Sziámi harcoshal

sziámi harcoshal

A sziámi harcoshal feltűnően színes, valamint kissé agresszív más halakkal és fajtársakkal. A harcoshalak (Betta) különlegesek, s minden akváriumban igazi színfoltnak számítanak. Mivel viszonylag kevéssé igényesek és könnyű a gondozásuk, az akvarisztika kezdői számára is alkalmasak.

Színes, feltűnő, sokoldalú: Ilyen a sziámi harcoshal külleme

A harcoshal nevét agresszív viselkedéséről kapta – Thaiföldön még halviadalokra és fogadásokra is használják az állatot. Európában és Amerikában azonban egy kedvelt háziállat, mely főként küllemének köszönhető. A sziámi harcoshal sokféle színben pompázik ugyanis. Teste hosszú, lobogó uszonyokkal tarkított, s különböző tónusokban tenyésztik, így szép kontrasztot alkot. Labirintkopoltyúja feltűnő, a sziámi harcoshal ezzel pedig még oxigénszegény édesvizekből is képes oxigént felvenni. Rengeteg alfajtája alakkör és minta alapján kategorizálható. Míg a hímek nagyon színesek, a nőstények kevésbé. Mindkettőjük hossza 160 mm, ennél sohasem hosszabb.

Milyen fajtái vannak a harcoshalaknak?

A harcoshalakat rendszerint főalakkör alapján kategorizálhatjuk. Ezek például a következők lehetnek:

 • Akarensis
 • Antonii
 • Aurigans
 • Balunga
 • Chini
 • Ibanorum
 • Pinguis
 • Obsura

Ezek a főalakkörök főként pikkelyeik és uszonyuk mintáját, valamint színezetét írják le. Ezenkívül még számos más fajtája létezik, mint például a Betta pugnax és a Betta brownorum. Néhányan szájköltéssel szaporodnak, néhányan a víz felszínén épített habfészekbe teszik ikráikat. Mintájuk mellett még farokuszonyuk alapján is kategorizálhatjuk őket. A crown tail farkúak uszonya színes, a halfmoon farkúak farokuszonya félhold alakú és szintén színes. A long tail farkú betta farokuszonya hosszabb, hasa oldalán lévő uszonya pedig nagyobb. Ezenkívül a harcoshalaknak lehet még fátyolfarkuk, kerek farkuk, háromszög alakú és dupla farkuk is. Az állatkereskedésekben kapható Betták 80%-a a jellegzetes fátyolfarkú, illetve négyzet- vagy rombuszformájú.

Thaiföld: A Betta otthona

Általában véve a harcoshalak otthonául Thaiföldet szokás megnevezni. Ez főként a halviadalok miatt van így, melyeket az országban tartanak. A Betta elnevezés azonban jelzi, hogy a harcoshalak máshol is elterjedtek. A sziámi harcoshal ugyanis a jávai nyelvből származik, thai nyelven inkább Pla-kad vagy Trex Krem néven hívják, s mindenekelőtt Délkelet-Ázsia édesvizeiben található meg. Az Indonéz-szigetek, főként a Bali, Malajzia, Laosz, Vietnám, Mianmar és Kambodzsa körüli régió szintén azokhoz a területekhez tartozik, ahol a Betta előfordul. Délkelet-Ázsián kívül rendszerint akváriumokban és privát tavakban élnek csak.

sziámi harcoshal fehér színben

A harcoshalak eledele: Milyen táplálék ajánlott?

A szabadon élő harcoshalak főként puhatestűeket és rovarokat fogyasztanak. Ezeket közvetlenül a vízben, vagy a víz felszínén találják. Ottoni tartás esetén érdemes tudni, hogy színtiszta húsevők. A növényi alapú haltáp így szóba sem jön. A szaküzletekben kapható speciális, pehely formátumú haltáp és granulátum. Ezek gazdag állati fehérjeforrásnak számítanak, melyekre a halaknak izomzatuk felépítéséhez van szükségük. Alternatívaként szolgálhat az élő táplálék, tehát főként kisebb rovarok, mint például a legyek, lárvák és a szúnyogok. A harcoshalak gazdái körében továbbá nagyon népszerűek a fagyasztott rovarok is. A pelletek és a finom granulátum is opciónak számítanak, illetve a legtöbb sziámi harcoshal ehet kisebb adagban zöldbabot is.

A harcoshalak tartása

Hogyan néz ki a harcoshalak tökéletes akváriuma?

