősebb alkotójaként létrehozta a kubizmust.
 • Pilgrim: Kutyája szeret vándorútra kelni és minden kis zugot felfedezni? A világot felfedezni vágyó kíváncsi kölykökhöz kiválóan illik az angol Pilgrim név, mely szabad fordításban annyit tesz, hogy zarándok.
 • Plato: Az ókor iránt rajongó kutyatulajdonosok körében népszerű a Platón név, amely Szókratész híres tanítványának, Platón filozófusnak a nevére utal, éppen ezért nem meglepő módon az ógörögből származik.
 • Primo: Ha kutyája mindenben első szeretne lenni és semmit nem tud kivárni, akkor rá a Primo név illik a legjobban. Hasonlóképpen, a “primus” latin szóból származó név (jelentése: első és legfontosabb) minden kutya számára alkalmas, aki a tulajdonos első kutyája.
 • Prinz: Nagyra becsüli négylábú barátját, ha a Prinz nevet adja neki. Végtére is ez a szó egy uralkodó hercegi család férfi tagjaira utal.
 • Parádé: Nincs is annál örömtelibb, mint a kutyakölykök tombolását nézni. Ügyetlenkedésük, áradó életörömük egyszerűen szívet melengető. A kedves Parádé név jól illik a mozgékony, vidám négylábúakhoz.

Tippek a kutyanevek kiválasztásához

Van már kedvence? Természetesen sok más P betűvel kezdődő kutyanév van még: Pattu, Pumba, Paco a kanoknak vagy Pera, Peach és Philippa a szukáknak. A listát vég nélkül lehetne folytatni, ami egyáltalán nem teszi könnyebbé, hiszen akié a döntés annak kell megbirkóznia vele. Mindenesetre hagyjon elegendő időt a megfelelő kutyanév megtalálásához. Néha segít, ha a kölyköt néhány napig vagy hétig csak figyelgeti, amíg a rá jellemző viselkedés alapján magától adódik a név. Fontos, hogy a név passzoljon a kutyához, egyszerűen a kiejtése, az állat pedig hallgasson rá. Éppen ezért a kutyanév ne legyen túl hosszú (szerencsés esetben egy- vagy kétszótagú) és legyen könnyen érthető. Bár a Pia-Philomena, Puma-Parama vagy a Puntyipintyőke elég hangzatos, ám ha hangosan ordítania kell az erdőben („Piaaaa-Philoooomeeenaaa, lábhoz!“), előbb-utóbb amúgy is valami rövidítést fog kitalálni.

Más ország, más szokások – a kutyanevek adásában sincs ez másként

Ha kutyája nem pont Franciaországban született és nem is ott regisztrálták, nem feltétlenül kell P betűvel kezdődő nevet adni neki. Sok amerikai, kanadai, olasz, holland vagy magyar tenyésztő követi ezt a francia hagyományt, bár ezekben az országokban nincs erre vonatkozó kötelezettség. Németországban, Ausztriában és Svájcban az az előírás, hogy ugyanabban az alomban azonos betűvel kell kezdődnie a kutyák neveinek. Egy tenyésztő első elléséből származó kölykök neve rendszerint A-val kezdődik, a második B-vel és így tovább. Természetesen később szabadon adhat más nevet is kutyájának, nem kell ragaszkodnia az eredetihez.

Egy újabb ötlet tacskó nevek kategóriában. A „Szellemkastélyból származó Poseidon Pascal“ névre hallgató drótszőrű tacskó kankutyából később lehet egyszerűen „Poldi“.

A leghasznosabb cikkeink
12 min

Kölyökkutya nevelése

Minél előbb, annál jobb? Garantáltan helytálló ez a mottó, ha egy kölyök neveléséről van szó. A zsenge korú kutyák rendkívül kíváncsiak és még előítéletektől mentesen tekintenek a világra.