Koi ponty (nishikigoi)

koi ponty tartása kerti tóban

A koi ponty sok tó vitathatatlan sztárja

A koi ponty (más néven nishikigoi) a pontyfélék családjába tartozó díszhal, intenzív – fehér, vörös, fekete, sárga, kék és krém – színeinek köszönhetően igazán szemet gyönyörködtető hal. A nishikigoi szó jelentése brokátponty, ami az állat színpompás küllemére utal. Japánban ez a hal a szerelem és a barátság, Kínában pedig a hatalom és az erő jelképe.

Kinézet: Hogyan néznek ki a koi pontyok, és miről lehet felismerni őket?

Az akár egy méter hosszúra is megnövő állatok mindenekelőtt tarka és csillogó színeikkel tűnnek ki. Ezek az aranytól az intenzív vörös, kék, zöld árnyalatokig terjednek. Az állatot a nagy testméret és a karakteres színek egészen különleges hallá teszik.

Hány és milyen fajai vannak a koi pontynak?

A kojnak legalább 16 főfaja létezik, amelyekből folyamatosan újabb alfajokat tenyésztenek. Körülbelül 100 alfaj létezik. A koi ponty következő alfajai a legismertebbek:

 • Bekko
  Koi ponty fehér, vörös vagy sárga alapszínekkel és fekete foltokkal, amelyből a shiro bekko és az aka bekko alfajokat tenyésztették.
 • Utsurimono
  Az utsurimono egy fekete hal fehér, piros vagy sárga foltokkal.
 • Shusui
  A shusui egy tükörponty, amelyből a hana sushui és a hi sushui alfajok származnak.
 • Asagi
  A legismertebb faj a világoskék színű asagi, amelynek kék hátát világoskék-fehér pikkelyek fedik. A pofák, a mell- és az oldalúszók vörös színűek. Az asagiból számos más alfajt tenyésztettek ki, köztük a narumi asagit és a konjo asagit.
 • Kohaku
  A kohaku családjába tartozik minden olyan nishikigoi, amelynek fehér testét vörös foltok díszítik. A fehérnek a lehető legtisztább fehérnek kell lennie.
 • Kinginrin
  A kinginrin arany vagy ezüst színű fényes pikkelyekkel rendelkezik.
 • Tancho
  A tancho koi ponty egy fehér alapszínű hal, amelynek fején egy nagy kerek, vörös színű folt van. A hal színei Japán nemzeti zászlajára emlékeztetnek, ezért az egyik legnépszerűbb koifaj.
 • Showa
  A showa három alapszínben létezik: piros, fehér és fekete.
 • Kawarimono
  A nem fémesen fénylő, nagyon tiszta színű és mintázatú koikat kawarimonónak nevezik. Ebben a csoportban folyamatosan új fajtákat tenyésztenek, ilyen például az aka muji, a benigoi vagy a chagoi.
 • Ogon
  Az ogon koin nincsenek foltok. Teljesen egyszínű, beleértve a fejet és az uszonyokat is.
 • Koromo
  A kohakuhoz hasonlóan az alapszíne fehér, vörös foltokkal. A koromo vörös pikkelyeinek azonban fekete színezete van.
 • Sanke
  A fehér alapszínű, vörös és fekete foltokkal tarkított koik a sanke fajhoz tartoznak. A foltok nélküli fehér fejet a minőség jelének tekintik.

Számos más koifaj létezik, amelyek mintázatukban és színeikben különböznek egymástól.

koi ponytok

Honnan származik eredetileg a koi ponty?

Nem lehet pontosan megmondani, de a koi ponty valószínűleg a Fekete-tengerből, ill. japán és kínai vizekből származik. A koi ponty állítólag a folyami pontyok tenyésztésének eredménye. A kínai feljegyzések szerint a koit – vagy egy ősfaját – már i. e. 316 óta ismerik. A tenyésztett halak túlnyomó többsége napjainkban Japánból származik. Nishikigoit Izraelben, Szingapúrban és Dél-Afrikában is tenyésztenek, de kisebb mennyiségben.

A koi ponty tápláléka

Mivel táplálkoznak a koi pontyok?

A pontyok általában mindenevők, és az ugyanabban a vízben élő növényekkel és állatokkal táplálkoznak, például rovarokkal vagy lárvákkal. Nem esznek döglött állatokat, a tápláléknak frissnek és élőnek kell lennie. A táplálékot a vízfenékről és a vízfelszínről veszik fel. A pontyoknak nincs természetes telítettségérzetük. Ez azzal magyarázható, hogy nincs hagyományos gyomruk, hanem csak egyfajta „tranzitállomással“ rendelkeznek, ahol kis mennyiségeket tárolnak. A tóban való tartásuk során ezért ügyelni kell arra, hogy ne kapjanak túl sok eledelt.

Hogyan kell etetni a koi pontyot a tóban?