Alapjában véve a harcoshalak gondozása egyszerű, így kezdőknek is alkalmasak. Mivel relatíve kis méretű, nem is kell neki olyan nagy akvárium. Egy 54 l-es azonban legalább szükséges, minimum kb. 60 cm-es hosszal. A kisebb, nano méretű harcoshalakat pedig akár egy 30 l-es akváriumban is tarthatja.

Hosszú uszonyuk miatt a harcoshalaknak gyakran bőséges energiára és térre van szüksége, hogy mozogni tudjanak a vízben. Egy kisebb akváriumnak azonban szintén vannak előnyei. A Bettának egy kisebb vadászterületet kell megvédenie, a hőmérsékletének pedig kb. 26 °C-nak kell lennie. Mindenekelőtt az alacsonyabb, 20°C alatti vízhőmérséklet az, ami gondot okoz az állatnak. Ilyen hőmérsékletnél szinte alig tud mozogni. A 30 l-es akvárium vizét egy 25 W-os fűtőszál tudja felfűteni.

A Betták számára optimális ph-érték 5 és 7 között van. Ezen a tartományon kívül azonban nem szabad esnie. Az ideális vízkeménység 5 és 15 között van. A mesterséges vízáramlás mindenképpen elkerülendő, a Betták otthona ugyanis állóvizű tavakban van, így hasonló körülményeket ajánlott az akváriumban is megteremteni.

Milyen növények legyenek az akváriumban?

A sziámi harcoshal tartásánál a növények szintén elengedhetetlenek. Ezeket az akvárium aljába kell ültetni. Mindig inkább ázsiai növényeket válasszon, mintsem európai vízinövényeket. A harcoshalak szeretik az igazán sűrű növényerdőket és a kisebb úszónövényeket. Azonban érdemes a víz felszínén némi szabad helyet is hagyni, hogy a harcoshalak meg tudják építeni habfészkeiket. Az úszónövények miatt a víz egy kicsit sötétebb lesz, ami egyébként jó is az állatnak. A piros-zöld és fehér-zöld mocsári növények optimális árnyékot biztosítanak. Dekorációként valódi köveket és fát érdemes használni. Az akvárium alját szinte tetszés szerint variálhatja. Fontos csak az, hogy a világos és színes köveket elkerülje – ezeken kívül a kavicsoktól a kerek kövekig és a homokig minden lehetséges.

Alapjában véve szűrő használata nem szükséges. Ebben az esetben azonban a víz nagyrészét hetente érdemes kicserélni. Mindazonáltal a kisebb, belső szűrők előnyösek lehetnek. Ezek halkak, és bárhogyan szabályozhatóak. Kiegészítésképpen használhat vízkondícionálót. A kémiai adalékok eltávolítják ugyanis a vízben lévő esetleges nehézfémeket. A túl sok azonban a jóból is megárthat, ugyanis így fontos baktériumok is elpusztulhatnak, melyekre időről-időre a halaknak is szükségük lehet. Ezek körülbelül négy hét után képződnek, így hagyjon ennyi időt, mielőtt beletenné újdonsült halát az akváriumba.

A harcoshalak tartásáról röviden

 • A harcoshalak akváriuma legalább 60 cm hosszú és 54 l-es űrtartalmú kell, hogy legyen.
 • A víz ideális hőmérséklete kb. 26°C.
 • A víz optimális ph-értéke 5 és 7 között van.
 • Az vízkeménység optimális értéke 5 és 15 között.
 • A mesterséges vízáramlás nem ajánlott.
 • Ügyeljen rá, hogy az akváriumban sűrűn legyenek a kisebb úszónövények.
 • Hagyjon a víz felszínén szabad helyet, hogy a harcoshalak építhessenek habfészket.
 • Az ázsiai növények ajánlottak.
 • Valódi köveket és fát használhat dekorációként.
 • Világos és színes kövek nem ajánlatosak az akvárium aljára.

A Betták szocializációja

Még ha vannak is barátságosabb példányok, a harcoshalak idáig nem békés természetükről híresek. Viselkedésük nagyon agresszív lehet, így két hímet semmiképp se tartson együtt. Nőstényekkel azonban könnyebb dolga van. Ha más halfajtákat szeretne harcoshalakkal együtt tartani, fontos, hogy ne legyenek se túl nagyok, se túl kicsik. A sügér olyannyira meg akarja majd védeni vadászterületét, hogy konfliktusba keveredik a hím Bettákkal. A nagyobb halak zsákmánynak nézhetik a Bettát, a kisebbek maguk lehetnek a zsákmányok. A dániók pedig nagyon élénkek, ami nagy stresszt jelenthet a sziámi harcoshal számára. Legjobb választásnak a harcsák és a hasonló méretű, kisebb uszonyú halak számítanak. Guppit azonban semmiképp se válasszon a harcoshal társául.

