Ponty This article is verified by a vet

ponty a tóban

A pontyok (Cyprinidae) a csontos halak (Osteichthyes) és a gerincesek legnagyobb családját alkotják. Ebből a cikkből megtudhatja, hogy mely halfajok tartoznak ide, és hogy mitől olyan különleges egy ponty.

Kinézet: Melyek a ponty külső ismertetőjegyei?

A ponty számos különböző méretben léteznek. Vannak mindössze két centiméteres hosszúságúak, más fajok hossza pedig két méter.

A ponty állkapcsában nincs fogazat, de az úgynevezett garatcsontjukon vannak fogak. Az egyes fajok a garatfog alapján különböztethetők meg. A ponty ezekkel a fogakkal dörzsöli a táplálékát a koponyája alsó részén lévő szarulemezekhez.

Egy másik jellegzetes vonás a nászkiütés, amely a felhám ívás ideje alatt – különösen a fejrészen – fellépő elváltozása. Ezenkívül a ponty riasztóanyagot is kiválaszt. A halak ezt az anyagot akkor bocsátják ki, ha például egy ragadozó megsebesíti őket. A ponty így figyelmezteti a közelben úszó fajtársait a veszélyre.

E hasonlóságok mellett a ponty kinézete a fajok és élőhelyek függvényében is változik.

Fajok: Mely ismert halak tartoznak a pontyfélék családjába?

A pontyfélék közé mintegy 3 000 Észak-Amerikában, Európában, Ázsiában vagy Afrikában élő faj tartozik. Legtöbbjük édesvízben él, bár néhányuk (pl. a keszeg) inkább az édesvízzel kevert tengervizet kedveli.

A következő halak példák a pontyfélékre:

Az akváriumi tartás legismertebb pontyhala az aranyhal. A tenyésztési formától függően elérheti a 35 centiméteres méretet. Nevét jellegzetes aranysárga színéről kapta.

Egy másik alcsalád, amelynek néhány faja népszerű akváriumi hal, a pettyesúszójú dánió. Ezek a halak általában rajhalak, és legfeljebb két-három centiméteresre nőnek. Színük ezüstös, ami fajtól függően változhat.

A kolibrihal ugyancsak a pontyfélék családjába tartozik. Az állatok négy-öt centiméteresre nőnek,testük ezüstös- szürke, az uszonyuk pedig élénkpiros vagy zöld.

Egy másik népszerű hal a koi ponty. Ezek a pontyok fehér, narancssárga és fekete színűek.

aranyhalak egy akváriumban

Tartás: Tartható-e ponty akváriumban vagy tóban?

A pontyfélék a világ számos régiójában és éghajlati övén előfordulnak, ezért mindenképpen figyelembe kell vennie az adott faj tartási igényeit. Ugyanis nem minden hal alkalmas akváriumban való tartásra.    

Példa: koi ponty

A koi jól érzi magát mesterséges körülmények között, akváriumban azonban nem. Ehelyett tartsuk ezeket a nemes halakat egy tóban, halrajban. A halak száma a rendelkezésre álló víz méretétől függ. Egy állatnak körülbelül három négyzetméternyi területre van szüksége.

A tó ne legyen tűző napnak kitéve, de teljesen árnyékos se lehet. A kialakított élőhelynek legalább 1,3 méter mélynek kell lennie, mert a koik téli álmot alszanak. Soha ne ébressze fel a koikat ebben az időszakban.

Ellenőrizze rendszeresen a vízértékeket. A halak általában a 3-30 °C közötti hőmérsékletet viselik jól. A pH-értéknek 6,5 és 9 között kell lennie. A víz keménysége nem csökkenhet 30° dGH alá.