A tóban élő koik etetéskor általában azonnal odajönnek, és vad csapdosásba kezdenek. A halak az eledel teljes mennyiségét megeszik. A túlzott mennyiségű táp felgyorsítja a növekedést, és az állatok nagyon elhíznak. A szerveik túlfejlődnek, várható élettartamuk pedig lecsökken. E gyönyörű halak egészsége érdekében fontos a mértékletes etetés, valamint a tápgyártók és a tenyésztők iránymutatásainak betartása. Az eledel szükséges mennyisége általánosságban az állat súlyától függ. A fiatal halaknak 1 éves korukig több táplálékra van szükségük, mint a felnőtt koiknak, és a vízhőmérséklet is meghatározza az adagokat. Minél hidegebb a víz, annál kevesebb tápra van szükség. Az is fontos, hogy a napi adagot ne egyszerre, hanem a nap során elosztva 2-5 adagban kapják. Az állatok számára nem jelent gondot, ha több, akár 4-5 napig nem kapnak élelmet.

A koi ponty tartása: Hogyan tartsunk koi pontyot egy tóban?

Fontos, hogy a tavak csíramentesek legyenek, és a vízhőmérséklet mérsékelt, átlagosan 15-20 fokos legyen. A koi immunrendszere nem viseli jól a hideget, ezért télen ügyelni kell arra, hogy a tó hőmérséklete ne csökkenjen 4 Celsius-fok alá. Japánban a halakat főként köveket és növényeket tartalmazó, nagy méretű tavakban tartják. A felelő nap országában nem törekednek arra, hogy az állatok tiszta vízben lakjanak, ahol a színpompás külalak különösen jól érvényesül. A paraziták elszaporodásának elkerülése érdekében fontos, hogy halanként körülbelül 1000 liter víz legyen biztosítva. Ha túl sok állat van a tóban, a paraziták gyorsabban terjednek. Az ikrázás során a gombák és baktériumok átvitelének elkerülése érdekében ajánlott az ikráztatókefék használata. Legalább 4 halat ajánlott egy tóban tartani.

Az állatok megfelelő táplálás esetén akár egy méter hosszúra is megnőnek. A testméret fejlődése függ a tó nagyságától és a víz hőmérsékletétől. Az irányelvek szerint a víz hőmérsékletének tavasszal 15 és 18 fok közöttinek, nyáron legfeljebb 26 fokosnak kell lennie, télen pedig nem eshet 4 Celsius-fok alá. A víz oxigéntartalmát, valamint a nitrit-, ammónium- és pH-értékeket rendszeresen ellenőrizni kell. Ehhez ajánlatos szűrőket használni, és természetesen alaposan ellenőrizni kell a vízértékeket is. A koi ponty herpeszvírus, amely bejelentési kötelezettség alá eső betegség, szintén veszélyes lehet a szép halakra. Mivel a vírusfertőzés lefolyásának nincsenek egyértelmű tünetei, a betegséget gyakran nagyon nehéz felismerni. A tüneteket gyakran más halbetegségeknek  tulajdonítják.

koi ponty etetése

Hány éves kort érhetnek el a koi pontyok?

A nishikigoi 50-70 évig is elélhet, ha jól tartják és táplálják. Kivételes esetekben a legendás 200 éves kort is megélhetik. A koi pontyok azonban a nem megfelelő tartás miatt gyakran csak 10 évig élnek.

Hol lehet koi pontyot vásárolni, és mire kell odafigyelni?

E szép és nemes állatok állatkereskedésekben és haltenyészetekben kaphatók. A nishikigoi halat számos online kereskedő közvetlenül Japánból importálja. Az árak a tenyésztéstől függően változnak. A koi pontyért olykor csillagászati árakat kérnek, de a változatos piacon az átlagos pénztárcához mért ajánlatok is találhatók. Olykor egyes koi ponty rajongók felszámolják a tavukat, és a halállományt a meglévő tavak kiegészítéseként vagy teljes csomagként értékesítik. Ha kereskedőtől vagy tenyésztőtől vásárol, győződjön meg arról, hogy a tartás a fajnak megfelelően történik, és a halak színe ragyogóan fényes. A testet nem szabad fehér fátyolnak borítania, mivel az parazitafertőzésre utalhat. Az állat testének nem szabad a fejnél szélesebbnek vagy keskenyebbnek lennie.

A leghasznosabb cikkeink
6 min

Sziámi harcoshal

A sziámi harcoshal feltűnően színes, valamint kissé agresszív más halakkal és fajtársakkal. A harcoshalak (Betta) különlegesek, s minden akváriumban igazi színfoltnak számítanak. Mivel viszonylag kevéssé igényesek és könnyű a gondozásuk, az akvarisztika kezdői számára is alkalmasak.
10 min

A tíz legkedveltebb díszhal

A díszhalak tartása egyre népszerűbb. Nem csoda, hiszen a nappalinkban csodálni a vízi élővilágot nem csak lenyűgöző, hanem nyugtatóan is hat hektikus hétköznapjainkban. Hogy mely díszhal illik a legjobban akváriumába, megtudhatja következő cikkünkből, melyben bemutatjuk Önnek a tíz legkedveltebb édesvízi halat és tulajdonságaikat.
5 min

Ponty

A pontyok (Cyprinidae) a csontos halak (Osteichthyes) és a gerincesek legnagyobb családját alkotják. Ebből a cikkből megtudhatja, hogy mely halfajok tartoznak ide, és hogy mitől olyan különleges egy ponty.