Egészség: egy robosztus hal

A harcoshalak nem élnek túl sokáig. Várható élettartamuk 3-5 év. Ennek ellenére egészségesek és robosztusak. Nagyobb veszélyt a gombás és bakteriális eredetű fertőzések jelentik számukra. Ezek akkor jönnek létre, ha nincs elég erősre állítva a szűrő. A szűrők azonban stresszt okoznak a halaknak, ami betegségekhez és halálhoz is vezethet. Ami legjobban szolgálja a halak egészségét, ha az akvárium aljáról rendszeresen eltávolítja az ételmaradékot, ürüléket és koszt.

Az mindenképpen bajt jelez, ha a hal tétlenül hever az akvárium alján. Lehetséges ugyanis, hogy beteg vagy stresszes. Egyéb ok lehet még a túl alacsony vízhőmérséklet is. Egy egészséges harcoshal rendszeresen átúszkál a vadászterületén, tehát az egész akváriumban aktív. Farkuk és uszonyuk testüktől messzire kinyújtva van, pikkelyeik simák és tiszták. Ha harcoshalat tart, és kedvence nem eszik, inaktív vagy nekiúszik a tárgyaknak, mindenekelőtt cserélje ki a vizet, vagy emelje meg a hőmérsékletét. Ugyanez a teendő, ha megváltozik a hal sízne, vagy uszonyai kevésbé aktívak. Ha azonban szemei duzzadtak, vagy kopoltyúi félig nyitva vannak, rögtön keresse fel állatorvosát.

Milyen betegségek a leggyakoribbak?

A legtöbbször farok- és uszonyrothadás, illetve a vízkór fordul elő. Utóbbi esetében a halak hasa felpuffad, a pikkelyeik felborzolódnak. Erre a betegségre sajnos nincs gyógymód. Hasonlóan nehéz gyógyítani a bársonybetegséget, mely esetében a halat egyfajta rózsaszínű, illetve aranyszínű hártya borítja be. Ennek hátterében paraziták állnak. Kezeléséhez a Bettát kis időre el kell választani a többi állattól, és gyógyszert kell kapnia. Egy ilyen terápia akár négy hétig is eltarthat. A leggyakorabban alkalmazott gyógyszerek a Maracin (egy gombaellenes szer), valamint a Tertacyclin és Ampicillin nevű antibiotikumok.

A harcoshal vásárlása: Hol lehet egy ilyen állatot beszerezni?

A harcoshalak igazi klasszikusnak számítanak az állatkereskedésben. Gyakran azonban csak a legszokványosabb fajták, a crown és a halfmoon kaphatóak. Más fajtákat rendelni kell, vagy nagyvárosokban körülnézni. További lehetőség az internet, ahol óriási választékban kaphatóak a Betták. Itt nyugodtan át tudja böngészni a különböző fajtákat, átvenni azonban általában személyesen kell őket. Ha 100-200 km-es körzetre bővíti a keresési feltételeket, valószínűleg rengeteg jó tenyésztőt fog találni.

A leghasznosabb cikkeink
10 min

A tíz legkedveltebb díszhal

A díszhalak tartása egyre népszerűbb. Nem csoda, hiszen a nappalinkban csodálni a vízi élővilágot nem csak lenyűgöző, hanem nyugtatóan is hat hektikus hétköznapjainkban. Hogy mely díszhal illik a legjobban akváriumába, megtudhatja következő cikkünkből, melyben bemutatjuk Önnek a tíz legkedveltebb édesvízi halat és tulajdonságaikat.
6 min

Sziámi harcoshal

A sziámi harcoshal feltűnően színes, valamint kissé agresszív más halakkal és fajtársakkal. A harcoshalak (Betta) különlegesek, s minden akváriumban igazi színfoltnak számítanak. Mivel viszonylag kevéssé igényesek és könnyű a gondozásuk, az akvarisztika kezdői számára is alkalmasak.
5 min

Ponty

A pontyok (Cyprinidae) a csontos halak (Osteichthyes) és a gerincesek legnagyobb családját alkotják. Ebből a cikkből megtudhatja, hogy mely halfajok tartoznak ide, és hogy mitől olyan különleges egy ponty.