Példa: pettyesúszójú dánió, aranyhal és kolibrihal

A pettyesúszójú dániót és a kolibrihalat tarthatja akváriumban. Az aranyhal is alkalmas akváriumi tartásra:

Hal Tartás Hőmérséklet (°C)  pH-érték  Vízkeménység (° dGH)  Vízmennyiség
Pettyesúszójú dánió Rajban 22 – 26  5 – 6,5  5 – 12  > 100 l 
Aranyhal Rajban 4 – 30  6,5 – 8,5  8 – 30  > 200 l 
Kolibrihal Rajban 16 – 24  6 – 8  5 – 30  > 54 l 

Táplálás: Mit eszik a ponty?

A legtöbb ponty mindenevő, és a természetben különböző gerinctelen állatokkal, valamint algákkal táplálkozik. Az etetés során azonban figyelnie kell az adott faj különlegességeire:

Az aranyhal például főként növényi táplálékkal, például békalencsével táplálkozik. De ezek a csinos vízi élőlények kedvelik a pelyhes haltápot vagy az élőtápot is.

A pettyesúszójú dániók inkább apró szúnyoglárvákat vagy planktont fogyasztanak szívesen. A növényi eredetű ételeket is kedvelik, pl. a salátát vagy a  fagyasztott tápokat.

A koi pontyok esetében fontos a fehérjékben, szénhidrátokban és zsírokban gazdag étrend. Ugyanakkor ügyelnie kell arra is, hogy ne etesse túl az állatokat. Ezek a pontyok ugyanis addig esznek, amíg táplálékot látnak.

Tenyésztés: Tenyészthetek én is pontyot?

A pontyhalak tenyésztése a fajtól függ:

Az aranyhal tenyésztése

Az aranyhalak a természetben általában gyorsabban szaporodnak, mint az akváriumban. Ennek oka az, hogy ikrarakók és ikrarablók. A fiatal állatoknak finom szálas növényekre van szükségük az elrejtőzéshez. Az akváriumban a behatárolt tér miatt a szülők általában gyorsan felkutatják és megeszik az ikrákat.

A kolibrihal tenyésztése

A kolibrihalak egyszerűen szaporíthatók akváriumban. Ehhez még speciális tenyésztőmedencére sincs szükség. A fajnak megfelelő akváriumban az állatok önmaguktól szaporodnak; már a hőmérséklet enyhe megemelése is elegendő a párzási viselkedés beindításához.

E halfaj nőstényei közvetlenül a vízinövényekre rakják ikráikat (tapadó ívók). A lárvák körülbelül két-három nap múlva kikelnek, majd a szikzacskó feltörése után elúsznak.

Eleinte portáppal etesse őket. Körülbelül két hét múlva áttérhet az artémia etetésére is. Vegye figyelembe, hogy az ikrarabló szülők megtizedelhetik az ikrák számát.

A pettyesúszójú dánió tenyésztése

A pettyesúszójú dánió is ikrarabló. Ha szaporítani szeretné ezt a halfajtát, telepítsen egy jól táplált halpárt egy erre a célra elkülönített akváriumba. A víznek körülbelül 25 °C-osnak, savanyúnak és lágynak kell lennie. A szülőket az ívás után gyorsan el kell távolítani az akváriumból. Így megakadályozhatja, hogy megegyék a kicsinyeket vagy már az ikrát.

A lárvák a kikelés után körülbelül három napig a szikzacskóból táplálkoznak. Ezután adjon friss artémiát nekik.

A koi tenyésztése

A koi pontyok esetében már a tartás is összetett feladat, a tenyésztésük azonban még bonyolultabb. Különleges szaktudást igényel, és csak tapasztalt szakemberek végezhetik.

ponytok

Egészség: Hány évig élnek a pontyok?

A pontyhalak várható élettartama ugyancsak nagymértékben fajfüggő. Míg az aranyhalak élettartama viszonylag magas, akár 30 év is lehet, addig az akváriumokban tartott pettyesúszójú dánióhalak átlagosan öt évet érnek meg. A koi pontyok akár 30-60 évig is élhetnek.

