Halfajok

Világszerte mintegy 30 000 halfaj létezik. Bár nem mindegyikük alkalmas az akváriumi életre, az akvaristák számára hatalmas a választék. Az, hogy mely halak érzik majd otthonosan magukat az Ön víz alatti világában, teljes mértékben az állatok igényeitől függ. A halfajokat bemutató cikkeink segítenek megtalálni a tökéletes akváriumi lakókat. Olvassa tovább

Olvassa tovább

Legnépszerűbb cikkek
Legfrissebb cikkek
Akvarisztika Magazin Halfajok

Ponty

A pontyok (Cyprinidae) a csontos halak (Osteichthyes) és a gerincesek legnagyobb családját alkotják. Ebből a cikkből megtudhatja, hogy mely halfajok tartoznak ide, és hogy mitől olyan különleges egy ponty.

Akvarisztika Magazin Halfajok

Koi ponty (nishikigoi)

A koi ponty (más néven nishikigoi) a pontyfélék családjába tartozó díszhal, intenzív - fehér, vörös, fekete, sárga, kék és krém - színeinek köszönhetően igazán szemet gyönyörködtető hal. A nishikigoi szó jelentése brokátponty, ami az állat színpompás küllemére utal. Japánban ez a hal a szerelem és a barátság, Kínában pedig a hatalom és az erő jelképe.

Akvarisztika Magazin Halfajok

Sziámi harcoshal

A sziámi harcoshal feltűnően színes, valamint kissé agresszív más halakkal és fajtársakkal. A harcoshalak (Betta) különlegesek, s minden akváriumban igazi színfoltnak számítanak. Mivel viszonylag kevéssé igényesek és könnyű a gondozásuk, az akvarisztika kezdői számára is alkalmasak.

Az akvarisztika munka- és időigényes hobbi. Viszont ha időt szán arra, hogy megértse a tavak, folyók és tengerek lenyűgöző vízi élővilágát, akkora a látvány bőségesen megjutalmazza: egy akváriummal mindössze néhány négyzetméteren egy színes mikrokozmoszt hozhat létre otthonában, amelyet egyedileg, az Ön kívánságai szerint alakíthat ki.

Az akvárium olyan, mint egy ablak egy olyan izgalmas világra, amelyhez az embereknek egyébként nehéz hozzáférniük. Ahhoz, hogy élettel töltse meg, akváriumi növényekre és természetesen a megfelelő halfajokra van szükség.

Milyen halfajok vannak akvárumi tartásra?

Vízek, folyók és tavak a világ minden táján találhatók. Folyó, álló, édes és sós - a halfajok, amelyekkel benépesítheti az akváriumot, éppoly változatosak, mint a halak élőhelyei.

A megfelelő halak kiválasztása természetesen attól függ, hogy édesvízi vagy tengeri akváriumot szeretne-e létrehozni. Ettől eltekintve az akvárium számára rendelkezésre álló hely és az akvaristaként szerzett tapasztalata döntő fontosságú.

Mely halak a legjobbak kezdőknek?

Tipikus hal kezdőnek a könnyen gondozható guppi. Sokféle változatban kapható, így az akváriumban nincs esély az unalomra. Ha még nem ismeri az akvarisztika világát, kezdheti a népszerű aranyhalakkal is. Igaz egy kicsit több helyet igényel, mint a guppi, viszont ugyanolyan könnyen tartható.

Számtalan más akváriumi halfaj is létezik, amelyek kezdőbarátok, mégis izgalmasak. Különösen szép akváriumi halak kezdőknek például a platti. Színesek, társaságkedvelők, egyszerűek és nem igényelnek sok helyet.

Népszerű akváriumi halak szakértők számára

A haladó akvaristák számára viszont az igényesebb halfajok érdekesek. Ezek közé tartoznak a diszkoszhalak. Ezek különösen magas követelményeket támasztanak a vízminőséggel szemben. A szükséges vízértékekről szóló utána olvasással, a megfelelő vízápolási termékekkel és alapos akváriumi higiéniával azonban nem jelent gondot az akváriumi halak gyönyörű királyának fajhű tartása.

A bohóchal legkésőbb a Némó nyomában című film óta valószínűleg az egyik legismertebb halfaj. Bár bohóchal eredetileg a tengerből származik, az akváriumban gond nélkül tartható. Ennek persze az az előfeltétele, hogy ott sós vizet találjon. Narancssárga színével és fehér vízszintes csíkjaival igazi látványosság a sósvízi akváriumban.

Még több inspirációt keres az akvárium feltöltéséhez? Bemutatjuk a 10 legnépszerűbb díszhalat és az 5 legnépszerűbb sósvízi halat a legfontosabb jellemzőikkel együtt.

Mely halak tarthatók együtt egy akváriumban?

Nem számít, hogy sós vagy édesvízi halakat keres az akváriumba. A lényeg mindig az, hogy az állatok békésen tudjanak együtt élni. Ha akváriumát halakból állítja össze, és egynél több halfajt szeretne benne tartani, akkor mindenképpen figyelembe kell vennie a különböző halak társas viselkedését.

Győződjön meg arról is, hogy a halaknak nagyjából egyazon igényeik vannak az akváriumban lévő növényzettel és vízminőséggel szemben. A különböző halfajok úszómagassága is szerepet játszik, amit nem szabad alábecsülni. A halak gondos kiválasztásával megelőzheted a víz alatti ütközéseket.

A halak többsége egyébként rajokban él. Még ha csak egy halfajt keres is akváriumába, mindig több halat kell az akváriumba költöztetni.

Társas halfajok édesvízi és tengeri akváriumokba

Minél egyszerűbb egy víz alatti állat, annál könnyebb megtalálni a helyét a közösségi akváriumban. Ez azonban mindig az adott halfajtól függ.

Bár az aranyhalak például nem bonyolultak, meglehetősen szokatlan, hogy más halfajokkal szocializáljuk őket. A Black Molly viszont remekül kijön a legtöbb édesvízi hallal. Rendkívül békésnek tartják, és titkos fegyver a túl sok alga ellen az akváriumban.

A sósvízi akváriumban a sárga vitorlás sügérhal az, amely gyorsan összebarátkozik más halakkal és gerinctelenekkel. Egyébként a sebészhal a fényes sárga pikkelyeivel szintén minden akvárium vizuális sztárja.

Hogyan találjuk meg a megfelelő halfajokat az akváriumba?

Szánjon időt az akváriumi halak kiválasztására, és ismerkedjen meg a különböző halfajok jellemzőivel és igényeivel. A zooplus magazinban található hal leírások segítenek. Cikkeinkből megtudhatja, hogy egy adott halfaj alkalmas-e a közösségi akváriumban való tartásra, és milyen más halakkal és víz alatti állatokkal tartható együtt.