Ha szeretne sokáig gyönyörködni az egészséges halakban, akkor ajánlatos odafigyelnie a fajoknak megfelelő tartásra és etetésre. A halak ellenkező esetben gyorsan hajlamosak lehetnek a betegségekre.

Vásárlás: A következőkre kell odafigyelnie:

Napjainkban szinte minden állatkereskedésben talál pontyhalakat. Az árak fajtától és származástól függően változnak. Aranyhalat már kevesebb mint öt euróért is lehet kapni. A különlegesebb fajták néha többe kerülnek. A kolibrihalak és a pettyesúszójú dánióhalak is csak 2-4 euróba kerülnek, fajtól függően.

A koi pontyok azonban különlegesebbek. Ezt a halat inkább egy szakkereskedőnél vásárolja meg. Az 500 eurót meghaladó ár miatt csak jó hírű eladótól vásároljon koi pontyot.

Eredet: Melyek a ponty természetes élőhelyei?

A fogyasztásra szánt ponty, az aranyhal és koi ponty a legismertebb pontyfélék közé tartoznak. Általánosságban elmondható, hogy a ponty a világ minden táján megtalálható. Az ember az évszázadok során olyan régiókba is behozta, ahol korábban nem volt őshonos.

Időközben szinte mindenhol elterjedt, így az eurázsiai kontinensen, Észak-Amerikában és Afrikában is. A legkülönfélébb élőhelyeken, például tavakban, folyókban vagy tengerekben élnek.

Összegzés: Megfelelő háziállat számomra a ponty?

Mint minden háziállat esetében, a vásárlást alaposan meg kell fontolni. A pontyhalak, különösen az aranyhalak tartása alapvetően egyszerű. Ha azonban Ön a koi pontyokért rajong, akkor előzetesen mindenképpen nézze át részletesen a várható költségeket. Ne hagyja figyelmen kívül azt sem, hogy egyes fajok hosszú életűek lehetnek.


Franziska G., Állatorvos
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

A Giessen-i Justus-Liebig Egyetemen átfogó állatorvosi képzést kaptam, és sokféle területen gyűjtöttem tapasztalatokat, például kisállatok, nagyállatok és az egzotikus orvoslás terén, valamint farmakológia, patológia és élelmiszer-higiénia területén. Azóta nemcsak állatorvos-szerzőként dolgoztam, hanem elkészítettem a tudományos alapokon nyugvó disszertációmat is. Célom, hogy a jövőben jobban megvédjem az állatokat a bakteriális kórokozóktól. Állatorvosi ismereteim mellett megosztom saját tapasztalataimat is boldog kutyatartóként, és meg tudom érteni és tisztázni a felmerülő félelmeket és problémákat, valamint az állategészségügyre vonatkozó egyéb fontos kérdéseket.


A leghasznosabb cikkeink
10 min

A tíz legkedveltebb díszhal

A díszhalak tartása egyre népszerűbb. Nem csoda, hiszen a nappalinkban csodálni a vízi élővilágot nem csak lenyűgöző, hanem nyugtatóan is hat hektikus hétköznapjainkban. Hogy mely díszhal illik a legjobban akváriumába, megtudhatja következő cikkünkből, melyben bemutatjuk Önnek a tíz legkedveltebb édesvízi halat és tulajdonságaikat.
6 min

Sziámi harcoshal

A sziámi harcoshal feltűnően színes, valamint kissé agresszív más halakkal és fajtársakkal. A harcoshalak (Betta) különlegesek, s minden akváriumban igazi színfoltnak számítanak. Mivel viszonylag kevéssé igényesek és könnyű a gondozásuk, az akvarisztika kezdői számára is alkalmasak.
5 min

Ponty

A pontyok (Cyprinidae) a csontos halak (Osteichthyes) és a gerincesek legnagyobb családját alkotják. Ebből a cikkből megtudhatja, hogy mely halfajok tartoznak ide, és hogy mitől olyan különleges egy ponty.